Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Ciuperci pleurotus la tigaie cu usturoi și ceapă verde

Publicat la 21 martie 2024 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

338 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Ciuperci pleurotus la tigaie cu ceapă verde, aromate cu usturoi și pătrunjel proaspăt. Merg de minune așezate peste o mămăliguță caldă. Iată o mâncare de post gustoasă și rapidă pe care trebuie neapărat să o încercați!

ciuperci pleurotus cu mămăliguță

Toate ciupercile ne plac și toate sunt extraordinar de gustoase gătite la tigaie, dar ciupercile pleurotus au, cea mai potrivită textură pentru acest mod de gătire. Conțin mai puțină apă și rămân ferme după prajire. Au un gust extraordinar și o aromă ușoară de nuci, diferită de aroma altor soiuri de ciupeci .

Textura lor este foarte apropiată de textura cărnii, de aceea sunt anumite preparate precum: șnițele, chifteluțe sau ciorba falsă de burtă care se gătesc doar cu acest tip de ciuperci.

Mie îmi place în mod deosebit forma lor de scoică și faptul că nu e nevoie să le tai cu cuțitul, e suficient să le rupi în fâșii subțiri cu mâna. Apoi se gătesc repede și se rumenesc minunat!

Ca mai toate ciupercile comestibile, și pleurotus sunt foarte bune prietene cu untul, dar dacă țineți post se pot găti la fel de bine și în ulei de măsline.

ciuperci pleurotus la tigaie
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem ciuperci pleurotus la tigaie - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum servim pleurotus la tigaie
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Alte rețete cu ciuperci pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta de ciuperci pleurotus la tigaie cu usturoi și ceapă verde. După cum vedeți, avem nevoie de puține ingrediente simple și la îndemâna oricui. Cantitățile exacte le găsiți în caseta rețetei de la finalul postării.

ingrediente cu etichete pentru reteta de ciuperci pleurotus la tigaie
  • ciuperci pleurotus - pentru cel mai bun gust, alegeți ciuperci proaspete, tinere și fragede, cât mai deschise la culoare
  • ulei de măsline - cu care stropim ciupercile
  • unt - îl vom pune în tigaie pentru a prăji ciupercile. Dacă țineți post, îl puteți înlocui cu ulei de măsline.
  • ceapă verde - aduce aromă și dulceață în acestă mâncare de ciuperci
  • usturoi - îl adăugăm în tigaie la finalul gătirii, trecut prin presă, pentru că îmbogățește gustul acestor ciupeci prăjite
  • condimente - sare, piper, oregano
  • suc de lămâie - pentru a regla aciditatea
  • verdețuri - se potrivesc minunat pătrunjelul sau mărarul proaspăt

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem ciuperci pleurotus la tigaie - rețeta pas cu pas

Se fac foarte repede și foarte ușor ciupercile pleurotus prăjite în tigaie. Vă las mai jos rețeta în 4 pași simpli. Nu uitați ca între timp sa faceți și o mămăliguță!

ciuperci pleurotus in castron presarate cu piper

1. Rupeți ciupercile fâșii, puneți-le într-un castron. Puneți aici și ceapa verde tocată mărunt. Stropiți-le cu sucul de lămâie și cu ulei de măsline, apoi presărați sare, piper și oregano. Amestecați ușor.

fasii de ciuperci pleurotus prajite in tigaie, amestecate cu lingura de lemn

2. Puneți untul să se încingă într-o tigaie mare și prăjiți ciupercile timp de 7-8 minute, într-un singur strat, fără să aglomerați tigaia. Dacă e nevoie, prăjiți de 2 ori.

ciuperci pleurotus prăjite în tigaie presarate cu usturoi si patrunjel

3. Când ciupercile sunt rumenite, stingeți focul și puneți usturoiul trecut prin presă și pătrunjel tocat fin.

ciuperci pleurotus prajite in tigaie cu capac transparent

4. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați-o așa 5 minute pentru ca ciupercile să se îmbibe cu aroma de usturoi.

Ce puteți înlocui în rețetă

Dacă vreți să adaptați rețeta după gusturile voastre sau după ingrediente disponibile, vă las mai jos câteva idei:

  • ciuperci pleurotus - chiar dacă veți obține arome și texturi diferite, puteți pregăti exact în același mod și alte tipuri de ciuperci: Champignon, ciuperci brune, hribi sau gălbiori
  • ceapă verde - o puteți înlocui cu ceapă uscată dar pentru că aceasta are nevoie de ceva mai mult timp de gătire, trebuie să o căliți în tigaie cu 3-4 minute înainte de a adăuga ciupercile în tigaie
  • usturoi - dacă nu vă place, îl puteți omite. La fel de bine, dacă e primăvară, îl puteți înlocui cu usturoi verde.
ciuperci pleurotus la tigaie

Cum servim pleurotus la tigaie

Această rețetă de pleurotus la tigaie este foarte versatilă și se poate mânca la orice masă a zilei.

De exemplu, puteți mânca fâșiile rumenite de ciupeci ca aperitiv, așezate pe felii de pâine prăjită. De asemenea, pleurotus la tigaie pot fi și o garnitură delicioasă lângă o friptură suculentă de pui sau de porc.

Iar dacă țineți post, puteți mânca ciupercile prăjite simple sau alături de o mămăliguță, un piure de cartofi sau o garnitură de orez. Vă las mai jos câteva idei:

  • piure de cartofi de post
    Piure de cartofi de post - pufos, cremos și delicios
  • mamaliga
    Cum se face mămăliga?
  • garnitura de orez cu parmezan
    Garnitură de orez cu parmezan - rețeta potrivită lângă orice carne
  • 2 retete simple de cartofi natur
    Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post

Cum se păstrează

Ciupercile la tigaie sunt foarte bune cât sunt calde, imediat după gătire. Dacă totuși ați făcut mai multe și au mai rămas, păstrati-le într-o caserolă la frigider pentru 2-3 zile.

Se încalzesc ușor în câteva minute la tigaie, la microunde sau la airfryer.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Datorită modului în care sunt cultivate, ciupercile pleurotus sunt foarte curate, chiar nu e nevoie sa le spălați, pentru ca se vor îmbiba cu apă ca un burete.
  • Nu aglomerați tigaia Ciupercile se gătesc și se rumenesc mai bine dacă au suficient loc în tigaie. Dacă nu aveți o tigaie suficient de mare, e de preferat să gătiți ciupercile în 2 tranșe.
  • Adăugați usturoiul și verdeața la final, după ce stingeți focul și acoperiți tigaia cu un capac pentru 5 minute pentru ca aromele să pătrundă în ciuperci.
ciuperci pleurotus la tigaie

Alte rețete cu ciuperci pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • ciulama de post cu ciuperci
    Ciulama de post cu ciuperci îngroșată cu făină - o rețetă simplă și ieftină
  • lasagna de post cu ciuperci
    Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel - rețeta simplă și delicioasă
  • reteta stufat de post cu ciuperci
    Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională cu ceapă și usturoi verde
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

ciuperci pleurotus cu mămăliguță

Ciuperci pleurotus la tigaie cu usturoi și ceapă verde

Ciuperci pleurotus la tigaie cu ceapă verde, aromate cu usturoi și pătrunjel proaspăt. Merg de minune așezate peste o mămăliguță caldă.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 15 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g ciuperci pleurotus
  • 20 ml ulei de măsline
  • 20 g unt (sau tot ulei de măsline)
  • 4 fire ceapă verde
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță oregano uscat
  • sucul de la ½ de lămâie (sau după gust)
  • sare și piper după gust
  • ½ legătură pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Rupeți ciupercile fâșii, puneți-le într-un castron. Puneți aici și ceapa verde tocată mărunt. Stropiți-le cu sucul de lămâie și cu ulei de măsline, apoi presărați sare, piper și oregano. Amestecați ușor.
    ciuperci pleurotus in castron presarate cu piper
  • Puneți untul să se încingă într-o tigaie mare și prăjiți ciupercile timp de 7-8 minute, într-un singur strat, fără să aglomerați tigaia. Dacă e nevoie, prăjiți de 2 ori.
    fasii de ciuperci pleurotus prajite in tigaie, amestecate cu lingura de lemn
  • Când ciupecile sunt rumenite, stingeți focul și puneți usturoiul trecut prin presă și pătrunjel tocat fin.
    ciuperci pleurotus prăjite în tigaie presarate cu usturoi si patrunjel
  • Acoperiți cratița cu un capac și lăsați-o așa 5 minute pentru ca ciupercile să se îmbibe cu aroma de usturoi. Serviți cu mămăliguță caldă.
    ciuperci pleurotus prajite in tigaie cu capac transparent
Valori nutriționale
Ciuperci pleurotus la tigaie cu usturoi și ceapă verde
Valori per porție
Calorii
124
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
9
g
14
%
Colesterol
 
11
mg
4
%
Carbohidrați
 
9
g
3
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
210
IU
4
%
Calciu
 
16
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
338 shares

Comentarii

  1. Ancadina a zis

    iunie 01, 2024 at 1:45 am

    5 stars
    Foarte bune. Am pus marar in loc de patrunjel. Excelenta reteta si foarte usor de facut.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 01, 2024 at 6:38 am

      Cu mărar sunt și mai bune, dar eu am niște mofturoși în familie :)) Mă bucur foarte mult că v-a plăcut rețeta. Să vă fie de bine!

      Răspunde
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x