Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Gustări

Creier pane în 2 variante - la tigaie și la cuptor

Publicat la 4 noiembrie 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

52 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Află totul despre rețeta de creier pane. Cum e mai bun: la tigaie sau la cuptor? Eu am testat ambele variante și iată diferențele! 🙂

Când vine vorba de mâncăruri din organe, știu că multe persoane le refuză din principiu. Cele mai multe nici măcar nu au gustat vreodată o mâncare din limbă de porc , de exemplu. Ca să nu mai vorbim despre delicioasa ciorba de burtă de care mulți nici nu vor să audă!

Exact la fel se întâmplă și cu mâncărurile din creier de porc sau de vită, care sunt o delicatesă.

În ceea ce mă privește, eu am crescut cu acest fel de mâncăruri. Mama mea gătea des organe de pui, de porc sau de vită și tot cu plăcere le gătesc și eu acum.

creier pane la tigaie

V-am adus astăzi rețeta de creier pane în 2 variante:

  • varianta clasică de creier pane prăjit în baie de ulei, foarte moale, fraged, suculent și cu o crustă de pesmet aurie și ușor crocantă.
  • varianta mai "neortodoxă" de creier pane la cuptor. Creierul este doar puțin mai uscat decât la gătirea în ulei, dar rămâne totuși suficient de moale și de gustos. În schimb crusta de pesmet este mai tare, mai crocantă, iar contrastul de texturi dintre interior și exterior este foarte plăcut.

Creierul prăjit nu absoarbe atât de mult ulei pe cât s-ar putea crede și asta datorită crustei de pesmet care devine crocantă în contact cu uleiul încins și care nu permite pătrunderea uleiului în interior. Creierul pane prăjit în tigaie nu e deloc uleios și nici cu mult mai caloric decât varianta la cuptor.

Totuși, se întâmplă de multe ori să nu vreau să prăjesc nimic. Nu îmi place mirosul care rămâne în bucătărie toată ziua și nici faptul că, inevitabil, uleiul sare în toate părțile și trebuie apoi să curăț jumătate de bucătărie. De aceea accept compromisul de a găti la cuptor mâncăruri care în mod clasic se gătesc și sunt mai gustoase prăjite în tigaie.

Este și cazul rețetei de șnițele din piept de pui la cuptor sau a celei de chiftele la cuptor din carne amestec pe care le pregătesc de multe ori.

creier pane la cuptor

Tot ce trebuie să știi despre reușita rețetei

De ce să gătești mâncăruri cu creier?

Creierul este un aliment foarte bogat în colesterol , de aceea această carne nu este recomandată persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol în sânge.
Altfel, creierul este un aliment foarte hrănitor și bogat în vitamina B6 și B12, precum și în fier. Așadar, avem suficiente motive să îl includem din când în când în meniu.

Creier de porc sau de vită

Ambele sunt la fel de potrivite în rețeta asta și se gătesc exact la fel. Singura diferență este că cel de porc este mai mic și puteți praji lobii așa cum sunt, iar cel de vită este ceva mai mare și va trebui porționat cu grijă ca sa nu se rupă.

Creier proaspăt sau congelat?

Firește, este de preferat să folosim creier proaspăt dacă avem o măcelărie care vinde așa ceva. Este bun și creierul congelat, dar pachetele sunt de obicei destul de mari, au aprox. 1 kg și sunteți nevoiți să îl gătiți pe tot odată deoarece creierul crud este foarte perisabil și nu se poate păstra de pe o zi pe alta.

Cum se pregătește creierul?

Înainte de gătire creierul se ține în apă rece pentru a elimina sângele care a mai rămas printre țesuturi. Apoi trebuie opărit 2-3 minute în apă cu oțet. După opărire se va întări, va fi mai ferm și mai ușor de manevrat pentru a-l pregăti pane.

Ce condimente folosim la creier pane?

Creierul fiind foarte gras, trebuie bine condimentat, altfel va fi fad. Folosim doar sare și piper, dar în cantități un pic mai mari decât am pune în mod obișnuit la alt tip de carne.

creier pane interior

Mod de preparare creier pane în 2 variante (scris și VIDEO)

Rețeta de creier pane, are câteva mici secrete, dar nu e deloc complicată, ba dimpotrivă! Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

creier pane la tigaie

Creier pane în 2 variante - la tigaie și la cuptor

Află totul despre rețeta de creier pane. Cum e mai bun: la tigaie sau la cuptor? Eu am testat ambele variante și iată diferențele!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

pregătire creier

  • 800 g creier de porc sau vită
  • 2 litri apă
  • 2 linguri oțet
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță piper boabe
  • 1 frunză de dafin

crustă pane

  • 3 ouă
  • 100 g făină
  • 100 g pesmet
  • sare și piper

în plus

  • ulei pentru prăjit (aprox. 400 ml)
  • lămâie pentru servit - opțional

Instrucțiuni de preparare
 

cum se pregătește creierul pentru gătire

  • Dacă folosiți creier congelat, lăsați-l să se dezghețe lent, peste noapte la frigider.
  • Înainte să vă apucați de gătit, fie că folosiți creier proaspăt sau congelat, țineți-l 15-20 de minute în apă rece. În acest fel se mai elimină sângele din țesuturi.
  • Scurgeți creierul de apă și cercetați ușor, cu degetele să verificați dacă nu cumva au mai rămas așchii de oase printre bucățile de creier.
  • Puneți la fiert 2 litri de apă, condimentele și oțetul. Când apa începe să clocotească puneți în oală bucățile de creier și le lăsați să se opărească pentru 2-3 minute dacă folosiți creier de porc și 5-6 minute dacă folosiți creier de vită care e mai mare.
  • Scoateți creierul cu o spumieră pe prosoape de hârtie care să dreneze apa rămasă între țesuturi. Creierul va avea acum o textură mai fermă și va fi mai ușor de manevrat. Lăsați-l să se răcească puțin.
  • Alegeți bucățile mai mari de creier și presărați-le cu sare și piper din abundență. Creierul trebuie bine asezonat, altfel va fi fad.
  • Bucățile mai mici rămase le puteți transforma în pastă de creier care este delicioasă întinsă pe felii de pâine prăjită. O altă variantă este să le modelați puțin cu palmele ude și să le gătiți tot pane ca și pe celelalte.
  • Spargeți ouăle într-un castron, puneți un praf de sare și puțin piper măcinat și le bateți puțin cu furculița cât să se desfacă. În alte 2 castroane puneți făina și pesmetul.
  • Treceți bucățile de creier mai întâi prin făină, apoi prin ou bătut și la final prin pesmet.
  • Pregătim în acest fel toate bucățile de creier și decidem dacă facem creier pane prăjit în ulei sau la cuptor.

dacă faceți creier pane prăjit în ulei

  • Creierul pane se prăjește în baie de ulei. Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie adâncă. Uleiul trebuie să fie foarte bine încins atunci când puneți creierul în tigaie.
  • Nu aglomerați tigaia! Puneți doar atâtea bucăți de creier cât să încapă lejer în tigaie și uleiul să sfârâie de jur împrejurul lor și să formeze o crustă crocantă și uniformă.
  • Prăjiți creierul 2-3 minute pe fiecare parte până când crusta de pesmet devine aurie și este rumenită frumos. Când îl întoarceți de pe o parte pe alta, nu înțepați creierul cu furculița!
  • Scoateți creierul pane pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.

cum se face creier pane la cuptor

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Așezați bucățile de creier pe hârtia de copt și dați tava la cuptor pentru 10 minute. Creierul se va rumeni doar pe partea care este în contact cu tava, așa că după cele 10 minute, deschideți ușa cuptorului și întoarceți bucățile de creier pe partea cealaltă.
  • Creierul se va rumeni doar pe partea care este în contact cu tava, așa că după cele 10 minute, deschideți ușa cuptorului și întoarceți bucățile de creier pe partea cealaltă.
  • Lăsați creierul la cuptor încă 10 minute. Creierul pane gătit la cuptor va avea o crustă fermă, crocantă, foarte ușor rumenită și mai deschisă la culoare decât creierul prăjit.

cum se servește creierul pane

  • Fie că îl gătiți în ulei sau la cuptor, creierul pane este foarte bun și cald, dar și după ce se răcește.
  • Îl puteți servi ca aperitiv, cu puțină lămâie sau ca fel principal lângă o salată sau un piure de cartofi.
Valori nutriționale
Creier pane în 2 variante - la tigaie și la cuptor
Valori per porție
Calorii
491
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
23
g
35
%
Colesterol
 
141
mg
47
%
Carbohidrați
 
37
g
12
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
171
g
342
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
creier pane în 2 variante

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • cinci felii de plăcintă cu dovlecei și telemea pe farfurie albă
    Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor - rețeta pas cu pas
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
52 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x