Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Arpacaș fiert în lapte cu scorțișoară, miere și nuci

596 shares
Mergi la rețetă

Iată că am intrat deja de mai bine de o săptămână în Postul Crăciunului, iar rețetele specifice cu care vă obișnuisem în astfel de perioade, tot întârzie să apară, nu-i așa? 🙂 Mea culpa, promit să îndrept situația! E o perioadă foarte aglomerată pentru mine, dar în sensul bun. E aglomerată cu evenimente frumoase despre care o să vă povestesc în zilele următoare.

Deocamdată însă, vă povestesc despre un desert foarte simplu, cel mai simplu! Practic are doar 2 ingrediente: lapte și arpacaș, restul sunt mirodenii după gust. E atât de bun și de hrănitor! Bonus: se poate face și în varianta de post, cu lapte vegetal de soia, de orez, de migdale, de cocos, de care vreți voi.

Arpacaș fiert în lapte cu scorțișoară, miere și nuci

Dacă o să-mi spuneți că arpacașul e doar pentru colivă (apropo, vezi aici cum se face coliva), să știți că o să vă înțeleg. Așa ziceam și eu, nici prin cap nu-mi trecea să îl folosesc la altceva. Până când o cititoare mi-a scris câteva idei de rețete în comentarii. Atunci m-am hotărât să îi mai dau o șansă, două, trei.... Am început cu niște ardei umpluți de post. Nu am apucat să postez rețeta pentru că au fost mega-buni și s-au terminat rapid. Altădată am făcut un fel de salată de fructe cu arpacaș. De bună ce-a fost, n-a mai apucat nici ea să vadă lumina ecranului, dar o voi repeta cât de curând și v-o arăt și vouă.

Până la urma arpacașul nu e decât un ingredient ca oricare altul, noi îl încărcam cu conotații negative.

Arpacaș fiert în lapte cu scorțișoară, miere și nuci

Mod de preparare arpacaș fiert în lapte cu scorțișoară, miere și nuci

La reţeta asta modul de preparare, credeţi-mă, nu pune nici o problemă! Se face la fel de uşor ca şi orezul cu lapte.

În ciuda simplităţii reţetei, mie mi-a plăcut să o servesc cât de drăguţ m-am priceput. Am uns cu unt nişte vase Ramekin ca acestea , iar înainte de servire am răsturnat arpacaşul fiert în lapte pe farfurioare mici. Am presărat cu alune şi migdale mărunţite şi am lăsat un pic de miere să se prelingă peste minunile astea.

Şi uite-aşa, din 2 ingrediente de bază şi câteva mirodenii, am făcut un desert de toată frumuseţea! Ce ziceţi, îi dati şi voi o şansă? 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Arpacaș fiert în lapte cu scorțișoară, miere și nuci

Arpacaș fiert în lapte cu scorțișoară, miere și nuci

4.89 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 250 g de arpacaș
  • 750 ml de lapte
  • 150 g zahăr
  • ½ linguriţă pudră de vanilie
  • ½ linguriţă de scorțișoară
  • un praf de sare

topping

  • alune de pădure (nuci, migdale)
  • miere de albine

Instrucțiuni de preparare
 

  • Clătiţi arpacaşul în 2-3 ape, apoi puneţi-l la fiert în laptele rece în care aţi adăugat zahărul şi un praf de sare. Amestecaţi din când in când să nu se lipească de oală.
  • Arpacaşul ar trebui să fie fiert cam în 20 de minute de când dă în clocot. Puteţi gusta să vă asiguraţi că e bine fiert şi că vă place cât e de dulce. Dacă doriţi, puteţi să mai adăugati puţin zahăr şi să amestecaţi până se dizolvă.
  • Daţi cratiţa deoparte de pe foc şi adăugati scorţişoara şi vanilia, apoi turnaţi arpacaşul fiert în bolurile pentru servit. Eu am uns cu puţin unt nişte forme Ramekin, iar înainte de servire le-am răsturnat pe farfurioare.
  • Serviţi cu topping de miere de albine şi presăraţi nuci, alune şi migdale mărunţite.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Arpacaș fiert în lapte cu scorțișoară, miere și nuci

Sper să vă placă și vouă rețeta mea de arpacaș fiert în lapte cu scorțișoară, miere și nuci! Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
596 shares

Comentarii

  1. Bogdan a zis

    august 25, 2023 at 3:46 pm

    Am facut-o si eu ieri. Constatari: eu din contra, as mai fi pus inca 250 ml de lapte, caz in care cantitatea de zahar ramanea la fel. Am fiert in cuptor, mi-a lua cam 40 de minute pana s-a absorbit tot laptele. Am facut cu lapte fara lactoza, din motive evidente. A iesit nemaipomenita. Nu am adaugat niciun fel de toping sau nuca. Sigur o sa mai fac.

    Răspunde
  2. Cristi a zis

    noiembrie 21, 2021 at 2:09 pm

    5 stars
    As reduce cantitatea de lapte cu 100ml pentru ca iese cam "apoasa" dupa fierbere, iar cantitatea de zahar cam cu o treime, mai ales daca se serveste cu topping de miere. In rest, a iesit foarte bun.

    Răspunde
  3. Doman Roxana a zis

    martie 31, 2020 at 6:37 pm

    Buna seara, arpacasul se pune fiert in lapte ?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 31, 2020 at 7:18 pm

      Da, în lapte.

      Răspunde
    • Ovidiu a zis

      noiembrie 06, 2020 at 9:04 am

      Eu cred ca se pune la fiert in lapte, altfel ar fi trebuit sa spuna sa il fierbem in apa ,probabil e o gresala de etitare cand a scris reteta.Oricum raspunsul la intrebarea ta nu face decat sa mareasca confuzia "Da, in lapte" ,.....stiam ca se pune in lapte asta s-a inteles , dar fiert anterior in apa? ar fi trebuit sa raspunda: "Da, se fierbe inainte in apa", sau "Nu , se pune la fiert in lapte. "

      Răspunde
      • Iuliana a zis

        noiembrie 06, 2020 at 9:13 am

        Abia acum am înțeles și eu care era problema! :))
        Da, arpacașul se pune la fiert în lapte. Nu se fierbe înainte în apă.

        Răspunde
  4. Ionita-Nitu Georgeta a zis

    decembrie 01, 2017 at 6:00 pm

    Foarte bune retete si interesante pentru ca foloseste ingreniente foarte sanatoase. Felicitari!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 01, 2017 at 6:11 pm

      Ma bucur mult ca va plac retetele mele. Va mai astept pe la mine 🙂

      Răspunde
      • Lungan Ioan a zis

        iulie 20, 2019 at 7:37 am

        Nu stiu cat o sa fie de bun prepartul dar oricum am arpacasul în casa( hrănesc niste gugustiuci cu arpacas) si voi incerca, nu cred ca nu are cum sa nu iasa bun

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          iulie 20, 2019 at 7:56 am

          Eu sunt convinsa ca o sa va placa! La urma urmei e un fel de coliva mai aromata.
          Va astept cu impresii dupa ce faceti reteta 🙂

          Răspunde
    • Alexandra C a zis

      februarie 13, 2025 at 5:57 pm

      5 stars
      A iesit foarte bun, proportiile mi se par corecte, eu nu am pus zahar dar am adaugat un pic de inducitor. Voi mai face in viitor, multumesc pt reteta 🙂

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        februarie 14, 2025 at 7:53 am

        Dragă Alexandra, mă bucur mult că ți-a plăcut rețeta. Te aștept cu drag să încerci și alte preparate de pe blog. Numai bine!

        Răspunde
4.89 from 9 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.