Timp estimat pentru citit: 10 minute
Două foi care se topesc în gură și umplură dulce-acrișoară și foarte aromată, așa este această plăcintă cu mere și aluat fraged făcut cu untură și smântână.
Este minunată combinația aceasta de foi fragede cu untură și fructe cu gust proaspăt! Plăcinta cu foi fragede este un desert simplu, țărănesc, așa cum făceau bunicile noastre cu ceea ce aveau la îndemână prin ogradă.
Aluatul pentru foi este același cu cel pentru sărățelele cu untură, un aluat foarte versatil pe care îl putem folosi și la alte preparate, de exemplu la tarte, pateuri umplute cu brânză sau cu gem, etc.
Cu aceste foi fragede cu untură puteți pregăti plăcinte și cu alte umpluturi: dovleac, brânză, carne tocată, etc.
Mergi direct la:
- Ingrediente foi din aluat fraged cu untură
- Ingrediente pentru umplutura de mere rase
- Cum se face plăcinta cu mere și aluat fraged de casă
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru cea mai bună plăcintă cu mere și aluat fraged
- Întrebări frecvente
- Alte rețete delicioase cu mere
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente foi din aluat fraged cu untură
- 450 g făină - folosiți făină albă, de patiserie, tip 000
- 10 g praf de copt - 1 pliculeț. Se poate înlocui cu bicarbonat și un acid.
- ½ linguriță sare - echilibrează gustul. Nu o omiteți!
- 10 g zahăr vanilat - de preferat zahăr Bourbon deoarece conține păstaie de vanilie măcinată și are o aromă fină, naturală
- 150 g untură - o puteți înlocui cu unt cu 82% grăsime
- 2 gălbenuşuri
- 150 g smântână - folosiți smântână acră, fermentată, din cea pentru sarmale, cu procent de grăsime peste 20%. Se poate înlocui cu aceeași cantitate iaurt grecesc. Nu folosiți smântână sau iaurt degresat pentru că au o fracție prea mare de apă!
NOTĂ: eu nu am pus zahăr în aluat (în afara celui vanilat). Dacă doriți un desert mai dulce, puteți adăuga 2-3 linguri de zahăr pudră sau după gust.
Ingrediente pentru umplutura de mere rase
- aprox. 1.5 kg mere - cântărite fără cotoare. Orice soi de mere este la fel de bun. Puteți decoji merele sau le puteți folosi cu tot cu coajă, după cum doriți
- 100 g zahăr tos
- 1 lingură amidon - îl folosim pentru a prelua umiditatea din mere. Amidonul ajută umplutura să rămână închegată.
- 10 g zahăr vanilat Bourbon (1 pliculeț)
- 1 linguriță scorțișoară măcinată - opțional, o puteți omite dacă nu vă place
- 2 linguri pesmet - îl vom presăra peste foaia de jos ca să nu se umezească în contact cu merele. Astfel va rămâne uscată și se va coace frumos.
NOTĂ: dacă doriți, puteți adăuga în umplutură și o mână de miez de nucă tocat grosier din cuțit sau câteva stafide. De asemenea, puteți face plăcinta cu foi fragede cu untură și cu alte umpluturi de exemplu cu dovleac ca la prăjitura turnată cu dovleac sau cu brânză dulce și stafide.
Cum se face plăcinta cu mere și aluat fraged de casă
Se face foarte ușor această plăcintă cu foi fragede pentru că aluatul se frământă în câteva minute și nu are nevoie de dospire.
La final, în caseta cu cardul complet de rețetă veți găsi și videoclipul cu varianta video în care am explicat rețeta pas cu pas, cu mici trucuri pentru cea mai bună plăcintă!
Puneți toate ingredientele din lista pentru aluat într-un castron și frământați până obțineți un aluat moale ca o plastilină și nelipicios.
Împărțiți aluatul în 2 bucăți egale, le ambalați în folie alimentară și le băgați la frigider cât timp vă ocupați de mere.
Dați merele pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Le puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați. Eu nu le-am curățat.
Puneți merele rase într-o strecurătoare și le apăsați bine cu palmele ca să scurgeți sucul în exces. Sucul colectat e foarte bun de băut, nu îl aruncați!
Peste merele stoarse puneți: zahărul, vanilia și scorțișoara. Dacă aveți mere foarte zemoase și nu ați reușit să le stoarceți foarte bine, puneți și 1 lingură de amidon. Amestecați să se omogenizeze.
Scoateți aluatul din frigider și întindeți prima foaie la dimensiunile tăvii (la mine 30x25cm). Dacă e nevoie îndreptați marginile tăindu-le cu o rolă de cornulețe.
Așezați foaia în tavă peste hârtia de copt. Peste aluat presărați pesmetul, apoi turnați umplutura de mere și nivelați.
Întindeți și a doua foaie de aluat și o așezați peste umplutură. Înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță.
Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175-180 de grade pentru aprox. 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt și în mijloc.
Lăsați prăjitura să se răcească, apoi o tăiați și opțional, înainte de servire o presărați cu zahăr pudră.
Nu uitați să vedeți și varianta video a rețetei de plăcintă cu mere și aluat fraged la sfârșitul postării!
Cum se păstrează
Plăcinta cu mere și aluat fraged se păstrează foarte bine la temperatura camerei pentru 2-3 zile.
Nu o păstrați la frigider pentru că foile absorb umiditatea și devin cleioase și neplăcute.
Alte sfaturi pentru cea mai bună plăcintă cu mere și aluat fraged
- Puteți curăța merele de coajă, dacă doriți sau le puteți rade cu tot cu coajă. Dacă le curățați, veți avea o umplutură mai fină, mai cremoasă. Dacă le păstrați, umplutura va fi mai texturată, dar mai aromată, cu gust mai intens.
- Cântăriți aluatul și împărțiți-l în mod egal, pentru ca ambele foi de plăcintă, atât cea de sus, cât și cea de jos să fie de grosime egală.
- Din aluatul rămas după ce ați îndreptat marginile foilor, puteți modela câteva pateuri umplute cu gem sau cu brânză.
- Înțepați foaia de sus cu dinții unei furculițe pentru ca plăcinta să poată "respira" în cuptor, iar foaia să nu se umfle.
- Transferați cu grijă plăcinta pe un grătar de răcire, ajutându-vă de marginile hârtiei de copt. Mai ales când e caldă, e foarte fragedă și se poate rupe!
- Tăiați plăcinta numai după ce se răcește!
Întrebări frecvente
Da, puteți înlocui untura cu unt în această rețetă. Aluatul va avea un gust puțin diferit, dar tot va fi delicios. Asigurați-vă că utilizați aceeași cantitate de unt ca și untură din rețetă.
Înainte de a folosi merele în plăcintă, trebuie să le curățați și să le tăiați în felii subțiri. Puteți alege să le curățați de coajă sau să le păstrați cu coajă, în funcție de preferințele dumneavoastră. Dacă doriți să adăugați mai multă aromă, puteți presăra merele cu puțin suc de lămâie sau scorțișoară.
Da, puteți folosi și alte fructe în loc de mere pentru această rețetă. Fructe precum piersici, prune sau gutui pot fi folosite pentru a obține o plăcintă delicioasă. Asigurați-vă doar că ajustați cantitatea de zahăr în funcție de fructul pe care îl alegeți.
Alte rețete delicioase cu mere
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură - o rețetă delicioasă!
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat fraged cu untură (tavă ~30x25 cm)
- 450 g făină tip 000
- 10 g praf de copt (1 pliculeț)
- ½ linguriță sare
- 10 g zahăr Bourbon (1 pliculeț)
- 150 g untură (sau 170 g unt)
- 2 gălbenuşuri
- 150 g smântână fermentată
umplutură de mere cu scorțișoară
- 1.5 kg mere (cântărite fără cotoare)
- 100 g zahăr tos
- 1 lingură amidon
- 10 g zahăr Bourbon (1 pliculeț)
- 1 linguriță scortisoară măcinată
- 2 linguri pesmet
în plus
- zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
aluat fraged cu untură și smântână
- Puneți toate ingredientele din lista pentru aluat într-un castron și frământați până obțineți un aluat moale ca o plastilină și nelipicios.
- Împărțiți aluatul în 2 bucăți egale, le ambalați în folie alimentară și le băgați la frigider cât timp vă ocupați de mere.
umplutură de mere cu scorțișoară
- Dați merele pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Le puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați. Eu nu le-am curățat.
- Puneți merele rase într-o strecurătoare și le apăsați bine cu palmele ca să scurgeți sucul în exces. Sucul colectat e foarte bun de băut, nu îl aruncați!
- Peste merele stoarse puneți: zahărul, vanilia și scorțișoara. Dacă aveți mere foarte zemoase și nu ați reușit să le stoarceți foarte bine, puneți și 1 lingură de amidon. Amestecați să se omogenizeze.
cum se montează plăcinta cu mere și aluat fraged
- Scoateți aluatul din frigider și întindeți prima foaie la dimensiunile tăvii (la mine 30x25cm). Dacă e nevoie îndreptați mariginile tăindu-le cu o rolă de cornulețe.
- Așezați foaia în tavă peste hârtia de copt. Peste aluat presărați pesmetul, apoi turnați umplutura de mere și nivelați.
- Întindeți și a doua foaie de aluat și o așezați peste umplutură. Înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță.
cocere și servire
- Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175-180 de grade pentru aprox. 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt și în mijloc.
- Lăsați prăjitura să se răcească, apoi o tăiați și opțional, înainte de servire o presărați cu zahăr pudră.
Bine de știut:
- Puteți curăța merele de coajă, dacă doriți sau le puteți rade cu tot cu coajă. Dacă le curățați, veți avea o umplutură mai fină, mai cremoasă. Dacă le păstrați, umplutura va fi mai texturată, dar mai aromată, cu gust mai intens.
- Cântăriți aluatul și împărțiți-l în mod egal, pentru ca ambele foi de plăcintă, atât cea de sus, cât și cea de jos să fie de grosime egală.
- Din aluatul rămas după ce ați îndreptat marginile foilor, puteți modela câteva pateuri umplute cu gem sau cu brânză.
- Înțepați foaia de sus cu dinții unei furculițe pentru ca plăcinta să poată "respira" în cuptor, iar foaia să nu se umfle.
- Transferați cu grijă plăcinta pe un grătar de răcire, ajutându-vă de marginile hârtiei de copt. Mai ales când e caldă, e foarte fragedă și se poate rupe!
- Tăiați plăcinta numai după ce se răcește!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vasiliche Silvia a zis
Voi comenta după ce voi face rețeta cu făină de orez pt ca eu nu cons gluten. Mulțumesc pentru idee.
Cati R. a zis
Dupa gustul meu,cred ca e cea mai buna ! Va multumim!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur tare mult!