Timp estimat pentru citit: 7 minute
Taci și Înghite sau Mămăligă în Straturi este una dintre acele rețete care evocă amintiri din copilărie și te transportă direct la mesele de duminică în familie. Straturile bogate de mămăligă cremoasă, brânzeturi sărate, afumături și ouă ochiuri, toate la un loc îți vor aduce acea savoare rustică, tradițională, pe care cu greu o găsești în alte preparate.
Poate părea o mâncare simplă la prima vedere și din punctul de vedere al modului de preparare chiar așa este, dar echilibrul dintre mămăliga cremoasă fiartă în lapte și aromele intense ale umpluturii, transformă acest preparat într-un adevărat festin pentru papilele gustative.
Această rețetă a reunit generații întregi în bucătăriile românești din toată țara și seamănă foarte mult cu un fel de tochitură moldovenească într-o altă prezentare. În plus, are avantajul că poate fi adaptată după preferințe și ingredientele pe care le aveți la îndemână.
Mergi direct la:
- Ingrediente
- Cum facem mămăligă în straturi - rețeta video detaliată
- Mod de preparare Taci și Înghite - rețeta pas cu pas
- Cum se servește
- Cum se păstrează
- Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete tradiționale de care să te bucuri
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru 4 porții mari sau 6 porții mai mici. Am folosit o tavă cu dimensiunile ~ 30x20x9 cm.
Pentru mămăligă:
- 1 litru lapte (sau 500 ml apă + 500 ml lapte) - mămăliga fiartă în lapte va fi cremoasă, cu gust deosebit
- ½ linguriță de sare - sau ajustați în funcție de cât de sărată este brânza pe care o folosiți.
- 250 g mălai - alege mălai de calitate, pentru o textură fină și uniformă.
- 100 g smântână - folosiți smântână fermentată, grasă (ca cea pentru sarmale). Aduce un plus de cremozitate și gust.
Pentru umplutură:
- 250 g brânză sărată - folosiți brânza preferată (de burduf, caș, telemea, cașcaval, etc.) sau combinați mai multe tipuri pentru o umplutură mai complexă.
- 200 g afumătură - afumăturile (kaiser, bacon, cârnăciori, șunculiță, pastramă, etc.) dau acea notă rustică și un plus de savoare.
- 4-6 ouă - câte unul pentru fiecare persoană.
- 20 g unt (rece) - îl punem peste ouă pentru a nu se deshidrata în cuptor
- piper după gust - pentru un pic de aromă suplimentară.
În plus:
- 20 g unt moale - pentru uns tava
Pentru servit (opțional):
- Smântână sau iaurt - pentru un contrast răcoritor față de gustul bogat al mămăligii.
Cum facem mămăligă în straturi - rețeta video detaliată
Pentru mai multe trucuri utile, ca să vedeți textura ideală a mămăligii și cum se asamblează straturile, urmăriți varianta video a rețetei și nu uitați să vă abonați la canalul meu de YouTube pentru a fi la curent cu noile rețete! Abonează-te aici!
Mod de preparare Taci și Înghite - rețeta pas cu pas
1. Într-o cratiță mare, puneți la fiert laptele (sau combinația de lapte și apă) împreună cu smântâna și sarea. Când începe să clocotească, adăugați mălaiul în ploaie, amestecând constant cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbeți mămăliga la foc mic, amestecând din când în când, până devine groasă și se desprinde ușor de pereții cratiței (aproximativ 15-20 minute).
2. Între timp, pregătiți umplutura: tăiați afumătura în bucăți mici și rumeniți-o ușor într-o tigaie, fără ulei, până devine crocantă. O scoateți apoi pe prosoape de hârtie care să absoarbă grăsimea în exces. Mărunțiți brânza și pregătiți untul rece, tăiat cubulețe.
3. Ungeți o tavă cu unt moale atât pe fund cât și pe pereți. Așezați în tavă jumătate din mămăligă și nivelați. Peste ea presărați ¾ din brânza rasă și ¾ din afumătură.
4. Procedați la fel și cu restul de mămăligă, apoi presărați brânza rămasă.
5. Faceți 4 sau 6 adâncituri în stratul final de mămăligă și spargeți ouăle direct în aceste adâncituri, ca pentru ouă ochiuri. Puneți cubulețele de unt rece pe fiecare ou ca să nu se usuce în cuptor. Presărați piper și restul de afumătură crocantă.
6. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coaceți mămăliga în straturi timp de 25-30 de minute, până când ouăle sunt coapte, iar brânza de deasupra s-a topit frumos.
Cum se servește
Taci și Înghite se servește fierbinte, direct din cuptor, cu smântână sau iaurt rece alături, pentru un contrast perfect de texturi. Merge de minune cu castraveți mmurați sau salată de murături.
Cum se păstrează
"Taci și înghite" se păstrează foarte bine la frigider pentru 2-3 zile, într-un recipient acoperit. Înainte de servire, trebuie reîncălzită la cuptor sau la microunde.
Nu vă recomand să o congelați pentru că mămăliga își va pierde textura!
Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
- Amestecați mămăliga constant în timpul fierberii, pentru a nu se forma cocoloașe.
- Dacă folosiți o brânză foarte sărată, reduceți cantitatea de sare din mămăligă.
- Pentru un gust extra cremos, puteți adăuga 50 g de unt în mămăligă chiar înainte de a o lua de pe foc.
- Nu lăsați mămăliga să se răcească după ce o răsturnați, pentru că se usucă și va fi mai greu de stratificat!
- Ajutați-vă de o lingură umezită în apă ca să întindeți mai ușor mămăliga în straturi uniforme.
Întrebări frecvente
Da, însă mămăliga va fi mai puțin cremoasă. Recomand să folosiți cel puțin o parte lapte.
Desigur! Puteți înlocui afumătura cu ciuperci sau o puteți omite complet.
Da, dar veți pierde puțin din gustul bogat al preparatului. Alegeți smântâna grasă pentru un rezultat optim.
Alte rețete tradiționale de care să te bucuri
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
Ingrediente
mămăliga
- 1 litru lapte (sau 500 ml apă+500 ml lapte)
- ½ linguriță de sare
- 250 g mălai
- 100 g smântână (fermentată, acră ca cea pentru sarmale)
umplutură
- 250 g brânză sărată (de burduf, caș, telemea, cașcaval, etc)
- 200 g afumătură (kaiser, bacon, șunculiță, pastramă, etc)
- 4 ouă
- 20 g unt (rece)
- piper după gust
în plus
- 20 g unt moale (pentru uns tava )
pentru servit - opțional
- smântână sau iaurt
Instrucțiuni de preparare
- Într-o cratiță mare, puneți la fiert laptele (sau combinația de lapte și apă) împreună cu smântâna și sarea. Când începe să clocotească, adăugați mălaiul în ploaie, amestecând constant cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbeți mămăliga la foc mic, amestecând din când în când, până devine groasă și se desprinde ușor de pereții cratiței (aproximativ 15-20 minute).
- Între timp, pregătiți umplutura: tăiați afumătura în bucăți mici și rumeniți-o ușor într-o tigaie, fără ulei, până devine crocantă. O scoateți apoi pe prosoape de hârtie care să absoarbă grăsimea în exces. Mărunțiți brânza și pregătiți untul rece, tăiat cubulețe.
- Ungeți o tavă cu unt moale atât pe fund cât și pe pereți. Așezați în tavă jumătate din mămăligă și nivelați. Peste ea presărați ¾ din brânza rasă și ¾ din afumătură.
- Procedați la fel și cu restul de mămăligă, apoi presărați brânza rămasă.
- Faceți 4 sau 6 adâncituri în stratul final de mămăligă și spargeți ouăle direct în aceste adâncituri, ca pentru ouă ochiuri. Puneți cubulețele de unt rece pe fiecare ou ca să nu se usuce în cuptor. Presărați piper și restul de afumătură crocantă.
- Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coaceți mămăliga în straturi timp de 25-30 de minute, până când ouăle sunt coapte, iar brânza de deasupra s-a topit frumos.
Bine de știut:
- Amestecați mămăliga constant în timpul fierberii, pentru a nu se forma cocoloașe.
- Dacă folosiți o brânză foarte sărată, reduceți cantitatea de sare din mămăligă.
- Pentru un gust extra cremos, puteți adăuga 50 g de unt în mămăligă chiar înainte de a o lua de pe foc.
- Nu lăsați mămăliga să se răcească după ce o răsturnați, pentru că se usucă și va fi mai greu de stratificat!
- Ajutați-vă de o lingură umezită în apă ca să întindeți mai ușor mămăliga în straturi uniforme.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu