Timp estimat pentru citit: 7 minute
Ciuperci pleurotus la tigaie cu ceapă verde, aromate cu usturoi și pătrunjel proaspăt. Merg de minune așezate peste o mămăliguță caldă. Iată o mâncare de post gustoasă și rapidă pe care trebuie neapărat să o încercați!
Toate ciupercile ne plac și toate sunt extraordinar de gustoase gătite la tigaie, dar ciupercile pleurotus au, cea mai potrivită textură pentru acest mod de gătire. Conțin mai puțină apă și rămân ferme după prajire. Au un gust extraordinar și o aromă ușoară de nuci, diferită de aroma altor soiuri de ciupeci.
Textura lor este foarte apropiată de textura cărnii, de aceea sunt anumite preparate precum: șnițele, chifteluțe sau ciorba falsă de burtă care se gătesc doar cu acest tip de ciuperci.
Mie îmi place în mod deosebit forma lor de scoică și faptul că nu e nevoie să le tai cu cuțitul, e suficient să le rupi în fâșii subțiri cu mâna. Apoi se gătesc repede și se rumenesc minunat!
Ca mai toate ciupercile comestibile, și pleurotus sunt foarte bune prietene cu untul, dar dacă țineți post se pot găti la fel de bine și în ulei de măsline.
Mergi direct la:
Ingrediente
În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta de ciuperci pleurotus la tigaie cu usturoi și ceapă verde. După cum vedeți, avem nevoie de puține ingrediente simple și la îndemâna oricui. Cantitățile exacte le găsiți în caseta rețetei de la finalul postării.
- ciuperci pleurotus - pentru cel mai bun gust, alegeți ciuperci proaspete, tinere și fragede, cât mai deschise la culoare
- ulei de măsline - cu care stropim ciupercile
- unt - îl vom pune în tigaie pentru a prăji ciupercile. Dacă țineți post, îl puteți înlocui cu ulei de măsline.
- ceapă verde - aduce aromă și dulceață în acestă mâncare de ciuperci
- usturoi - îl adăugăm în tigaie la finalul gătirii, trecut prin presă, pentru că îmbogățește gustul acestor ciupeci prăjite
- condimente - sare, piper, oregano
- suc de lămâie - pentru a regla aciditatea
- verdețuri - se potrivesc minunat pătrunjelul sau mărarul proaspăt
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem ciuperci pleurotus la tigaie - rețeta pas cu pas
Se fac foarte repede și foarte ușor ciupercile pleurotus prăjite în tigaie. Vă las mai jos rețeta în 4 pași simpli. Nu uitați ca între timp sa faceți și o mămăliguță!
1. Rupeți ciupercile fâșii, puneți-le într-un castron. Puneți aici și ceapa verde tocată mărunt. Stropiți-le cu sucul de lămâie și cu ulei de măsline, apoi presărați sare, piper și oregano. Amestecați ușor.
2. Puneți untul să se încingă într-o tigaie mare și prăjiți ciupercile timp de 7-8 minute, într-un singur strat, fără să aglomerați tigaia. Dacă e nevoie, prăjiți de 2 ori.
3. Când ciupercile sunt rumenite, stingeți focul și puneți usturoiul trecut prin presă și pătrunjel tocat fin.
4. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați-o așa 5 minute pentru ca ciupercile să se îmbibe cu aroma de usturoi.
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă vreți să adaptați rețeta după gusturile voastre sau după ingrediente disponibile, vă las mai jos câteva idei:
- ciuperci pleurotus - chiar dacă veți obține arome și texturi diferite, puteți pregăti exact în același mod și alte tipuri de ciuperci: Champignon, ciuperci brune, hribi sau gălbiori
- ceapă verde - o puteți înlocui cu ceapă uscată dar pentru că aceasta are nevoie de ceva mai mult timp de gătire, trebuie să o căliți în tigaie cu 3-4 minute înainte de a adăuga ciupercile în tigaie
- usturoi - dacă nu vă place, îl puteți omite. La fel de bine, dacă e primăvară, îl puteți înlocui cu usturoi verde.
Cum servim pleurotus la tigaie
Această rețetă de pleurotus la tigaie este foarte versatilă și se poate mânca la orice masă a zilei.
De exemplu, puteți mânca fâșiile rumenite de ciupeci ca aperitiv, așezate pe felii de pâine prăjită. De asemenea, pleurotus la tigaie pot fi și o garnitură delicioasă lângă o friptură suculentă de pui sau de porc.
Iar dacă țineți post, puteți mânca ciupercile prăjite simple sau alături de o mămăliguță, un piure de cartofi sau o garnitură de orez. Vă las mai jos câteva idei:
Cum se păstrează
Ciupercile la tigaie sunt foarte bune cât sunt calde, imediat după gătire. Dacă totuși ați făcut mai multe și au mai rămas, păstrati-le într-o caserolă la frigider pentru 2-3 zile.
Se încalzesc ușor în câteva minute la tigaie, la microunde sau la airfryer.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Datorită modului în care sunt cultivate, ciupercile pleurotus sunt foarte curate, chiar nu e nevoie sa le spălați, pentru ca se vor îmbiba cu apă ca un burete.
- Nu aglomerați tigaia Ciupercile se gătesc și se rumenesc mai bine dacă au suficient loc în tigaie. Dacă nu aveți o tigaie suficient de mare, e de preferat să gătiți ciupercile în 2 tranșe.
- Adăugați usturoiul și verdeața la final, după ce stingeți focul și acoperiți tigaia cu un capac pentru 5 minute pentru ca aromele să pătrundă în ciuperci.
Alte rețete cu ciuperci pe care să le încerci
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciuperci pleurotus la tigaie cu usturoi și ceapă verde
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g ciuperci pleurotus
- 20 ml ulei de măsline
- 20 g unt (sau tot ulei de măsline)
- 4 fire ceapă verde
- 4 căței de usturoi
- 1 linguriță oregano uscat
- sucul de la ½ de lămâie (sau după gust)
- sare și piper după gust
- ½ legătură pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Rupeți ciupercile fâșii, puneți-le într-un castron. Puneți aici și ceapa verde tocată mărunt. Stropiți-le cu sucul de lămâie și cu ulei de măsline, apoi presărați sare, piper și oregano. Amestecați ușor.
- Puneți untul să se încingă într-o tigaie mare și prăjiți ciupercile timp de 7-8 minute, într-un singur strat, fără să aglomerați tigaia. Dacă e nevoie, prăjiți de 2 ori.
- Când ciupecile sunt rumenite, stingeți focul și puneți usturoiul trecut prin presă și pătrunjel tocat fin.
- Acoperiți cratița cu un capac și lăsați-o așa 5 minute pentru ca ciupercile să se îmbibe cu aroma de usturoi. Serviți cu mămăliguță caldă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ancadina
Foarte bune. Am pus marar in loc de patrunjel. Excelenta reteta si foarte usor de facut.
Iuliana Sbîrnea
Cu mărar sunt și mai bune, dar eu am niște mofturoși în familie :)) Mă bucur foarte mult că v-a plăcut rețeta. Să vă fie de bine!