Timp estimat pentru citit: 8 minute
Urmați această rețetă de tocăniță de vită cu paste și veți obține o mâncare savuroasă și sățioasă, cu sos bogat și gustos, paste suculente și carne care se topește pur și simplu în gură!
În copilărie, mama gătea des carne cu sos, pe care o servea cu paste fierte alături. Era printre mâncărurile mele preferate.
Această rețetă de tocană de vită a fost inspirată de acele prânzuri de duminică cu carne gătită lent, moale și pătrunsă de aromele din sos. Uneori o pregătesc aproximativ după rețeta prezentată mai jos, dar în loc de paste o servesc cu piure cremos de cartofi. E la fel de bună!
Din câte variante am încercat, aceasta este cea mai bună și cea mai ușoară rețetă de mâncare făcută cu carne de vită înăbușită într-un sos bogat cu vin și legume. Este o alegere excelentă pentru prânzul de duminică cu familia și toată lumea o va iubi!
Dacă vă place carnea de iepure, pe blog găsiți o rețetă asemănătoare de tocană de iepure cu vin și măsline, absolut grozavă!
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
- carne de vită - cumpărați carne de vițel sau mânzat, pentru că fierbe mai repede. Carnea trebuie tăiată în cubulețe de 3-4 cm
- legume: ceapă uscată, morcov, usturoi
- ulei - pentru călit carnea și legumele
- supă - de preferat supă concentrată de vită pentru un gust intens și bogat.
- vin roșu - adaugă aciditate în sos, precum și o bogăție și o profunzime deosebită a gustului. Chiar dacă aveți copiii mici, nu vă faceți griji, alcoolul se evaporă la fiert, în mâncare rămâne doar aroma grozavă a vinului.
- condimente: semințe de chimen, boia dulce, fulgi de chilli (opțional - dacă mâncați picant), dafin, sare și piper
- paste - de preferat paste scurte și groase care să se îmbibe bine cu sos și să poată fi luate comod în furculită: rigatoni, paccheri, penne, fusilli, etc.
- verdeață - mărar sau pătrunjel proaspăt pentru servit
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte!
Preparare
Se prepară foarte ușor tocănița noastră de vită cu paste. Iată mai jos rețeta pas cu pas:
1. Într-o cratiță încăpătoare, puneți uleiul să se încingă și căliți mai întâi semințele de chimen pentru 2-3 minute.
2. Adăugați apoi: ceapa și ardeiul gras tăiate cubulețe, un morcov tăiat rondele, iar celălalt dat pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți legumele 3-4 minute până când se înmoaie, apoi puneți și usturoiul mărunțit.
3. Peste legume puneți cuburile de carne și lăsați-le să se călească până când se albesc pe toate părțile, apoi puneți în cratiță și condimentele: boia de ardei, sare, piper, dafin și fulgi de chilli (opțional) Amestecați.
4. Turnați cam 250 ml din supa concentrată de vită. Aceasta trebuie să fie caldă! Amestecați și lăsați mâncarea să fiarbă cu capac, la foc mic, aprox. 40 de minute.
5. Verificați carnea, ar trebui să fie acum pe jumătate fiartă. Turnați vinul roșu, mai completați cu supă dacă este nevoie și lăsați tocana să se gătească în continuare, tot cu capac încă 40 de minute.
6. Verificați din nou carnea, dacă e fragedă și bine gătită, puneți în oală pastele și restul de supă caldă și lăsați mâncarea să fiarbă încă 10-15 minute ca să se umfle pastele.
7. Stingeți focul, presărați pătrunjel proaspăt și serviți mâncarea de paste cu carne și sos cât e încă caldă.
Ce puteți înlocui în rețetă
Iată ce modificări puteți aduce rețetei în așa fel încât să nu afecteze savoarea rețetei, iar tocănița să iasă extraordinar de gustoasă:
- carne - dacă nu aveți carne de vită, desigur că puteți folosi și carne de porc, iepure, miel sau pui. În acest caz, timpul de gătire se va modifica.
- legume - puteți adăuga și alte legume care vă plac: tije de țelină, rondele de păstârnac, cuburi de țelină, boabe de mazăre, etc.
- condimente - puteți folosi și alte condimente, după gust: cimbru uscat, pudră de usturoi, fulgi de ceapă, rozmarin, etc.
- supă de vită - deși dă gustul cel mai bun, dacă nu o aveți, se poate înlocui, totuși cu o supă de pui sau de legume.
- vin roșu - îl puteți înlocui cu vin alb, sec sau demi sec.
- paste - le puteți înlocui cu cartofi tăiați cuburi mari. În acest caz, va fi nevoie de mai puțină supă de vită adăugată la fiert. Ajustați cantitatea.
Echipamente necesare
Pentru a găti tocănița de vită cu paste aveți nevoie de o oală/cratiță cu capac cu capacitatea de aprox. de 3-4 litri. Puteți folosi orice oală aveți la îndemână, dar dacă e pe alese, vă sfătuiesc să alegeți un vas de fontă, cu pereți groși care păstrează bine căldura și o distribuie uniform.
Cum se păstrează
Tocănița de vită se poate la frigider, pentru 3-4 zile, într-un vas cu capac etanș. Se poate reîncălzi ușor în cuptorul mare, la 180 de grade pentru aprox. 15 minute sau la microunde pentru 2-3 minute.
Tocănița de poate congela pentru 2-3 luni, în caserole de plastic cu capac. Când doriți să o consumați, lăsați-o să se dezghețe peste noapte în frigider, apoi o încălziți în cuptor.
Extra-sfaturi
- Puteți găti tocănița de vită și la oala sub presiune sau instant pot și cu siguranță carnea va deveni foarte fragedă. Dar, ca și la sosul bolognese, prin gătirea lentă a tocanei la foc mic aromele din sos și din carnea de vită au timp să se dezvolte și să se întrepătrundă într-un mod minunat, iar acest proces nu poate fi grăbit. Puteți în schimb folosi un slow cooker.
- Supa concentrată de vită se poate obține cu o zi înainte, fierbând lent, 1 kg de oase de vită cu măduvă și cartilagii în aprox. 1.2 litri de apă cu un praf de sare.
- Dacă doriți să faceți tocana fără paste, pur și simplu vă opriți cu prepararea ei atunci când carnea este bine fiartă. În acest caz veți avea nevoie de mai puțină supă de vită.
- Dacă nu puneți paste, puteți servi tocana cu mămăliguță, cu piure de cartofi, garnitură de orez sau cuscus, cartofi natur, etc.
Rețete asemănătoare
Ți-a plăcut această rețetă și vrei să încerci și altele asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tocăniță de vită cu garnitură de paste- rețeta de macaroane cu carne
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g carne de vită (vițel sau mânzat) (tăiată în cubulețe de 3-4 cm)
- 2 cepe mari
- 2 morcovi
- 5-6 căței de usturoi
- 50 ml ulei
- 1 litru supă de vită (sau apă)
- 50 ml vin roșu
- 1 linguriță semințe de chimen
- 1 linguriță boia dulce
- ½ linguriță fulgi de chilli
- 1 frunză de dafin
- sare și piper (măcinat și/sau boabe)
- 200 g paste scurte și groase (rigatoni, penne, fusilli, etc.)
- pătrunjel proaspăt (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Într-o cratiță încăpătoare, puneți uleiul să se încingă și căliți mai întâi semințele de chimen pentru 2-3 minute.
- Adăugați apoi: ceapa și ardeiul gras tăiate cubulețe, un morcov tăiat rondele, iar celălalt dat pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți legumele 3-4 minute până când se înmoaie, apoi puneți și usturoiul mărunțit.
- Peste legume puneți cuburile de carne și lăsați-le să se călească până când se albesc pe toate părțile, apoi puneți în cratiță și condimentele: boia de ardei, sare, piper, dafin și fulgi de chilli (opțional). Amestecați.
- Turnați cam 250 ml din supa concentrată de vită. Aceasta trebuie să fie caldă! Lăsați mâncarea să fiarbă cu capac, la foc mic, aprox. 40 de minute. Amestecați din când în când să nu se lipească.
- Verificați carnea, ar trebui să fie acum pe jumătate fiartă. Turnați vinul roșu, mai completați cu supă dacă este nevoie și lăsați tocana să se gătească în continuare, tot cu capac încă 40 de minute.
- Verificați din nou carnea, dacă e fragedă și bine gătită, puneți în oală pastele și restul de supă caldă și lăsați mâncarea să fiarbă încă 10-15 minute ca să se umfle pastele.
- Stingeți focul, presărați pătrunjel proaspăt și serviți această mâncare de paste cu carne și sos cât e caldă.
Bine de știut:
- Puteți găti tocănița de vită și la oala sub presiune sau instant pot și cu siguranță carnea va deveni foarte fragedă. Dar, ca și la sosul bolognese, prin gătirea lentă a tocanei la foc mic aromele din sos și din carnea de vită au timp să se dezvolte și să se întrepătrundă într-un mod minunat, iar acest proces nu poate fi grăbit. Puteți în schimb folosi un slow cooker.
- Supa concentrată de vită se poate obține cu o zi înainte, fierbând lent, 1 kg de oase de vită cu măduvă și cartilagii în aprox. 1.2 litri de apă cu un praf de sare.
- Dacă doriți să faceți tocana fără paste, pur și simplu vă opriți cu prepararea ei atunci când carnea este bine fiartă. În acest caz veți avea nevoie de mai puțină supă de vită.
- Dacă nu puneți paste, puteți servi tocana cu mămăliguță, cu piure de cartofi, garnitură de orez sau cuscus, cartofi natur, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu