Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Tochitură moldovenească - rețeta tradițională

512 shares
Mergi la rețetă

Tochitură moldovenească, cea mai gustoasă mâncare tradițională românească. Ce carne folosim, cum o prăjim, cum se servește tochitura.

Cred că nu e român care să nu aprecieze o tochitură cinstită și care să nu o facă acasă sau să o comande la restaurant din când în când.

Tochitura

Variantele de tochitură sunt nenumărate, pentru că la bază e o mâncare țărănească foarte nepretențioasă. Țăranul român, cât era de sărac, tot avea ceva carne pusă la untură și o mână de mălai cât să pună de-o mămăligă . Cam aceasta este baza oricărei tochituri.

Mergi direct la:
  • De ce este renumită tochitura moldovenească?
  • Ce carne se folosește la tochitură
  • Cum se pregătește tochitura
  • Cum se servește tochitura moldovenească
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce este renumită tochitura moldovenească?

În zona de sud a țării, acolo unde am crescut, tochitura este destul de minimalistă ca rețetă. Conține în general doar carne prăjită și mămăligă, atât. Fără organe, fără cârnați de porc, fără ouă ochiuri și fără brânză.

De fapt, îmi spuneau părinții mei - ambii născuți în sud - că nici denumirea de tochitură nu o știau când erau mici. Acest fel de mâncare se numea simplu: carne prăjită. Așa o știam și eu de la bunici, cuvântul "tochitură" s-a încetățenit mai târziu în zonă.

Tochitura

Ajunsă în Moldova unde m-a purtat viața, am descoperit că la carnea prăjită se mai poate adăuga și un ou ochi și că totul devine e mult mai gustos cu niște caș frământat presărat deasupra. Și că varianta asta îmbogățită se numește tochitură moldovenească.

Mare mi-a fost mirarea când am mâncat prima dată la un restaurant tochitură cu mult sos roșu, de bulion. Mi-a plăcut și varianta asta, pentru că sosul chiar era grozav de bun și aciditatea lui balansa cumva atâta grăsime cât are o tochitură. Dar nu este, totuși, gustul cu care eu am crescut, așa că eu una nu folosesc bulion la tochitură.

Ce carne se folosește la tochitură

Deși am mâncat și tochitură de pui sau de vită, ambele foarte gustoase, totuși, când ne gândim la tochitură spunem implicit carne de porc. Se pot folosi: ceafă de porc, spată, pulpă sau piept.

La fel de bine se pot adăuga și cârnați, puțină șuncă de porc, costiță sau slănină afumată.

Știu gospodine care adaugă la prăjit și organe de porc: inimă, ficat, rinichi, dar eu una nu le folosesc. Gustul de ficat mi se pare că domină carnea prăjită și nu îmi doresc asta. Când îmi e poftă de ficat, fac rețeta de ficat de porc cu ceapă și roșii.

Cum se pregătește tochitura

O să vă descriu mai jos rețeta mea de tochitură. Nu am pretenția că e cea originală, cred că pe aceea nimeni nu o știe sau mai bine zis, una originală poate că nici nu există.

Este rețeta la care eu m-am oprit pentru că reunește gusturi și arome care mie îmi plac. De exemplu, eu în general folosesc la mâncăruri mult chimen și multă boia de ardei (dulce, iute, afumată, combinații între ele), ceea ce nu prea se folosește în Moldova. Dacă nu sunt pe gustul vostru, le puteți omite din rețetă.

carne de porc si carnati pentru tochitura
Pulpă de porc și cârnați de casă
untura
Untură și ulei
carne de porc
Carnea în uleiul bine încins

Carnea de porc se taie cuburi de 4-5 cm, la fel și cârnații. Într-un ceaun încăpător, se încinge untura în combinație cu uleiul și abia apoi se pune carnea la prăjit.

se adauga ceapa
O ceapă tocată
vin rosu
Vin roșu
cimbru
Sare, piper și cimbru după gust

Amestecăm carnea să se rumenească uniform, pe toate părțile. La început carnea și cârnații vor lăsa destulă apă, nu este nevoie să adaug suplimentar.

Când bucățile de carne și-au schimbat culoarea (s-au albit), pun o ceapă tocată mărunt. Între timp a mai scăzut și lichidul, așa că încep să adaug vin roșu.

Amestec continuu să nu se ardă carnea și de câte ori e nevoie mai torn câte puțin vin. Timpul de gătire depinde foarte mult de tipul și de calitatea cărnii folosite. Cred că nici o tochitură nu poate fi gata mai repede de o oră. Gustați din când în când câte un cubuleț de carne și în funcție de cât de fragedă este veți putea estima cam cât mai durează.

tochitura la ceaun
Tochitura este gata!

Carnea trebuie să fie rumenită uniform, suculentă, fragedă, să se topească în gură. Abia atunci e îndeajuns de gătită și puteți considera că e gata tochitura.

Sarea și restul condimentelor le pun abia spre sfârșitul gătirii, nu de la început. Tot la final pun și câțiva căței de usturoi tocat mărunt sau trecut prin presă.

Cum se servește tochitura moldovenească

O mămăliguță e musai să existe lângă tochitură. E o blasfemie să mănânci tochitura cu pâine. Da, știu că gusturile nu se discută, dar zău că parcă mă doare inima pentru o tochitură întinată cu miez de pâine! 🙁

Dacă găsiți pe undeva mălai de țară, ar fi ideal. Cel din magazine, deși fierbe repede și e foarte comod de folosit, nu are deloc gustul care trebuie.

Pentru tochitură eu fac de obicei mămăliga un pic mai moale decât în mod obișnuit, tocmai ca să o pot întinde mai bine acolo, în sosul ăla grozav și să pot culege cu ea toate firicelele de brânză împrăștiate în farfurie.

Nu uitați că trebuie să faceți mămăliga în paralel cu tochitura! Țineți un vas cu apă fierbinte pregătit pe aragaz și turnați mălaiul cam atunci când carnea e pe trei sferturi gătită.

Cele trei elemente: tochitura, mămăliga și oul ochi trebuie să fie gata în același timp.

oua ochiuri
Ouă ochiuri prăjite în ulei sau în untură

Așa cum spuneam, oul prăjit care însoțește tochitura este specific zonei Moldovei. E de preferat ca oul să fie prăjit tot în untură sau ulei. Dacă tot mâncăm o tochitură cinstită, haideți să facem lucrurile cum se fac și să nu ne apuce dieta taman când trebuie să prăjim ouăle!

Tochitura nu e o mâncare de fiecare zi. Noi mâncăm tochitură, o dată, poate de două ori pe an. Ei, dar atunci, vreau ca fiecare element al ei să fie fix ceea ce trebuie, adică să aibă gustul pentru ca mâncarea asta este atât de renumită. Carnea să fie prăjită în untură, oul la fel, brânza să fie de țară -brânză de burduf, telemea sau un caș sărat - sau de la ciobani, deci totul să fie de acolo, din aceeași poveste.

De lângă tochitură nu lipsesc niciodată murăturile și vinul roșu, sec, eventual tot un vin bun și cinstit, de țară. Avem suficiente alte ocazii să bem vinuri de soi și să gătim fără grăsimi, în vase moderne, antiaderente.

Măcar o dată pe an, e bine să facem lucrurile în firescul lor, așa cum le-am pomenit de la bunicii noștri, să ne bucurăm de gusturi, de texturi, de experiență și apoi să ne revenim la obișnuințele culinare de acum, care cu siguranță ni se potrivesc mult mai bine.

muraturi
Pregătiți neapărat niște murături și un vin roșu care să însoțească tochitura

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tochitura

Tochitură moldovenească

5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour 15 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g carne de porc (ceafă de porc, spată, pulpă sau piept)
  • 2 cârnați de casă
  • 50 ml ulei
  • 80 g untură (2 linguri)
  • 200 ml vin roșu
  • 1 ceapă uscată
  • 1 linguriță boia de ardei (am combinat boia dulce și afumată)
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 2 lingurițe cimbru uscat
  • sare și piper măcinat, după gust
  • 5-6 căței de usturoi

pentru servit

  • mămăliguța
  • ouă ochiuri (câte unul de persoană)
  • brânză (burduf, telemea sau un caș sărat)
  • murături

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un ceaun încăpător, puneți la încins untura și uleiul.
  • Tăiați carnea cuburi de 4-5 cm, la fel și cârnații, apoi le puneți la prăjit în ceaun.
  • Amestecați des, ca să nu se lipească carnea și să se rumenească pe toate părțile.
  • Când carnea își schimbă culoarea (se albește), puneți în ceaun ceapa tocată mărunt.
  • La început carnea și cârnații vor lăsa suficient lichid, nu e nevoie să adăugați suplimentar. Pe măsură ce lichidul scade, începeți să adăugați vinul roșu.
  • Lăsați carnea să se gătească la foc moderat, acoperită cu un capac. Timpul de gătire depinde de tipul de carne folosit și de calitatea ei. Gustați din când în când ca să vă dați seama cam cât mai durează.
  • Carnea trebuie să fie rumenită uniform, suculentă, fragedă, să se topească în gură. Abia atunci e îndeajuns de gătită și puteți considera că e gata tochitura.
  • Țineți un vas cu apă clocotită pregătit, în care să faceți mămăliga. Aceasta trebuie să fie gata odată cu tochitura.
  • Când tochitura este aproape gata, adăugați condimentele și usturoiul.
  • Serviți tochitura imediat cu mămăliguță, ouă ochiuri și brânză rasă. Nu uitați vinul roșu și murăturile!
  • Dacă mai rămâne, se poate încălzi a doua zi în cuptor sau la microunde, dar nu are aceeași savoare ca atunci când e proaspătă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Tochitura

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
512 shares

Comentarii

  1. Angel Pecica a zis

    februarie 04, 2024 at 9:33 am

    5 stars
    Salutare, am vizitat Moldova (eu fiind de la antipozi, Arad) de nenumărate ori, am servit tochitură moldovenească preparată după diferite rețete, însă pot afirma că e de cel puțin cinci ori mai bună cu carne din borcanul cu untură (care-ți dă gustul ăla aproape de jumări) decât cea cu carne proaspătă, care-ți dă gustul de tocăniță... Bineînțeles, până la urmă e o chestie de gust, fiecare apreciind după pofta sa o rețetă sau alta...

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 04, 2024 at 4:15 pm

      Sunt 1oo% de acord, carnea în untură e inegalabilă! Dar cum nu toți o avem, sau nu mereu...facem tochittură și cu carne proaspătă.

      Răspunde
  2. Mitu a zis

    septembrie 28, 2023 at 9:15 pm

    5 stars
    Super rețeta. Foarte frumos explicată și foarte gustoasă.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 29, 2023 at 3:52 pm

      Mulțumesc!

      Răspunde
  3. eliana a zis

    februarie 12, 2020 at 1:04 pm

    Sunt din Moldova, am mancat tochitura toata copilaria, era unul din felurile mele preferate. Mama o pregatea doar iarna, de Craciun si putin dupa aceea.

    Cred ca tochitura se face in mod diferit in diverse zone ale Moldovei, noi n-am mancat-o niciodata cu ou ochi.
    La noi tochitura e facuta din carne de purcel, contine carne macra, carnaciori de casa si se mananca impreuna cu mamaliguta si branza de oaie (cas de oaie faramitat, amestecat cu sare si pus in borcane, la rece).
    Mamaliguta din zona Moldovei in care am copilarit eu e o mamaliguta solida intotdeauna, moale am vazut abia cand m-am mutat in Iasi.

    Nu stiu cum pregateau tochitura parintii mei (ar fi bine sa-i intreb), dar stiu ca mama o tinea intr-un borcan mare, de muraturi. Inainte de Craciun bunicii de la tara taiau purcelul, carnea era gatita in prealabil si pusa sa stea in untura (solida), la rece. Cand voia sa faca tochitura mama doar scotea din borcan cat avea nevoie, o punea in tigaie si imediat era gata.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 12, 2020 at 3:04 pm

      Minunat! Mulțumesc mult pentru mesaj! Într-adevăr, tochitura cred că nu are o rețetă stabilă, se face diferit de la o familie la alta, ca să zic așa.
      Și mama punea carne la borcan, dar o folosea la gătit. Tochitură făcea doar când avea carne proaspătă.

      Răspunde
    • Delia a zis

      august 29, 2023 at 5:16 pm

      5 stars
      Asa cunosc si eu! Sint din apropiere de Iasi!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        august 29, 2023 at 6:08 pm

        Mulțumesc!

        Răspunde
  4. Stela a zis

    februarie 11, 2020 at 10:11 pm

    Eu ii pun si organe ,dar nu pun suc de rosii sau bilion La sfarsit ii pun un pic de boia pt culoarea sosului

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 12, 2020 at 7:25 am

      Foarte bună și cu organe! 🙂

      Răspunde
5 from 6 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.