Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi

Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"

Publicat la 8 decembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

125 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Batoane cu mac sau batoane de un leu, ca în copilărie! Moi și pufoase, se desfac în fâșii fine și sunt minunate la micul dejun sau ca gustare la școală și la serviciu.

batoane din aluat coapte si rumenite presarate cu mac

În copilăria mea toată lumea le cunoștea aceste batoane cu mac sub denumirea de drept "batoane de un leu" pentru că exact atât costau: un leu.

Se găseau mereu proaspete la magazinele de pâine și la chioșcurile din școli și alături de covrigii cu mac sau susan , erau pachețelul preferat de mulți școlari.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Idei de servire
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Alte rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Ingredientele pentru rețeta de batoane cu mac sunt în mare aceleași ca și pentru un aluat simplu de pâine, doar proporția dintre ele este alta. Iată ce ne trebuie:

ingrediente cu etichete pentru aluat

pentru aluat

  • făină - de patiserie, tip 000
  • drojdie
  • sare
  • zahăr
  • ulei - de floarea soarelui

pentru uns deasupra

  • făină
  • apă
  • semințe de mac

pentru sirop

  • zahăr
  • apă

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

  1. Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați să se combine și abia apoi puneți sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
  2. Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
  3. Împărțiți aluatul în 8 părți egale și le dați formă de bilă. Pe măsură ce lucrați, păstrați-le acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
  4. Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 35x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
  5. Pe măsură ce modelați batoanele, așezați-le în tavă, peste hârtie de copt. Când sunt gata toate, acoperiți-le cu un șervet curat și lăsați-le să mai dospească încă 40 de minute.
  6. Amestecați 1 linguriță de făină cu 50 ml de apă și folosind o pensulă, ungeți fiecare baton cu acest amestec, apoi presărați semințe de mac.
  7. Coaceți batoanele la 200 de grade pentru 30-35 de minute sau până când sunt rumenite frumos. Cuptorul să fie preîncălzit!
  8. Din 50 ml de apă și 50 g de zahăr faceți un sirop pe care îl fierbeți timp de 5 minute. Cu 10 minute înainte să fie gata batoanele, deschideți ușa cuptorului și ungeți batoanele cu sirop, apoi continuați coacerea.

Pentru rețeta pas cu pas cu fotografii și varianta video, vedeți caseta de mai jos.

Ce puteți înlocui în rețetă

Dacă nu aveți în casă exact ingredientele folosite de mine, iată ce modificări puteți aduce rețetei:

  • Făina - pentru batoane pufoase trebuie să folosim o faină fină, de patiserie, tip 000. Bineînțeles, puteți folosi și altfel de făină, de exemplu făină pentru pâine, tip 650 sau făină integrală, dar batoanele nu vor fi la fel de pufoase.
  • Drojdie - desigur, puteți folosi drojdie uscată sau drojdie proaspătă făcând conversia între ele.
  • Ulei de floarea soarelui - puteți folosi ulei de măsline, dar trebuie să știți că batoanele nu vor mai avea gust neutru, ci vor căpăta o aromă deosebită, mediteraneeană, asemănătoare cu cea a grisinelor cu griș.
  • Mac - puteți presăra batoanele și cu alte semințe care vă plac, de exemplu susan alb sau negru, semințe de in, negrilică , etc.
  • Sirop - puteți folosi miere lichidă subțiată cu puțină apă caldă în loc de sirop

Notă: Dacă nu doriți o rețetă vegană/ de post puteți înlocui apa cu lapte, iar uleiul cu unt topit și răcit.

tava cu batoane de un leu presarate cu seminte de mac

Idei de servire

În copilărie îmi plăcea să mănânc batoane cu mac la micul dejun, alături de o cană de ceai sau lapte. Le primeam tăiate în două pe lungime, apoi ușor rumenite pe o tablă care la vremea aceea ținea loc de toaster 🙂

Fie că le rumeniți sau nu, vă las mai jos câteva idei de servire dulci și sărate:

idei dulci:

  • unse cu unt și gem sau dulceață
  • cu Nutella
  • unse doar cu miere dacă este post
  • cu unt de arahide și rondele de banane

idei sărate:

  • pate de ficat făcut în casă
  • hummus
  • pesto de leurdă sau pătrunjel
  • pate de linte de post
  • pastă de macrou afumat
  • guacamole

Cum se păstrează

Batoanele cu mac sunt minunate ușor călduțe sau proaspete, în ziua în care au fost coapte.

Pentru ca au suficient ulei în aluat, vor fi moi și pufoase și a doua zi, dacă le păstrați la temperatura camerei, acoperite cu un șervet de bucătărie.

batoane cu mac în secțiune

Extra-sfaturi

  • Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât batoanele să vă încapă bine în tavă.
  • Nu coaceți prea mult batoanele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi și de pufoase.

Alte rețete asemănătoare

V-a plăcut rețeta acestor batoane cu mac? Atunci poate veți dori să încercați și alte rețete de pe blog. Iată mai jos câteva exemple:

  • Placinte cu gem la tigaie
    Plăcinte cu gem la tigaie - rețeta rapidă, de post
  • Focaccia cu masline Kalamata si busuioc
    Focaccia cu măsline Kalamata și busuioc uscat
  • Cea mai rapidă rețetă de chifle
    Cea mai rapidă rețetă de chifle făcute acasă
  • Colăcei de post pentru parastas
    Colăcei de post pentru parastase, pomeni, sărindare

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

batoane din aluat coapte si rumenite presarate cu mac

Batoane cu mac. Rețeta de batoane "de-un leu" ca în copilărie.

Batoane cu mac sau batoane de un leu, ca în copilărie! Moi și pufoase, se desfac în fâșii fine și sunt minunate la micul dejun sau ca gustare la școală și la serviciu.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
dospire: 1 hour hour 30 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours 20 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g făină (tip 000)
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 6 g sare
  • 30 g zahăr
  • 250 ml apă călduță (max. 40 grade)
  • 80 ml ulei

pentru uns deasupra

  • 1 linguriță făină
  • 50 ml apă
  • 1 linguriță semințe de mac

pentru sirop

  • 50 g zahăr
  • 50 ml apă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați, apoi puneți și sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
  • Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
    aluat dospit în castron
  • Împărțiți aluatul în 8 părți egale și le dați formă de bilă. Păstrați-le acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
  • Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 35x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
  • Pe măsură ce modelați batoanele, așezați-le în tavă, peste hârtie de copt. Când sunt gata toate, acoperiți-le cu un șervet curat și lăsați-le să mai dospească încă 40 de minute.
  • Amestecați 1 linguriță de făină cu 50 ml de apă și folosind o pensulă, ungeți fiecare baton cu acest amestec, apoi presărați semințe de mac.
  • Coaceți batoanele la 200 de grade pentru 30-35 de minute sau până când sunt rumenite frumos. Cuptorul să fie preîncălzit!
  • Din 50 ml de apă și 50 g de zahăr faceți un sirop pe care îl fierbeți timp de 5 minute. Cu 10 minute înainte să fie gata batoanele, deschideți ușa cuptorului și ungeți batoanele cu sirop, apoi continuați coacerea.
  • Batoanele sunt bune călduțe sau reci. Se păstrează la temperatura camerei, acoperite cu un șervet.
    tava cu batoane din aluat presarate cu seminte de mac

Bine de știut:

  • Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât batoanele să vă încapă bine în tavă.
  • Nu coaceți prea mult batoanele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi și de pufoase.
Valori nutriționale
Batoane cu mac. Rețeta de batoane "de-un leu" ca în copilărie.
Valori per porție
Calorii
354
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
10
g
11
%
Proteine
 
7
g
14
%
Vitamina A
 
13
IU
0
%
Calciu
 
16
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • Cozonac cu scorțișoară si migdale pudrat cu zahar.
    Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară. Rețeta Estonian Kringel.
125 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x