• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie - rețetă video

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 22 ian. 2025 · Publicată: 22 dec. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
2947 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 7 minute

Rețeta de cornulețe cu untură și smântână, dospite cu drojdie. Sunt fragede de se topesc în gură și ușor pufoase. Se desfac în foițe fine și se păstrează la fel de bune timp îndelungat.

reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

Cornulețele cu untură și smântână au fost dintotdeauna specialitatea mamei mele. Nu știu unde au zburat anii, dar iată că acum mi-a cam venit mie rândul să le fac mai des decât mama!

În familia noastră nu există sărbătoare fără cornulețe și cu toate că am încercat multe alte rețete, pentru mine nu au gustul de acasă decât cele făcute după această rețetă cu untură și smântână și care sunt dospite cu drojdie.

Pe blog veți găsi și o rețetă de cornulețe de post cu borș absolut sunt minunate, potrivite pentru perioadele de post ortodox sau pentru persoanele cu intoleranțe la ouă sau cu un regim de viață vegan.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 3 tăvi (80-90 cornulețe)
  • Mod de preparare în format video
  • Cum facem cele mai fragede cornulețe cu untură - rețeta pas cu pas
  • Variante ale rețetei
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 3 tăvi (80-90 cornulețe)

Ingredientele pentru această rețetă de cornulețe fragede, care se desfac în foițe fine, nu sunt nici multe și nici scumpe. Iată mai jos ce ne trebuie:

ingrediente cu etichete reteta cornulete cu untura

  • 250 g untură se poate înlocui cu unt cu 80% grăsime
  • 300 g smântână fermentată (acră) (25-30% grăsime)
  • 2 gălbenușuri
  • 450 g făină (tip 000)
  • 10 g drojdie uscată (25 g drojdie proaspătă) vedeți aici cum se face conversia cu drojdie proaspătă
  • 20 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 6 g sare
  • 250 g rahat
  • 100 g zahăr pudră

Alte idei de umplutură pentru cornulețe

Așa după cum ați văzut deja în fotografii, eu am umplut cornulețele cu rahat. Dar vă las mai jos și alte câteva sugestii de umpluturi, iar voi alegeți ceea ce vă place:

  • un gem bine legat, care să nu curgă în cuptor, așa cum este de exemplu gemul de gutui
  • magiun de prune - eventual amestecat cu nucă măcinată și aromatizat cu rom sau esență de rom
  • marmeladă
  • ciocolată termostabilă (care nu curge în cuptor - citiți eticheta!)
  • fructe confiate (merișoare, stafide)
  • miez de nucă

Mod de preparare în format video

Vă invit să urmăriți rețeta completă pe canalul meu de YouTube, unde veți vedea cum se frământă aluatul, cum se rulează cornulețele și trucuri pentru o reușită garantată. Nu uitați să vă abonați pentru mai multe rețete delicioase:
➡️ Abonați-vă aici

Cum facem cele mai fragede cornulețe cu untură - rețeta pas cu pas

castron cu faina cernuta

1. Cerneți făina într-un bol încăpător. Peste făină se puneți drojdia uscată, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecați puțin, apoi puneți sarea și amestecați din nou.

amestec de untura si smantana turnat peste faina

2. Într-un alt vas amestecați untura, smântâna și cele două gălbenuşuri până obțineți o cremă omogenă. Procedați la fel și dacă folosiți unt în loc de untură.. Puneți această cremă peste ingredientele uscate de mai sus.

aluat de cornulete cu untura si smantana

3. Frământați rapid, doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult. Acoperiți castronul cu folie alimentară şi lăsați aluatul să crească 1 oră într-un loc călduţ, ferit de curent.

cum se taie cornuletele

4. Rupeți bucăţi din aluat şi le întindeți cu sucitorul în foi rotunde de 2-3 mm grosime. Ca să aveți cornulețe egale, decupați foaia de aluat ajutându-vă de o farfurie cu diametrul de 20 cm.

cum se infasoara cornuletele

5. Tăiați apoi discul obținut în 8 triunghiuri. Puneți bucățele de rahat pe capetele triunghiurilor și rulați de la bază către vârf. Așezați cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt.

cornulete pudrate cu zahar

6. Coaceți cornulețele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 15-20 de minute, până când sunt ușor aurii. Imediat după ce scoateți cornulețele din cuptor, le treceți prin zahăr pudră.

reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

Variante ale rețetei

Să știți că puteți face și cornulețe fără dospire, folosind exact aceleași ingrediente și același mod de preparare. Pur și simplu omiteți drojdia.

Dar chiar dacă renunțați la dospire, aluatul are nevoie de 1 oră de repaus la frigider înainte să întindeți foile și să decupați cornulețele.

Așadar, practic, nu e nicio economie de timp. Fie dospiți aluatul 1 oră, fie îl lăsați la rece tot 1 oră.

Cornulețele fără drojdie vor fi fragede, dar ușor mai uscate, mai casante. Cele care dospesc, vor fi puțin mai moi, ușor pufoase.

reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

Cum se păstrează

Cornulețele se păstrează fragede ca în prima zi, dacă le depozitați în cămară, în cutii de carton cu capac. Vor fi la fel de bune chiar şi după 2 săptămâni!

Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei

  • Toate ingredientele (inclusiv untura) trebuie să fie la temperatura camerei pentru un aluat omogen.
  • Adăugați făina treptat, doar cât este necesar, ca să evitați un aluat prea dens.
  • Dacă folosiți gem, asigurați-vă că este unul mai gros, pentru a nu curge în timpul coacerii.

Întrebări frecvente

Pot folosi doar unt în loc de untură la cornulețe?

Da, dar textura va fi mai puțin fragedă. Untura este esențială pentru rețeta clasică.

Se poate face aluatul de cornulețe cu o zi înainte?

Da, puteți prepara aluatul și îl puteți păstra la frigider peste noapte.

Ce fac dacă nu am smântână?

O puteți înlocui cu iaurt grecesc cu minimum 10% grăsime.

Rețete asemănătoare

Dacă v-a plăcut această rețetă simplă de cornulețe fragede cu untură, vă invit să încercați și alte rețete asemănătoare de pe blog:

  • fursecuri asortate pentru Craciun
    Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
  • produse coapte din aluat fraged cu mascarpone
    Aluat fraged cu mascarpone - rețeta simplă cu 2 ingrediente!
  • mini rulouri cu scortisoara din aluat fraged
    Mini rulouri cu scorțișoară - rețeta cu aluat fraged, fără dospire
  • Cornulete cu gem si nuci
    Cornulețe cu gem și nucă - rețeta de post economică

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

Rețeta de cornulețe cu untură și smântână, dospite cu drojdie. Sunt foarte fragede, ușor pufoase și se păstrează la fel de bune timp îndelungat.
5 from 13 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 80 cornulețe
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 250 g untură
  • 300 g smântână fermentată (acră) (25-30% grăsime)
  • 2 gălbenușuri
  • 450 g făină (tip 000)
  • 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 20 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 6 g sare
  • 250 g rahat
  • 100 g zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina într-un bol încăpător. Peste făină se puneți drojdia uscată, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecați puțin, apoi puneți sarea și amestecați din nou.
    castron cu faina cernuta
  • Într-un alt vas amestecați untura, smântâna și cele două gălbenuşuri până obțineți o cremă omogenă. Puneți această cremă peste ingredientele uscate de mai sus.
    amestec de untura si smantana turnat peste faina
  • Frământați rapid, doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult. Acoperiți castronul cu folie alimentară şi lăsați aluatul să crească 1 oră într-un loc călduţ, ferit de curent.
    aluat de cornulete cu untura si smantana
  • Rupeți bucăţi din aluat şi le întindeți cu sucitorul în foi rotunde de 2-3 mm grosime. Ca să aveți cornulețe egale, decupați foaia de aluat ajutându-vă de o farfurie cu diametrul de 20 cm.
    cum se taie cornuletele
  • Tăiați apoi discul obținut în 8 triunghiuri. Puneți bucățele de rahat pe capetele triunghiurilor și rulați de la bază către vârf. Așezați cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt.
    cum se infasoara cornuletele
  • Coaceți cornulețele la 180 de grade, timp de 15-20 minute, până când sunt ușor aurii. Cuptorul să fie preîncins! Imediat după ce scoateți cornulețele din cuptor, le treceți prin zahar pudră.
    cornulete pudrate cu zahar
  • Cornulețele se păstrează în cutii de carton cu capac şi sunt la fel de bune chiar şi după 2 săptămâni.
Nutrition Facts
Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie
Amount per Serving
Calorii
78
% Daily Value*
Grăsimi
 
5
g
8
%
Colesterol
 
12
mg
4
%
Carbohidrați
 
8
g
3
%
Fibre
 
0.2
g
1
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
1
g
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
2947 shares

Comentarii

  1. Florian a zis

    mai 16, 2024 at 12:51 pm

    5 stars
    Se pot coace in airfryer, va rog ? Acesta are ventilatie. Daca da, ce temperatura si cate minute ? Multumesc !

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 16, 2024 at 2:17 pm

      Nu am încercat. Aș zice că la 180 de grade pentru 15-20 de minute, dar repet, eu nu am încercat!

      Răspunde
5 from 13 votes (12 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.