O rețetă savuroasă de friptură de curcan la cuptor. Pulpă de curcan marinată în iaurt, servită alături de cartofi moi și aromați.
Astăzi am pentru voi cea mai fragedă și cea mai aromată friptură de curcan din câte am făcut eu vreodată.
Ideea de a marina pulpa de curcan în iaurt mi-a venit de la friptura de miel marinată în kefir (rețeta aici) care, de când am descoperit-o, este preferata noastră pentru masa de Paște.
Rețeta de astăzi este foarte ușor de făcut, trebuie doar să luați în calcul că pulpa de curcan are nevoie să stea la marinat în iaurtul condimentat, cel puțin 8 ore. Cel mai bine e să o pregătiți de seara pentru a doua zi.
Eu pregătesc marinada, pun carnea într-o pungă cu zip (ca acestea) și torn iaurtul aromat peste carne. O masez puțin să fiu sigură că marinada a ajuns peste tot și bag o la frigider peste noapte.
Dacă aveți un aparat de vidat, puteți scurta acest timp la doar 2 ore. Eu am un astfel de aparat de la Gorenje, care îmi este foarte util mai ales atunci când îi trimit pachete copilului și trebuie totul bine ambalat ca să nu curgă, să nu miroasă, etc. Îl mai folosesc și pentru situațiile când vreau să congelez ceva care miroase, de exemplu cârnații pe care îi fac de Crăciun în cantitate mai mare.
Acest aparat îl folosesc și dacă vreau să marinez o carne și nu am timp sau am uitat 🙂 să o pun la marinat peste noapte. Datorită faptului că aparatul extrage aerul din pungă, porii cărnii se deschid și permit marinadei să pătrundă mai ușor în fibrele de carne. Așadar, în loc de 8 ore, carnea este perfect marinată într-un timp mult mai scurt.
M-am gândit că poate nu toată lumea are un astfel de aparat acasă, așa că în rețeta video pe care o veți găsi la finalul postării am prezentat varianta pe care oricine o poate pune în practică, cea cu punga zip.
Altfel avem o rețetă tare comodă pentru că practic carnea se gătește odată cu cartofii, într-o singură tavă, deci avem foarte puțină treabă cu friptura asta 🙂
Să nu vă faceți griji că vor sta cartofii prea mult în cuptor. Se vor pătrunde și ei de aromele din marinada turnată în tavă, vor fi moi și cremoși, iar la final, când mărim temperatura cuptorului ca să rumenim carnea, se vor rumeni și ei minunat.
Vă las mai jos și alte rețete cu carne de curcan pe care le veți găsi pe blog și poate veți dori să le încercați:
- pulpă de curcan la tavă cu cartofi și rozmarin
- friptură de curcan cu sos de roșii
- chifteluțe dietetice de curcan (făcute la cuptor)
- șnițele din piept de curcan
Mod de preparare curcan la cuptor marinat în iaurt, cu cartofi și usturoi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Curcan la cuptor marinat în iaurt, cu cartofi și usturoi
Tipărește Salvează pe PinterestEchipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 pulpă de curcan de aprox. 1 kg
pentru marinat
- 500 ml iaurt gras (3%)
- 30 ml ulei de măsline
- 4-5 căței de usturoi
- 2 lingurițe rase de paprika dulce
- 2 lingurițe rase de cimbru uscat
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper
garnitura
- 5-6 cartofi
- 3 căței de usturoi
- sare, piper, cimbru uscat - după gust
în plus
- 2 linguri de ulei pentru uns tava
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
marinarea cărnii
- Într-un vas încăpător, puneți toate ingredientele din lista pentru marinat și amestecați să se omogenizeze.
- Puneți carnea într-o pungă, turnați și marinada peste carne și masați puțin ca să fiți siguri că a ajuns peste tot. Sigilați punga și lăsați-o la frigider cel puțin 8 ore.
- Înainte de gătire, carnea trebuie să stea 1 oră la temperatura camerei.
cum gătim friptura
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu puțin ulei o tavă potrivită ca mărime
- Puneți pulpa de curcan în tavă împreună cu marinada de iaurt din pungă.
- Puneți în tavă și cartofii tăiați cuburi și condimentați. Presărați cu usturoi tocat. Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și dați friptura la cuptor pentru 2 ore.
- După cele 2 ore, îndepărtați folia și mai lăsați friptura încă o oră la cuptor.
- În ultimele 15 minute, măriți temperatura cuptorului la 210 grade pentru ca pulpa de curcan și cartofii să se rumenească frumos.
servire
- Serviți pulpa de curcan presărată cu pătrunjel proaspăt tocat, alături de cartofii moi și aromați și de o salată bogată.
- Scurgeți sosul din tavă într-o sosieră și serviți friptura de curcan alături de acesta.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu