• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Clătite austriece cu stafide - rețeta de Kaiserschmarren la cuptor

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 mai 2025 · Publicată: 26 oct. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
108 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Kaiserschmarren sunt acele clătite austriece cu stafide, foarte moi și pufoase. Se servesc rupte sau "tocate" presărate cu zahăr pudră și însoțite de sos de mere sau gem acrișor. Au o consistență aparte, ceva între o omletă dulce și pancakes și se pregătesc foarte ușor.

clatite austriece Kaiserschmarren

Kaiserschmarren sunt un desert popular nu numai în Austria, nelipsite din cofetării și de la restaurantele de la baza pârtiilor de ski. Sunt la fel de iubite și în multe dintre țările fostului imperiu austro-ungar unde se prepară la fel, chiar dacă au primit alte denumiri.

Aceste clătite austriece sunt ideale la micul dejun dar pot fi servite și ca gustare sau desert.

clatite austriece Kaiserschmarren
Mergi direct la:
  • Ce sunt Kaiserschmarren - clătite austriece
  • Ingrediente pentru clătite austriece
  • Cum facem clătite austriece - Kaiserschmarren
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Alte rețete de clătite pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce sunt Kaiserschmarren - clătite austriece

Numele Kaiserschmarren este un compus din cuvintele Kaiser (împărat) și Schmarren (zgâriat sau mărunțit). Dar schmarren mai este, de asemenea, folosit în austriacă și bavareză ca: fleac, mizerie, mizerie, gunoi sau prostii. 

Există multe legende frumoase cu privire la originea acestui desert delicios. Una dintre ele spune că un hangiu i-a servit împăratului Franz Joseph I o clătită nereușită, după care i-a returnat-o cu comentariul „ce prostii!".

O altă legendă situează originea Kaiserschmarrn în Bavaria, patria împărătesei Sissi. Ea ar i adus desertul la curtea vieneză, iar soțul ei a comentat la început „o prostie!", dar a devenit apoi desertul lui preferat și de atunci împărăteasa Sissi s-a referit la aceste clătite ca „Kaiserschmarren" un fel de "prostiile împăratului"

Rețeta de clătite austriece are doar din câteva ingrediente de bază: ouă, făină, lapte și zahăr, la fel ca și rețeta clasică de clătite pe care o știm noi. De altfel, Kaiserschmarrn nu este altceva decât o clătită foarte groasă, pufoasă, ruptă în bucăți.

Mâncărurile dulci sunt adesea asociate cu desertul, dar Kaiserschmarrn a fost inițial un fel principal, de aceea nu este foarte dulce. Deci, nu contează dacă doriți să serviți clătitele austriece la prânz cină sau ca mic dejun, oricum veți adora acest desert pufos și delicios!

Ingrediente pentru clătite austriece

Rețeta originală Kaiserschmarrn necesită doar câteva elemente de bază și pe toate probabil că le aveți deja în cămară sau frigider. 

Iată mai jos ce vă trebuie, iar cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.

ingrediente reteta clatite austriece Kaiserschmarren
  • ouă - separate, albușuri și gălbenușuri. Albușurile le veți bate spumă tare și astfel nu avem nevoie de pra de copt în acest desert.
  • zahăr - destul de puțin în aluat pentru că desertul se servește presărat abundent cu zahăr pudră și însoțit de gem, care e de asemenea dulce. Puteți folosi zahăr alb sau zahăr bun pentru ușoare note de caramel.
  • făină - pentru cele mai puoase clătite, folosiți făină de patiserie, tip 000. Puteți olosi și făinuri integrale, dar ar trebui să măriți puțin cantitatea de lapte.
  • lapte - integral, cu cât mai gras și mai bun, cu atât mai bun și mai bogat va fi gustul. Ați putea folosi și lapte vegetal sau chiar apă, dacă nu consumați lactate.
  • vanilie - este aroma care se potrivește cel mai bine în aceste clătite pufoase. Pentru cea mai fină și mai plăcută aromă, folosiți un extract sau o pudră, pastă de vanilie naturală. O variantă la îndemână este și zahărul vanilat Bourbon care conține păstaie de vanilie măcinată.
  • sare - nu trebuie omisă pentru că echilibrează gustul și aromele. Fără sare, clătitele vor fi fade!
  • unt - la origine, clătitele austriece se prăjeau în untură. Ați putea folosi și ulei, dar untul are acea aromă superbă și ar fi păcat să o pierdeți.
  • stafide - lăsate la înmuiat în rom, să fie bine îmbibate atunci când faceți clătitele. Dacă nu vă plac, le puteți omite, dar nu le înlocuiți cu altceva.
  • rom - pentru o aromă autentică, recomand să folosiți un rom bun, de exemplu  rom Stroh  care este tot austriac, dar firește că puteți folosi și alt rom sau esență de rom.
  • pentru servit - zahăr pudră și sos de mere sau un gem acrișor (afine, vișine, prune, etc.)

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem clătite austriece - Kaiserschmarren

Puteți face clătite austriece pe plită sau la cuptor. Eu prefer varianta la cuptor. Mi se pare mai simplu pentru că nu risc să le ard, clătitele rămân mai pufoase, iar zahărul presărat deasupra se caramelizează frumos.

stafide inmuiate in rom pentru clatite austriece Kaiserschmarren

Puneți stafidele la înmuiat în rom cu cel puțin 20 minute înainte.

unt topit in tigaie

Puneți untul să se topească la foc mic într-o tigaie sau tavă potrivită pentru cuptor.

lapte turnat peste faina pentru reteta de clatite austriece Kaiserschmarren

Bateți gălbenușurile cu laptele, adăugați zahărul, sarea și vanilia. Turnați amestecul peste făină și amestecați cu un tel să nu se formeze cocoloașe.

albusuri incorporate in galbenusuri pentru reteta de clatite austriece Kaiserschmarren

Mixați albușurile cu zaharul până devin spumă. Încorporați spuma de albușuri în amestecul de lapte și făină.

clatite austriece la cuptor

Turnați totul peste untul topit si presărați deasupra stafidele scurse bine de rom. Coaceți la 210 C (treapta înaltă pe gaz) timp de aproximativ 8-9 minute.

clatite austriece

Scoateți tava din cuptor. Cu o spatulă tăiați clătita în 4 și răsturnați fiecare bucată pe partea cealaltă. Tot cu spatula rupeți clătita în bucăți neregulate de 4-5 cm.

clatite austriece Kaiserschmarren

Presărați zahăr tos pentru caramelizare și dați din nou tava la cuptor pe grătarul din mijloc încă 3-4 minute.

clatite austriece Kaiserschmarren

Serviți imediat, direct din tigaie, cu zahăr pudră, gem sau sos de mere.

clatite austriece Kaiserschmarren

Cum se păstrează

Pentru cel mai bun gust și cea mai plăcută consistență, serviți clătitele austrice calde, imediat după gătire.

Dacă totuși mai rămân, păstrați-le la frigider într-o caserolă cu capac și înainte de servire le încălziți pentru 2 minute la microunde sau pentru 7-8 minute în cuptor, la 180 de grade.

clatite austriece Kaiserschmarren

Extra-sfaturi

  • Folosiți o tigaie sau o tavă de 24-26 cm astfel încât aluatul să se gătească uniform.
  • Puteți pregăti aluatul cu maxim 30 de minute înainte, altfel albușurile se vor separa. O altă variantă ar fi să pregătiți dinainte doar laptele amestecat cu gălbenușurile și făina,urmând ca albușurile să le mixați când vreți să serviți clătitele.
  • Pentru o textură și mai pufoasă, puteți înlocui o parte din lapte (cam ¼ din cantitate) cu apă minerală carbogazoasă.

Alte rețete de clătite pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Clătite bănățene ca la Ana Lugojana
    Clătite bănățene ca la Ana Lugojana. Clătite la cuptor.
  • Pancakes cu mere
    Pancakes cu mere și scorțișoară - clătite americane
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală - rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Pancakes cu iaurt
    Pancakes cu iaurt . Clătite americane moi și pufoase.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

clatite austriece Kaiserschmarren

Clătite austrice - Kaiserschmarren

Kaiserschmarren sunt acele clătite austriece moi, pufoase care se servesc rupte, presărate cu zahăr pudră, alături de sos de mere sau gem.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 ouă (separate)
  • 1-2 linguri zahăr
  • 60 g făină
  • 250 ml lapte
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 35 g unt
  • 2 linguri stafide
  • 40 ml rom Stroh (sau alt rom, esență de rom)
  • 1 lingură zahăr tos pentru caramelizat

pentru servit

  • zahăr pudră pentru servit
  • sos de mere sau un gem acrișor (afine, vișine, prune, etc.)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți stafidele la înmuiat în rom cu cel puțin 20 minute înainte.
    stafide inmuiate in rom
  • Puneți untul să se topească la foc mic într-o tigaie sau tavă potrivită pentru cuptor.
    unt topit in tigaie
  • Bateți gălbenușurile cu laptele, adaugați zahărul, sarea și vanilia. Turnați amestecul peste făină și amestecați cu un tel să nu se formeze cocoloașe.
    lapte turnat peste faina pentru reteta de clatite austriece Kaiserschmarren
  • Mixați albușurile cu zaharul până devin spumă. Încorporați spuma de albușuri în amestecul de lapte și făină.
    albusuri incorporate in galbenusuri pentru reteta de clatite austriece Kaiserschmarren
  • Turnați totul peste untul topit si presărați deasupra stafidele scurse bine de rom. Coaceți la 210 C (treapta înaltă pe gaz) timp de aproximativ 8-9 minute.
    clatite austriece la cuptor
  • Scoateți tava din cuptor. Cu o spatulă tăiați clătita în 4 și răsturnați fiecare bucată pe partea cealaltă. Tot cu spatula rupeți clătita în bucăți neregulate de 4-5 cm.
    clatite austriece
  • Presărați zahăr tos pentru caramelizare și dați din nou tava la cuptor pe grătarul din mijloc încă 3-4 minute.
    clatite austriece Kaiserschmarren
  • Serviți imediat, direct din tigaie, cu zahăr pudră, gem sau sos de mere.
    clatite austriece Kaiserschmarren
Nutrition Facts
Clătite austrice - Kaiserschmarren
Amount per Serving
Calorii
468
% Daily Value*
Grăsimi
 
23
g
35
%
Colesterol
 
217
mg
72
%
Carbohidrați
 
50
g
17
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
26
g
29
%
Proteine
 
13
g
26
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
108 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.