Cea mai bună umplutură în aceste sarmale de post cu soia și ciuperci! Sarmale gustoase, în foi de varză acră, fierte încet în oală de lut.
Sarmalele ocupă un loc aparte în meniurile dar și în sufletele noastre, ale românilor. Fie că sunt sarmale de post sau cu carne, în frunze de viță sau în foi de varză acră, sarmalele sunt iubite de toată lumea și adună mereu familia întreagă în jurul mesei.
Și nu puțini sunt cei care consideră sarmalele de post, învelite în foi de varză murată și fierte pe îndelete într-o oală de lut, un deliciu care rivalizează serios cu multe alte mâncăruri mai sofisticate.
Iată ce trebuie să știi pentru reușita rețetei de sarmale de post cu soia
Cele mai bune sarmale de post se înfășoară în foi de varză acră, adică varză murată.
Totuși, dacă nu aveți varză murată, sarmalele se pot face și cu varză dulce, astfel: se aleg frunze cât mai subţiri, potrivite ca mărime, care se opăresc 1-2 minute în apă clocotită cu puţină sare. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie şi să devină maleabile, să le putem răsuci uşor.
Cele mai bune sarmale au o umplutură bogată, în care includem de toate:
- multe legume colorate pentru gust bun,
- granule din soia de la Solaris care sunt o sursă bogată de antioxidanți și oferă corpului toți aminoacizii esențiali,
- ciuperci pentru aroma lor inegalabilă și
- orez care să lege compoziția.
Ne plac sarmalele bine condimentate. Condimentele dau gust, aromă și fac diferența între sarmale bune și sarmale extraordinar de bune 😉
Fiți generoși cu condimentele, folosiți din belșug piper măcinat și piper boabe, cimbru uscat și frunze de dafin.
Nu trebuie neapărat să fierbeți sarmalele în vas de lut, deși trebuie să recunoaștem că așa arată cel mai bine. Puteți folosi orice vas din sticlă termorezistentă sau orice cratiță emailată aveți la îndemână. Ar fi de preferat ca vasul în care fierbeți sarmalele să aibă și capac, dar dacă chiar dacă nu aveți un vas potrivit, puteți improviza un capac din folie de aluminiu.
Cele mai gustoase sarmale sunt cele fierte pe îndelete, fără grabă, la foc mic timp de câteva ore. Din experiența mea, 3-4 ore sunt suficiente. Puteți servi sarmalele imediat ce sunt gata, dar de preferat ar fi să aveți răbdare cu ele și să le lăsați să se răcească peste noapte în cuptorul stins. Așa veți obține cu adevărat cele mai grozave sarmale de post!
Sarmalele sunt extraordinare și când sunt calde, dar nouă ne plac cel mai mult sarmalele reci servite a doua zi după ce au fost făcute, cu mămăliguță fierbinte și cu un ardei iute lângă ele.
Alte rețete delicioase de post pe care veți dori să le încercați
Sarmalele cu soia în frunze de varză acră sunt, după mine, reginele tuturor mâncărurilor de post, dar pe blog veți găsi multe alte rețete delicioase, ușor de făcut în care am folosit doar ingrediente naturale, sănătoase și la îndemâna oricui. Sunt mâncăruri simple, rapide, ușor de inclus în meniu oricât de ocupați ați fi. Vă las mai jos doar câteva idei care sper să vă inspire:
- mâncare de praz cu măsline
- musaca de post cu ciuperci
- cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia
- mâncare de spanac cu usturoi
- chifteluțe din fasole la cuptor
Mod de preparare sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră (SCRIS + VIDEO)
Ca orice rețetă de post și această rețetă de sarmale se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1,5 kg varză murată întreagă ((1 varză))
- 200 g orez
- 250 g ciuperci Champignon
- 300 g ceapă ((2 cepe mari))
- 100 g morcovi ((2 morcovi medii))
- 100 g țelină ((1 felie mare))
- 50 g ardei gras roșu ((½ de ardei))
- 75 g soia granule de la Solaris
- 200 g bulion
- 1 legătură pătrunjel sau mărar
- 50 ml ulei
condimente - după gust
- sare
- piper măcinat proaspăt
- piper boabe
- cimbru uscat
- crenguțe de cimbru sau mărar uscat
- frunze de dafin
Instrucțiuni de preparare
pregătiri pentru rețeta de sarmale de post
- Puneți varza la desărat pentru cel puțin 30 de minute, poate chiar mai mult dacă e foarte acră sau foarte sărată.
- Spălați orezul și îl scurgeți de apă.
- Puneți granulele de soia la înmuiat în apă rece, pentru 10 minute, apoi le scurgeți de apă și le păstrați deoparte.
- Tăiați cubulețe: ceapa, ardeiul gras și ciupercile. Morcovul și țelina le dați pe răzătoarea cu găuri mici, iar pătrunjelul (sau mărarul) în tocați fin.
cum se face umplutura pentru sarmale de post cu soia
- Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul la încins și căliți mai întâi ceapa până devine ușor sticloasă. Apoi adăugați morcovul, țelina și ardeiul gras și le căliți și pe ele 2-3 minute. Când legumele s-au înmuiat puțin, puneți ciupercile, apoi orezul și lăsați-l să se călească doar 1-2 minute, cât să absoarbă aromele din tigaie.
- Dați tigaia deoparte și lăsați umplutura să se răcorească puțin, apoi puneți sare, piper măcinat, cimbru uscat, pătrunjel tocat fin și granulele de soia. Amestecați și umplutura este gata.
cum se înfășoară sarmalele de post cu soia
- Desfaceți varza și desprindeți foile mai mari. Tăiați cotoarele și împărțiți foile în 3-4 bucăți cam cât palma de mari. Cotoarele, nervurile și frunzele mici păstrați-le deoparte.
- Puneți pe fiecare foaie de varză câte o lingură de umplutură, rulați și introduceți capetele în interiorul sarmalei. Procedați în acest fel până când terminați umplutura.
cum se fierb saramalele de post cu soia
- Tocați cotoarele, nervurile și frunzele mici păstrate deoparte și puneți jumătate din ele pe fundul vasului. Turnați o lingură de ulei, apoi puneți câteva crenguțe de cimbru uscat, o frunză de dafin și ½ de linguriță de piper boabe.
- Așezăm sarmalele una lângă alta în vas. Printre ele mai punem cimbru uscat și boabe de piper.
- Deasupra punem restul de cotoare tocate, din nou o lingură de ulei, crenguțe de cimbru, dafin și piper boabe. Turnăm deasupra sucul de roșii, apoi apă cât să cuprindă bine sarmalele dar să nu le acopere, să nu depășească ultimul rând de deasupra.
- Puneți capacul sau acoperiți vasul cu o folie de aluminiu și dați forma la cuptor, la 170 de grade pentru cel puțin 3 ore. Gustați o sarma și vedeți dacă varza e bine fiartă sau mai au nevoie să mai fiarbă puțin.
- Când sarmalele sunt gata, stingeți cuptorul și lăsați oala cu sarmale în cuptor peste noapte. A doua zi vor fi numai bune de servit.
cum se servesc sarmalele de post
- Sarmalele de post sunt excelente și calde, abia scoase din cuptor, dar parcă sunt mult mai bune a doua zi, după ce se răcesc. Se servesc cu mămăliguță și un ardei iute, după preferință.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Diana a zis
Căutăm o rețetă bună de sarmale cu varza și aceasta pare foarte delicioasă și frumos explicată. Felicitări pentru blog! Revin cu păreri după ce ăla sărmăluțele 😁
Iuliana Sbîrnea a zis
Vă mulțumesc tare mult pentru aprecieri! Abia aștept să îmi spuneți cum v-au plăcut sărmăluțele.
Spor la gătit și numai bine!