• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Rețeta de bame congelate cu sos de roșii

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 5 dec. 2023 · Publicată: 16 nov. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
61 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Vrei să faci o mâncare de post gustoasă și sănătoasă? Încearcă rețeta de bame congelate cu sos de roșii! E gata în 30 de minute și e delicioasă!

La noi bamele sunt mai puțin cunoscute, dar sunt foarte populare în Orientul Mijlociu unde se gătesc foarte des, mai ales sub formă de tocană cu carne de oaie sau de vită.

Eu am descoperit bamele congelate la un supermarket. Le-am cumpărat pur și simplu de curiozitate, tocmai pentru că nu știam ce gust au și ce aș putea face cu ele. Apoi întâmplător am aflat că sora mamei le cultivă în grădină și de la ea am aflat și cum să le gătesc corect.

De vreun an sau doi, am găsit și bame proaspete în piață, dar foarte rar și la preț de delicatesă, așa că le prefer în continuare pe cele congelate care nu m-au dezamăgit niciodată. Mereu au fost micuțe, foarte fragede și gata curățate.

Rețeta de bame congelate cu sos de roșii

Câteva lucruri despre bame

Ce sunt bamele și ce gust au?

Bamele sunt niște legume cu aspect de capsulă, ca o păstaie conică, acoperită cu peri fini. În interior se găsește o casetă cu semințe.

Bamele au un gust specific, asemănător cumva, la exterior cu păstăile de fasole verde. După gătire se înmoaie, devin fragede, se topesc în gură și textura lor seamănă mai degrabă cu vinetele gătite. Gustul bamelor e greu de descris, cel mai bine e să le încerci măcar o dată 🙂

E foarte posibil să nu îți placă bamele de prima dată, așa cum mi s-a întâmplat și mie. Totuși, ceva în textura lor e foarte plăcut și după 2-3 încercări au început să îmi placă, iar acum am mereu o pungă cu bame în congelator.

bame proaspete

Beneficiile consumului de bame și valori nutriționale

Bamele sunt renumite pentru cantitatea mare de fibre solubile și insolubile pe care o conțin. De asemenea, sunt bogate în vitamine : A, C, B1, B2, B9, și de minerale: calciu, magneziu, potasiu și zinc, fiind extrem de benefice pentru sănătate:

▢ ajută digestia, pentru că au conținut bogat in fibre
▢ previn constipația, facilitând absorbția de apă în organism
▢ sursa excelenta de antioxidanți, previn îmbătrânirea prematură și afecțiunile cardiace
▢ reglează nivelul de colesterol din sânge, previn complicațiile sistemului cardiovascular
▢ recomandate în sarcină, datorită conținutului ridicat de acid folic
▢ recomandate în dietele pentru slăbit, datorită numărului mic de calorii

Cum se gătesc bamele?

Dacă cumpărați bame proaspete, alegeți păstăi micuțe pentru că acestea sunt mai fragede. Cu un cuțit tăiați doar codița, care este ușor lemnoasă.
Înainte de gătire, bamele se opăresc pentru 5 minute în apă clocotită în care ați pus oțet și sare.
Dacă folosiți bame congelate, acestea sunt de obicei gata curățate și nu trebuie să le decongelați înainte de opărire.
După opărire, puteți folosi bamele întregi sau tăiate rondele în: ghiveciuri, la tocănițe cu carne sau de post, la ciorbe, se pot prăji sau se pot face pane.

Vă las mai jos încă 2 rețete cu bame, ambele vegane (de post):
mâncare de bame cu bulgur
mâncare de bame cu ceapă și morcovi baby

Rețeta de bame congelate cu sos de roșii

Mod de preparare pentru rețeta de bame congelate cu sos de roșii 

Ca orice rețetă de post, și această rețetă cu bame congelate se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Rețeta de bame congelate cu sos de roșii

Bame congelate cu sos de roșii

Vrei să faci o mâncare de post gustoasă și sănătoasă? Încearcă această rețetă de bame congelate cu sos de roșii! E gata în 30 de minute!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 g bame congelate
  • 30 ml oțet
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 2 căței de usturoi
  • 30 ml ulei
  • 250 ml suc de roșii
  • 1 lingură amestec de legume deshidratate 100% natural
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță fulgi de chilli
  • 1 frunză de dafin
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă folosiţi bame proaspete, trebuie ca mai întâi să le tăiaţi codiţele lemnoase. Dacă folosiți bame congelate, nu e nevoie să le lăsați la dezghețat, se folosesc direct de la congelator.
    bame congelate
  • Opăriţi bamele timp de 5 minute într-un litru de apă în care aţi pus 3 linguri de oţet şi ½ de linguriță de sare. Scurgeti bamele şi clătiţi-le imediat cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
    opariti bamele
  • Într-o cratiță puneți uleiul la încins și căliţi ceapa, morcovul, usturoiul şi ardeiul gras tăiate cubuleţe. Adăugați 100 ml de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă la foc mic, cu capac, cam 10 minute.
    caliti legumele
  • Adăugaţi condimentele, sucul de roşii şi bamele. Lăsaţi să fiarbă la foc mic, cu capac cam 15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de cratiță.
    puneti bamele
  • Serviţi mâncarea de bame cu sos de roșii caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat. Dacă nu țineți post, poate fi şi o garnitură excelentă lângă o friptură făcută la grătar sau la cuptor.
    mancare de bame congelate
Nutrition Facts
Bame congelate cu sos de roșii
Amount per Serving
Calorii
260
% Daily Value*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Carbohidrați
 
28
g
9
%
Fibre
 
9
g
38
%
Zahăr
 
14
g
16
%
Proteine
 
6
g
12
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Rețeta de bame congelate cu sos de roșii

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
61 shares

Comentarii

  1. Jenica Neamu a zis

    februarie 13, 2025 at 6:11 am

    5 stars
    Minunata!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 13, 2025 at 7:35 am

      Dragă Jenica, mă bucur că ți-a plăcut rețeta. Și mie îmi plac foarte mult bamele, deși sunt singura din familie care le iubește. Te aștept cu drag să încerci și alte rețete de blog. Numai bine!

      Răspunde
  2. Gelu a zis

    ianuarie 18, 2024 at 5:56 pm

    Daca iti place sa gatesti ( chiar si daca nu ) retetele sunt delicioase.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 18, 2024 at 5:58 pm

      Mulțumesc!

      Răspunde
5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.