Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Iepure la cuptor marinat în kefir

Publicat la 19 decembrie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

328 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Iată cum se face cea mai fragedă friptură de iepure la cuptor marinat în kefir! Vei avea o friptură de iepure suculentă, rumenită și aromată.

O friptura de iepure la cuptor va fi întotdeauna binevenită și foarte apreciată, fie că o serviți de sărbători sau doar la o masă de duminică împreună cu familia.

Carnea de iepure este o carne fină, slabă și dietetică, având puțin colesterol. De aceea iepurele este mereu o opțiune foarte bună dacă vreți să mai variați meniul și să le oferiți celor dragi o friptură mai deosebită decât cele de porc, pui sau vită pe care le avem mai des pe masă.

Iepure la cuptor

Am observat că în ultimul timp se găsesc carcase de iepure proaspăt, de crescătorie, în mai toate supermarketurile mari și parcă nici prețul nu mai este atât prohibitiv ca altădată.

Carcasa de iepure pe care am cumpărat-o eu a avut 1,2 kg și a fost curățat impecabil, nici nu am avut ce să îi mai fac. Alteori tranșam iepurele și îl găteam diferit, dar de data aceasta am vrut un preparat arătos, care să fie vedetă pe o masă de sărbătoare, așa că am lăsat iepurele întreg.

Pentru gătire la cuptor, am folosit aceeași rețetă pe care o folosesc de Paște pentru pulpa de miel marinat în kefir cu usturoi știind că așa obțin cea mai fragedă, cea mai suculentă, cea mai aromată friptură! Rezultate la fel de bune se obțin și dacă înlocuiți kefirul cu iaurt, așa cum am procedat eu la rețeta de friptură de curcan la cuptor.

Și pentru că la orice sărbătoare avem cam prea multă mâncare și cam prea grea, am ales să pun lângă friptura fragedă de iepure o garnitură simplă, doar din legume: cartofi natur, morcovi baby și broccoli gătite la abur.

Ce să vă spun, n-a mai rămas nimic din acest iepure gătit la cuptor. A fost vedeta serii și cel mai lăudat preparat de pe masă. Ceea ce vă doresc și vouă! 🙂

friptură la tava

Cele mai frecvente întrebări legate de friptura de iepure

Iepure de câmp sau de crescătorie?

Ambele variante sunt delicioase. Iepurele de câmp (iepure sălbatic) va avea gustul net superior celui de crescătorie, dar va avea carnea mai ațoasă și va necesita un timp mai lung de marinare și de gătire în cuptor. Iepurele de crescătorie se gătește mai ușor și are carnea mult mai fragedă.

Ce ingrediente se folosesc pentru marinarea iepurelui?

Pentru marinare folosim un produs lactat fermentat: kefir, iaurt, sana, puțin ulei, suc de lămâie și condimente. Vă recomand să alegeți, totuși kefirul, cu el se obțin cele mai bune rezultate.

În cât timp se gătește friptura de iepure la cuptor?

Pentru un iepure sălbatic, timpul de gătire în cuptor poate fi în jur de 2 ore. Pentru un iepure de crescătorie, în jur de 1 oră. Oricum, timpul depinde mult și de vârsta animalului și de felul în care a fost crescut. Friptura va fi gata când dinții furculiței intră ușor în carne.

Iepure la cuptor

Mod de preparare iepure la cuptor

Deși, ca orice friptură, și cea de iepure la cuptor este foarte ușor de făcut, totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Iepure la cuptor

Iepure la cuptor

Iată cum se face cea mai fragedă friptură de iepure la cuptor marinat în kefir! Vei avea o friptură de iepure suculentă, rumenită și aromată.
5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour 15 minutes minutes
marinare: 12 hours hours
Timp total: 13 hours hours 25 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tavă cuptor aprox. 40x30 cm
folie aluminiu
folie de aluminiu

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 iepure întreg ((aprox. 1,2 kg))

pentru marinat

  • 700 ml kefir ((sau iaurt))
  • 3-4 căței de usturoi
  • sucul de la o lămâie mică
  • 3 linguri ulei de măsline
  • sare, piper, cimbru uscat

pentru gătit la cuptor

  • 200 ml vin alb, demisec
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingură muștar
  • 1 linguriță miere de albine
  • sare și piper
  • cimbru uscat
  • usturoi pudra
  • fulgi de chilli
  • paprika dulce
  • frunze de salvie
  • frunză de dafin
  • aprox. 200 ml apă - la nevoie

pentru servit - garnitură la alegere

  • legume fierte la abur
  • piure de cartofi, de mazăre, de păstârnac
  • cartofi țărănești (vezi rețeta)
  • garnitură de orez
  • salată de păstăi cu iaurt (vezi rețeta)
  • legume la grătar sau la cuptor
  • salată verde
  • salată de crudități (vezi rețeta)

Instrucțiuni de preparare
 

cum se marinează iepurele pentru friptură

  • Într-un vas amestecați kefirul, usturoiul zdrobit, sucul de lamâie, uleiul de măsline, sare, piper și cimbru.
  • Puneți iepurele într-o pungă încăpătoare și rezistentă. Turnați amestecul de mai sus în pungă și sigilați punga. O puteți vida sau o legați cu o sfoară, de exemplu. Dacă o vidați, timpul de marinare se poate scadea la jumătate. Prin pungă, masați carnea ca să fiți siguri că a ajuns kefirul aromat peste tot.
  • Dați punga la frigider pentru 12 ore sau 6 ore dacă ați vidat punga.
  • Scoateți punga din frigider și lăsați-o cel puțin o oră și jumătate pe blatul de lucru, ca să ajungă carnea la temperatura camerei.

gătire friptură de iepure la cuptor

  • Încingeți cuptorul la 180 de grade.
  • Scoateți iepurele din pungă și ștergeți marinada de pe el cu prosoape de hârtie, apoi îl așezați într-o tavă unsă cu puțin ulei.
  • Într-un vas amestecați: vin alb, ulei, muștar, miere și condimente după gust: sare și piper, cimbru uscat, usturoi pudră, chilli, paprika dulce.
  • Cu o pensulă ungeți bine iepurele cu emulsia de mai sus. Ce rămâne, turnați în tavă. Puneți și frunzele de salvie și de dafin.
  • Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru aprox. 45 de minute.
  • După cele 45 de minute, deschideți cuptorul și încercați carnea să vedeți cât e de pătrunsă și să vă dați seama dacă trebuie să mai stea în cuptor. La nevoie, puteți să mai adăugați puțină apă în tavă.
  • Când carnea este gătită, stropiți-o cu sosul din tavă și mai lăsați friptura în cuptor încă 10 minute, cât să se rumenească frumos.

cum se servește friptura de iepure la cuptor

  • Scoateți tava din cuptor. Înainte să serviți friptura, lăsați-o să se odihnească 10-15 minute în tavă.
  • Serviți friptura de miel alături de garnitura preferată: legume la abur, cartofi, orez, salată, etc.
Valori nutriționale
Iepure la cuptor
Valori per porție
Calorii
451
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
13
g
20
%
Colesterol
 
224
mg
75
%
Carbohidrați
 
11
g
4
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
9
g
10
%
Proteine
 
60
g
120
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Iepure la cuptor

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
328 shares

Comentarii

  1. Maria a zis

    ianuarie 01, 2024 at 8:48 pm

    5 stars
    Este o reteta Perfect...Profesional ...dar eu am Eliminat marinara ...am folosit Metoda tzaraneasca din lipsa de timp ...dar Toate condiments comfort Retetei ...pe linga rabbit am pus morcivi, tzeleri, carofi noi, ceapa, rosii intregi, si leam copt together 375F for 45min...treb.sa check from time to time sa adaugi apa, lichid...sa nu se usuce...Pofta Buna

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 02, 2024 at 8:20 am

      Mă bucur mult că a ieșit bine și că v-a plăcut!

      Răspunde
5 from 7 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.