• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi

Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 13 dec. 2024 · Publicată: 8 dec. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
127 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Batoane cu mac sau batoane de un leu, ca în copilărie! Moi și pufoase, se desfac în fâșii fine și sunt minunate la micul dejun sau ca gustare la școală și la serviciu.

batoane din aluat coapte si rumenite presarate cu mac

În copilăria mea toată lumea le cunoștea aceste batoane cu mac sub denumirea de drept "batoane de un leu" pentru că exact atât costau: un leu.

Se găseau mereu proaspete la magazinele de pâine și la chioșcurile din școli și alături de covrigii cu mac sau susan , erau pachețelul preferat de mulți școlari.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Idei de servire
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Alte rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Ingredientele pentru rețeta de batoane cu mac sunt în mare aceleași ca și pentru un aluat simplu de pâine, doar proporția dintre ele este alta. Iată ce ne trebuie:

ingrediente cu etichete pentru aluat

pentru aluat

  • făină - de patiserie, tip 000
  • drojdie
  • sare
  • zahăr
  • ulei - de floarea soarelui

pentru uns deasupra

  • făină
  • apă
  • semințe de mac

pentru sirop

  • zahăr
  • apă

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

  1. Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați să se combine și abia apoi puneți sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
  2. Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
  3. Împărțiți aluatul în 8 părți egale și le dați formă de bilă. Pe măsură ce lucrați, păstrați-le acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
  4. Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 35x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
  5. Pe măsură ce modelați batoanele, așezați-le în tavă, peste hârtie de copt. Când sunt gata toate, acoperiți-le cu un șervet curat și lăsați-le să mai dospească încă 40 de minute.
  6. Amestecați 1 linguriță de făină cu 50 ml de apă și folosind o pensulă, ungeți fiecare baton cu acest amestec, apoi presărați semințe de mac.
  7. Coaceți batoanele la 200 de grade pentru 30-35 de minute sau până când sunt rumenite frumos. Cuptorul să fie preîncălzit!
  8. Din 50 ml de apă și 50 g de zahăr faceți un sirop pe care îl fierbeți timp de 5 minute. Cu 10 minute înainte să fie gata batoanele, deschideți ușa cuptorului și ungeți batoanele cu sirop, apoi continuați coacerea.

Pentru rețeta pas cu pas cu fotografii și varianta video, vedeți caseta de mai jos.

Ce puteți înlocui în rețetă

Dacă nu aveți în casă exact ingredientele folosite de mine, iată ce modificări puteți aduce rețetei:

  • Făina - pentru batoane pufoase trebuie să folosim o faină fină, de patiserie, tip 000. Bineînțeles, puteți folosi și altfel de făină, de exemplu făină pentru pâine, tip 650 sau făină integrală, dar batoanele nu vor fi la fel de pufoase.
  • Drojdie - desigur, puteți folosi drojdie uscată sau drojdie proaspătă făcând conversia între ele.
  • Ulei de floarea soarelui - puteți folosi ulei de măsline, dar trebuie să știți că batoanele nu vor mai avea gust neutru, ci vor căpăta o aromă deosebită, mediteraneeană, asemănătoare cu cea a grisinelor cu griș.
  • Mac - puteți presăra batoanele și cu alte semințe care vă plac, de exemplu susan alb sau negru, semințe de in, negrilică , etc.
  • Sirop - puteți folosi miere lichidă subțiată cu puțină apă caldă în loc de sirop

Notă: Dacă nu doriți o rețetă vegană/ de post puteți înlocui apa cu lapte, iar uleiul cu unt topit și răcit.

tava cu batoane de un leu presarate cu seminte de mac

Idei de servire

În copilărie îmi plăcea să mănânc batoane cu mac la micul dejun, alături de o cană de ceai sau lapte. Le primeam tăiate în două pe lungime, apoi ușor rumenite pe o tablă care la vremea aceea ținea loc de toaster 🙂

Fie că le rumeniți sau nu, vă las mai jos câteva idei de servire dulci și sărate:

idei dulci:

  • unse cu unt și gem sau dulceață
  • cu Nutella
  • unse doar cu miere dacă este post
  • cu unt de arahide și rondele de banane

idei sărate:

  • pate de ficat făcut în casă
  • hummus
  • pesto de leurdă sau pătrunjel
  • pate de linte de post
  • pastă de macrou afumat
  • guacamole

Cum se păstrează

Batoanele cu mac sunt minunate ușor călduțe sau proaspete, în ziua în care au fost coapte.

Pentru ca au suficient ulei în aluat, vor fi moi și pufoase și a doua zi, dacă le păstrați la temperatura camerei, acoperite cu un șervet de bucătărie.

batoane cu mac în secțiune

Extra-sfaturi

  • Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât batoanele să vă încapă bine în tavă.
  • Nu coaceți prea mult batoanele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi și de pufoase.

Alte rețete asemănătoare

V-a plăcut rețeta acestor batoane cu mac? Atunci poate veți dori să încercați și alte rețete de pe blog. Iată mai jos câteva exemple:

  • Placinte cu gem la tigaie
    Plăcinte cu gem la tigaie - rețeta rapidă, de post
  • Focaccia cu masline Kalamata si busuioc
    Focaccia cu măsline Kalamata și busuioc uscat
  • Cea mai rapidă rețetă de chifle
    Cea mai rapidă rețetă de chifle făcute acasă
  • Colăcei de post pentru parastas
    Colăcei de post pentru parastase, pomeni, sărindare

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

batoane din aluat coapte si rumenite presarate cu mac

Batoane cu mac. Rețeta de batoane "de-un leu" ca în copilărie.

Batoane cu mac sau batoane de un leu, ca în copilărie! Moi și pufoase, se desfac în fâșii fine și sunt minunate la micul dejun sau ca gustare la școală și la serviciu.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
dospire: 1 hour hour 30 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours 20 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g făină (tip 000)
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 6 g sare
  • 30 g zahăr
  • 250 ml apă călduță (max. 40 grade)
  • 80 ml ulei

pentru uns deasupra

  • 1 linguriță făină
  • 50 ml apă
  • 1 linguriță semințe de mac

pentru sirop

  • 50 g zahăr
  • 50 ml apă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina într-un castron încăpător. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați, apoi puneți și sarea. Începeți să frământați turnând apa călduță și uleiul puțin câte puțin.
  • Frământați 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
    aluat dospit în castron
  • Împărțiți aluatul în 8 părți egale și le dați formă de bilă. Păstrați-le acoperite cu un șervet ca să nu se usuce.
  • Întindeți fiecare parte de aluat într-un dreptunghi de aprox. 35x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă formând un sul/baton. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
  • Pe măsură ce modelați batoanele, așezați-le în tavă, peste hârtie de copt. Când sunt gata toate, acoperiți-le cu un șervet curat și lăsați-le să mai dospească încă 40 de minute.
  • Amestecați 1 linguriță de făină cu 50 ml de apă și folosind o pensulă, ungeți fiecare baton cu acest amestec, apoi presărați semințe de mac.
  • Coaceți batoanele la 200 de grade pentru 30-35 de minute sau până când sunt rumenite frumos. Cuptorul să fie preîncălzit!
  • Din 50 ml de apă și 50 g de zahăr faceți un sirop pe care îl fierbeți timp de 5 minute. Cu 10 minute înainte să fie gata batoanele, deschideți ușa cuptorului și ungeți batoanele cu sirop, apoi continuați coacerea.
  • Batoanele sunt bune călduțe sau reci. Se păstrează la temperatura camerei, acoperite cu un șervet.
    tava cu batoane din aluat presarate cu seminte de mac

Bine de știut:

  • Când întindeți bilele de aluat orientați-vă după dimensiunile tăvii pe care o aveți, astfel încât batoanele să vă încapă bine în tavă.
  • Nu coaceți prea mult batoanele! Se vor usca și nu vor mai fi la fel de moi și de pufoase.
Nutrition Facts
Batoane cu mac. Rețeta de batoane "de-un leu" ca în copilărie.
Amount per Serving
Calorii
354
% Daily Value*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
10
g
11
%
Proteine
 
7
g
14
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Rețetă de covridog – gustare cu crenvurști în aluat rumen și fraged, presărați cu semințe, ideali pentru pachet
    Covridog – rețetă de crenvuști în aluat de casă
  • Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă
    Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
127 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.