Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Ce este bulgurul. De unde îl cumpărăm și cum îl gătim

Publicat la 16 mai 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

65 shares

Te întrebi ce este bulgurul? Iată tot ce trebuie să știi despre gătitul cu bulgur, o cereală străveche, plină de proteine, fibre și vitamine!

Bulgurul este o cereală integrală incredibil de versatilă, cu rădăcini străvechi în bucătăriile din Orientul Mijlociu, zona mediteraneeană și din Asia

Nu numai că aroma blândă a bulgurului îl face potrivit pentru multe utilizări, dar este și ușor de preparat și are multe beneficii pentru sănătate.

ce este bulgurul

Acest articol explică tot ce trebuie să știi despre grâul bulgur, inclusiv valorile nutriționale, de unde îl cumpărăm și cum gătim cu el.

Mergi direct la:
  • Ce este bulgurul?
  • Valori nutriționale
  • Tipuri de bulgur
  • De unde îl cumpărăm
  • Cum îl gătim
  • Rețete cu bulgur

Ce este bulgurul?

Bulgurul este o cereală integrală foarte nutritivă, originară din zona mediteraneeană. Este obținut din boabe de grâu prefiert, mai ales grâu durum dar se folosesc și alte specii de grâu dur.

Bulgurul gătit are o consistență asemănătoare cu arpacașul pe care îl folosim noi la rețeta de colivă iar aroma amintește de cea a nucilor, la fel ca quinoa. Deși gustul său este blând, este mai puternic decât cel al orezului sau al cușcușului.

Bulgurul este ușor de confundat cu grâul spart, deoarece ambele sunt făcute din crupe de grâu zdrobite sau crăpate. Ceea ce diferențiază bulgurul este că faptul că acesta este prefiert și uscat înainte de a fi măcinat, în timp ce grâul spart nu este.

bulgur uscat

Valori nutriționale

Bulgurul nu este doar gustos și rapid de preparat, dar este și foarte hrănitor.

Fiind o cereală integrală, întregul bob de grâu - inclusiv germenii, endospermul și tărâțele - este consumat. Când consumăm cereale integrale, primim toți nutrienții pe care planta îi are de oferit.

Prin comparație, produsele rafinate din grâu au valoare nutritivă mai mică, deoarece germenii și tărâțele bogate în nutrienți sunt îndepărtate, lăsând în urmă doar endospermul bogat în carbohidrați.

Bulgurul conține o varietate de vitamine și minerale, precum și o cantitate mare de proteine ​​și fibre . O porție de bulgur (90 de grame) oferă aproape 30% din valoarea zilnică pentru fibre.

Bulgurul, este, de asemenea, o sursă deosebit de bună de mangan , magneziu și fier, având în același timp mai puține calorii decât cerealele integrale similare, cum ar fi orezul sau quinoa.

O porție de 100 de grame de bulgur fiert oferă (sursa):

  • Calorii: 83 kcal
  • Proteine: 3,08 g
  • Lipide: 0,24 g
  • Glucide 0,1 g
  • Carbohidrați: 18,58 g
  • Fibre: 4,5 g
valori nutritionale bulgur fiert

Tipuri de bulgur

Bulgurul variază în funcție de cât de fin a fost măcinat și de obicei se vinde în 4 grade de zdrobire:

  • Fin (nr. 1)
  • Mediu (nr. 2)
  • Grosier (nr. 3)
  • Extra grosier (nr. 4)

Bulgurul fin este grozav în salate sau ca terci pentru micul dejun. Soiurile medii și grosiere sunt bune pentru a adăuga o textură consistentă supelor și pilafurilor.

De unde îl cumpărăm

Cu toate că la noi bulgurul nu este cea mai populară cereală, îl găsim, totuși, cu ușurință în toate supemarketurile mari, de obicei ambalat la pungi de 500 g. Căutați-l la rafturile cu alimente uscate, acolo unde găsiți și orez, fasole, năut, etc.

Mai găsim bulgur și la magazinele naturiste, gen Plafar, tot ambalat. Puteți cumpăra bulgur vrac din piețe, de obicei în halele unde se vând produse la kilogram: măsline, cafea, condimente, etc.

Dacă doriți să îl comandați online, în acest magazin găsiți o întreagă gamă de bulgur.

tipuri de bulgur

Cum îl gătim

Bulgurul se gătește foarte simplu și foarte rapid.

Timpul de gătire este între 5 și 20 de minute, în funcție de tipul și metoda de gătit. Cu cât boabele sunt mai grosiere, cu atât timpul de gătire este mai lung.

Dacă ați cumpărat bulgurul ambalat, pe pachet veți găsi instrucțiunile de gătit oferite de producător. Dacă ați cumpărat bulgur vrac sau nu aveți instrucțiuni, există câteva metode de bază de gătit bulgur pe care le puteți folosi.

Rehidratare

Rehidratarea se aplică în special pentru bulgurul cu granulație fină. 

  1. Puneți o cană de bulgur într-un castron.
  2. Turnați 2 căni de apă caldă sau supă de legume/carne peste bulgur și amestecați.
  3. Lăsați deoparte, acoperit cu capac timp de 30-45 de minute până când lichidul este complet absorbit.
  4. Amestecați cu o furculiță ca să desfaceți boabele de bulgur și serviți după dorință.

Fierbere

Folosiți fierberea pentru bulgurul cu granulație medie sau grosieră. Procesul de gătire este similar cu cel al orezului sau al arpacașului. Pentru fiecare parte de bulgur, veți avea nevoie de două părți de lichid.

  1. Combinați 1 cană de bulgur cu 2 căni de apă sau supă și aduceți la fierbere.
  2. Odată ce a dat în clocot, reduceți focul la minim și acoperiți cu un capac.
  3. Gătiți 10-15 minute, până când lichidul este absorbit complet și bulgurul este fraged.

La microunde

Bulgurul gătit în cuptorul cu microunde poate fi cea mai rapidă metodă și nu are efecte negative asupra produsului final, deși poate avea o textură puțin diferită față de bulgurul gătit prin fierbere.

  1. Combinați 1 cană de bulgur cu 2 căni de apă într-un vas termorezistent.
  2. Puneți vasul în cuptorul cu microunde timp de aproximativ 3 minute.
  3. Scoateți vasul din cuptor și lăsați-l să stea deoparte încă 5 minute.
  4. Reglați timpul de gătire după cum este necesar. Un bulgur grosier poate avea nevoie de mai mult timp (1-2 minute în plus) decât un bulgur mediu sau fin.
cum se gătește bulgurul pilaf de bulgur

Rețete cu bulgur

Poate că cea mai celebră rețetă cu bulgur, iubită de tot mapamondul este salata tabouleh, o salată cu mult pătrunjel, mentă, roșii și ceapă. Mai jos găsiți varianta video a acestei salate.

Alte rețete cu bulgur pe care le găsiți pe blog:

  • mâncare de bame cu bulgur
  • pilaf de bulgur cu carne de pui
  • pilaf de bulgur cu legume (vegan/de post)
  • salată de ardei copți cu bulgur și mentă
  • salată de bulgur cu legume

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
65 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici
x