Timp estimat pentru citit: 8 minute
Cum să faci smântână de caju cremoasă în 5 minute doar cu ingrediente simple și naturale. O alternativă vegană pentru produsele lactate care este incredibil de versatilă.
Cu toate că acest tip de preparat nu este specific bucătăriei românești, din ce în ce mai multe persoane adoptă un stil de viață vegan și încep să descopere preparate noi care pot înlocui delicios lactatele din alimentație.
Smântâna de caju se face foarte ușor, e gata în 5 minute și este foarte versatilă, putând fi folosită, la fel ca smântâna sau la fel ca maioneza, în foarte multe preparate, atât sărate, cât și dulci.
În plus, textura și consistența acestei creme de caju se pot relga în funcție de preferințe și de preparatul la care doriți sa o serviți. Dacă adăugați mai multă apă, devine un lapte de caju delicios, preparat în mod similar laptelui de migdale. Cu mai puțină apă, devine o cremă fluidă, numai bună de adăugat în salate și sandvișuri, într-un pesto de post, de îngroșat supele cremă sau de folosit la fursecuri și prăjituri de post.
Mergi direct la:
- 5 motive care te vor convinge să consumi mai des nucile caju
- Ce ne trebuie pentru rețeta de smântână de caju
- Cum se face smântâna vegetală de caju - rețeta pas cu pas
- Variante ale rețetei
- La ce se folosește smântâna de caju
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
5 motive care te vor convinge să consumi mai des nucile caju
- Sunt bogate în nutrienți: nucile de caju sunt o sursă excelentă de nutrienți precum proteine, grăsimi sănătoase, vitamine (cum ar fi vitamina K și vitamina E) și minerale (cum ar fi magneziu, cupru și fier).
- Sunt extraordinar de benefice pentru inimă: consumul regulat de nuci caju poate contribui la menținerea sănătății inimii datorită conținutului de grăsimi mononesaturate și antioxidanți.
- Sunt o sursă de energie: datorită conținutului ridicat de calorii și carbohidrați, nucile de caju pot oferi un impuls de energie rapid și sustenabil.
- Susținerea sănătății osoase: nucile de caju sunt o bună sursă de magneziu, mineral esențial pentru sănătatea oaselor.
- Pot contribui la gestionarea greutății: deși sunt bogate în calorii, consumul moderat de nuci caju poate fi benefic într-o dietă echilibrată, datorită conținutului lor de fibre și proteine care pot contribui la senzația de sațietate.
Ce ne trebuie pentru rețeta de smântână de caju
Nucile caju sunt de fapt singurul ingrediente care ne trebuie pentru acestă rețetă de smântână de caju, pentru că apă și sare avem cu toții în casă. Eu mai adaug și puțin suc de lămâie ca să reglez aciditatea, dar asta e opțional.
- 200 g caju crud, nesărat, fără arome
- 100-150 ml apă plată, rece
- sucul de la ½ de lămâie
- sare după gust
Este foarte important ca nucile caju să nu fie coapte sau prăjite și nici aromatizate în vreun fel pentru că asta va afecta gustul și cremozitatea preparatului final.
Așadar, citiți cu atenție eticheta pachetului atunci când le cumpărați. Caju copt va fi mai uscat și nu ne dă acea textură fină și cremoasă pe care ne-o dorim de la o "smântână".
Cum se face smântâna vegetală de caju - rețeta pas cu pas
În videoclipul de la final vedeți pas cu pas cum trebuie să pregătiți această smântână sau cremă de caju și puteți vedea exact textura obținută cu un blender simplu, de mână. Iar mai jos vă las rețeta în fotografii, ușor de urmărit.
1. Puneți nucile într-un castron și turnați peste ele apă rece cât să le acopere foarte bine. Lăsați-le la hidratat 8 ore sau peste noapte.
2. A doua zi, scurgeți nucile de apa în care au stat, le clătiți sub jet de apă rece și le puneți în blender. Turnați 100 ml de apă proaspătă, adăugați sarea și sucul de lămâie și mixați până când obțineți o pastă cremoasă și omogenă
3. În funcție de preferințe sau de preparatul la care vreți să o folosiți, puteți face smântâna mai fermă sau mai fluidă, de consistența unui sos. Dacă o doriți mai fluidă, mai adăugați 20-50 ml de apă și mixați scurt.
4. Păstrați smântâna de caju la frigider, într-un recipient cu capac pentru 3 zile.
Variante ale rețetei
Rețeta de cremă de caju permite foarte multe variații, astfel încât, precând de la rețeta de bază puteți obține un preparat după gustul vostru. Iată câteva idei:
varianta dulce
- miere, sirop de arțar sau un îndulcitor natural, de exemplu stevia rebaudiana
- unt de arahide
- cacao
- extract de vanilie, coajă rasă de citice sau altă aromă după preferințe
varianta sărată
- sos pesto
- usturoi trecut prin presă
- ierburi aromatice: pătrunjel, mărar, mentă, oregano
- condimente: boia de ardei, fulgi de ceapă, semințe de chimen
- fulgi de drojdie inactivă pentru a-i da o aromă subtilă de brânză
La ce se folosește smântâna de caju
Crema de caju poate fi folosită în multe rețete de post sau vegan, ca înlocuitor de smântână sau de maioneză.
Eu o folosesc cel mai des pentru a îmbogăți și a da consistență supelor-cremă de legume în zilele de post. O adaug direct în oală, după ce pasez legumele, apoi fiecare își mai poate adăuga în farfurie dacă simte nevoia.
O mai folosesc în sandvișuri sau o preling peste salate sau peste cartofii dulci gătiți la cuptor. E minunată și ca dip pentru batoane de legume crude (morcov, țelină, păstârnac). Vă las mai jos câteva idei de preparate la care o puteți folosi și voi:
Cum se păstrează
Smântâna de caju va rezista aproximativ 3-4 zile la frigider. Păstrați-o într-un recipient de sticlă cu capac.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- dacă ați uitat să puneti caju la hidratat, le puteți fierbe pentru 15-20 de minute, le lăsați să se răcorească puțin, apoi le mixați
- adaugați ingrediente suplimentare după gustul vostru dacă vreți să schimbati aroma
- puteți mixa nucile caju cu un blender cu stativ, cu un tocător electric, la robot sau cu un blender de mână. Veți obține o textură mai fină sau mai puțin fină în funcție de performanța aparatului și de cât de mult mixați. Eu am ales să prezint rețeta cu blenderul de mână pentru că probabil nu toată lumea are robot sau un blender puternic cu stativ.
Întrebări frecvente
Înmuiați caju minim 2 ore dacă aveți un blender de mare putere care să poată, procesa nucile. Dacă doriți să le mixați cu un tocător electric sau un blender mai slab, e de preferat să le hidratați peste noapte. Cu cât înmuiați mai mult caju, cu atât mai cremos va deveni.
Puteți congela smântâna de caju până la 6 luni. Cănd doriți să o folosiți, lăsați-o să se dezghețe în frigider, apoi amestecați din nou crema de caju înainte de servire.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Smântână de caju - rețeta de smântână sănătoasă de post sau vegetală
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g caju (crud, nesărat)
- 100-150 ml apă plată (rece)
- sucul de la ½ de lămâie
- sare - după gust
Instrucțiuni de preparare
- Puneți nucile într-un castron și turnați peste ele apă rece cât să le acopere foarte bine. Lăsați-le la hidratat 8 ore sau peste noapte.
- A doua zi, scurgeți nucile de apa în care au stat, le clătiți sub jet de apă rece și le puneți în blender. Turnați 100 ml de apă proaspătă, adăugați sarea și sucul de lămâie și mixați până când obțineți o pastă cremoasă și omogenă.
- În funcție de preferințe sau de preparatul la care vreți să o folosiți, puteți face smântâna mai fermă sau mai fluidă, de consistența unui sos. Dacă o doriți mai fluidă, mai adăugați 20-50 ml de apă și mixați scurt.
- Păstrați smântâna de caju la frigider, într-un recipient cu capac pentru 3 zile.
Bine de știut:
- dacă ați uitat să puneti caju la hidratat, le puteți fierbe pentru 15-20 de minute, le lăsați să se răcorească puțin, apoi le mixați
- adaugați ingrediente suplimentare după gustul vostru dacă vreți să schimbati aroma
- puteți mixa nucile caju cu un blender cu stativ, cu un tocător electric, la robot sau cu un blender de mână. Veți obține o textură mai fină sau mai puțin fină în funcție de performanța aparatului și de cât de mult mixați. Eu am ales să prezint rețeta folosind blenderul de mână pentru că probabil nu toată lumea are robot sau un blender puternic cu stativ.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu