Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Rețeta de bame congelate cu sos de roșii

Publicat la 16 noiembrie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

54 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Vrei să faci o mâncare de post gustoasă și sănătoasă? Încearcă rețeta de bame congelate cu sos de roșii! E gata în 30 de minute și e delicioasă!

La noi bamele sunt mai puțin cunoscute, dar sunt foarte populare în Orientul Mijlociu unde se gătesc foarte des, mai ales sub formă de tocană cu carne de oaie sau de vită.

Eu am descoperit bamele congelate la un supermarket. Le-am cumpărat pur și simplu de curiozitate, tocmai pentru că nu știam ce gust au și ce aș putea face cu ele. Apoi întâmplător am aflat că sora mamei le cultivă în grădină și de la ea am aflat și cum să le gătesc corect.

De vreun an sau doi, am găsit și bame proaspete în piață, dar foarte rar și la preț de delicatesă, așa că le prefer în continuare pe cele congelate care nu m-au dezamăgit niciodată. Mereu au fost micuțe, foarte fragede și gata curățate.

Rețeta de bame congelate cu sos de roșii

Câteva lucruri despre bame

Ce sunt bamele și ce gust au?

Bamele sunt niște legume cu aspect de capsulă, ca o păstaie conică, acoperită cu peri fini. În interior se găsește o casetă cu semințe.

Bamele au un gust specific, asemănător cumva, la exterior cu păstăile de fasole verde. După gătire se înmoaie, devin fragede, se topesc în gură și textura lor seamănă mai degrabă cu vinetele gătite. Gustul bamelor e greu de descris, cel mai bine e să le încerci măcar o dată 🙂

E foarte posibil să nu îți placă bamele de prima dată, așa cum mi s-a întâmplat și mie. Totuși, ceva în textura lor e foarte plăcut și după 2-3 încercări au început să îmi placă, iar acum am mereu o pungă cu bame în congelator.

bame proaspete

Beneficiile consumului de bame și valori nutriționale

Bamele sunt renumite pentru cantitatea mare de fibre solubile și insolubile pe care o conțin. De asemenea, sunt bogate în vitamine : A, C, B1, B2, B9, și de minerale: calciu, magneziu, potasiu și zinc, fiind extrem de benefice pentru sănătate:

▢ ajută digestia, pentru că au conținut bogat in fibre
▢ previn constipația, facilitând absorbția de apă în organism
▢ sursa excelenta de antioxidanți, previn îmbătrânirea prematură și afecțiunile cardiace
▢ reglează nivelul de colesterol din sânge, previn complicațiile sistemului cardiovascular
▢ recomandate în sarcină, datorită conținutului ridicat de acid folic
▢ recomandate în dietele pentru slăbit, datorită numărului mic de calorii

Cum se gătesc bamele?

Dacă cumpărați bame proaspete, alegeți păstăi micuțe pentru că acestea sunt mai fragede. Cu un cuțit tăiați doar codița, care este ușor lemnoasă.
Înainte de gătire, bamele se opăresc pentru 5 minute în apă clocotită în care ați pus oțet și sare.
Dacă folosiți bame congelate, acestea sunt de obicei gata curățate și nu trebuie să le decongelați înainte de opărire.
După opărire, puteți folosi bamele întregi sau tăiate rondele în: ghiveciuri, la tocănițe cu carne sau de post, la ciorbe, se pot prăji sau se pot face pane.

Vă las mai jos încă 2 rețete cu bame, ambele vegane (de post):
mâncare de bame cu bulgur
mâncare de bame cu ceapă și morcovi baby

Rețeta de bame congelate cu sos de roșii

Mod de preparare pentru rețeta de bame congelate cu sos de roșii 

Ca orice rețetă de post, și această rețetă cu bame congelate se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Rețeta de bame congelate cu sos de roșii

Bame congelate cu sos de roșii

Vrei să faci o mâncare de post gustoasă și sănătoasă? Încearcă această rețetă de bame congelate cu sos de roșii! E gata în 30 de minute!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 g bame congelate
  • 30 ml oțet
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 2 căței de usturoi
  • 30 ml ulei
  • 250 ml suc de roșii
  • 1 lingură amestec de legume deshidratate 100% natural
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță fulgi de chilli
  • 1 frunză de dafin
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă folosiţi bame proaspete, trebuie ca mai întâi să le tăiaţi codiţele lemnoase. Dacă folosiți bame congelate, nu e nevoie să le lăsați la dezghețat, se folosesc direct de la congelator.
    bame congelate
  • Opăriţi bamele timp de 5 minute într-un litru de apă în care aţi pus 3 linguri de oţet şi ½ de linguriță de sare. Scurgeti bamele şi clătiţi-le imediat cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
    opariti bamele
  • Într-o cratiță puneți uleiul la încins și căliţi ceapa, morcovul, usturoiul şi ardeiul gras tăiate cubuleţe. Adăugați 100 ml de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă la foc mic, cu capac, cam 10 minute.
    caliti legumele
  • Adăugaţi condimentele, sucul de roşii şi bamele. Lăsaţi să fiarbă la foc mic, cu capac cam 15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de cratiță.
    puneti bamele
  • Serviţi mâncarea de bame cu sos de roșii caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat. Dacă nu țineți post, poate fi şi o garnitură excelentă lângă o friptură făcută la grătar sau la cuptor.
    mancare de bame congelate
Valori nutriționale
Bame congelate cu sos de roșii
Valori per porție
Calorii
260
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Carbohidrați
 
28
g
9
%
Fibre
 
9
g
38
%
Zahăr
 
14
g
16
%
Proteine
 
6
g
12
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Rețeta de bame congelate cu sos de roșii

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
54 shares

Comentarii

  1. Jenica Neamu a zis

    februarie 13, 2025 at 6:11 am

    5 stars
    Minunata!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 13, 2025 at 7:35 am

      Dragă Jenica, mă bucur că ți-a plăcut rețeta. Și mie îmi plac foarte mult bamele, deși sunt singura din familie care le iubește. Te aștept cu drag să încerci și alte rețete de blog. Numai bine!

      Răspunde
  2. Gelu a zis

    ianuarie 18, 2024 at 5:56 pm

    Daca iti place sa gatesti ( chiar si daca nu ) retetele sunt delicioase.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 18, 2024 at 5:58 pm

      Mulțumesc!

      Răspunde
5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x