Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Clătite austriece cu stafide - rețeta de Kaiserschmarren la cuptor

Publicat la 26 octombrie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

105 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Kaiserschmarren sunt acele clătite austriece cu stafide, foarte moi și pufoase. Se servesc rupte sau "tocate" presărate cu zahăr pudră și însoțite de sos de mere sau gem acrișor. Au o consistență aparte, ceva între o omletă dulce și pancakes și se pregătesc foarte ușor.

clatite austriece Kaiserschmarren

Kaiserschmarren sunt un desert popular nu numai în Austria, nelipsite din cofetării și de la restaurantele de la baza pârtiilor de ski. Sunt la fel de iubite și în multe dintre țările fostului imperiu austro-ungar unde se prepară la fel, chiar dacă au primit alte denumiri.

Aceste clătite austriece sunt ideale la micul dejun dar pot fi servite și ca gustare sau desert.

clatite austriece Kaiserschmarren
Mergi direct la:
  • Ce sunt Kaiserschmarren - clătite austriece
  • Ingrediente pentru clătite austriece
  • Cum facem clătite austriece - Kaiserschmarren
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Alte rețete de clătite pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce sunt Kaiserschmarren - clătite austriece

Numele Kaiserschmarren este un compus din cuvintele Kaiser (împărat) și Schmarren (zgâriat sau mărunțit). Dar schmarren mai este, de asemenea, folosit în austriacă și bavareză ca: fleac, mizerie, mizerie, gunoi sau prostii. 

Există multe legende frumoase cu privire la originea acestui desert delicios. Una dintre ele spune că un hangiu i-a servit împăratului Franz Joseph I o clătită nereușită, după care i-a returnat-o cu comentariul „ce prostii!”.

O altă legendă situează originea Kaiserschmarrn în Bavaria, patria împărătesei Sissi. Ea ar i adus desertul la curtea vieneză, iar soțul ei a comentat la început „o prostie!”, dar a devenit apoi desertul lui preferat și de atunci împărăteasa Sissi s-a referit la aceste clătite ca „Kaiserschmarren” un fel de "prostiile împăratului"

Rețeta de clătite austriece are doar din câteva ingrediente de bază: ouă, făină, lapte și zahăr, la fel ca și rețeta clasică de clătite pe care o știm noi. De altfel, Kaiserschmarrn nu este altceva decât o clătită foarte groasă, pufoasă, ruptă în bucăți.

Mâncărurile dulci sunt adesea asociate cu desertul, dar Kaiserschmarrn a fost inițial un fel principal, de aceea nu este foarte dulce. Deci, nu contează dacă doriți să serviți clătitele austriece la prânz cină sau ca mic dejun, oricum veți adora acest desert pufos și delicios!

Ingrediente pentru clătite austriece

Rețeta originală Kaiserschmarrn necesită doar câteva elemente de bază și pe toate probabil că le aveți deja în cămară sau frigider. 

Iată mai jos ce vă trebuie, iar cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.

ingrediente reteta clatite austriece Kaiserschmarren
  • ouă - separate, albușuri și gălbenușuri. Albușurile le veți bate spumă tare și astfel nu avem nevoie de pra de copt în acest desert.
  • zahăr - destul de puțin în aluat pentru că desertul se servește presărat abundent cu zahăr pudră și însoțit de gem, care e de asemenea dulce. Puteți folosi zahăr alb sau zahăr bun pentru ușoare note de caramel.
  • făină - pentru cele mai puoase clătite, folosiți făină de patiserie, tip 000. Puteți olosi și făinuri integrale, dar ar trebui să măriți puțin cantitatea de lapte.
  • lapte - integral, cu cât mai gras și mai bun, cu atât mai bun și mai bogat va fi gustul. Ați putea folosi și lapte vegetal sau chiar apă, dacă nu consumați lactate.
  • vanilie - este aroma care se potrivește cel mai bine în aceste clătite pufoase. Pentru cea mai fină și mai plăcută aromă, folosiți un extract sau o pudră, pastă de vanilie naturală. O variantă la îndemână este și zahărul vanilat Bourbon care conține păstaie de vanilie măcinată.
  • sare - nu trebuie omisă pentru că echilibrează gustul și aromele. Fără sare, clătitele vor fi fade!
  • unt - la origine, clătitele austriece se prăjeau în untură. Ați putea folosi și ulei, dar untul are acea aromă superbă și ar fi păcat să o pierdeți.
  • stafide - lăsate la înmuiat în rom, să fie bine îmbibate atunci când faceți clătitele. Dacă nu vă plac, le puteți omite, dar nu le înlocuiți cu altceva.
  • rom - pentru o aromă autentică, recomand să folosiți un rom bun, de exemplu  rom Stroh  care este tot austriac, dar firește că puteți folosi și alt rom sau esență de rom.
  • pentru servit - zahăr pudră și sos de mere sau un gem acrișor (afine, vișine, prune, etc.)

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem clătite austriece - Kaiserschmarren

Puteți face clătite austriece pe plită sau la cuptor. Eu prefer varianta la cuptor. Mi se pare mai simplu pentru că nu risc să le ard, clătitele rămân mai pufoase, iar zahărul presărat deasupra se caramelizează frumos.

stafide inmuiate in rom pentru clatite austriece Kaiserschmarren

Puneți stafidele la înmuiat în rom cu cel puțin 20 minute înainte.

unt topit in tigaie

Puneți untul să se topească la foc mic într-o tigaie sau tavă potrivită pentru cuptor.

lapte turnat peste faina pentru reteta de clatite austriece Kaiserschmarren

Bateți gălbenușurile cu laptele, adăugați zahărul, sarea și vanilia. Turnați amestecul peste făină și amestecați cu un tel să nu se formeze cocoloașe.

albusuri incorporate in galbenusuri pentru reteta de clatite austriece Kaiserschmarren

Mixați albușurile cu zaharul până devin spumă. Încorporați spuma de albușuri în amestecul de lapte și făină.

clatite austriece la cuptor

Turnați totul peste untul topit si presărați deasupra stafidele scurse bine de rom. Coaceți la 210 C (treapta înaltă pe gaz) timp de aproximativ 8-9 minute.

clatite austriece

Scoateți tava din cuptor. Cu o spatulă tăiați clătita în 4 și răsturnați fiecare bucată pe partea cealaltă. Tot cu spatula rupeți clătita în bucăți neregulate de 4-5 cm.

clatite austriece Kaiserschmarren

Presărați zahăr tos pentru caramelizare și dați din nou tava la cuptor pe grătarul din mijloc încă 3-4 minute.

clatite austriece Kaiserschmarren

Serviți imediat, direct din tigaie, cu zahăr pudră, gem sau sos de mere.

clatite austriece Kaiserschmarren

Cum se păstrează

Pentru cel mai bun gust și cea mai plăcută consistență, serviți clătitele austrice calde, imediat după gătire.

Dacă totuși mai rămân, păstrați-le la frigider într-o caserolă cu capac și înainte de servire le încălziți pentru 2 minute la microunde sau pentru 7-8 minute în cuptor, la 180 de grade.

clatite austriece Kaiserschmarren

Extra-sfaturi

  • Folosiți o tigaie sau o tavă de 24-26 cm astfel încât aluatul să se gătească uniform.
  • Puteți pregăti aluatul cu maxim 30 de minute înainte, altfel albușurile se vor separa. O altă variantă ar fi să pregătiți dinainte doar laptele amestecat cu gălbenușurile și făina,urmând ca albușurile să le mixați când vreți să serviți clătitele.
  • Pentru o textură și mai pufoasă, puteți înlocui o parte din lapte (cam ¼ din cantitate) cu apă minerală carbogazoasă.

Alte rețete de clătite pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Clătite bănățene ca la Ana Lugojana
    Clătite bănățene ca la Ana Lugojana. Clătite la cuptor.
  • Pancakes cu mere
    Pancakes cu mere și scorțișoară - clătite americane
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Pancakes cu iaurt
    Pancakes cu iaurt . Clătite americane moi și pufoase.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

clatite austriece Kaiserschmarren

Clătite austrice - Kaiserschmarren

Kaiserschmarren sunt acele clătite austriece moi, pufoase care se servesc rupte, presărate cu zahăr pudră, alături de sos de mere sau gem.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 ouă (separate)
  • 1-2 linguri zahăr
  • 60 g făină
  • 250 ml lapte
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 35 g unt
  • 2 linguri stafide
  • 40 ml rom Stroh (sau alt rom, esență de rom)
  • 1 lingură zahăr tos pentru caramelizat

pentru servit

  • zahăr pudră pentru servit
  • sos de mere sau un gem acrișor (afine, vișine, prune, etc.)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți stafidele la înmuiat în rom cu cel puțin 20 minute înainte.
    stafide inmuiate in rom
  • Puneți untul să se topească la foc mic într-o tigaie sau tavă potrivită pentru cuptor.
    unt topit in tigaie
  • Bateți gălbenușurile cu laptele, adaugați zahărul, sarea și vanilia. Turnați amestecul peste făină și amestecați cu un tel să nu se formeze cocoloașe.
    lapte turnat peste faina pentru reteta de clatite austriece Kaiserschmarren
  • Mixați albușurile cu zaharul până devin spumă. Încorporați spuma de albușuri în amestecul de lapte și făină.
    albusuri incorporate in galbenusuri pentru reteta de clatite austriece Kaiserschmarren
  • Turnați totul peste untul topit si presărați deasupra stafidele scurse bine de rom. Coaceți la 210 C (treapta înaltă pe gaz) timp de aproximativ 8-9 minute.
    clatite austriece la cuptor
  • Scoateți tava din cuptor. Cu o spatulă tăiați clătita în 4 și răsturnați fiecare bucată pe partea cealaltă. Tot cu spatula rupeți clătita în bucăți neregulate de 4-5 cm.
    clatite austriece
  • Presărați zahăr tos pentru caramelizare și dați din nou tava la cuptor pe grătarul din mijloc încă 3-4 minute.
    clatite austriece Kaiserschmarren
  • Serviți imediat, direct din tigaie, cu zahăr pudră, gem sau sos de mere.
    clatite austriece Kaiserschmarren
Valori nutriționale
Clătite austrice - Kaiserschmarren
Valori per porție
Calorii
468
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
23
g
35
%
Colesterol
 
217
mg
72
%
Carbohidrați
 
50
g
17
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
26
g
29
%
Proteine
 
13
g
26
%
Vitamina A
 
884
IU
18
%
Calciu
 
192
mg
19
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
105 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x