Cel mai simplu blat de tort, rețeta de blat Genoise. Este foarte ușoară și rapidă. Nu trebuie să separi ouăle și nu ai nevoie de praf de copt.
Blatul de tort este baza oricărui desert festiv. Dacă aveți nevoie de o rețetă simplă și rapidă pentru un blat de tort pufos și delicios, atunci aceasta este rețeta care vă trebuie!
Fac blat Genoise pentru tort ori de câte ori am multe mâncăruri de pregătit pentru vreo masă festivă. În astfel de situații prefer un Genoise în locul clasicului blat de tort din pandișpan pentru că nu trebuie să bat albușurile separat și gălbenușurile separat. Toată magia se întâmplă într-un singur castron, așa că la final am și mai puține vase de spălat.
Dacă aveți nevoie de un blat mai elaborat, vă recomand să încercați rețeta mea de blat de tort umed cu unt și iaurt. Este atât de bun, încât veți fi tentați să îl mâncați și gol, ca un chec.
Mergi direct la:
Ingrediente
Ingredientele din fotografia de mai jos vă asigură un blat de tort pentru o formă de 22-23 cm în diametru. Blatul va fi suficient de înalt încât să poată fi tăiat în 3 straturi.
- ouă - mari, proaspete, la temperatura camerei
- zahăr - folosiți zahăr tos
- făină - de patiserie, tip 000
- cacao - folosiți o cacao neagră, de calitate, cu aromă și culoare plăcută
- aromă - extract sau esență de vanilie. Puteți înlocui cu orice altă aromă vă place: rom, portocală, cafea, etc.
- sare - ½ de linguriță de sare va da gust și va potența toate aromele din aluat
Preparare
Nimic mai simplu decât pregătirea acestui blat Genoise!
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o formă cu diametrul de 22-23 cm.
- Într-un vas cerneți făina și pudra de cacao și lăsați-le puțin deoparte.
- Puneți ouăle într-un vas înalt și încăpător. Adăugați zahărul, vanilia și sarea.
- Mixați timp de 10-15 minute, până când ouăle se deschid la culoare, devin aproape albe și își triplează volumul.
- În spuma de ouă încorporați făina și pudra de cacao cernute mai devreme. Folosiți un tel de mână și mișcări ușoare, circulare, de jos în sus.
- Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul pentru aprox. 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
Echipamente necesare
Chiar dacă este cel mai simplu blat de tort, pentru un Genoise, cheia succesului stă în ouăle bătute timp de câteva minute bune până când își triplează volumul și de aceea vă recomand să folosiți un mixer.
Desigur, cel mai ușor va fi dacă aveți orice tip de mixer cu picior pe care să îl lăsați să mixeze ouăle în timp ce voi puteți face orice altceva prin bucătărie. Știm cu toții cât de mult contează 10-15 minute atunci când ai foarte multe de făcut.
Întrebări frecvente
Da, blatul se poate păstra la congelator pentru 2 luni, învelit în hârtie de copt și apoi băgat într-o pungă de plastic. Când vreți să îl folosiți, îl lăsați să se dezghețe la temperatura camerei.
Extra-sfaturi
- Faceți blatul cu 1 zi înainte de a umple tortul. Va avea timp să se răcească bine și va fi mai ușor de tăiat.
- În funcție de rețetă, acest tip de blat se poate însiropa cu orice sirop la alegere.
- Dacă blatul s-a bombat în cuptor, îndreptați partea respectivă cu un cuțit, apoi tăiați blatul pe orizontală, în câte straturi doriți. În acest fel toate straturile vor fi drepte.
- Dacă doriți să faceți un blat Genoise fără cacao, pur și simplu înlocuiți cantitatea de cacao din rețetă cu făină albă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Blat Genoise - cel mai simplu blat de tort cu cacao
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 6 ouă
- 150 g zahăr
- 160 g făină tip 000
- 30 g cacao neagră
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o formă cu diametrul de 22-23 cm.
- Într-un vas cerneți făina și pudra de cacao și lăsați-le puțin deoparte.
- Puneți ouăle într-un vas înalt și încăpător. Adăugați zahărul, vanilia și sarea.
- Mixați timp de 10-15 minute, până când ouăle se deschid la culoare, devin aproape albe și își triplează volumul.
- În spuma de ouă încorporați făina și pudra de cacao cernute mai devreme. Folosiți un tel de mână și mișcări ușoare, circulare, de jos în sus.
- Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul pentru aprox. 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați blatul să se răcească foarte bine înainte să îl tăiați în 2-3 straturi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu