Timp estimat pentru citit: 9 minute
Rețeta tradițională de plăcintă cu brânză sărată, ceapă verde și mărar, într-o prezentare frumoasă și apetisantă, atât de ușor de făcut, cu foi subțiri, cumpărate.
Noi, românii suntem mari amatori de plăcinte dulci sau sărate. O tavă mare de plăcintă face deliciul oricărei mese de familie și aduce multă bucurie.
Cum ne apropiem de începutul Postului Paștelui, există tradiția ca pentru ultima duminică înaintea postului, atunci când lăsăm sec, să avem pe masa de prânz o plăcintă. Eu prefer ca în astfel de zile să fac plăcintă cu brânză sărată și nu plăcintă cu brânză dulce sau cu iaurt. Iar dacă e primăvară, pun în umplutură codițe tinere de ceapă verde și o legătură de mărar proaspăt care să parfumeze toată plăcinta.
Dacă mai rămân 1-2 felii de plăcintă nemâncate, avem ocazia să le terminăm la cină. În plus, o plăcintă sărată pe care să o servesc la felul doi, lasă loc și de un desert, de exemplu o prăjitură sau o felie de tort.
Mergi direct la:
Ingrediente
Avem nevoie de puține ingrediente simple pentru a face cea mai bună plăcintă sărată cu brânză și arome de primăvară. Ingredientele le vedeți dintr-o privire în fotografia de mai jos și vă spun la ce trebuie să fiți atenți când alegeți ingredientele principale.
Cantitățile exacte pe care le-am folosit, le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
- foi de plăcintă - alegeți foi subțiri de plăcintă, proaspete sau congelate, dar nu aluat fraged sau foietaj. Citiți eticheta și alegeți un produs curat, care să conțină doar apă, făină și sare, fără ingrediente nesănătoase en margarină sau ulei de palmier.
- unt topit și răcit - îl folosim pentru a unge foile de plăcintă. Dă o aromă atât de plăcută în plăcintă!
- cremă de brânză - sau brânză de vaci, cottage cheese, etc aduc cremozitate și ecilibrează gustul intens și sărat al brânzeturilor uscate. Puteți folosi și o brânză dulce de vaci făcută în casă.
- brânză uscată - folosiți brânzeturi sărate gen: telemea, caș, Feta, brânză de burduf.
- cașcaval - folosim puțin cașcaval ras care să se topească delicios în cuptor. Eu am folosit de fapt o brânză Gouda cu verdețuri dar orice cașcaval simplu e la fel de bun.
- smântână grasă - o folosim pentru a face umplutura mai fluidă și mai cremoasă.
- ceapă verde - folosim doar frunzele fragede, tulpinile le păstrăm pentru salată sau altă mâncare
- mărar proaspăt - se potrivește minunat cu brânza și cu aroma de ceapă verde.
- sare după gust (dacă mai e nevoie)
- condimente - piper macinat, nucșoară rasă
- semințe de negrilică - pentru presărat deasupra. Le prefer pentru că sunt ușor picante și aduc o aromă deosebită în combinație cu brânzeturile.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem plăcintă cu brânză sărată, ceapă verde și mărar - rețeta pas cu pas
Plăcinta creață cu brânză sărată se face foarte ușor. Vă las mai jos pașii de preparare în imagini ușor de urmărit:
1. Într-un castron mare, radeți brânzeturile tari, apoi adăugați brânza de vaci, mărarul și frunzele de ceapă verde tăiate mărunt, ouăle bătute, iaurtul și condimentele. Omogenizați.
2. Numărați foile din pachet ca să știți cum împărțiți umplutura. Vom suprapune câte 2 foi. Foile care stau, păstrați-le acoperite pentru că se usucă foarte repede.
3. Ungeți o foaie de plăcintă cu unt topit. Peste ea așezați încă o foaie. Puneți umplutura de brânză din loc în loc și încrețiți foile ca o armonică sau ca un evantai.
4. Procedați la fel până terminați foile și umplutura. Pe măsură ce încrețiți foile, le așezați într-o tavă de 28 cm, circular, pornind dinspre exterior spre interior.
5. Într-un vas puneți toate ingredientele pentru amestecul de turnat deasupra și omogenizați cu un tel de mână. Dacă v-a mai rămas unt topit, puneți-l tot aici. Turnați amestecul peste plăcintă insistând să intre și pe la margini, și prin colțuri. Deasupra presărați semințele de negrilică.
6. Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-50 de minute sau până când e bine rumenită deasupra. Pentru cuptoarele electrice - căldură sus și jos, fără ventilație. La cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie.
7. Lăsați plăcinta să se răcească în tavă timp de 20 de minute înainte să o tăiați.
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă doriți să adaptați rețeta gusturilor voastre sau ingredientelor disponibile, vă las mai jos câteva idei:
- ceapa verde - puteți folosi și alte verdețuri proaspete pentru a face această plăcintă. De exemplu: urzici, leurdă, ștevie spanac sau lobodă, etc.
- unt - puteți unge foile cu ulei de măsline sau cu ulei de floarea soarelui
- brânzeturi - nu trebuie să le folosiți exact pe cele indicate de mine, ci puteți combina orice brânzeturi aveți în frigider, respectând, desigur proporțiile
- smântâna - o puteți înlocui cu iaurt simplu sau cu un iaurt grecesc mai cremos
- negrilică - puteți folosi semințe de susan alb sau negru
Cum se servește
Plăcinta cu brânză sărată și ceapă verde este foarte bună și caldă, și rece, așa că o puteți mânca la orice masă a zilei și o puteți pune în caserolă pentru pachetul de la serviciu.
O puteți mânca simplă sau cu legume alături: roșii, castraveți, ridichi. Merge foarte bine și alături de o salată verde sau o salată de spanac.
Cum se păstrează
Lăsați plăcinta să se răcească foarte bine. O puteți păstra pentru 12 ore la temperatura camerei sau pentru 3-4 zile la frigider într-o caserolă de sticlă cu capac.
Puteți reîncălzi plăcinta pentru 1-2 minute la microunde sau în cuptor la 180 de grade pentru 10 - 15 minute.
Puteți congela plăcinta cu brânză sărată, ceapă verde și mărar până la 3 luni.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Nu căliți ceapa verde! Este atât de fragedă încât se va găti perfect în cuptor.
- Când ungeți foile cu unt, nu exagerați pentru că untul în exces poate face foile prea grase și grețoase.
- În general pachetele cumpărate conțin 12 foi de plăcintă. Avem nevoie de straturi de câte 2 foi. Dacă găsiți în pachet foi rupte, nu le aruncați! Combinați-le cu foi mai întregi, ca să le puteți folosi.
- Dacă aveți mai multe sau mai puține foi în pachet, nu e nicio problemă, adaptați straturile. Plăcinta va fi de asemenea foarte gustoasă.
- Plăcinta cu brânză sărată și ceapă verde este foarte gustoasă când este ușor călduță, cam la 30-40 de minute după ce o scoateți din cuptor. Aromele au timp să se așeze, iar umplutura se va întări suficient încât să puteți tăia felii frumoase.
Alte plăcinte cu foi cumpărate
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă cu brânză sărată, ceapă verde și mărar
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o tavă rotundă de 28 cm
- 400 g foi subțiri de plăcintă (1 pachet)
- 100 g unt cu 82% grăsime (topit și răcit)
- 5 ouă (mărime M)
- 400 g telemea (sau Feta)
- 200 g cremă de brânză (sau brânză de vaci, cottage cheese, etc)
- 100 g cașcaval
- 200 ml smântână
- 1 legătură ceapă verde (doar frunzele)
- ½ legătură mărar
- sare după gust (dacă mai e nevoie)
- ½ linguriță piper macinat
- ½ linguriță nucșoară rasă
deasupra
- 2 ouă
- 200 ml iaurt
- un praf de sare
- 3 lingurițe semințe de chimen negru (negrilică)
Instrucțiuni de preparare
- Într-un castron mare, radeți brânzeturile tari, apoi adăugați brânza de vaci, mărarul și frunzele de ceapă verde tăiate mărunt, ouăle bătute, iaurtul și condimentele. Omogenizați.
- Numărați foile din pachet ca să știți cum împărțiți umplutura. Vom suprapune câte 2 foi. Foile care stau, păstrați-le acoperite pentru că se usucă foarte repede.
- Ungeți o foaie de plăcintă cu unt topit. Peste ea așezați încă o foaie. Puneți umplutura de brânză din loc în loc și încrețiți foile ca o armonică sau ca un evantai.
- Procedați la fel până terminați foile și umplutura. Pe măsură ce încrețiți foile, le așezați în tavă, circular, pornind dinspre exterior spre interior.
- Într-un vas puneți toate ingredientele pentru amestecul de turnat deasupra și omogenizați cu un tel de mână. Dacă v-a mai rămas unt topit, puneți-l tot aici. Turnați amestecul peste plăcintă insistând să intre și pe la margini, și prin colțuri. Deasupra presărați semințele de negrilică.
- Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-50 de minute sau până când e bine rumenită deasupra. Pentru cuptoarele electrice - căldură sus și jos, fără ventilație. La cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie.
- Lăsați plăcinta să se răcească în tavă timp de 20 de minute înainte să o tăiați.
Bine de știut:
- Nu căliți ceapa verde! Este atât de fragedă încât se va găti perfect în cuptor.
- Când ungeți foile cu unt, nu exagerați pentru că untul în exces poate face foile prea grase și grețoase.
- În general pachetele cumpărate conțin 12 foi de plăcintă. Avem nevoie de straturi de câte 2 foi. Dacă găsiți în pachet foi rupte, nu le aruncați! Combinați-le cu foi mai întregi, ca să le puteți folosi.
- Dacă aveți mai multe sau mai puține foi în pachet, nu e nicio problemă, adaptați straturile. Plăcinta va fi de asemenea foarte gustoasă.
- Plăcinta cu brânză sărată și ceapă verde este foarte gustoasă când este ușor călduță, cam la 30-40 de minute după ce o scoateți din cuptor. Aromele au timp să se așeze, iar umplutura se va întări suficient încât să puteți tăia felii frumoase.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu