Această rețetă de plăcintă cu vișine și iaurt grecesc este delicioasă și atât de plină de arome! Un desert grozav pentru o masă de duminică cu familia și o poți face pe tot parcursul anului, chiar și cu fructe congelate.
O plăcintă e întotdeauna o idee bună de desert cu care să mulțumești toată familia, nu-i așa? Iar dacă se face repede și ușor, cu foi de plăcintă cumpărate, cu atât mai bine pentru doamna casei! Va avea mai mult timp să stea cu cei dragi!
La fel de bune și de ușor de făcut sunt și celelalte rețete ale mele: plăcinta creață cu piersici și iaurt sau rețeta clasică de plăcintă cu brânză dulce și stafide. Neapărat să le încercați!
Mergi direct la:
Ingrediente
Ingredientele pentru această rețetă de plăcintă sunt în mare aceleași ca pentru orice plăcintă cu iaurt sau cu brânză și sunt ușor adaptabile după gustul fiecărei familii. Iată în mare ce ne trebuie:
- vișine fără sâmburi
- foi subțiri de plăcintă
- unt topit și răcit
- ouă
- iaurt grecesc
- brânză de vaci
- griș
- zahăr tos
- sare
- arome
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
De ce este această rețetă de plăcintă mai ușor de făcut decât altele?
Uneori se întâmplă ca foile de plăcintă din pachet să fie rupte, cu marginile neregulate, sau să se lipească între ele. Când se întâmplă asta, ne este aproape imposibil să facem suluri frumoase de plăcintă.
Ei bine, la această plăcintă cu vișine și iaurt grecesc putem folosi foile rupte fără să ne enervăm! Datorită modului de preparare, imperfecțiunile nu se vor cunoaște deloc! 😉
Nu avem nevoie decât de 3 foi întregi, care să arate frumos: cele de deasupra. Foile folosite la interior le vom rupe fâșii și le vom încorpora în umplutura de iaurt și ouă.
În felul acesta, nu doar că plăcinta noastră va fi o frumusețe, dar și prepararea ei merge foarte repede, veți vedea!
Ce puteți schimba în rețetă
Rețetele de plăcintă, în general sunt ușor de adaptat în funcție de gusturi și de ingredientele pe care le avem la îndemână atunci când ne apucăm de gătit. Iată ce modificări puteți face:
- Vișine - dacă nu aveți vișine proaspete puteți folosi vișine congelate sau vișine conservate cu aspirină la borcan. Puteți folosi și alte fructe: cireșe, caise, mere, piersici, prune, etc.
- Iaurt grecesc - dacă doriți să folosiți un iaurt cu mai puține grăsimi, alegeți un iaurt normal (3,5% grăsime), pe care să îl lăsați să se scurgă de zer într-o sită.
- Brânza de vaci - puteți renunța la brânza de vaci din rețetă sau să o înlocuiți cu altă brânză cremoasă sau chiar cu telemea sau caș date pe răzătoare. Dacă folosiți o brânză sărată, nu mai puneți sare în compoziția de ouă și iaurt.
- Griș - dacă nu aveți, puteți înlocui cu pesmet
- Unt - se poate înlocui cu ulei de floarea soarelui.
Echipamente necesare
Plăcintele sunt deserturi ușoare, pentru care nu avem nevoie de cine știe ce ustensile. Să ne amintim că bunicile noastre făceau cele mai bune plăcinte din lume folosind doar o furculiță sau un tel, ceea ce bineînțeles că putem face și noi.
Totuși, dacă doriți să procedați ca mine, pentru o umplutură mai spumoasă, puteți folosi chiar și cel mai ieftin mixer de mână pentru a bate bine ouăle până când se deschid la culoare și își triplează volumul.
Aerul înglobat în ouă va face ca umplutura să fie pufoasă, cu o textură minunată.
De asemenea, un clește pentru sâmburi sau orice aparat de scos sâmburi este foarte util la orice desert cu vișine sau cu cireșe, dar mai ales atunci când faceți gem de vișine, așa că este o investiție ieftină și bună.
Extra-sfaturi pentru cea mai bună plăcintă cu vișine și iaurt grecesc
În general, în pachetele cumpărate din magazine veți găsi 12-15 foi de plăcintă, în funcție de producător.
În pachetul meu au fost 12 foi dintre care 6 le-am folosit întregi (3 la baza plăcintei și 3 deasupra), iar 6 foi le-am rupt bucăți mici și le-am amestecat în umplutură.
Nu vă sfătuiesc să folosiți mai mult de 6 foi în umplutură pentru că aceasta ar deveni prea densă.
Dacă găsiți mai mult de 12 foi în pachet, e de preferat să folosiți mai multe foi la bază și deasupra, decât să le puneți în umplutură.
Alte rețete de plăcintă pe care să le încercați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g vișine (cântărite fără sâmburi)
- 400 g foi subțiri de plăcintă (12 foi)
- 70 g unt 82% grăsime (topit și răcit)
- 6 ouă (XL sau 8 ouă M)
- 800 g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 250 g brânză de vaci
- 20 g griș
- 200 g zahăr tos
- ½ linguriță sare
- 10 ml esență de vanilie
- 1 lingură coajă rasa de lămâie
- 1 ou (pentru uns plăcinta deasupra)
- 10 g zahăr pudră (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
tavă rectangulară de aprox. 22x35x7 cm
- Dați deoparte 6 foi de plăcintă din pachet și păstrați-le acoperite cu un șervet de bumbac ca să nu se usuce. Restul foilor le rupeți cu mâna bucăți de 5-6 cm și le lăsați deoparte cât vă ocupați de umplutură.
- Mixați ouăle cu sarea și zahărul până când își triplează volumul și se albesc la culoare.
- Peste crema de ouă puneți iaurtul, brânza, vanilia și coaja rasă de lămâie. Omogenizați.
- În compoziția pregătită mai sus încorporați foile de plăcintă rupte. Nu le puneți toate odată, ci puțin câte puțin ca să nu se lipească unele de altele.
- După ce ați încorporat foile de plăcintă, puneți vișinele fără sâmburi.
- Ungeți tava cu unt topit și răcit. Așezați o foaie de plăcintă din cele 6 păstrate deoparte. Ridicați foaia de plăcintă și pe marginile tăvii. O ungeți cu unt. Repetați cu încă 2 foi.
- Peste cele 3 foi turnați toată umplutura de iaurt și vișine pregătită mai devreme.
- Deasupra așezați alte 2 foi unse fiecare cu unt topit. Ultima foaie, cea de-a 3-a, nu o mai ungeti cu unt, ci cu un ou bătut bine cu furculița.
- Dați plăcinta la cuptor pentru 35-45 de minute, până când este rumenită frumos și bine închegată și în mijloc. Presărați plăcinta cu zahăr pudră.
- Lăsați plăcinta să se răcorească puțin înainte să o tăiați.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Martha a zis
Cred ca este o reteta deosebita o voi incerca in curind,dar cu visine congelate,din pacate,in Germania e greu sa gasesti visine proaspete.
Pentru o aroma mai puternica de lamiie e de preferat ca primul lucru facut , zaharul sa fie frecat cu.coaja rasa de lamiie (egal ce prajitura ar fi)apoi cu galbenusurile ,(sau unt)si apoi cu celelalte ingrediente.
Iuliana Sbîrnea a zis
Corect, așa este cu coaja de lămâie. Doar că de cele nai multe ori o folosesc pe cea deja rasă și pusă cu zahă la borcan.
Mulțumesc mult pentru vizită! ❤️