Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie - rețetă video

Publicat la 22 decembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

2817 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 7 minute

Rețeta de cornulețe cu untură și smântână, dospite cu drojdie. Sunt fragede de se topesc în gură și ușor pufoase. Se desfac în foițe fine și se păstrează la fel de bune timp îndelungat.

reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

Cornulețele cu untură și smântână au fost dintotdeauna specialitatea mamei mele. Nu știu unde au zburat anii, dar iată că acum mi-a cam venit mie rândul să le fac mai des decât mama!

În familia noastră nu există sărbătoare fără cornulețe și cu toate că am încercat multe alte rețete, pentru mine nu au gustul de acasă decât cele făcute după această rețetă cu untură și smântână și care sunt dospite cu drojdie.

Pe blog veți găsi și o rețetă de cornulețe de post cu borș absolut sunt minunate, potrivite pentru perioadele de post ortodox sau pentru persoanele cu intoleranțe la ouă sau cu un regim de viață vegan.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 3 tăvi (80-90 cornulețe)
  • Mod de preparare în format video
  • Cum facem cele mai fragede cornulețe cu untură - rețeta pas cu pas
  • Variante ale rețetei
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 3 tăvi (80-90 cornulețe)

Ingredientele pentru această rețetă de cornulețe fragede, care se desfac în foițe fine, nu sunt nici multe și nici scumpe. Iată mai jos ce ne trebuie:

ingrediente cu etichete reteta cornulete cu untura

  • 250 g untură se poate înlocui cu unt cu 80% grăsime
  • 300 g smântână fermentată (acră) (25-30% grăsime)
  • 2 gălbenușuri
  • 450 g făină (tip 000)
  • 10 g drojdie uscată (25 g drojdie proaspătă) vedeți aici cum se face conversia cu drojdie proaspătă
  • 20 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 6 g sare
  • 250 g rahat
  • 100 g zahăr pudră

Alte idei de umplutură pentru cornulețe

Așa după cum ați văzut deja în fotografii, eu am umplut cornulețele cu rahat. Dar vă las mai jos și alte câteva sugestii de umpluturi, iar voi alegeți ceea ce vă place:

  • un gem bine legat, care să nu curgă în cuptor, așa cum este de exemplu gemul de gutui
  • magiun de prune - eventual amestecat cu nucă măcinată și aromatizat cu rom sau esență de rom
  • marmeladă
  • ciocolată termostabilă (care nu curge în cuptor - citiți eticheta!)
  • fructe confiate (merișoare, stafide)
  • miez de nucă

Mod de preparare în format video

Vă invit să urmăriți rețeta completă pe canalul meu de YouTube, unde veți vedea cum se frământă aluatul, cum se rulează cornulețele și trucuri pentru o reușită garantată. Nu uitați să vă abonați pentru mai multe rețete delicioase:
➡️ Abonați-vă aici

Cum facem cele mai fragede cornulețe cu untură - rețeta pas cu pas

castron cu faina cernuta

1. Cerneți făina într-un bol încăpător. Peste făină se puneți drojdia uscată, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecați puțin, apoi puneți sarea și amestecați din nou.

amestec de untura si smantana turnat peste faina

2. Într-un alt vas amestecați untura, smântâna și cele două gălbenuşuri până obțineți o cremă omogenă. Procedați la fel și dacă folosiți unt în loc de untură.. Puneți această cremă peste ingredientele uscate de mai sus.

aluat de cornulete cu untura si smantana

3. Frământați rapid, doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult. Acoperiți castronul cu folie alimentară şi lăsați aluatul să crească 1 oră într-un loc călduţ, ferit de curent.

cum se taie cornuletele

4. Rupeți bucăţi din aluat şi le întindeți cu sucitorul în foi rotunde de 2-3 mm grosime. Ca să aveți cornulețe egale, decupați foaia de aluat ajutându-vă de o farfurie cu diametrul de 20 cm.

cum se infasoara cornuletele

5. Tăiați apoi discul obținut în 8 triunghiuri. Puneți bucățele de rahat pe capetele triunghiurilor și rulați de la bază către vârf. Așezați cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt.

cornulete pudrate cu zahar

6. Coaceți cornulețele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 15-20 de minute, până când sunt ușor aurii. Imediat după ce scoateți cornulețele din cuptor, le treceți prin zahăr pudră.

reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

Variante ale rețetei

Să știți că puteți face și cornulețe fără dospire, folosind exact aceleași ingrediente și același mod de preparare. Pur și simplu omiteți drojdia.

Dar chiar dacă renunțați la dospire, aluatul are nevoie de 1 oră de repaus la frigider înainte să întindeți foile și să decupați cornulețele.

Așadar, practic, nu e nicio economie de timp. Fie dospiți aluatul 1 oră, fie îl lăsați la rece tot 1 oră.

Cornulețele fără drojdie vor fi fragede, dar ușor mai uscate, mai casante. Cele care dospesc, vor fi puțin mai moi, ușor pufoase.

reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

Cum se păstrează

Cornulețele se păstrează fragede ca în prima zi, dacă le depozitați în cămară, în cutii de carton cu capac. Vor fi la fel de bune chiar şi după 2 săptămâni!

Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei

  • Toate ingredientele (inclusiv untura) trebuie să fie la temperatura camerei pentru un aluat omogen.
  • Adăugați făina treptat, doar cât este necesar, ca să evitați un aluat prea dens.
  • Dacă folosiți gem, asigurați-vă că este unul mai gros, pentru a nu curge în timpul coacerii.

Întrebări frecvente

Pot folosi doar unt în loc de untură la cornulețe?

Da, dar textura va fi mai puțin fragedă. Untura este esențială pentru rețeta clasică.

Se poate face aluatul de cornulețe cu o zi înainte?

Da, puteți prepara aluatul și îl puteți păstra la frigider peste noapte.

Ce fac dacă nu am smântână?

O puteți înlocui cu iaurt grecesc cu minimum 10% grăsime.

Rețete asemănătoare

Dacă v-a plăcut această rețetă simplă de cornulețe fragede cu untură, vă invit să încercați și alte rețete asemănătoare de pe blog:

  • fursecuri asortate pentru Craciun
    Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
  • produse coapte din aluat fraged cu mascarpone
    Aluat fraged cu mascarpone - rețeta simplă cu 2 ingrediente!
  • mini rulouri cu scortisoara din aluat fraged
    Mini rulouri cu scorțișoară - rețeta cu aluat fraged, fără dospire
  • Cornulete cu gem si nuci
    Cornulețe cu gem și nucă - rețeta de post economică

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

Rețeta de cornulețe cu untură și smântână, dospite cu drojdie. Sunt foarte fragede, ușor pufoase și se păstrează la fel de bune timp îndelungat.
5 from 13 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 80 cornulețe
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 250 g untură
  • 300 g smântână fermentată (acră) (25-30% grăsime)
  • 2 gălbenușuri
  • 450 g făină (tip 000)
  • 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 20 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 6 g sare
  • 250 g rahat
  • 100 g zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina într-un bol încăpător. Peste făină se puneți drojdia uscată, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecați puțin, apoi puneți sarea și amestecați din nou.
    castron cu faina cernuta
  • Într-un alt vas amestecați untura, smântâna și cele două gălbenuşuri până obțineți o cremă omogenă. Puneți această cremă peste ingredientele uscate de mai sus.
    amestec de untura si smantana turnat peste faina
  • Frământați rapid, doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult. Acoperiți castronul cu folie alimentară şi lăsați aluatul să crească 1 oră într-un loc călduţ, ferit de curent.
    aluat de cornulete cu untura si smantana
  • Rupeți bucăţi din aluat şi le întindeți cu sucitorul în foi rotunde de 2-3 mm grosime. Ca să aveți cornulețe egale, decupați foaia de aluat ajutându-vă de o farfurie cu diametrul de 20 cm.
    cum se taie cornuletele
  • Tăiați apoi discul obținut în 8 triunghiuri. Puneți bucățele de rahat pe capetele triunghiurilor și rulați de la bază către vârf. Așezați cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt.
    cum se infasoara cornuletele
  • Coaceți cornulețele la 180 de grade, timp de 15-20 minute, până când sunt ușor aurii. Cuptorul să fie preîncins! Imediat după ce scoateți cornulețele din cuptor, le treceți prin zahar pudră.
    cornulete pudrate cu zahar
  • Cornulețele se păstrează în cutii de carton cu capac şi sunt la fel de bune chiar şi după 2 săptămâni.
Valori nutriționale
Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie
Valori per porție
Calorii
78
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
5
g
8
%
Colesterol
 
12
mg
4
%
Carbohidrați
 
8
g
3
%
Fibre
 
0.2
g
1
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
1
g
2
%
Vitamina A
 
62
IU
1
%
Calciu
 
5
mg
1
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
2817 shares

Comentarii

  1. Florian a zis

    mai 16, 2024 at 12:51 pm

    5 stars
    Se pot coace in airfryer, va rog ? Acesta are ventilatie. Daca da, ce temperatura si cate minute ? Multumesc !

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 16, 2024 at 2:17 pm

      Nu am încercat. Aș zice că la 180 de grade pentru 15-20 de minute, dar repet, eu nu am încercat!

      Răspunde
5 from 13 votes (12 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x