• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 12 oct. 2025 · Publicată: 24 oct. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 5 comentarii
516 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Două foi care se topesc în gură și umplură dulce-acrișoară și foarte aromată, așa este această plăcintă cu mere și aluat fraged făcut cu untură și smântână.

placinta cu mere si aluat fraged cu untura

Este minunată combinația aceasta de foi fragede cu untură și fructe cu gust proaspăt! Plăcinta cu foi fragede este un desert simplu, țărănesc, așa cum făceau bunicile noastre cu ceea ce aveau la îndemână prin ogradă.

Aluatul pentru foi este același cu cel pentru sărățelele cu untură, un aluat foarte versatil pe care îl putem folosi și la alte preparate, de exemplu la tarte, pateuri umplute cu brânză sau cu gem, etc.

Cu aceste foi fragede cu untură puteți pregăti plăcinte și cu alte umpluturi: dovleac, brânză, carne tocată, etc.

placinta cu mere si aluat fraged cu untura
Mergi direct la:
  • Ingrediente foi din aluat fraged cu untură
  • Ingrediente pentru umplutura de mere rase
  • Cum se face plăcinta cu mere și aluat fraged de casă
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru cea mai bună plăcintă cu mere și aluat fraged
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete delicioase cu mere
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente foi din aluat fraged cu untură

ingrediente aluat fraged cu untura pentru placinta
  • 450 g făină - folosiți făină albă, de patiserie, tip 000
  • 10 g praf de copt - 1 pliculeț. Se poate înlocui cu bicarbonat și un acid.
  • ½ linguriță sare - echilibrează gustul. Nu o omiteți!
  • 10 g zahăr vanilat - de preferat zahăr Bourbon deoarece conține păstaie de vanilie măcinată și are o aromă fină, naturală
  • 150 g untură - o puteți înlocui cu unt cu 82% grăsime
  • 2 gălbenuşuri
  • 150 g smântână - folosiți smântână acră, fermentată, din cea pentru sarmale, cu procent de grăsime peste 20%. Se poate înlocui cu aceeași cantitate iaurt grecesc. Nu folosiți smântână sau iaurt degresat pentru că au o fracție prea mare de apă!

NOTĂ: eu nu am pus zahăr în aluat (în afara celui vanilat). Dacă doriți un desert mai dulce, puteți adăuga 2-3 linguri de zahăr pudră sau după gust.

Ingrediente pentru umplutura de mere rase

ingrediente umplutura placinta cu mere si aluat fraged
  • aprox. 1.5 kg mere - cântărite fără cotoare. Orice soi de mere este la fel de bun. Puteți decoji merele sau le puteți folosi cu tot cu coajă, după cum doriți
  • 100 g zahăr tos
  • 1 lingură amidon - îl folosim pentru a prelua umiditatea din mere. Amidonul ajută umplutura să rămână închegată.
  • 10 g zahăr vanilat Bourbon (1 pliculeț)
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată - opțional, o puteți omite dacă nu vă place
  • 2 linguri pesmet - îl vom presăra peste foaia de jos ca să nu se umezească în contact cu merele. Astfel va rămâne uscată și se va coace frumos.

NOTĂ: dacă doriți, puteți adăuga în umplutură și o mână de miez de nucă tocat grosier din cuțit sau câteva stafide. De asemenea, puteți face plăcinta cu foi fragede cu untură și cu alte umpluturi de exemplu cu dovleac ca la prăjitura turnată cu dovleac sau cu brânză dulce și stafide.

Cum se face plăcinta cu mere și aluat fraged de casă

Se face foarte ușor această plăcintă cu foi fragede pentru că aluatul se frământă în câteva minute și nu are nevoie de dospire.

La final, în caseta cu cardul complet de rețetă veți găsi și videoclipul cu varianta video în care am explicat rețeta pas cu pas, cu mici trucuri pentru cea mai bună plăcintă!

aluat fraged cu untura si smantana

Puneți toate ingredientele din lista pentru aluat într-un castron și frământați până obțineți un aluat moale ca o plastilină și nelipicios.

aluat fraged cu untura si smantana - la frigider

Împărțiți aluatul în 2 bucăți egale, le ambalați în folie alimentară și le băgați la frigider cât timp vă ocupați de mere.

mere rase la robot pentru placinta

Dați merele pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Le puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați. Eu nu le-am curățat.

mere stoarse de suc in strecuratoare de inox

Puneți merele rase într-o strecurătoare și le apăsați bine cu palmele ca să scurgeți sucul în exces. Sucul colectat e foarte bun de băut, nu îl aruncați!

scortisoara peste mere rase

Peste merele stoarse puneți: zahărul, vanilia și scorțișoara. Dacă aveți mere foarte zemoase și nu ați reușit să le stoarceți foarte bine, puneți și 1 lingură de amidon. Amestecați să se omogenizeze.

margini indreptate la foaie de aluat fraged cu untura

Scoateți aluatul din frigider și întindeți prima foaie la dimensiunile tăvii (la mine 30x25cm). Dacă e nevoie îndreptați marginile tăindu-le cu o rolă de cornulețe.

umplutura de mere turnata in tava

Așezați foaia în tavă peste hârtia de copt. Peste aluat presărați pesmetul, apoi turnați umplutura de mere și nivelați.

foaie de aluat fraged cu untura intepata cu furculita

Întindeți și a doua foaie de aluat și o așezați peste umplutură. Înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță.

placinta cu mere la cuptor

Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175-180 de grade pentru aprox. 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt și în mijloc.

placinta cu mere si aluat fraged feliată

Lăsați prăjitura să se răcească, apoi o tăiați și opțional, înainte de servire o presărați cu zahăr pudră.

Nu uitați să vedeți și varianta video a rețetei de plăcintă cu mere și aluat fraged la sfârșitul postării!

Cum se păstrează

Plăcinta cu mere și aluat fraged se păstrează foarte bine la temperatura camerei pentru 2-3 zile.

Nu o păstrați la frigider pentru că foile absorb umiditatea și devin cleioase și neplăcute.

felie de placinta

Alte sfaturi pentru cea mai bună plăcintă cu mere și aluat fraged

  • Puteți curăța merele de coajă, dacă doriți sau le puteți rade cu tot cu coajă. Dacă le curățați, veți avea o umplutură mai fină, mai cremoasă. Dacă le păstrați, umplutura va fi mai texturată, dar mai aromată, cu gust mai intens.
  • Cântăriți aluatul și împărțiți-l în mod egal, pentru ca ambele foi de plăcintă, atât cea de sus, cât și cea de jos să fie de grosime egală.
  • Din aluatul rămas după ce ați îndreptat marginile foilor, puteți modela câteva pateuri umplute cu gem sau cu brânză.
  • Înțepați foaia de sus cu dinții unei furculițe pentru ca plăcinta să poată "respira" în cuptor, iar foaia să nu se umfle.
  • Transferați cu grijă plăcinta pe un grătar de răcire, ajutându-vă de marginile hârtiei de copt. Mai ales când e caldă, e foarte fragedă și se poate rupe!
  • Tăiați plăcinta numai după ce se răcește!

Întrebări frecvente

Pot înlocui untura cu unt în această rețetă?

Da, puteți înlocui untura cu unt în această rețetă. Aluatul va avea un gust puțin diferit, dar tot va fi delicios. Asigurați-vă că utilizați aceeași cantitate de unt ca și untură din rețetă.

Cum pregătesc merele pentru plăcinta cu mere?

Înainte de a folosi merele în plăcintă, trebuie să le curățați și să le tăiați în felii subțiri. Puteți alege să le curățați de coajă sau să le păstrați cu coajă, în funcție de preferințele dumneavoastră. Dacă doriți să adăugați mai multă aromă, puteți presăra merele cu puțin suc de lămâie sau scorțișoară.

Pot folosi alt tip de fructe în loc de mere pentru această rețetă?

Da, puteți folosi și alte fructe în loc de mere pentru această rețetă. Fructe precum piersici, prune sau gutui pot fi folosite pentru a obține o plăcintă delicioasă. Asigurați-vă doar că ajustați cantitatea de zahăr în funcție de fructul pe care îl alegeți.

placinta cu mere

Alte rețete delicioase cu mere

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • platou cu bucati patrate de prajitura cu bezea si mere rase
    Prăjitură cu mere și bezea - desert de toamnă simplu și ieftin
  • Prajitura simpla cu mere si lapte batut
    Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut
  • Reteta prajitura cu mere si crema de vanilie
    Prăjitura cu mere și cremă de vanilie - rețetă simplă și delicioasă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

placinta cu mere si aluat fraged cu untura

Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură - o rețetă delicioasă!

Foi care se topesc în gură și umplură dulce-acrișoară și aromată. Așa este această plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână!
5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 10 minutes minutes
Număr de porții: 15
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluat fraged cu untură (tavă ~30x25 cm)

  • 450 g făină tip 000
  • 10 g praf de copt (1 pliculeț)
  • ½ linguriță sare
  • 10 g zahăr Bourbon (1 pliculeț)
  • 150 g untură (sau 170 g unt)
  • 2 gălbenuşuri
  • 150 g smântână fermentată

umplutură de mere cu scorțișoară

  • 1.5 kg mere (cântărite fără cotoare)
  • 100 g zahăr tos
  • 1 lingură amidon
  • 10 g zahăr Bourbon (1 pliculeț)
  • 1 linguriță scortisoară măcinată
  • 2 linguri pesmet

în plus

  • zahăr pudră pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

aluat fraged cu untură și smântână

  • Puneți toate ingredientele din lista pentru aluat într-un castron și frământați până obțineți un aluat moale ca o plastilină și nelipicios.
    aluat fraged cu untura si smantana
  • Împărțiți aluatul în 2 bucăți egale, le ambalați în folie alimentară și le băgați la frigider cât timp vă ocupați de mere.
    aluat fraged cu untura si smantana - la frigider

umplutură de mere cu scorțișoară

  • Dați merele pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Le puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați. Eu nu le-am curățat.
    mere rase la robot pentru placinta sau gem de mere
  • Puneți merele rase într-o strecurătoare și le apăsați bine cu palmele ca să scurgeți sucul în exces. Sucul colectat e foarte bun de băut, nu îl aruncați!
    mere stoarse de suc in strecuratoare de inox
  • Peste merele stoarse puneți: zahărul, vanilia și scorțișoara. Dacă aveți mere foarte zemoase și nu ați reușit să le stoarceți foarte bine, puneți și 1 lingură de amidon. Amestecați să se omogenizeze.
    scortisoara peste mere rase

cum se montează plăcinta cu mere și aluat fraged

  • Scoateți aluatul din frigider și întindeți prima foaie la dimensiunile tăvii (la mine 30x25cm). Dacă e nevoie îndreptați mariginile tăindu-le cu o rolă de cornulețe.
    margini indreptate la foaie de aluat fraged cu untura
  • Așezați foaia în tavă peste hârtia de copt. Peste aluat presărați pesmetul, apoi turnați umplutura de mere și nivelați.
    umplutura de mere turnata in tava
  • Întindeți și a doua foaie de aluat și o așezați peste umplutură. Înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță.
    foaie de aluat fraged cu untura intepata cu furculita

cocere și servire

  • Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175-180 de grade pentru aprox. 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt și în mijloc.
    placinta cu mere la cuptor
  • Lăsați prăjitura să se răcească, apoi o tăiați și opțional, înainte de servire o presărați cu zahăr pudră.
    placinta cu mere si aluat fraged feliată

Bine de știut:

  • Puteți curăța merele de coajă, dacă doriți sau le puteți rade cu tot cu coajă. Dacă le curățați, veți avea o umplutură mai fină, mai cremoasă. Dacă le păstrați, umplutura va fi mai texturată, dar mai aromată, cu gust mai intens.
  • Cântăriți aluatul și împărțiți-l în mod egal, pentru ca ambele foi de plăcintă, atât cea de sus, cât și cea de jos să fie de grosime egală.
  • Din aluatul rămas după ce ați îndreptat marginile foilor, puteți modela câteva pateuri umplute cu gem sau cu brânză.
  • Înțepați foaia de sus cu dinții unei furculițe pentru ca plăcinta să poată "respira" în cuptor, iar foaia să nu se umfle.
  • Transferați cu grijă plăcinta pe un grătar de răcire, ajutându-vă de marginile hârtiei de copt. Mai ales când e caldă, e foarte fragedă și se poate rupe!
  • Tăiați plăcinta numai după ce se răcește!
Nutrition Facts
Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură - o rețetă delicioasă!
Amount per Serving
Calorii
312
% Daily Value*
Grăsimi
 
13
g
20
%
Colesterol
 
41
mg
14
%
Carbohidrați
 
45
g
15
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
20
g
22
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
516 shares

Comentarii

  1. Simina a zis

    martie 14, 2025 at 7:21 pm

    5 stars
    Am facut prajitura, cu mici modificari: 200 gr unt 65% grăsime, plus 1 lingura de unsoare si am călit merele. Foaia de deasupra am facut-o tip grilaj si am pus si cele 2 albusuri batute spuma si presarat cu zahar. A iesit crocantă si ffff buna.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 15, 2025 at 7:02 am

      Cred că a fost tare frumoasă cu grilaj deasupra. Felicitări!

      Răspunde
  2. Vasiliche Silvia a zis

    noiembrie 02, 2023 at 10:41 pm

    Voi comenta după ce voi face rețeta cu făină de orez pt ca eu nu cons gluten. Mulțumesc pentru idee.

    Răspunde
    • Cati R. a zis

      octombrie 28, 2024 at 12:38 am

      5 stars
      Dupa gustul meu,cred ca e cea mai buna ! Va multumim!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        octombrie 28, 2024 at 7:36 am

        Mă bucur tare mult!

        Răspunde
5 from 10 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.