• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Deserturi de post

    Tort de mere cu caramel - reţeta de post

    Publicat la 28 noiembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 12 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Cred că tortul de mere e printre cele mai apreciate torturi ale gospodinelor din România. Cel puţin la noi în familie e tare, tare iubit. Fac destul de des reţeta de tort de mere caramelizate  în varianta "normală" ca să-i zic aşa. E varianta mea, oarecum personalizată, pentru că îi fac un blat de pandişpan pe care îmi place să îl însiropez după ce scot tortul din cuptor.

    Tort de mere cu caramel - reţeta de post

    Deşi mi-a venit mie ideea asta de mai mult timp, până anul ăsta nu am făcut tortul de mere în varianta de post. De fapt nu prea fac torturi de post. Mai degrabă fac câte o plăcintă cu fructe sau o prăjitură rapidă. Acum însă, având o aniversare frumoasă în familie (X ani, sumă rotundă de când ne-am cunoscut, eu şi soţul meu, da' nu zic câţi că pe urmă ziceţi că-s bătrână 😀 ) am vrut să sărbătorim cu un desert ceva mai festiv şi atunci am făcut tortul ăsta frumos şi delicios.

    Am avut ceva emoţii, pentru că tortul de mere fiind unul din preferatele noastre, aveam repere înalte. Mi-a fost teamă că varianta de post nu se va ridica la înălţimea aşteptărilor. Din fericire, m-am înşelat, tortul meu a ieşit foarte, foarte bun.

    Tort de mere cu caramel - reţeta de post

    Untul de cocos adăugat în reţetă în locul untului, a dat o aromă deosebită merelor, iar blatul de post a fost un pic mai umed decât un blat de tort din pandişpan, dar foarte bun şi aromat de la coaja de lămâie pe care am folosit-o în compoziţie. Per total, tortul ăsta bogat în arome a fost un mare succes. Aşa că dacă aveţi sărbătoriţi în familie în perioada postului, poate de Sfântul Andrei sau de Sfântul Nicolae, reţineţi reţeta asta simplă şi bună, făcute cu ingrediente naturale şi la îndemâna oricui.

    Eu am folosit mere ionatane, de-ale noastre, româneşti, dar cred că iese bine şi cu alte soiuri. Pentru un aspect mai frumos, nu le taiaţi felii, ci încercaţi să păstraţi merele întregi şi să le scoateţi doar cotoarele. Şi un ultim pont: la blat, folosiţi praf de copt cu şofran (se găseşte de cumpărat la pliculeţe). Îi va da o culoare frumoasă, uşor gălbuie pe care altfel nu are de unde să o ia, pentru că fiind o reţetă de post, nu conţine ouă.

    Mod de preparare tort de mere cu caramel - reţeta de post

    Tort de mere cu caramel - reţeta de post

    Tort de mere cu caramel - reţeta de post

    5 from 7 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes
    Gătire: 35 minutes
    Timp total: 55 minutes
    Număr de porții: 8 -10
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    pentru o formă de tort de 23 cm (o cratiţă)

      pentru umplutura de mere

      • 8-9 mere mari (eu am avut Ionatan)
      • 5 linguri de zahăr
      • câteva nuci şi stafide (sau bucăţele de rahat)
      • 1 linguriţă de scorţişoară pudră
      • 2 linguri de unt de cocos (solid)

      blatul

      • 2 căni făină
      • 1 cană zahăr
      • ½ cană de ulei
      • 1 cană apă minerală
      • 1 linguriţă de praf de copt
      • 1 linguriţă coajă rasă de lămâie la borcan
      • un praf de sare

      Instrucțiuni de preparare
       

      • Cele 5 linguri de zahăr se pun la caramelizat în cratiţa în care urmează să facem tortul. Se aşează cratiţa pe focul mic de la aragaz. Încălzim zahărul amestecând din când în când cu o lingură de lemn până când acesta se topeşte şi devine fluid. Păstraţi focul mic ca să nu se ardă! Dacă începe să fumege devine amar.
      • Rotiţi cratiţa în aşa fel încât zahărul caramelizat să îmbrace şi pereţii acesteia, cam până la jumătate, apoi daţi cratiţa deoparte. Caramelul se va întări şi îl veţi auzi că începe să pocnească.
      • Curăţaţi merele de coajă şi îndepărtaţi cotoarele păstrând merele întregi. Există instrumente speciale pentru această operaţiune, dar dacă nu aveţi, folosiţi un cuţit cu lama îngustă.
      • Aşezaţi merele întregi în cratiţă, iar printre ele, în locurile goale îndesaţi felii tăiate din merele rămase.
      • Umpleţi găurile din locul cotorului cu miez de nucă şi stafide (sau bucăţele de rahat).
      • Presăraţi merele cu pudră de scorţişoară şi puneţi din loc în loc bucăţele de unt de cocos.
      • Daţi cratiţa la cuptor pentru 15 minute, timp în care vă ocupaţi de prepararea blatului.

      blatul

      • Amestecaţi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, coaja de lămâie şi praful de copt.
      • Peste ingredientele solide turnaţi lichidele: apa minerală şi uleiul.
      • Omogenizaţi compoziţia, scoateţi cratiţa din cuptor şi turnaţi aluatul peste mere.
      • Coaceţi la 180 de grade timp de 30-35 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că blatul e bine copt.
      • Scoateţi tortul din cuptor şi treceţi un cuţit de jur împrejur ca să desprindeţi blatul şi merele de pereţii formei.
      • Aşezaţi deasupra cratiţei un platou potrivit ca mărime şi cu o mişcare rapidă răsturnati tortul pe platou, dar nu îndepărtaţi cratiţa, ci doar o ridicaţi puţin într-o parte (puneţi un cuţit dedesubt să stea cratiţa ridicată) pentru ca tortul să poată respira.
      • Lăsaţi tortul să se răcească complet în această poziţie, apoi puteţi îndepărta cratiţa.
      • Nouă ne place mai mult tortul păstrat la frigider şi servit a doua zi, dar e bun şi imediat după ce s-a răcit.

      Bine de știut:

      Dacă aveţi, folosiţi praf de copt cu şofran. Va da o culoare gălbuie şi frumoasă blatului de tort mai ales că acesta nu conţine ouă.

      Note:

      1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

      2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

      Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

      Tort de mere cu caramel - reţeta de post

      Poftă bună la tortul de mere cu caramel - reţeta de post!

      Din aceeași categorie

      • Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"
      • Tăieței cu nucă și pesmet caramelizat - rețeta ca în copilărie
      • Chec cu mere și nuci - rețeta de post explicată pas cu pas
      • Bărcuțe din foietaj umplute cu gem de prune și nuci

      Reader Interactions

      Comentarii

      1. Carmen

        iunie 23, 2019 at 10:56 pm

        Cine nu gaseste praf de copt cu sofran poate folosi turmeric, varianta mai ieftina, care confera, de asemenea, o culoate galbuie, frumoasa, ce inlocuieste cu succes culoarea galbenusurilor de ou. Voi incerca si eu reteta, felicitari ! Sper ca tortul este la fel de gustos precum arata !

        Răspunde
        • Iuliana

          iunie 23, 2019 at 11:39 pm

          Într-adevăr, pentru culoare se poate folosi și un vârf de cuțit de turmeric.
          Te asigur că da, tortul este la fel de bun pe cât de frumos am reușit eu să îl surprind în fotografii 🙂
          Sper să îl încerci și să revii cu impresii.

          Răspunde
      2. Silviana

        mai 07, 2018 at 6:39 am

        Imi puteti da cantitatile in gramaj va rog? Eu nu locuiesc in Romania, iar “cana” nu este la fel. Cand ziceti cana va referiti la cana Romaneasca sau cups in Engleza? Multumesc.

        Răspunde
        • Iuliana

          mai 07, 2018 at 7:15 am

          Ma refer la canile romanesti. Daca masori cu o cana de 220 sau 250 ml va fi bine 🙂

          Răspunde
      3. Iuliana

        martie 03, 2018 at 8:24 am

        Cam de care persoane este tortul? Iese cumva putin "uscacios" tortul? Eu puneam smantana pe cel de dulce si as vrea sa stiu daca acesta e nevoie sa fie însiropat sau sunt suficiente merele si untul de cocos. Multumesc!

        Răspunde
        • Iuliana

          martie 03, 2018 at 8:25 am

          *de cate persoane

          Răspunde
        • Iuliana

          martie 03, 2018 at 8:36 am

          Ies cam 8-10 portii, depinde cum reusesti sa il tai.
          Da, blatul e putin uscat. Noua ne-a placut asa, dar poti face un sirop din apa cu zahar si o aroma care iti place: rom, vanilie, coaja de lamaie si sa il insiropezi putin inainte sa rastorni tortul pe platou.

          Răspunde
          • Iuliana

            martie 06, 2018 at 5:40 pm

            Multumesc!

            Răspunde
      4. Antonia

        ianuarie 03, 2018 at 7:19 pm

        Am avut niste mere plictisite si ma gandeam ce sa fac cu ele ca nu aveam oua destule si mi-am amintit de aceasta reteta si iute am pus in practica si a iesit super tortul!! Am mereu curaj sa fac retete postate aici.Multumesc!!

        Răspunde
        • Iuliana

          ianuarie 03, 2018 at 9:01 pm

          Ma bucur mult cand primesc mesaje asa frumoase. Multumesc si eu! 🙂

          Răspunde
      5. Claudia

        noiembrie 28, 2016 at 12:00 pm

        Yam, yam! Ce bine arata! Si mai are si caramel si e de post! Pai, e desertul perfect acum 😉

        Răspunde
        • Iuliana

          noiembrie 29, 2016 at 1:48 pm

          Asa este 🙂

          Răspunde

      Lasă un comentariu Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Recipe Rating




      Bara principală

      Cauți o rețetă?

      Rețete de sezon

      • Chec simplu cu cacao şi nuci
      • Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
      • Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
      • Spaghete cu creveţi, sos de roşii şi usturoi

      Categorii recomandate

      Rețete dietetice
      retete 30 minute
      Rețete rapide
      Rețete fără carne

      Nou pe blog

      • Aripioare de pui la cuptor cu cartofi - rețeta de aripioare picante
      • Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu
      • Șnițel de pui cu pesmet - rețeta simplă de șnițel pane
      • Cornuri pufoase cu ciocolată (Nutella sau Finetti) - rețeta de cornuri cu unt

      Aperitive rapide

      • Sărăţele cu brânză şi chimen
      • Ruladă aperitiv în 2 variante - cu brânză şi pate de ficat
      • Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă
      • Aperitive cu pește - platou festiv gata în 30 de minute
      ALTE REȚETE DE APERITIVE

      Cele mai bune prăjituri

      • Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
      • Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut
      • Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!
      • Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
      ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

      Torturi festive

      • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
      • Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
      • Tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine
      • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
      MAI MULTE REȚETE DE TORT

      Rețete de post

      mancaruri de post
      Mâncăruri de post
      deserturi de post
      Deserturi de post

      Footer

      ↑ SUS ↑
      • Politica cookies
      • Politica de confidențialitate

      • Contact
      • Blog
      • FAQ

      Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


      Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

      Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de navigare pe siteul nostru.

      Poți afla mai multe despre cookie-uri sau să le dezactivezi în pagina de setări.

      Powered by  GDPR Cookie Compliance
      Privacy Overview

      Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.

      Cookie-urile strict necesare

      Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

      Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest sit va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.