Timp estimat pentru citit: 10 minute
Această delicioasă prăjitură de post în două culori s-a născut într-o zi când trebuia să fac o prăjitură pentru o aniversare. Am vrut un desert vegan care să arate minunat, dar să se facă repede și ușor.
M-am gândit că fructele acrișoare, cum sunt vișinele sau afinele, ar face un contrast plăcut cu o cremă fină și dulce de griș cu lapte ca la prăjitura cu bulion, și că ar arăta frumos între două blaturi pufoase cu cacao.
La toată prăjitura am folosit puțin zahăr, în primul rând pentru că încerc să-l reduc în deserturi – știm cu toții că nu e sănătos – dar și pentru că voiam să las aroma de cacao și prospețimea fructelor să iasă în evidență.
Am obținut o prăjitură cremoasă de post, ușoară și răcoritoare, iar cei care au gustat-o nici nu și-au dau seama că nu are ouă, lapte sau unt!
Mergi direct la:
Ingrediente pentru cea mai spornică prăjitură de post în două culori
Această prăjitură e foarte spornică, este rețeta ideală pentru sărbători care pică în perioada posturilor ortodoxe. Din ingredientele de mai jos obțineți o prăjitură mare, cât tava cuptorului de ~30x40cm (aprox. 40 de porții mari). Dacă o faceți doar ca desert pentru familie, vă sfătuiesc să înjumătățiți cantitățile și să folosiți o tavă de ~20x30 cm sau ~25x25 cm.
Ingrediente pentru 2 foi pufoase cu cacao:
- 750 g făină – folosiți făină de patiserie, tip 000
- 100 g cacao – alegeți cacao neagră pentru o culoare frumoasă și aromă intensă
- 20 g praf de copt – adică 2 pliculețe, ajută blaturile să crească frumos.
- 1 litru suc de portocale – puteți folosi suc acidulat din comerț: Fanta, Mirinda sau suc de portocale proaspăt stors. Se poate înlocui cu apă minerală sau lapte vegetal.
- 100 g zahăr – ajustați cantitatea după gust
- 200 g ulei de floarea-soarelui – oferă blaturilor frăgezime.
- ½ linguriță sare – nu o omiteți, sarea în aluaturi accentuează aromele.
- coaja rasă de lămâie/portocală – adaugă o notă citrică.
- 80 g fulgi de migdale – presărați doar pe una dintre foi, cea de deasupra, pentru un plus de textură.
Ingrediente pentru cremă fină de griș cu lapte vegetal
- 1,5 litri băutură vegetală - oferă o bază cremoasă. Puteți folosi "lapte" de soia, orez, cocos, caju, etc. Vedeți aici rețeta mea de lapte cremos de migdale din 2 ingrediente de făcut acasă.
- ½ linguriță sare – echilibrează gustul.
- 120 g zahăr – sau adaptați după preferință.
- 340 g griș – creează o textură consistentă și dă stabilitate cremei.
- 150 g unt de cocos – pentru o cremă fină și aromată.
- 2 linguri coaja rasă de citrice – pentru prospețime.
- 4 linguri suc de lămâie – echilibrează dulceața cremei.
- 3 linguri extract de vanilie – pentru aromă delicată.
- 200 g fructe - pot fi proaspete, congelate sau din compot. Eu am folosit vișine și afine congelate, pe care le-am lăsat să se dezghețe într-o sită ca să elimin excesul de lichid.
Modul de preparare în format video
Vreți să vedeți cum arată textura perfectă a cremei de griș? Sau cum se așează fructele încât să nu păteze crema? În videoclipul de mai jos vă arăt pas cu pas cum să pregătiți această prăjitură de post: trucuri simple, sfaturi utile și detalii care fac diferența! Abonați-vă la canalul meu de YouTube pentru mai multe rețete delicioase și inspirație zilnică – veți învăța cum să faceți deserturi care nu doar că arată grozav, dar și ies perfect de fiecare dată!
Mod de preparare - rețeta pas cu pas
1. Într-un castron puneți: sucul de portocale, sarea, coaja de citrice, zahărul și uleiul. Amestecați să se omogenizeze.
2. În alt vas amestecați făina cu pudra de cacao și praful de copt și le încorporați puțin câte puțin în ingredientele lichide, amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe.
3. Distribuiți aluat în mod egal în 2 tăvi egale tapetate cu hârtie de copt. Nivelați cu o spatulă. Doar în una dintre tăvi presărați fulgii de migdale deasupra aluatului.
4. Coaceți foile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (treapta medie la cuptoarele pe gaz) pentru aproximativ 18-20 de minute sau până trec testul cu scobitoarea. Lăsați foile să se răcească în tăvi.
5. Puneți băutura vegetală la fiert cu sare, coji de citrice și zahăr după gust. Când începe să fiarbă, dați focul la mic și turnați grișul în ploaie în timp ce amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
6. Lăsați grișul să fiarbă la foc mic până când se îngroașă (~2 minute), apoi dați vasul deoparte și imediat încorporați: untul de cocos, sucul de lămâie și extractul de vanilie. Lăsați crema să se răcorească ~5-7 minute. Dacă o lăsați mai mult, devine greu de întins! Amestecați din când în când să nu facă crustă.
7. Peste foaia simplă de blat (cea fără fulgi de migdale) turnați ½ din crema călduță de griș cu lapte. Deasupra puneți fructele din loc în loc, distribuite uniform pe toată suprafața, apoi turnați restul de cremă peste fructe și nivelați bine cu o spatulă.
8. Desprindeți al doilea blat (cel cu migdale deasupra) de hârtia ce copt folosind lama unui cuțit sau o spatulă mai lungă. Așezați blatul cu grijă peste crema de griș. Ca să vă fie mai ușor să îl manevrați fără să se rupă, tăiați-l în două pe lungime.
9. Acoperiți prăjitura cu o hârtie de copt, așezați peste ea o altă tavă și câteva greutăți în tavă (de exemplu 4-5 pungi cu zahăr, făină). Lăsați prăjitura într-un loc răcoros (balcon, frigider) pentru cel puțin 6 ore, de preferat de seara până dimineața.
10. Îndreptați marginile și tăiați prăjitura cu un cuțit cu lama lungă și bine ascuțită. Pentru porții frumoase, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.
Cum se păstrează prăjitura de post
Prăjitura se păstrează la frigider, în recipiente cu capac, timp de 4-5 zile. Nu vă recomand să o congelați deoarece crema de griș își schimbă textura la dezghețare.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Din cantitățile prezentate iese o prăjitură mare, cât tava cuptorului. Dacă vreți să faceți mai puțină, înjumătățiți cantitățile.
- Nu mixați prea mult compoziția după ce adăugați făina! Trebuie mixat doar până când nu mai vedeți făină uscată, altfel blatul poate deveni dur și cauciucat.
- Dacă preferați sau dacă nu vă permite cuptorul, pregătiți și coaceți foile pe rând.
- Blaturile nu au nevoie de însiropare, ele vor trage din umiditatea cremei în timp ce prăjitura stă la rece.
- Nu lăsați crema de griș să se răcească prea mult înainte de a o întinde, deoarece se va întări și va fi greu de manevrat.
- Dacă folosiți fructe de pădure proaspete sau congelate, nu le amestecați în cremă pentru că vor modifica culoarea. În schimb, dacă folosiți fructe din compot, de exemplu cuburi de piersici sau ananas le puteți amesteca în cremă.
- Presați bine prăjitura așezând greutăți pe toată suprafața, astfel încât blaturile și crema să se lipească bine și să nu se desfacă la tăiere.
- Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.
Întrebări frecvente
Nu, făina integrală cere mai mult lichid și modifică textura. Nu veți obține blaturi fine și pufoase cu făină integrală!
Da, altfel vor lăsa apă în cremă și aceasta se va înmuia. Lăsați fructele să se dezghețe într-o sită.
Puteți folosi pudră de roșcove (karob) pentru un gust mai delicat.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte deserturi delicioase de post? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe de pădure
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru cele 2 foi - tava 30 x 40 cm (tava cuptorului)
- 750 g făină (tip 000)
- 100 g cacao
- 20 g praf de copt (2 plicuri)
- 100 g zahăr (adaptați după gust, în funcție de sucul folosit)
- 200 g ulei (de floarea soarelui)
- 1 litru suc de portocale (sau apă minerală/apă plată/lapte vegetal)
- ½ linguriță sare
- coaja rasă de la o lămâie/portocala
- 80 g fulgi de migdale (presărăm doar pe o foaie)
pentru cremă
- 1.5 litri băutură vegetală (de soia, orez, cocos, migdale, ovăz, etc.)
- ½ linguriță sare
- 120 g zahăr (sau după gust, în funcție de băutura folosită)
- 340 g griș
- 150 g unt de cocos
- 2 linguri coaja rasă de lămâie
- 4 linguri suc de lămâie
- 3 linguri extract de vanilie
- 200 g fructe (vișine, afine, zmeură, mure, ananas, piersici, etc. - pot fi proaspete, din compot sau congelate)
Instrucțiuni de preparare
foi pufoase marmorate
- Într-un castron puneți: sucul de portocale, sarea, coaja de citrice, zahărul și uleiul. Amestecați să se omogenizeze.
- În alt vas amestecați făina cu pudra de cacao și praful de copt și le încorporați puțin câte puțin în ingredientele lichide, amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe.
- Distribuiți aluat în mod egal în 2 tăvi egale tapetate cu hârtie de copt. Nivelați cu o spatulă. Doar în una dintre tăvi presărați fulgii de migdale deasupra aluatului.
- Coaceți foile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (treapta medie la cuptoarele pe gaz) pentru aproximativ 18-20 de minute sau până trec testul cu scobitoarea. Lăsați foile să se răcească în tăvi.
crema de griș cu lapte vegetal și vișine
- Puneți băutura vegetală la fiert cu sare, coji de citrice și zahăr după gust. Când începe să fiarbă, dați focul la mic și turnați grișul în ploaie în timp ce amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
- Lăsați grișul să fiarbă la foc mic până când se îngroașă (~2 minute), apoi dați vasul deoparte și imediat încorporați: untul de cocos, sucul de lămâie și extractul de vanilie. Lăsați crema să se răcorească ~5-7 minute. Dacă o lăsați mai mult, devine greu de întins! Amestecați din când în când să nu facă crustă.
asamblarea prăjiturii
- Peste foaia simplă de blat (cea fără fulgi de migdale) turnați ½ din crema călduță de griș cu lapte. Deasupra puneți fructele din loc în loc, distribuite uniform pe toată suprafața, apoi turnați restul de cremă peste fructe și nivelați bine cu o spatulă.
- Desprindeți al doilea blat (cel cu migdale deasupra) de hârtia ce copt folosind lama unui cuțit sau o spatulă mai lungă. Așezați blatul cu grijă peste crema de griș. Ca să vă fie mai ușor să îl manevrați fără să se rupă, tăiați-l în două pe lungime.
- Acoperiți prăjitura cu o hârtie de copt, așezați peste ea o altă tavă și câteva greutăți în tavă (de exemplu 4-5 pungi cu zahăr, făină). Lăsați prăjitura într-un loc răcoros (balcon, frigider) pentru cel puțin 6 ore, de preferat de seara până dimineața.
porționare și servire
- Îndreptați marginile și tăiați prăjitura cu un cuțit cu lama lungă și bine ascuțită. Pentru porții frumoase, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.
Bine de știut:
- Din cantitățile prezentate iese o prăjitură mare, cât tava cuptorului. Dacă vreți să faceți mai puțină, înjumătățiți cantitățile.
- Nu mixați prea mult compoziția după ce adăugați făina! Trebuie mixat doar până când nu mai vedeți făină uscată, altfel blatul poate deveni dur și cauciucat.
- Dacă preferați sau dacă nu vă permite cuptorul, pregătiți și coaceți foile pe rând.
- Blaturile nu au nevoie de însiropare, ele vor trage din umiditatea cremei în timp ce prăjitura stă la rece.
- Nu lăsați crema de griș să se răcească prea mult înainte de a o întinde, deoarece se va întări și va fi greu de manevrat.
- Dacă folosiți fructe de pădure proaspete sau congelate, nu le amestecați în cremă pentru că vor modifica culoarea. În schimb, dacă folosiți fructe din compot, de exemplu cuburi de piersici sau ananas le puteți amesteca în cremă.
- Presați bine prăjitura așezând greutăți pe toată suprafața, astfel încât blaturile și crema să se lipească bine și să nu se desfacă la tăiere.
- Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu