Te întrebi ce este bulgurul? Iată tot ce trebuie să știi despre gătitul cu bulgur, o cereală străveche, plină de proteine, fibre și vitamine!
Bulgurul este o cereală integrală incredibil de versatilă, cu rădăcini străvechi în bucătăriile din Orientul Mijlociu, zona mediteraneeană și din Asia
Nu numai că aroma blândă a bulgurului îl face potrivit pentru multe utilizări, dar este și ușor de preparat și are multe beneficii pentru sănătate.
Acest articol explică tot ce trebuie să știi despre grâul bulgur, inclusiv valorile nutriționale, de unde îl cumpărăm și cum gătim cu el.
Mergi direct la:
Ce este bulgurul?
Bulgurul este o cereală integrală foarte nutritivă, originară din zona mediteraneeană. Este obținut din boabe de grâu prefiert, mai ales grâu durum dar se folosesc și alte specii de grâu dur.
Bulgurul gătit are o consistență asemănătoare cu arpacașul pe care îl folosim noi la rețeta de colivă iar aroma amintește de cea a nucilor, la fel ca quinoa. Deși gustul său este blând, este mai puternic decât cel al orezului sau al cușcușului.
Bulgurul este ușor de confundat cu grâul spart, deoarece ambele sunt făcute din crupe de grâu zdrobite sau crăpate. Ceea ce diferențiază bulgurul este că faptul că acesta este prefiert și uscat înainte de a fi măcinat, în timp ce grâul spart nu este.
Valori nutriționale
Bulgurul nu este doar gustos și rapid de preparat, dar este și foarte hrănitor.
Fiind o cereală integrală, întregul bob de grâu - inclusiv germenii, endospermul și tărâțele - este consumat. Când consumăm cereale integrale, primim toți nutrienții pe care planta îi are de oferit.
Prin comparație, produsele rafinate din grâu au valoare nutritivă mai mică, deoarece germenii și tărâțele bogate în nutrienți sunt îndepărtate, lăsând în urmă doar endospermul bogat în carbohidrați.
Bulgurul conține o varietate de vitamine și minerale, precum și o cantitate mare de proteine și fibre . O porție de bulgur (90 de grame) oferă aproape 30% din valoarea zilnică pentru fibre.
Bulgurul, este, de asemenea, o sursă deosebit de bună de mangan , magneziu și fier, având în același timp mai puține calorii decât cerealele integrale similare, cum ar fi orezul sau quinoa.
O porție de 100 de grame de bulgur fiert oferă (sursa):
- Calorii: 83 kcal
- Proteine: 3,08 g
- Lipide: 0,24 g
- Glucide 0,1 g
- Carbohidrați: 18,58 g
- Fibre: 4,5 g
Tipuri de bulgur
Bulgurul variază în funcție de cât de fin a fost măcinat și de obicei se vinde în 4 grade de zdrobire:
- Fin (nr. 1)
- Mediu (nr. 2)
- Grosier (nr. 3)
- Extra grosier (nr. 4)
Bulgurul fin este grozav în salate sau ca terci pentru micul dejun. Soiurile medii și grosiere sunt bune pentru a adăuga o textură consistentă supelor și pilafurilor.
De unde îl cumpărăm
Cu toate că la noi bulgurul nu este cea mai populară cereală, îl găsim, totuși, cu ușurință în toate supemarketurile mari, de obicei ambalat la pungi de 500 g. Căutați-l la rafturile cu alimente uscate, acolo unde găsiți și orez, fasole, năut, etc.
Mai găsim bulgur și la magazinele naturiste, gen Plafar, tot ambalat. Puteți cumpăra bulgur vrac din piețe, de obicei în halele unde se vând produse la kilogram: măsline, cafea, condimente, etc.
Dacă doriți să îl comandați online, în acest magazin găsiți o întreagă gamă de bulgur.
Cum îl gătim
Bulgurul se gătește foarte simplu și foarte rapid.
Timpul de gătire este între 5 și 20 de minute, în funcție de tipul și metoda de gătit. Cu cât boabele sunt mai grosiere, cu atât timpul de gătire este mai lung.
Dacă ați cumpărat bulgurul ambalat, pe pachet veți găsi instrucțiunile de gătit oferite de producător. Dacă ați cumpărat bulgur vrac sau nu aveți instrucțiuni, există câteva metode de bază de gătit bulgur pe care le puteți folosi.
Rehidratare
Rehidratarea se aplică în special pentru bulgurul cu granulație fină.
- Puneți o cană de bulgur într-un castron.
- Turnați 2 căni de apă caldă sau supă de legume/carne peste bulgur și amestecați.
- Lăsați deoparte, acoperit cu capac timp de 30-45 de minute până când lichidul este complet absorbit.
- Amestecați cu o furculiță ca să desfaceți boabele de bulgur și serviți după dorință.
Fierbere
Folosiți fierberea pentru bulgurul cu granulație medie sau grosieră. Procesul de gătire este similar cu cel al orezului sau al arpacașului. Pentru fiecare parte de bulgur, veți avea nevoie de două părți de lichid.
- Combinați 1 cană de bulgur cu 2 căni de apă sau supă și aduceți la fierbere.
- Odată ce a dat în clocot, reduceți focul la minim și acoperiți cu un capac.
- Gătiți 10-15 minute, până când lichidul este absorbit complet și bulgurul este fraged.
La microunde
Bulgurul gătit în cuptorul cu microunde poate fi cea mai rapidă metodă și nu are efecte negative asupra produsului final, deși poate avea o textură puțin diferită față de bulgurul gătit prin fierbere.
- Combinați 1 cană de bulgur cu 2 căni de apă într-un vas termorezistent.
- Puneți vasul în cuptorul cu microunde timp de aproximativ 3 minute.
- Scoateți vasul din cuptor și lăsați-l să stea deoparte încă 5 minute.
- Reglați timpul de gătire după cum este necesar. Un bulgur grosier poate avea nevoie de mai mult timp (1-2 minute în plus) decât un bulgur mediu sau fin.
Rețete cu bulgur
Poate că cea mai celebră rețetă cu bulgur, iubită de tot mapamondul este salata tabouleh, o salată cu mult pătrunjel, mentă, roșii și ceapă. Mai jos găsiți varianta video a acestei salate.
Alte rețete cu bulgur pe care le găsiți pe blog:
Lasă un comentariu