Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi

Covrigi pufoși cu unt și susan. Rețetă turcească.

Publicat la 27 ianuarie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 10 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

3912 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

V-am adus astăzi o rețetă de covrigi pufoși cu unt și susan care sunt convinsă că va fi și pe placul vostru. Pentru mine, aceștia sunt cei mai buni covrigi pe care i-am mâncat! Vă asigur că nu există comparație între acești covrigi de casă și cei cumpărați!

Sunt crocanți la exterior și minunat de moi la interior. Au gustul acela irezistibil de unt și se desfac în zeci de fâșii. În plus, sunt aurii, se rumenesc frumos și se păstrează proaspeți și a doua zi.

Covrigi pufosi cu unt si susan

Noi, românii, în general consumăm covrigii simpli, atât de mult îi iubim! Nu avem nevoie lângă ei decât, poate doar de un pahar de iaurt. Dar să știți că acești covrigi pufoși cu unt sunt minunați și la micul dejun , la picnic sau la pachetul de la serviciu!

Pot fi folosiți și în loc de pâine sau chifle pentru sandvișuri sau îi puteți unge cu unt și gem.

Pe blog mai găsiți și o altă rețetă de covrigi de casă opăriți. Foarte buni și aceea, făcuți din aluat simplu, de pâine și cu un gust deosebit. Sunt diferiți de covrigii pufoși de astăzi, dar poate doriți să îi încercați ca să puteți face comparații.

Iar dacă doriți ceva și mai simplu, vă recomand colăceii împletiți de post care nici măcar nu au nevoie de opărire.

Covrigi turcești
Mergi direct la:
  • Ingrediente de bază
  • Echipamente necesare
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Extra-sfaturi
  • Alte rețete cu aluaturi simple și bune
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente de bază

Aluatul din care sunt făcuți acești covrigi, va fi unul cu grad mare de hidratare, deci conține multe lichide și grăsimi. Acestea ne garantează covrigi pufoși și moi, care se mențin proaspeți și a doua zi.

▶ pentru aluat avem nevoie de:

  • lichide - atât apă, cât și lapte cu min. 3,5% grăsime
  • grăsimi - ulei și unt moale, cu 82% grăsime
  • albușuri - aduc un plus de hidratare în aluat
  • făină - pentru covrigi pufoși vă recomand să folosiți făină de patiserie, tip 000
  • drojdie - aluatul crește la fel de frumos atât cu drojdie uscată, cât și cu drojdie proaspătă. Citiți aici cum se face conversia între drojdie proaspătă vs. drojdie uscată.
  • sare - aprox. 2% din cantitatea de făină. Fără sare suficientă, covrigii vor fi fazi, nu vor avea gustul bun pe care îl așteptăm.
  • zahăr - foarte puțin zahăr, atât pentru echilibrarea gustului, cât și pentru a stimula acțiunea drojdiei.

▶ în plus, mai avem nevoie de:

  • unt foarte moale - pentru ungerea aluatului atunci când modelați covrigii. Folosiți neapărat unt gras, cu 82% grăsime.
  • gălbenușuri - pentru uns covrigii deasupra înainte să îi băgăm la cuptor.
  • semințe de susan - pentru presărat deasupra. Se pot înlocui cu semințe de mac, floarea soarelui, chimen, negrilică, etc.
  • sare grunjoasă - tot pentru presărat deasupra covrigilor. Folosirea ei este opțională, dar dă un gust tare bun.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Covrigi de casă

Echipamente necesare

Fiind foarte hidratat, aluatul pentru acești covrigi cu unt va fi moale, lipicios, destul de greu de manevrat, dar nu trebuie să vă speriați, așa trebuie să fie.

Desigur, dacă aveți un robot de bucătărie sau o mașină de făcut pâine care să frământe în locul vostru, lucrurile vor fi mai ușoare. Dar așa cum puteți vedea în rețeta video pe care o găsiți la finalul postării, eu am frământat aluatul la mână și am obținut covrigi minunați!

Cum se păstrează

Spre deosebire de alte rețete de covrigi care se întăresc și sunt buni de mâncat doar în ziua în care au fost copți, covrigii aceștia cu mult unt se vor menține moi și delicioși cel puțin încă 1 zi.

Dacă trebuie să îi păstrați de pe o zi pe alta, e bine să îi puneți într-o pungă de hârtie sau să îi acoperiți cu un șervet de bumbac ca să nu se usuce.

Dacă totuși se usucă, se pot încălzi pentru câteva minute în cuptorul clasic sau la microunde și vor redeveni moi și pufoși.

Covrigi pufosi cu unt si susan

Întrebări frecvente

Nu am făină de patiserie, pot folosi altfel de făină?

Da, puteți folosi și făină albă pentru pâine, tip 650. Nu vă recomand să folosiți făină integrală, făină de secară sau faină neagră la această rețetă.

Aluatul pentru covrigi se poate congela?

Da, puteți congela covrigii după formare. Când vreți să îi coaceți, lăsați aluatul să se dezghețe peste noapte în frigider, apoi încă 30 de minute pe blatul de lucru ca să ajungă la temperatura camerei.

Covrigii de casă se pot congela?

Da, puteți să congelați covrigii după ce i-ați copt. Pentru consum îi lăsați să se dezghețe la temperatura camerei, apoi îi încălziți ușor în cuptor sau la microunde.

Câte calorii au covrigii de casă?

Covrigii de casă pregătiți după această rețetă, conțin destul de mult unt comparativ cu alte rețete și au aprox. 444 kcal/bucată.

Extra-sfaturi

  1. Din cantitățile prezentate mai jos eu am obținut 9 covrigi mari care mi-au încăput la fix în tava cuptorului. La fel de bine, puteți modela, de exemplu, 12 covrigi mai mici.
  2. Cântăriți aluatul după prima dospire ca să îl puteți împărți în 9 sau 12 părți egale.
  3. De asemenea, când modelați covrigii, întindeți cu sucitorul fiecare bucată de aluat la aceleași dimensiuni, astfel încât la final toți covrigii să fie egali.
  4. Orientați-vă câți covrigi doriți să faceți și cum îi așezați în tavă ca să reușiți să îi coaceți pe toți odată.

Alte rețete cu aluaturi simple și bune

  • Placinte cu gem la tigaie
    Plăcinte cu gem la tigaie - rețeta rapidă, de post
  • Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc
    Pâinici pufoase cu măsline şi busuioc
  • chifle pufoase cu cascaval
    Chifle pufoase cu cașcaval, rețeta rapidă, fără dospire
  • Focaccia cu masline Kalamata si busuioc
    Focaccia cu măsline Kalamata și busuioc uscat

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Covrigi pufosi cu unt si susan

Covrigi pufoși cu unt si susan

Încearcă această rețetă de covrigi pufoși cu unt și susan! Crocanți la exterior, moi la interior, cu gust de unt și care se desfac în fâșii.
5 from 13 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 45 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
dospire: 1 hour hour
Timp total: 2 hours hours 15 minutes minutes
Număr de porții: 9 covrigi
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
cutit pizza
cutit pizza

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluat

  • 200 ml apă (călduță, max. 40 grade)
  • 200 ml lapte (călduț, max. 40 grade)
  • 50 ml ulei
  • 2 albușuri
  • 10 g drojdie instant (sau 25 g drojdie proaspătă )
  • 25 g zahăr
  • 600 g făină tip 000
  • 10 g unt 82% grăsime (moale)
  • 10 g sare

pentru uns aluatul

  • 100 g unt 82% grăsime (foarte moale)

pentru uns deasupra

  • 2 gălbenușuri
  • 30 g susan
  • 2 lingurițe sare grunjoasă (opțional)

în plus

  • 2-3 linguri făină pentru întins aluatul

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți într-un castron: laptele, apa, uleiul, albușurile, zahărul, drojdia instant. Cerneți apoi făina și amestecați la început cu o lingură. Încorporați untul și la final, sarea. Frământați 10-15 minute cu mâna. Veți avea un aluat foarte moale și lipicios.
    aluat hidratat
  • Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț, timp de 30-45 de minute sau până își dublează volumul.
    dospire aluat
  • Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 9 părți egale cărora le dați formă de bile și le păstrați acoperite cu o folie de plastic în timp ce modelați covrigii.
    impartim aluatul in 9 parti egale
  • Întindeți pe rând fiecare bucată de aluat în fâșii lungi de aprox. 35 cm și late de aprox 15-18 cm.
    intindem aluatul cu sucitorul
  • Ungeți fiecare fâșie de aluat cu câte o linguriță de unt foarte moale.
    ungem aluatul cu unt
  • Pe fiecare fâșie de aluat faceți 5 tăieturi cu o rolă pentru cornulețe, în așa fel încât să nu tăiați până în capăt.
    taiem aluatul
  • Rulați aluatul oblic, așa cum se vede în fotografie.
    rulam covrigii pe diagonala
  • Uniți capetele și formați un covrig. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
    formam covrigii
  • Așezați covrigii în tava cuptorului, peste hârtie de copt. Acoperiți-i cu un șervet de bucătărie și lăsați-i să dospească încă 30 de minute. Tot acum aprindeți și cuptorul la 180 de grade.
    asezam covrigii in tava
  • Ungeți covrigii cu gălbenușurile de ou, presărați sare grunjoasă și semințe de susan.
    ungem covrigii cu ou, presaram susan
  • Coaceți covrigii în cuptorul bine încins pentru 30-40 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.
    Covrigi pufosi cu unt si susan
Valori nutriționale
Covrigi pufoși cu unt si susan
Valori per porție
Calorii
444
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
20
g
31
%
Colesterol
 
72
mg
24
%
Carbohidrați
 
54
g
18
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
11
g
22
%
Vitamina A
 
471
IU
9
%
Calciu
 
94
mg
9
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Covrigi pufosi cu unt si susan

Pentru rețeta acestor covrigi pufoși cu unt și susan m-am inspirat de pe un canal turcesc de YouTube, dar am adaptat puțin cantitățile pentru că probabil făinurile noastre sunt diferite. De asemenea, rețeta prezentată era de chifle, eu am preferat să modelez covrigi.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • Cozonac cu scorțișoară si migdale pudrat cu zahar.
    Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară. Rețeta Estonian Kringel.
3912 shares

Comentarii

  1. Tatiana Popescu a zis

    decembrie 12, 2022 at 1:32 am

    Aveți niște rețele extraordinare. Abia aștept sa fac acești covrigi. Cu mulțumiri! Tatiana

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 12, 2022 at 7:37 am

      Mulțumesc mult pentru aprecieri!
      Covrigii sunt tare, tare buni! După ce îi faceți, sper să reveniți cu un mesaj să îmi spuneți cum vi s-au părut!

      Răspunde
      • Cristina a zis

        august 17, 2024 at 12:51 pm

        5 stars
        Vă mulțumesc foarte mult pentru rețetă. Covrigi sunt foarte foarte buni. Nu este prima oara când îi fac.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          august 17, 2024 at 9:48 pm

          Ce bucurie! Mulțumesc foarte mult pentru comentariu. Poftă bună la covrigi!

          Răspunde
    • Ionuț Pintilie a zis

      februarie 13, 2025 at 6:32 am

      5 stars
      Am încercat si eu de curand rețeta si acești covrigi sunt delicioși … mi-am lăsat imaginația sa ma conducă si jumătate din aluat l-am pregătit umplând cu cașcaval.Mulțumim pentru rețeta

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        februarie 13, 2025 at 7:36 am

        Oh, excelentă adăugire cu cașcaval care se topește! Felicitări! Mă bucur că au ieșit bine.

        Răspunde
  2. Cezarina a zis

    mai 10, 2022 at 2:04 pm

    5 stars
    Buna ziua, doamna Iuliana de când am descoperit site-ul d-vs, am salivat câteva zile( până m-am pus un pic pe picioare după o operație destul de complicată) dar odată cu prima rețetă încercată m-ați cucerit pe viață. Rețetele sunt incredibil de gustoase,foarte bine explicate și ușor de făcut.
    Va mulțumesc din suflet că existați,pentru toți aceea care caută gustul autentic. Mult noroc și inspirație pe mai departe. Va îmbrățișez cu drag!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 11, 2022 at 7:45 am

      Mă bucur mult că ați încercat rețeta de covrigi și vă mulțumesc tare mult pentru cuvintele frumoase.
      Vă mai aștept cu mult drag și la alte rețete.
      Sănătate multă și recuperare ușoară după operație!

      Răspunde
      • Alexandra Zelko a zis

        noiembrie 03, 2023 at 12:28 pm

        5 stars
        Bună ziua. Aseară am descoperit acest loc plin de rețete și fotografii minunate. În această dimineață am făcut acești covrigi. Au ieșit extraordinari de buni....Acum îi savurez împreună cu băiețelul meu de doi ani și jumătate. Și el este foarte încântat. Vă mulțumesc.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          noiembrie 03, 2023 at 3:02 pm

          Bine ai venit, Alexandra!
          Mă bucur mult că ai încercat rețeta mea de covrigi, mai ales dacă au avut așa mare succes.
          Te mai aștept cu drag și la alte retete!

          Răspunde
5 from 13 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x