Timp de citire: 6 minute
30 de sfaturi simple și ușor de aplicat pe care trebuie să le știți pentru a obține mereu cele mai reușite deserturi! Aplicați-le și veți vedea diferența!
Ne plac deserturile, le iubim! Uneori ne ies, alteori parcă nu așa de bine. Există câteva mici trucuri universal valabile și ușor de pus în practică care ne ajută să avem torturi și prăjituri de casă frumoase și gustoase!
Mergi direct la:
Sfaturi despre ingrediente
1) Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. E bine să le scoateți din frigider cu 60-90 de minute înainte.
2) Pentru a aduce rapid untul la temperatura camerei - tăiați-l în cuburi mici și lăsați-l pe o farfurie la temperatura camerei pentru 20-30 de minute.
3) Pentru a aduce rapid ouăle la temperatura camerei scufundați-le într-un castron cu apă caldă timp de 20 de minute.
4) Pentru deserturi reușite, cântăriți întotdeauna ingredientele pe un cântar electronic.
5) Dacă rețeta cere iaurt sau lapte bătut și nu aveți, pur și simplu adăugați o linguriță de oțet la o cană de lapte dulce și amestecați.
6) Ouăle sunt bine separate în albușuri și gălbenușuri când sunt reci, dar pentru prăjituri reușite este mai bine să bateți albușurile la temperatura camerei.
7) Albușurile rămase pot fi congelate într-un recipient etanș, iar când vreți să le pregătiți, le scoateți din congelator cu o zi înainte.
8) Un praf de sare îmbunătățește aromele produselor de patiserie dulci. Nu o omiteți!
Cum se combină, cum se amestecă
9) După ce ați pus ingredientele uscate (făină, zahăr, cacao, praf de copt, sare, etc) în bol, amestecați-le cu un tel timp de 1 minut și abia apoi adăugați ingredientele lichide turnând puțin câte puțin.
10) Când adăugați ingredientele uscate peste cele umede, nu turnați totul deodată, ci în 2-3 tranșe pentru a le putea încorpora corect, fără cocoloașe.
11) Când rețeta cere să mixați untul moale și zahărul, folosiți un mixer de mână! Va trebui să bateți timp de 5 - 8 minute până când obțineți o cremă spumoasă, moale și aerată.
12) Nu bateți prea mult aluatul când combinați ingredientele uscate și umede! Amestecați doar până când se omogenizează, de preferat cu o spatulă sau cu un tel de mână, nu cu mixerul!
13) Atenție la zahăr! În aluaturi prea mult zahăr duce la o crustă închisă la culoare, iar prea puțin va duce la un aluat palid și dur.
14) Atenție la făină! Prea multă va duce la crăpături deasupra. Prea puțină făină duce la aluaturi și blaturi moi, care nu cresc suficient și se lasă când ies din cuptor.
15) Bateți gălbenușurile într-un castron cu telul sau cu o furculiță înainte de a le adăuga în aluat.
16) Când bateți albușurile pentru bezea, ștergeți în prealabil telurile și castronul cu oțet sau suc de lămâie, folosind un șervet de hârtie.
17) Când încorporați spuma de albușuri într-un aluat, nu folosiți mixerul! Amestecați cu o spatulă sau cu un tel de mână, cu mișcări ușoare, circulare, de jos în sus.
18) Când vreți să adăugați mai multe arome în aluaturi sau creme, începeți întotdeauna cu vanilia, aceasta potențează alte arome.
Coacere
19) Întotdeauna cuptorul trebuie să fie pre încălzit la temperatura dorită înainte de a introduce tava cu aluat.
20) Nivelați aluatul în formă cu o spatulă mică și nu turnați în formă mai mult de ½-⅔ din înălțime pentru a lăsa loc blaturilor să crească.
21) Torturile cu mai multe straturi ies mai frumos dacă coaceți separat blaturile. De exemplu, pentru un tort în 3 straturi, va trebui să coaceți 3 blaturi separate în 3 forme identice (sau să coaceți de 3 ori dacă nu aveți decât o formă).
22) Puneți tava cu aluatul în centrul cuptorului sau cât mai departe de margini dacă coaceți în mai multe forme deodată.
23) Verificați dacă blaturile sunt gata introducând o scobitoare sau un băț de frigăruie în mijloc. Dacă scobitoarea iese uscată, blatul este gata.
24) Nu coaceți prea mult blaturile de ruladă sau prăjituri, pentru că se vor usca.
Asamblarea torturilor și prăjiturilor
25) Pregătiți blaturile de tort sau prăjitură cu o zi înainte de a le umple cu cremă.
26) Lăsați blaturile să se răcească în tavă timp de 10 minute înainte de a le scoate.
27) După ce blaturile s-au răcit complet, înveliți-le în folie alimentara și puneți-le la congelator pentru 30 de minute. Se va înmuia și partea de la exterior care s-a uscat în cuptor, dar se vor răci bine și se vor putea tăia mai frumos.
28) Înainte de a unge un blat cu cremă de tort, scuturați toate firimiturile cu o perie. Astfel crema nu va aluneca și va adera mai bine la blat.
29) Pentru straturi egale de cremă în deserturi, puneți crema într-un poș de patiserie cu dui rotund sau tăiat drept la capăt și o aplicați astfel pe blat.
30) Dacă nu aveți timp să îmbrăcați tortul cu cremă (sau dacă nu v-a mai rămas cremă pentru decor), pudrați simplu exteriorul cu zahăr pudră sau cacao.
Lasă un comentariu