Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi

Publicat la 23 noiembrie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

943 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Oricând îți dorești o gustare sănătoasă și cu puține calorii, o porție de cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi e alegerea perfectă!

Din când în când, încerc să dau câte o șansă unui ingredient nou în bucătăria mea. Unele mă conving...să nu le mai cumpăr niciodată 😀

Altele însă mă conving că e bine uneori să îți satisfaci curiozitățile culinare. Așa s-a întâmplat de a apărut rețeta de cartofi dulci la cuptor de astăzi.

Cartofi dulci la cuptor

Dacă vă plac cartofii obișnuiți și dacă vă place și dovleacul, atunci cu siguranță cartofii dulci vor fi pe gustul vostru pentru că au ce e mai bun din amândouă : textura de cartof, gust și culoare de dovleac.

De fapt, am citit despre cartofii dulci că miezul acestora poate avea culori de la portocaliu și până la mov sau chiar maro. Ai mei au fost, după cum vedeți, portocalii. Foarte portocalii! 🙂

Cartofi dulci la cuptor
Cartofi dulci la cuptor

Despre beneficiile lor, internetul abundă în laude la adresa acestei legume.

Tot pe internet am vazut multe rețete de desert în care se folosesc cartofii dulci: tarte, checuri, prăjituri, chiar și torturi. La mine cred că va trebui să mai treacă ceva timp până să mă împac cu ideea unui desert cu cartofi, așa că deocamdată îi prepar ca și pe cartofii obișnuiți, adică cel mai des, la cuptor sau piure.

Două dintre rețetele mele preferate cu cartofi dulci le găsiți și pe blog:

  1. supă-cremă de cartofi dulci fină, catifelată și delicioasă
  2. cartofi dulci umpluți cu brânză și somon afumat, o rețetă pe cât de simplă, pe atât de elegantă și delicioasă

Mod de preparare cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi

Am curățat cartofii de coajă, i-am tăiat felii subțiri, apoi i-am pus într-un castron. Am pus puțin ulei peste ei și condimentele care îmi plac: sare, piper, boia de ardei iute, cimbru, usturoi și rozmarin proaspăt.

I-am amestecat bine ca să ajungă uleiul și aromele peste tot și i-am răsturnat în tavă. I-am răsfirat, ca să se coacă în voie, să se rumenească și să se usuce cât mai uniform. Cam asta e tot. În jumătate de oră cartofii mei au fost gata, rumeni, crocanți, numai buni de servit alături de o salată.

Cartofi dulci la cuptor

Dacă nu țineți post și nici vegani nu sunteți, atunci e o idee bună să presărați peste cartofii dulci, înainte să îi băgați la cuptor, niște parmezan ras sau orice altă brânză grasă și bine maturată. 

Cartofii dulci făcuți la cuptor merg bine și cu un sos de brânză sau iaurt sau...da, da, chiar și cu mujdei de usturoi! Minunată combinația dulce-usturoiat, n-aș fi crezut! 😉

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cartofi dulci la cuptor

Cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi

Oricând vrei o gustare sănătoasă și sățioasă, încearcă această rețetă simplă de cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi! E delicioasă!
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g cartofi dulci
  • 30 ml ulei
  • 3-4 căței de usturoi
  • 3 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • ½ linguriță boia de ardei iute
  • ½ linguriță de cimbru
  • sare și piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 190 de grade.
  • Curățați cartofii și tăiați-i felii mai groase, sau mai subțiri, după cum doriți.
  • Puneți feliile de cartof într-un castron, adăugați uleiul, condimentele și usturoiul trecut prin presă. Amestecați pentru ca uleiul și mirodeniile să cuprindă toate feliile de cartofi.
  • Puneți cartofii în tavă și dați tava la cuptor pentru 30-35 de minute. Între timp, cam după 15-20 de minute, deschideți cuptorul și întoarceți cartofii folosindu-vă de o paletă. În acest fel se vor rumeni uniform.
  • Serviți cartofii calzi, alături de o salată, cu sos de brânză, iaurt sau mujdei de usturoi.
Valori nutriționale
Cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi
Valori per porție
Calorii
354
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
15
g
23
%
Carbohidrați
 
52
g
17
%
Fibre
 
8
g
33
%
Zahăr
 
10
g
11
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
35468
IU
709
%
Calciu
 
83
mg
8
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Cartofi dulci la cuptor

Poftă bună la cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
943 shares

Comentarii

  1. Antonia a zis

    noiembrie 23, 2018 at 12:42 pm

    5 stars
    Ahhh si mie mi-au placut din prima! Dar de mujdei sau sos de branza nu am stiut sa mearga! O sa incerc curand! Mersi! 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 23, 2018 at 12:57 pm

      Merg de minune! Sau ma rog...mie imi plac, desi eu in general nu prea sunt amatoare de combinatii dulce-sarat, cartofii dulci chiar sunt o exceptie 🙂

      Răspunde
      • Mirela Balaban a zis

        martie 15, 2022 at 1:35 pm

        Bună ziua,
        V-am descoperit de două zile dar suficient cât să-mi placă să revin in fiecare zi.
        Mi-aș dori să menționați la câte grade și ce program folosiți la prepararea rețetelor.
        Mulțumesc,
        Mirela Balaban
        București

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          martie 15, 2022 at 2:18 pm

          Bună ziua. Mă bucur tare mult că vă plac rețetele mele.
          Întotdeauna menționez la câte grade trebuie să fie cuptorul.
          Poate să-mi fi scăpat la vreo rețetă?

          Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.