Cum să faci cea mai fragedă pulpă de miel marinată în kefir. O rețetă simplă, cu ingrediente puține, dar extraordinar de gustoasă.
Nici prin cap nu-mi trecea mie să fac pulpă de miel marinată în kefir cu usturoi! Doar că știți cum e, înainte de Paște toată lumea se laudă pe Facebook cu friptura cea mai cea, cozonacul cel mai pufos, pasca cea mai vanilată, etc.
Ei bine, spre marele meu noroc, am fost pe fază și n-am ratat postarea în care și prietena mea, Carmen, de la Garda Culinară, s-a lăudat la lume cu friptura ei de miel marinată în kefir. Și dacă nici Carmen-dobrogeanca, nu mai știe să gătească carnea de miel, apăi nimeni nu știe!

Citind rețeta, mi-am și imaginat o friptură extraordinară, fragedă și suculentă, pătrunsă de arome până în toate fibrele ei și un miros fabulos care va evacua toți vecinii din bloc. Am intuiție bună! Nu știu sigur dacă vecinii au fugit de acasă care încotro, nerezistând aromelor venite de la etajul doi, dar referitor la gustul și textura cărnii, ceea ce mi-am imaginat a fost întocmai ceea ce avea să se întâmple în bucătăria mea.

Ca de obicei, atunci când am de explicat o rețetă atât de simplă încât aproape că nu e nimic de scris la ea, am mari probleme de exprimare 😀 În esență tot ce ar trebui să spun despre friptura asta de miel, e că se pune carnea într-o pungă, se toarnă peste ea kefirul împreună cu usturoiul și mirodeniile, se lasă între 12-48 de ore la marinat, apoi se aruncă în cuptor. End of story! Vreo 10-15 minute de muncă la toată afacerea.
Știu ce vreți să întrebați pentru că am întrebat și eu: da, se poate și cu iaurt 🙂 Importanți sunt fermenții ăia naturali care frăgezesc carnea. Dar mie mi-a spus Carmen să fac bine și să pun kefir, iar admirația mea pentru tot ce face fata asta e atât de mare, încât n-am ieșit din cuvântul ei. Cu toate că terminasem deja de făcut aprovizionarea pentru Paște și aveam iaurt în frigider, m-am îmbrăcat și am plecat după kefir. Dar am văzut pe vastul internet și rețete cu iaurt, deci se poate.
Firește, am adaptat puțin rețeta ca să se potrivească fobiilor noastre alimentare 😀 Soțul meu nefind deloc prieten cu ghimbirul folosit de Carmen în rețeta ei, a trebuit să renunț la el. Am strecurat în schimb în kefir niște coajă de lămâie, iar undeva, pe parcurs, simțind că mai e nevoie de ceva lichid în tavă am pus o jumătate de pahar de vin alb.
Pentru mine, cel puțin în perioadele de sărbători – când chiar și fără să ne propunem, parcă deja e prea multă mâncare în jurul nostru – friptura de miel e suficient de “grea” încât să nu mai fie nevoie de vreo garnitură la fel de consistentă lângă ea.
Aici găsești mai multe rețete cu carne de miel. Vezi care te inspiră!
Așa că de data asta am pus doar câțiva morcovi și câțiva căței întregi de usturoi în tavă, cu vreo 30 de minute înainte să scot pulpa de miel din cuptor. S-au îmbătat și ei de arome și au fost exact ce trebuie, alături, desigur, de o imensă salată verde cu multe ridichi și de un pahar de vin roșu.
Dar dacă voi doriți, firește că puteți pune în jurul fripturii și câțiva cartofi întregi sau tăiați jumătăți. O să fie o nebunie!

Mod de preparare pulpă de miel marinată în kefir cu usturoi

Pulpă de miel marinată în kefir cu usturoi
Tipărește Salvează pe Pinterest Părerea taIngrediente
- 1 pulpă de miel (aprox. 1.5 kg)
- 600 g kefir (sau iaurt)
- 5-6 căței de usturoi
- sucul și coaja de la 1/2 de lămâie mare
- 1 linguriță cimbru uscat
- sare după gust (am pus în kefir cam o linguriță rasă și încă una în tavă)
- puțin ulei pentru uns tava
- 100 ml vin alb
garnitură, opțional
- morcovi tăiați pe lung dacă sunt mari
- cartofi întregi sau tăiați jumătăți
- câțiva căței de usturoi
pentru decor
- frunze de ceapă verde sau pătrunjel proaspăt tocat mărunt
Instrucțiuni de preparare
- Puneți pulpa de miel într-o pungă încăpătoare și rezistentă.
- Într-un vas amestecați kefirul cu sucul și coaja de lamâie, usturoiul trecut prin presă, cimbrul și sarea.
- Turnați kefirul peste carne și sigilați punga (o legați cu o sfoară, de exemplu). Prin pungă, începeți să masați pulpa de miel ca să fiți siguri că a ajuns kefirul aromat peste tot.
- Dați punga la frigider pentru 12-48 ore. În acest timp, când vă mai aduceți aminte de ea, mai luați-o în mâini și mai masați puțin carnea.
- Scoateți punga din frigider și lăsați-o cel puțin o oră și jumătate pe blatul de lucru, ca să ajungă carnea la temperatura camerei.
- Încingeți cuptorul la 170 de grade.
- Ungeți cu puțin ulei o tavă care va merge la cuptor. Desfaceți punga și puneți carnea în tavă. Turnați peste carne kefirul din pungă, mai presărați o linguriță rasă de sare și acoperiți tava etanș cu o folie de aluminiu.
- Dați friptura la cuptor pentru 2 ore.
- Scoateți tava, adăugați morcovii, grăunții de usturoi și vinul alb, dacă simțiți că mai e nevoie de lichid în tavă. Dacă doriți să puneți și cartofi, tot acum este momentul să îi adăugați.
- Măriți temperatura cuptorului la 220 de grade și mai dați tava la cuptor, neacoperită cu nimic, pentru încă 30 de minute.
- Scoateți tava din cuptor. Înainte să serviți friptura, lăsați-o să se odihnească 10-15 minute în tavă.
- Serviți pulpa de miel marinată în kefir și usturoi presărată cu frunze verzi de ceapă sau pătrunjel tocate mărunt. Merge perfect alături de o salată verde cu ridichi și de un pahar de vin roșu.
Note
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Bucate aromate!!!