Apă infuzată cu lămâie şi flori de caprifoi, o băutură răcoritoare surprinzătoare, cu o aromă delicată, fină şi foarte plăcută.
Nu ştiu de unde mi-a venit nou-descoperita pasiune de a introduce florile comestibile în reţete, dar ştiu că odată cu ea un nou univers de arome s-a deschis înaintea mea. Reţetele în care am folosit flori, fie pentru gust, fie doar pentru decor au fost suprinzătoare pentru cei care le-au văzut pe blog sau pentru norocoşii care le-au şi gustat, dar şi foarte apreciate.
Aşa a fost şi apa infuzată cu flori de caprifoi cu care mi-am servit prietena într-o după-amiază însorită. S-a uitat ea în carafă, s-a uitat la mine, s-a uitat iar în carafă... şi m-a întrebat dacă sunt sigură că nu o otrăvesc. N-aveam de gând să o otrăvesc. Aşa că şi-a luat inima în dinţi şi a încercat licoarea. Şi victorie!!! I-a plăcut! Şi dacă vă întrebaţi cumva, să ştiţi că trăieşte bine-merci şi în ziua de azi. Ca şi mine, de altfel 😀
Dar ca să fiţi 100% convinşi că totul e în regulă, ciţi la Cătălina - Kiss the cook un articol foarte bine documentat în care veţi descoperi pe lângă caprifoi, şi multe alte flori comestibile şi felul în care le putem folosi în reţete.
Aşadar, dacă aveţi vreo tufă cu caprifoi în grădină, nu ezitaţi să o jumuliţi de câteva flori, fie ele albe, galbene sau roşii. Vă vor recompensa cu o băutură răcoritoare, cu aromă fină şi foarte plăcută. După ce descoperiţi apa infuzată cu lămâie şi flori de caprifoi, veţi vedea cât de uşor va fi să beţi cei minim 2 litri de lichide pe zi recomandaţi de medic 🙂
Eu nu am vrut să storc lămâia în apă aşa cum fac la limonadă, pentru că ar fi acoperit aroma foarte delicată a florilor. Am pus doar înainte de servire felii de lămăie întregi care să-şi lase ele, de bună voie o aromă fină în apă. De asemenea, nu am îndulcit-o, dar o puteţi face dacă doriţi, şi în acest caz vă recomand să folosiţi miere de albine pentru a avea o băutură 100% naturală.
Mod de preparare apă infuzată cu lămâie şi flori de caprifoi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- aprox. 1.5 litri de apă plată sau filtrată
- cam 20-25 flori de caprifoi (indiferent de culoare)
- 1 lămâie tăiată felii
opţional
- câteva frunze de mentă
- miere de albine
Instrucțiuni de preparare
- Florile scuturate să nu aibă insecte ascunse şi spălate sub un jet de apă, se pun în carafă.
- Se adaugă apa şi se dă carafa la frigider de pe o zi pe alta, sau măcar vreo 8 ore.
- Înainte de servire, se îndepărtează florile infuzate şi se pun în carafă câteva flori proaspete (de decor, pentru că cele infuzate peste noapte nu vor mai arăta prea bine).
- Se pun feliile de lămâie şi opţional frunze de mentă proaspătă şi miere de albine.
- Agitaţi puţin apa din carafă cu o lingură cu coadă lungă, ca să se întrepătrundă aromele, apoi serviţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ani a zis
Esti geniala! Am descoperit de curand acest blog! Incerc sa ma inspir si eu din retete
Iuliana a zis
Hei, nu-s geniala, ma inspir si eu de la altii si dau mai departe.
Ma bucur ca m-ai descoperit. Sper sa nu te dezamagesc! 🙂
adda a zis
In Moldova caprifoiului i se spune "Mâna Maicii Domnului", de altfel eu nici nu stiam prima denumire pana sa citesc aici, am recunoscut floarea din fotografii. Are un miros foarte placut si suav, dar nu m-am gandit niciodata c-ar putea fi folosit pentru o apa aromata.
Iuliana a zis
Da, denumirea populara asa este, Mana Maicii Domnului.
Am vazut si retete de sirop si de jeleu facute din planta asta, dar eu nu am facut...nu inca :))