Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Articole utile

Ce este bulgurul. De unde îl cumpărăm și cum îl gătim

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 5 iun. 2025 · Publicată: 16 mai 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
65 shares

Te întrebi ce este bulgurul? Iată tot ce trebuie să știi despre gătitul cu bulgur, o cereală străveche, plină de proteine, fibre și vitamine!

Bulgurul este o cereală integrală incredibil de versatilă, cu rădăcini străvechi în bucătăriile din Orientul Mijlociu, zona mediteraneeană și din Asia

Nu numai că aroma blândă a bulgurului îl face potrivit pentru multe utilizări, dar este și ușor de preparat și are multe beneficii pentru sănătate.

ce este bulgurul

Acest articol explică tot ce trebuie să știi despre grâul bulgur, inclusiv valorile nutriționale, de unde îl cumpărăm și cum gătim cu el.

Mergi direct la:
  • Ce este bulgurul?
  • Valori nutriționale
  • Tipuri de bulgur
  • De unde îl cumpărăm
  • Cum îl gătim
  • Rețete cu bulgur

Ce este bulgurul?

Bulgurul este o cereală integrală foarte nutritivă, originară din zona mediteraneeană. Este obținut din boabe de grâu prefiert, mai ales grâu durum dar se folosesc și alte specii de grâu dur.

Bulgurul gătit are o consistență asemănătoare cu arpacașul pe care îl folosim noi la rețeta de colivă iar aroma amintește de cea a nucilor, la fel ca quinoa. Deși gustul său este blând, este mai puternic decât cel al orezului sau al cușcușului.

Bulgurul este ușor de confundat cu grâul spart, deoarece ambele sunt făcute din crupe de grâu zdrobite sau crăpate. Ceea ce diferențiază bulgurul este că faptul că acesta este prefiert și uscat înainte de a fi măcinat, în timp ce grâul spart nu este.

bulgur uscat

Valori nutriționale

Bulgurul nu este doar gustos și rapid de preparat, dar este și foarte hrănitor.

Fiind o cereală integrală, întregul bob de grâu - inclusiv germenii, endospermul și tărâțele - este consumat. Când consumăm cereale integrale, primim toți nutrienții pe care planta îi are de oferit.

Prin comparație, produsele rafinate din grâu au valoare nutritivă mai mică, deoarece germenii și tărâțele bogate în nutrienți sunt îndepărtate, lăsând în urmă doar endospermul bogat în carbohidrați.

Bulgurul conține o varietate de vitamine și minerale, precum și o cantitate mare de proteine și fibre . O porție de bulgur (90 de grame) oferă aproape 30% din valoarea zilnică pentru fibre.

Bulgurul, este, de asemenea, o sursă deosebit de bună de mangan , magneziu și fier, având în același timp mai puține calorii decât cerealele integrale similare, cum ar fi orezul sau quinoa.

O porție de 100 de grame de bulgur fiert oferă (sursa):

  • Calorii: 83 kcal
  • Proteine: 3,08 g
  • Lipide: 0,24 g
  • Glucide 0,1 g
  • Carbohidrați: 18,58 g
  • Fibre: 4,5 g
valori nutritionale bulgur fiert

Tipuri de bulgur

Bulgurul variază în funcție de cât de fin a fost măcinat și de obicei se vinde în 4 grade de zdrobire:

  • Fin (nr. 1)
  • Mediu (nr. 2)
  • Grosier (nr. 3)
  • Extra grosier (nr. 4)

Bulgurul fin este grozav în salate sau ca terci pentru micul dejun. Soiurile medii și grosiere sunt bune pentru a adăuga o textură consistentă supelor și pilafurilor.

De unde îl cumpărăm

Cu toate că la noi bulgurul nu este cea mai populară cereală, îl găsim, totuși, cu ușurință în toate supemarketurile mari, de obicei ambalat la pungi de 500 g. Căutați-l la rafturile cu alimente uscate, acolo unde găsiți și orez, fasole, năut, etc.

Mai găsim bulgur și la magazinele naturiste, gen Plafar, tot ambalat. Puteți cumpăra bulgur vrac din piețe, de obicei în halele unde se vând produse la kilogram: măsline, cafea, condimente, etc.

Dacă doriți să îl comandați online, în acest magazin găsiți o întreagă gamă de bulgur.

tipuri de bulgur

Cum îl gătim

Bulgurul se gătește foarte simplu și foarte rapid.

Timpul de gătire este între 5 și 20 de minute, în funcție de tipul și metoda de gătit. Cu cât boabele sunt mai grosiere, cu atât timpul de gătire este mai lung.

Dacă ați cumpărat bulgurul ambalat, pe pachet veți găsi instrucțiunile de gătit oferite de producător. Dacă ați cumpărat bulgur vrac sau nu aveți instrucțiuni, există câteva metode de bază de gătit bulgur pe care le puteți folosi.

Rehidratare

Rehidratarea se aplică în special pentru bulgurul cu granulație fină. 

  1. Puneți o cană de bulgur într-un castron.
  2. Turnați 2 căni de apă caldă sau supă de legume/carne peste bulgur și amestecați.
  3. Lăsați deoparte, acoperit cu capac timp de 30-45 de minute până când lichidul este complet absorbit.
  4. Amestecați cu o furculiță ca să desfaceți boabele de bulgur și serviți după dorință.

Fierbere

Folosiți fierberea pentru bulgurul cu granulație medie sau grosieră. Procesul de gătire este similar cu cel al orezului sau al arpacașului. Pentru fiecare parte de bulgur, veți avea nevoie de două părți de lichid.

  1. Combinați 1 cană de bulgur cu 2 căni de apă sau supă și aduceți la fierbere.
  2. Odată ce a dat în clocot, reduceți focul la minim și acoperiți cu un capac.
  3. Gătiți 10-15 minute, până când lichidul este absorbit complet și bulgurul este fraged.

La microunde

Bulgurul gătit în cuptorul cu microunde poate fi cea mai rapidă metodă și nu are efecte negative asupra produsului final, deși poate avea o textură puțin diferită față de bulgurul gătit prin fierbere.

  1. Combinați 1 cană de bulgur cu 2 căni de apă într-un vas termorezistent.
  2. Puneți vasul în cuptorul cu microunde timp de aproximativ 3 minute.
  3. Scoateți vasul din cuptor și lăsați-l să stea deoparte încă 5 minute.
  4. Reglați timpul de gătire după cum este necesar. Un bulgur grosier poate avea nevoie de mai mult timp (1-2 minute în plus) decât un bulgur mediu sau fin.
cum se gătește bulgurul pilaf de bulgur

Rețete cu bulgur

Poate că cea mai celebră rețetă cu bulgur, iubită de tot mapamondul este salata tabouleh, o salată cu mult pătrunjel, mentă, roșii și ceapă. Mai jos găsiți varianta video a acestei salate.

Alte rețete cu bulgur pe care le găsiți pe blog:

  • mâncare de bame cu bulgur
  • pilaf de bulgur cu carne de pui
  • pilaf de bulgur cu legume (vegan/de post)
  • salată de ardei copți cu bulgur și mentă
  • salată de bulgur cu legume

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
65 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.