Rețeta simplă de limonadă de casă cere doar de 3 ingrediente, din care obținem o băutură răcoritoare perfectă pentru zilele de vară!
Știu, știu, limonada e cel mai simplu lucru din lume și ați putea zice că nu aveți nevoie de rețetă pentru așa ceva. Dar sigur vi s-a întâmplat și vouă să fiți serviți cu o limonadă prea acră, fără aromă de lămâie sau fără culoare, ca o apă tulbure. Recunoașteți?
Ei bine, în rețeta de astăzi o să vă arăt astăzi cum puteți face o limonadă perfectă, cu gust echilibrat, cu aromă intensă de lămâie și cu o culoare plăcută 😉
De ce ingrediente avem nevoie pentru limonadă
Pentru o limonadă aromată și delicioasă, avem nevoie de doar 3 ingrediente banale (asta dacă considerăm și apa ca fiind ingredient... )
- Lămâi proaspete - firește, sunt ingredientul esențial. E de preferat să folosiți lămâi bio sau organice pentru că avem nevoie și de coaja rasă de la 1-2 lămâi. În funcție de mărimea lămâilor, veți avea nevoie de 6-7 lămâi de dimensiuni medii pentru a obține cam 250 ml de suc de lămâie pentru această rețetă.
- Zahăr tos - desigur, puteți folosi îndulcitor sau miere de albine, dacă preferați.
- Apă - poate fi plată sau minerală. Câtă apă adăugați depinde de cât de dulce vă place limonada.
Care este secretul celei mai bune limonade?
Cu siguranță ați încercat și voi să faceți limonadă amestecând pur și simplu apă cu zahăr și suc de lămâie. Și sigur ați văzut că zahărul se așază pe fundul carafei și devine greu de dizolvat. Limonada e ba prea acră, ba prea dulce și nu e chiar așa simplu să îi potrivești gustul încât să mulțumești pe toată lumea.
Aici intervine secretul acestei rețete și anume: facem mai întâi un sirop de lămâie pentru limonadă. Pregătim un sirop concentrat cu aromă intensă de lămâie pe care îl diluăm apoi cu apă plată sau minerală atât cât ne place.
Avantajul acestei metode este că puteți face o limonadă delicioasă în orice cantitate și pentru toate gusturile. De exemplu poate vreți să beți doar un pahar de limonadă într-o zi fierbinte. Sau dimpotrivă, poate aveți musafiri neașteptați și aveți nevoie urgent de 2 litri de limonadă. Poate cineva din familie preferă limonada mai dulce și mai concentrată, iar altcineva o vrea mai light. Unii vor limonadă cu apă minerală, alții o vor cu apă plată.
Dacă aveți acest sirop de lămâie pregătit și păstrat în frigider, pur și simplu devine floare la ureche să faceți în 2 minute limonadă pentru toate gusturile. Nu-i grozav? 🙂
Cum se servește limonada
După gust, dar și pentru un aspect mai plăcut, adăugați în carafa cu limonadă câteva felii subțiri de lămâie și 2-3 fire de mentă proaspătă.
Ideal ar fi să preparați limonada și să o păstrați măcar 1 oră la frigider ca să se armonizeze toate aromele. Dacă vă grăbiți, puteți pune în carafa cu limonadă câteva cuburi de gheață.
Rețeta simplă pentru cea mai bună limonadă de casă (VIDEO inclus)
Prepararea siropului de lămâie
Pentru rețeta de azi eu am stors 6 lămâi de la care am obținut 250 ml de suc de lămâie.
Proporția pe care o folosesc eu pentru siropul de lămâie este 1:1:1 - deci cantități egale de suc de lămâie, zahăr și apă. Așadar începem prin a stoarce lămâile și măsurăm cât suc am obținut.
Punem într-o crăticioară exact aceeași cantitate de apă în mililitri și aceeași cantitate de zahăr în grame. Dacă avem 250 ml suc de lămâie, punem in crăticioară:
- 250 ml de apă
- 250 g zahăr tos
- coaja rasă de la 2 lămâi
Lăsăm siropul să fiarbă cam 10 minute din momentul în care dă în clocot, timp suficient pentru ca zahărul să se dizolve, iar siropul să se îngroașe puțin și să împrumute culoare și aromă de la coaja de lămâie.
Strecurăm siropul ca să îndepărtăm coaja de lămâie și îl lăsăm să se răcească. Apoi turnăm peste sirop sucul de lămâie proaspăt stors.
Cum se păstrează siropul de lămâie pentru limonadă
Siropul de lămâie astfel obținut se poate păstra la frigider într-o sticlă cu capac până la 7 zile și consumăm din el exact atât cât avem nevoie.
Puteți să congelați siropul în pungi speciale pentru gheață pe care să le păstrați la congelator pentru 3-4 luni. Când vreți să faceți limonadă e suficient să adăugați câteva cuburi în pahar sau în carafă și să completați cu apă după gust.
Limonada de azi se face foarte ușor, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare. Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta simplă de limonadă de casă
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 ml suc de lămâie proaspăt stors (de la aprox. 6 lămâi)
- coaja rasă de la 2 lămâi (bio, cu coajă netratată)
- 250 g zahăr
- aprox. 4 litri apă plată sau minerală (sau după gust)
- 1-2 lămâi tăiate felii
- câteva fire de mentă proaspătă
- opțional - cuburi de gheață
Instrucțiuni de preparare
- Spălați lămâile, apoi presați-le și rulați-le de câteva ori pe blatul de lucru. Astfel se vor înmuia membranele din interior, iar lămâile vor deveni mai zemoase și vor lăsa mai mult suc.
- Stoarceți lămâile și cântăriți sucul obținut. Să zicem că aveți 250 ml de suc de lămâie.
- Într-o crăticioară puneți exact aceeași cantitate de apă, adică 250 ml și aceeași cantitate de zahăr, în grame, adică 250 g.
- Tot aici puneți și coaja rasă de la 2 lămâi.
- Fierbeți siropul până când zahărul se dizolvă, iar siropul începe să se lege (aprox. 10 minute de când dă în clocot).
- Lăsați siropul să se răcească, apoi turnați peste el sucul de lămâie proaspăt stors.
- Siropul obținut astfel se poate păstra la frigider timp de o săptămână.
- Pentru prepararea limonadei puneți într-o carafă sirop, apă, cuburi de gheață, felii de lămâie și mentă proaspătă în proporțiile dorite de voi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alte rețete de băuturi răcoritoare pe care să le încercați vara aceasta
- limonadă cu ghimbir
- limonadă cu fructe goji și rozmarin
- suc de trandafiri
- limonadă cu pere și sâmburi de rodie
- oranjadă cu fructe uscate
Florentina Gheorghias a zis
Spune-mi terog dacă pun drojdie pentru fermentare asa ma învățat o persoana mai învârsta sau boabe de orez.
Iuliana Sbîrnea a zis
Limonada nu este o băutură fermentată, nu văd de ce ai vrea să îi pui drojdie.
cora a zis
Lucrurile astea nu trebuie spuse,nu sustin consumerismul,bine unuia raul altuia.:)
P.S.Adevarat,rozmarinul si cimbrisorul sunt si ele foarte bune(in umpluturi fructate,gemuri,limonade).
Nuti a zis
Excelenta!!!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că v-a plăcut rețeta! 🙂
Iordan Mariana a zis
Foarte bună și cu o bucățică de ghimbir
Iuliana Sbîrnea a zis
Sigur că da! Merge de minune cu ghimbir!❤️