V-am adus astăzi o rețetă de covrigi pufoși cu unt și susan care sunt convinsă că va fi și pe placul vostru. Pentru mine, aceștia sunt cei mai buni covrigi pe care i-am mâncat! Vă asigur că nu există comparație între acești covrigi de casă și cei cumpărați!
Sunt crocanți la exterior și minunat de moi la interior. Au gustul acela irezistibil de unt și se desfac în zeci de fâșii. În plus, sunt aurii, se rumenesc frumos și se păstrează proaspeți și a doua zi.
Noi, românii, în general consumăm covrigii simpli, atât de mult îi iubim! Nu avem nevoie lângă ei decât, poate doar de un pahar de iaurt. Dar să știți că acești covrigi pufoși cu unt sunt minunați și la micul dejun, la picnic sau la pachetul de la serviciu!
Pot fi folosiți și în loc de pâine sau chifle pentru sandvișuri sau îi puteți unge cu unt și gem.
Pe blog mai găsiți și o altă rețetă de covrigi de casă opăriți. Foarte buni și aceea, făcuți din aluat simplu, de pâine și cu un gust deosebit. Sunt diferiți de covrigii pufoși de astăzi, dar poate doriți să îi încercați ca să puteți face comparații.
Iar dacă doriți ceva și mai simplu, vă recomand colăceii împletiți de post care nici măcar nu au nevoie de opărire.
Mergi direct la:
Ingrediente de bază
Aluatul din care sunt făcuți acești covrigi, va fi unul cu grad mare de hidratare, deci conține multe lichide și grăsimi. Acestea ne garantează covrigi pufoși și moi, care se mențin proaspeți și a doua zi.
▶ pentru aluat avem nevoie de:
- lichide - atât apă, cât și lapte cu min. 3,5% grăsime
- grăsimi - ulei și unt moale, cu 82% grăsime
- albușuri - aduc un plus de hidratare în aluat
- făină - pentru covrigi pufoși vă recomand să folosiți făină de patiserie, tip 000
- drojdie - aluatul crește la fel de frumos atât cu drojdie uscată, cât și cu drojdie proaspătă. Citiți aici cum se face conversia între drojdie proaspătă vs. drojdie uscată.
- sare - aprox. 2% din cantitatea de făină. Fără sare suficientă, covrigii vor fi fazi, nu vor avea gustul bun pe care îl așteptăm.
- zahăr - foarte puțin zahăr, atât pentru echilibrarea gustului, cât și pentru a stimula acțiunea drojdiei.
▶ în plus, mai avem nevoie de:
- unt foarte moale - pentru ungerea aluatului atunci când modelați covrigii. Folosiți neapărat unt gras, cu 82% grăsime.
- gălbenușuri - pentru uns covrigii deasupra înainte să îi băgăm la cuptor.
- semințe de susan - pentru presărat deasupra. Se pot înlocui cu semințe de mac, floarea soarelui, chimen, negrilică, etc.
- sare grunjoasă - tot pentru presărat deasupra covrigilor. Folosirea ei este opțională, dar dă un gust tare bun.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Echipamente necesare
Fiind foarte hidratat, aluatul pentru acești covrigi cu unt va fi moale, lipicios, destul de greu de manevrat, dar nu trebuie să vă speriați, așa trebuie să fie.
Desigur, dacă aveți un robot de bucătărie sau o mașină de făcut pâine care să frământe în locul vostru, lucrurile vor fi mai ușoare. Dar așa cum puteți vedea în rețeta video pe care o găsiți la finalul postării, eu am frământat aluatul la mână și am obținut covrigi minunați!
Cum se păstrează
Spre deosebire de alte rețete de covrigi care se întăresc și sunt buni de mâncat doar în ziua în care au fost copți, covrigii aceștia cu mult unt se vor menține moi și delicioși cel puțin încă 1 zi.
Dacă trebuie să îi păstrați de pe o zi pe alta, e bine să îi puneți într-o pungă de hârtie sau să îi acoperiți cu un șervet de bumbac ca să nu se usuce.
Dacă totuși se usucă, se pot încălzi pentru câteva minute în cuptorul clasic sau la microunde și vor redeveni moi și pufoși.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi și făină albă pentru pâine, tip 650. Nu vă recomand să folosiți făină integrală, făină de secară sau faină neagră la această rețetă.
Da, puteți congela covrigii după formare. Când vreți să îi coaceți, lăsați aluatul să se dezghețe peste noapte în frigider, apoi încă 30 de minute pe blatul de lucru ca să ajungă la temperatura camerei.
Da, puteți să congelați covrigii după ce i-ați copt. Pentru consum îi lăsați să se dezghețe la temperatura camerei, apoi îi încălziți ușor în cuptor sau la microunde.
Covrigii de casă pregătiți după această rețetă, conțin destul de mult unt comparativ cu alte rețete și au aprox. 444 kcal/bucată.
Extra-sfaturi
- Din cantitățile prezentate mai jos eu am obținut 9 covrigi mari care mi-au încăput la fix în tava cuptorului. La fel de bine, puteți modela, de exemplu, 12 covrigi mai mici.
- Cântăriți aluatul după prima dospire ca să îl puteți împărți în 9 sau 12 părți egale.
- De asemenea, când modelați covrigii, întindeți cu sucitorul fiecare bucată de aluat la aceleași dimensiuni, astfel încât la final toți covrigii să fie egali.
- Orientați-vă câți covrigi doriți să faceți și cum îi așezați în tavă ca să reușiți să îi coaceți pe toți odată.
Alte rețete cu aluaturi simple și bune
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Covrigi pufoși cu unt si susan
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat
- 200 ml apă (călduță, max. 40 grade)
- 200 ml lapte (călduț, max. 40 grade)
- 50 ml ulei
- 2 albușuri
- 10 g drojdie instant (sau 25 g drojdie proaspătă )
- 25 g zahăr
- 600 g făină tip 000
- 10 g unt 82% grăsime (moale)
- 10 g sare
pentru uns aluatul
- 100 g unt 82% grăsime (foarte moale)
pentru uns deasupra
- 2 gălbenușuri
- 30 g susan
- 2 lingurițe sare grunjoasă (opțional)
în plus
- 2-3 linguri făină pentru întins aluatul
Instrucțiuni de preparare
- Puneți într-un castron: laptele, apa, uleiul, albușurile, zahărul, drojdia instant. Cerneți apoi făina și amestecați la început cu o lingură. Încorporați untul și la final, sarea. Frământați 10-15 minute cu mâna. Veți avea un aluat foarte moale și lipicios.
- Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț, timp de 30-45 de minute sau până își dublează volumul.
- Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 9 părți egale cărora le dați formă de bile și le păstrați acoperite cu o folie de plastic în timp ce modelați covrigii.
- Întindeți pe rând fiecare bucată de aluat în fâșii lungi de aprox. 35 cm și late de aprox 15-18 cm.
- Ungeți fiecare fâșie de aluat cu câte o linguriță de unt foarte moale.
- Pe fiecare fâșie de aluat faceți 5 tăieturi cu o rolă pentru cornulețe, în așa fel încât să nu tăiați până în capăt.
- Rulați aluatul oblic, așa cum se vede în fotografie.
- Uniți capetele și formați un covrig. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
- Așezați covrigii în tava cuptorului, peste hârtie de copt. Acoperiți-i cu un șervet de bucătărie și lăsați-i să dospească încă 30 de minute. Tot acum aprindeți și cuptorul la 180 de grade.
- Ungeți covrigii cu gălbenușurile de ou, presărați sare grunjoasă și semințe de susan.
- Coaceți covrigii în cuptorul bine încins pentru 30-40 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pentru rețeta acestor covrigi pufoși cu unt și susan m-am inspirat de pe un canal turcesc de YouTube, dar am adaptat puțin cantitățile pentru că probabil făinurile noastre sunt diferite. De asemenea, rețeta prezentată era de chifle, eu am preferat să modelez covrigi.
Tatiana Popescu a zis
Aveți niște rețele extraordinare. Abia aștept sa fac acești covrigi. Cu mulțumiri! Tatiana
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc mult pentru aprecieri!
Covrigii sunt tare, tare buni! După ce îi faceți, sper să reveniți cu un mesaj să îmi spuneți cum vi s-au părut!
Cristina a zis
Vă mulțumesc foarte mult pentru rețetă. Covrigi sunt foarte foarte buni. Nu este prima oara când îi fac.
Iuliana Sbîrnea a zis
Ce bucurie! Mulțumesc foarte mult pentru comentariu. Poftă bună la covrigi!
Cezarina a zis
Buna ziua, doamna Iuliana de când am descoperit site-ul d-vs, am salivat câteva zile( până m-am pus un pic pe picioare după o operație destul de complicată) dar odată cu prima rețetă încercată m-ați cucerit pe viață. Rețetele sunt incredibil de gustoase,foarte bine explicate și ușor de făcut.
Va mulțumesc din suflet că existați,pentru toți aceea care caută gustul autentic. Mult noroc și inspirație pe mai departe. Va îmbrățișez cu drag!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că ați încercat rețeta de covrigi și vă mulțumesc tare mult pentru cuvintele frumoase.
Vă mai aștept cu mult drag și la alte rețete.
Sănătate multă și recuperare ușoară după operație!
Alexandra Zelko a zis
Bună ziua. Aseară am descoperit acest loc plin de rețete și fotografii minunate. În această dimineață am făcut acești covrigi. Au ieșit extraordinari de buni....Acum îi savurez împreună cu băiețelul meu de doi ani și jumătate. Și el este foarte încântat. Vă mulțumesc.
Iuliana Sbîrnea a zis
Bine ai venit, Alexandra!
Mă bucur mult că ai încercat rețeta mea de covrigi, mai ales dacă au avut așa mare succes.
Te mai aștept cu drag și la alte retete!