Bine v-am regăsit în 2017, dragii mei! La mulţi ani tuturor!
Cum aţi petrecut de sărbători? Sper că aţi avut pe masă bucate aromate, dar că aţi reuşit totuşi sa fiţi cumpătaţi. Eu nu prea am reuşit nici de data asta... dar cică e o vorbă înţeleaptă care zice că: nu contează ce şi cât mănânci între Crăciun şi Revelion, ci contează ce şi cât mănânci între Revelion şi Crăciunul următor! E de reţinut vorba asta, uite-aşa ne mai trec sentimentele de vinovăţie că iar am mâncat prea mult 😀
Dar altceva vroiam eu de fapt să vă spun! Sigur-sigur vi s-a întâmplat şi vouă să cumpăraţi prea multe portocale şi poate vreo 2-3 chiar au rămas încă nemâncate. În schimb, probabil că v-a păcălit comerţul capitalist şi aţi cumpărat pentru mesele de sărbători ceva sucuri de la supermarket. Recunoaşteţi că v-am prins?
Şi tot foarte probabil că sunteţi un pic supăraţi pe ăla micu' că cere numai dulciuri şi suc, iar fructe proaspete nu vrea deloc. Hai, că iar v-am prins!
Soluţia e foarte simplă atât pentru păcălirea celor mici, cât şi a celor mari care nu reuşesc cu niciun chip să bea cei 2 litri de lichide pe zi cât recomandă medicii. În ambele cazuri: faceţi o oranjadă! Da, o-ran-ja-dă, adică sora un pic mai aromată şi mai colorată a limonadei. Ce dacă nu e vară? O facem fără gheaţă şi o bem la temperatura camerei.
Oranjada e delicioasă, e reconfortantă după mesele grele de sărbători, e aromată, parfumată şi bonus, mai are şi vitamina C naturală care nu poate decât să ne ajute să facem faţă mai uşor sezonului rece. Nu vă mai ţin şi teoria chibritului cu diferenţele dintre portocalele stoarse cu mâna noastră şi sucurile acidulate şi pline de zahăr din comerţ, că ştiţi şi voi foarte bine cum stă treaba...
Ca mod de preparare...nimic mai simplu: stoarceţi 2-3 portocale într-o carafă, aromatizaţi suplimentar cu rozmarin, mentă sau ghimbir la alegere şi după gust. Turnaţi apă plată sau minerală (eu am pus minerală), îndulciţi cu miere de albine, amestecaţi şi savuraţi!
Cum mie îmi plac aromele mai pregnante, am preferat să pun rozmarin proaspăt tăiat din ghiveciul din balcon şi câteva feliuţe de ghimbir. Inspirată de limonada cu goji de astă vară, am adăugat şi de data asta câteva fructe uscate: goji, merişoare şi agrişe. Sunt delicioase după ce se hidratează în sucul acrişor de portocală şi e aşa de plăcut să le vânezi apoi prin pahar! Cu siguranţă şi celor mici le-ar plăcea, mai ales dacă îi lăsaţi să le dea ei singuri drumul în carafă! Eee, ce ziceţi, aşa-i că e bună ideea mea cu oranjada după sărbători? 😉
Mod de preparare oranjadă minunată cu fructe uscate şi rozmarin
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- aprox. 1.2 litri de apă plată sau minerală
- vreo 3 portocale zemoase
- 2-3 cm rădăcină de ghimbir
- aprox. 30 g fructe uscate (goji, merişoare, agrişe)
- 2-3 crenguţe de rozmarin verde (sau mentă)
- miere (zahăr sau alt îndulcitor după gust)
Instrucțiuni de preparare
- Lasaţi fructele uscate la hidratat în 200 ml de apă pentru 10 minute, apoi le puneţi într-o carafă.
- Adăugaţi sucul proaspăt stors de la 2 portocale.
- A treia portocală o tăiaţi felii şi o puneţi în carafă împreună cu crenguţele de rozmarin puţin zdrobite sau rupte să îşi elibereze mai bine aroma.
- Curăţaţi de coajă, feliaţi ghimbirul şi dati-i drumul în carafă.
- Umpleţi carafa cu apă şi îndulciţi cu miere sau alt îndulcitor după gust.
- Lăsaţi 10-15 minute carafa deoparte să se combine aromele.
- Serviţi cu bucurie, e delicioasă!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
relutza68 a zis
Trebuie sa fie foarte buna! Si noi bem iarna mult suc de portocale (bineinteles facut de noi).O idee sanatoasa e sucul de portocale amestecat cu o banana fara a utiliza miere sau zahar.Banana coapta indulceste natural si da si un aport de potasiu.Bem dimineata la micul dejun si începem ziua cu vitamina C si Potasiu.Eu storc cateva portocale,apoi pun pulpa de la o banana coapta rupta in bucati si mixez cateva secunde.Se poate si cu mixerul vertical.Dar oranjada ta e mult mai aromata si bogata.Felicitari!
Silvia a zis
Am dat drumul la mesaj inainte sa spun la multi ani si tot ce visezi sa se indeplineasca in anul cel nou!
Iuliana a zis
Multumesc mult, Silvia! La multi ani si tie si un an nou plin de bucurii iti doresc!
Silvia a zis
Cand credeam ca nu ma mai poti surprinde, iata faci o oranjada fabuloasa! Blogul asta devine un adevarat spectacol vizual si delicios. Felicitari din suflet!