Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură

Publicat la 27 octombrie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

22 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Taci și Înghite sau Mămăligă în Straturi este una dintre acele rețete care evocă amintiri din copilărie și te transportă direct la mesele de duminică în familie. Straturile bogate de mămăligă cremoasă, brânzeturi sărate, afumături și ouă ochiuri, toate la un loc îți vor aduce acea savoare rustică, tradițională, pe care cu greu o găsești în alte preparate.

tava cu mamaliga in straturi cu ou, branza si afumatura reteta taci si inghite

Poate părea o mâncare simplă la prima vedere și din punctul de vedere al modului de preparare chiar așa este, dar echilibrul dintre mămăliga cremoasă fiartă în lapte și aromele intense ale umpluturii, transformă acest preparat într-un adevărat festin pentru papilele gustative.

Această rețetă a reunit generații întregi în bucătăriile românești din toată țara și seamănă foarte mult cu un fel de tochitură moldovenească într-o altă prezentare. În plus, are avantajul că poate fi adaptată după preferințe și ingredientele pe care le aveți la îndemână.

portie de "taci si inghite" pe farfurie - retea de mamaliga in straturi cu oua si branza
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem mămăligă în straturi - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare Taci și Înghite - rețeta pas cu pas
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete tradiționale de care să te bucuri
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru 4 porții mari sau 6 porții mai mici. Am folosit o tavă cu dimensiunile ~ 30x20x9 cm.

ingrediente listate cu etichete reteta taci si inghite - mamaliga in starturi

Pentru mămăligă:

  • 1 litru lapte (sau 500 ml apă + 500 ml lapte) - mămăliga fiartă în lapte va fi cremoasă, cu gust deosebit
  • ½ linguriță de sare - sau ajustați în funcție de cât de sărată este brânza pe care o folosiți.
  • 250 g mălai - alege mălai de calitate, pentru o textură fină și uniformă.
  • 100 g smântână - folosiți smântână fermentată, grasă (ca cea pentru sarmale). Aduce un plus de cremozitate și gust.

Pentru umplutură:

  • 250 g brânză sărată - folosiți brânza preferată (de burduf, caș, telemea, cașcaval, etc.) sau combinați mai multe tipuri pentru o umplutură mai complexă.
  • 200 g afumătură - afumăturile (kaiser, bacon, cârnăciori, șunculiță, pastramă, etc.) dau acea notă rustică și un plus de savoare.
  • 4-6 ouă - câte unul pentru fiecare persoană.
  • 20 g unt (rece) - îl punem peste ouă pentru a nu se deshidrata în cuptor
  • piper după gust - pentru un pic de aromă suplimentară.

În plus:

  • 20 g unt moale - pentru uns tava

Pentru servit (opțional):

  • Smântână sau iaurt - pentru un contrast răcoritor față de gustul bogat al mămăligii.

Cum facem mămăligă în straturi - rețeta video detaliată

Pentru mai multe trucuri utile, ca să vedeți textura ideală a mămăligii și cum se asamblează straturile, urmăriți varianta video a rețetei și nu uitați să vă abonați la canalul meu de YouTube pentru a fi la curent cu noile rețete! Abonează-te aici !

Mod de preparare Taci și Înghite - rețeta pas cu pas

mălai fiert în lapte cu smântână pentru rețeta de mămăligă în straturi

1. Într-o cratiță mare, puneți la fiert laptele (sau combinația de lapte și apă) împreună cu smântâna și sarea. Când începe să clocotească, adăugați mălaiul în ploaie, amestecând constant cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbeți mămăliga la foc mic, amestecând din când în când, până devine groasă și se desprinde ușor de pereții cratiței (aproximativ 15-20 minute).

afumătură rumenită în tigaie pentru rețeta taci și înghite

2. Între timp, pregătiți umplutura: tăiați afumătura în bucăți mici și rumeniți-o ușor într-o tigaie, fără ulei, până devine crocantă. O scoateți apoi pe prosoape de hârtie care să absoarbă grăsimea în exces. Mărunțiți brânza și pregătiți untul rece, tăiat cubulețe.

Afumatura presarata peste mamaliga in straturi

3. Ungeți o tavă cu unt moale atât pe fund cât și pe pereți. Așezați în tavă jumătate din mămăligă și nivelați. Peste ea presărați ¾ din brânza rasă și ¾ din afumătură.

Branza rasa presarata peste mamaliga in straturi pentru reteta Taci si inghite

4. Procedați la fel și cu restul de mămăligă, apoi presărați brânza rămasă.

Oua ochiuri peste mamaliga in straturi pentru reteta Taci si Inghite

5. Faceți 4 sau 6 adâncituri în stratul final de mămăligă și spargeți ouăle direct în aceste adâncituri, ca pentru ouă ochiuri. Puneți cubulețele de unt rece pe fiecare ou ca să nu se usuce în cuptor. Presărați piper și restul de afumătură crocantă.

Mamaliga in straturi la cuptor cu branza si afumatura

6. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coaceți mămăliga în straturi timp de 25-30 de minute, până când ouăle sunt coapte, iar brânza de deasupra s-a topit frumos.

Cum se servește

Taci și Înghite se servește fierbinte, direct din cuptor, cu smântână sau iaurt rece alături, pentru un contrast perfect de texturi. Merge de minune cu castraveți mmurați sau salată de murături.

Cum se păstrează

"Taci și înghite" se păstrează foarte bine la frigider pentru 2-3 zile, într-un recipient acoperit. Înainte de servire, trebuie reîncălzită la cuptor sau la microunde.

Nu vă recomand să o congelați pentru că mămăliga își va pierde textura!

Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei

  • Amestecați mămăliga constant în timpul fierberii, pentru a nu se forma cocoloașe.
  • Dacă folosiți o brânză foarte sărată, reduceți cantitatea de sare din mămăligă.
  • Pentru un gust extra cremos, puteți adăuga 50 g de unt în mămăligă chiar înainte de a o lua de pe foc.
  • Nu lăsați mămăliga să se răcească după ce o răsturnați, pentru că se usucă și va fi mai greu de stratificat!
  • Ajutați-vă de o lingură umezită în apă ca să întindeți mai ușor mămăliga în straturi uniforme.

Întrebări frecvente

Pot folosi doar apă pentru mămăligă?

Da, însă mămăliga va fi mai puțin cremoasă. Recomand să folosiți cel puțin o parte lapte.

Se poate face fără afumătură?

Desigur! Puteți înlocui afumătura cu ciuperci sau o puteți omite complet.

Pot folosi smântână degresată?

Da, dar veți pierde puțin din gustul bogat al preparatului. Alegeți smântâna grasă pentru un rezultat optim.

Alte rețete tradiționale de care să te bucuri

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • fasole cu ciolan afumat
    Fasole cu ciolan afumat - rețeta tradițională pas cu pas
  • Ciulama de pui cu smantana
    Ciulama de pui cu smântână și usturoi, rețeta tradițională
  • cratita cu mancare de orez si lingura de lemn
    Pilaf de orez cu pipote și inimi, ieftin și bun
  • mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
    Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

portie de "taci si inghite" pe farfurie - retea de mamaliga in straturi cu oua si branza

Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură

Rețeta tradițională de Taci și Înghite sau mămăligă în straturi este un preparat românesc sățios, perfect pentru mese de familie. Află cum să-l prepari simplu și rapid!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 4 sau 6 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

mămăliga

  • 1 litru lapte (sau 500 ml apă+500 ml lapte)
  • ½ linguriță de sare
  • 250 g mălai
  • 100 g smântână (fermentată, acră ca cea pentru sarmale)

umplutură

  • 250 g brânză sărată (de burduf, caș, telemea, cașcaval, etc)
  • 200 g afumătură (kaiser, bacon, șunculiță, pastramă, etc)
  • 4 ouă
  • 20 g unt (rece)
  • piper după gust

în plus

  • 20 g unt moale (pentru uns tava )

pentru servit - opțional

  • smântână sau iaurt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-o cratiță mare, puneți la fiert laptele (sau combinația de lapte și apă) împreună cu smântâna și sarea. Când începe să clocotească, adăugați mălaiul în ploaie, amestecând constant cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbeți mămăliga la foc mic, amestecând din când în când, până devine groasă și se desprinde ușor de pereții cratiței (aproximativ 15-20 minute).
    mălai fiert în lapte cu smântână pentru rețeta de mămăligă în straturi
  • Între timp, pregătiți umplutura: tăiați afumătura în bucăți mici și rumeniți-o ușor într-o tigaie, fără ulei, până devine crocantă. O scoateți apoi pe prosoape de hârtie care să absoarbă grăsimea în exces. Mărunțiți brânza și pregătiți untul rece, tăiat cubulețe.
    afumătură rumenită în tigaie pentru rețeta taci și înghite
  • Ungeți o tavă cu unt moale atât pe fund cât și pe pereți. Așezați în tavă jumătate din mămăligă și nivelați. Peste ea presărați ¾ din brânza rasă și ¾ din afumătură.
  • Procedați la fel și cu restul de mămăligă, apoi presărați brânza rămasă.
    Branza rasa presarata peste mamaliga in straturi pentru reteta Taci si inghite
  • Faceți 4 sau 6 adâncituri în stratul final de mămăligă și spargeți ouăle direct în aceste adâncituri, ca pentru ouă ochiuri. Puneți cubulețele de unt rece pe fiecare ou ca să nu se usuce în cuptor. Presărați piper și restul de afumătură crocantă.
    Oua ochiuri peste mamaliga in straturi pentru reteta Taci si Inghite
  • Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coaceți mămăliga în straturi timp de 25-30 de minute, până când ouăle sunt coapte, iar brânza de deasupra s-a topit frumos.
    Mamaliga in straturi la cuptor cu branza si afumatura

Bine de știut:

  • Amestecați mămăliga constant în timpul fierberii, pentru a nu se forma cocoloașe.
  • Dacă folosiți o brânză foarte sărată, reduceți cantitatea de sare din mămăligă.
  • Pentru un gust extra cremos, puteți adăuga 50 g de unt în mămăligă chiar înainte de a o lua de pe foc.
  • Nu lăsați mămăliga să se răcească după ce o răsturnați, pentru că se usucă și va fi mai greu de stratificat!
  • Ajutați-vă de o lingură umezită în apă ca să întindeți mai ușor mămăliga în straturi uniforme.
Valori nutriționale
Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
Valori per porție
Calorii
787
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
53
g
82
%
Colesterol
 
289
mg
96
%
Carbohidrați
 
52
g
17
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
27
g
54
%
Vitamina A
 
929
IU
19
%
Calciu
 
448
mg
45
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
  • ceafa de porc cu cartofi prajiti la air fryer
    Cum faci ceafă de porc fragedă și cartofi crocanți la air fryer, în același timp!
  • o felie de lasagna bolognese servita pe farfurie alba
    Lasagna bolognese cu carne tocată și Bechamel – rețeta italiană clasică
  • Rasol de vita cu legume si hrean
    Rasol de Vită cu Legume și Sos de Hrean - Rețetă Tradițională Românească
22 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x