Timp estimat pentru citit: 8 minute
Cine ar putea rezista mirosului de pâine proaspătă, scoasă din cuptor? Această rețetă de franzelă albă de casă este cea mai simplă, iar rezultatul e uimitor: pâine cu coajă crocantă, miez pufos și un gust autentic, fără niciun adaos de zahăr sau ulei. Este pâinea de casă ideală pentru oricine dorește un produs sănătos, obținut rapid și fără complicații.
Franzelele de casă sunt ideale atât pentru mic-dejunuri rapide cu unt și gem, cât și pentru sandvișuri delicioase. Este o rețetă fără compromisuri, cu doar câteva ingrediente de bază, dar cu un rezultat incredibil de bun.
Mergi direct la:
De ce să faceți această franzelă acasă?
Dacă nu ați încercat până acum să faceți pâine acasă, aceasta e rețeta cu care să începeți! Fără tehnici complicate, fără frământare excesivă și fără ingrediente inutile. În plus, e mult mai sănătoasă decât cea din comerț, perfectă mai ales pentru cei care vor să evite aditivii din pâinea cumpărată. Iar faptul că nu conține zahăr sau ulei, o face perfectă și pentru cei care își doresc o dietă mai echilibrată. Rețeta este simplă și prietenoasă chiar și pentru cei care n-au mai lucrat cu drojdia până acum.
Dacă vă place să experimentați în bucătărie, vă recomand și pâinea mea de secară fără frământare, o rețetă la fel de simplă, dar cu un gust aparte datorită dospirii lente sau pâinea albă la tavă care se păstrează proaspătă câteva zile.
Ingrediente pentru 4 franzele albe de casă
- 1 kg făină albă tip 650 – Alegeți făină cu un conținut de proteină de minimum 12%, pentru o textură mai elastică și un miez pufos. Făina tip 650 este ideală pentru pâine.
- 540 ml apă călduță – Apa ar trebui să fie ușor călduță, nu fierbinte, pentru a activa drojdia corect. Dacă mai este nevoie, mai puteți adăuga câteva linguri de apă, în funcție de consistența aluatului.
- 14 g drojdie uscată instant – Dacă preferați drojdia proaspătă, folosiți 50 g și dizolvați-o în apă înainte de a o încorpora.
- 15 g sare – O cantitate echilibrată pentru a accentua gustul pâinii. Adăugați sarea la finalul frământării pentru a nu afecta activitatea drojdiei.
Mod de preparare franzele de casă - rețeta pas cu pas
1. În bolul robotului combinați făina, drojdia și sarea. Turnați apa călduță și începeți să frământați la viteză mică pentru 10 minute. Dacă frământați la mână, cam 15-20 de minute.
2. Pulverizați 2-3 puf-uri de apă peste aluat, acoperiți bolul cu o folie de plastic și lăsați-l să dospească până când își dublează volumul. În funcție de temperatura din bucătărie, poate dura 60-90 de minute.
3. Scoateți aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 4 bucăți egale. Modelați fiecare bucată de aluat în formă de bilă, apoi lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute acoperite cu un șervet de bumbac.
4. Întindeți fiecare bucată de aluat cu sucitorul sau cu palmele într-o foaie de aprox 30x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă a foii.
Cum se modelează franzelele de casă
5. Sigilați marginea și capetele, apoi rulați aluatul apăsând cu palmele pe capete pentru a le subția.
6. Așezați franzelele în tavă, acoperiți-le cu un șervet și lăsați-le să dospească încă 45-60 de minute, până își dublează din nou volumul.
7. Înainte de coacere presărați puțină făină pe fiecare franzelă și faceți o tăietură longitudinală folosind o lamă sau un cuțit foarte bine ascuțit.
8. Preîncălziți cuptorul la 220°C și puneți o tavă pe fundul cuptorului. Când băgați tava cu pâine, puneți în tava fierbinte câteva cuburi de gheață pentru a crea abur. Coaceți franzelele timp de aprox. 30 de minute sau până când se rumenesc.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Făină albă tip 650 – puteți folosi și făină integrală, sau o combinație cu făină de secară pentru un gust mai rustic sau chiar făină fără gluten, dar veți avea nevoie de mai multă apă, deoarece acestea sunt făinuri care absorb mai mult lichid.
- Drojdia uscată – dacă preferați, înlocuiți drojdia uscată cu drojdie proaspătă, respectând proporțiile corecte (14 g uscată = 50 g proaspătă).
- Sare – puteți reduce cantitatea la 10 g dacă doriți o pâine mai puțin sărată sau puteți renunța complet la sare dacă urmați un regim hiposodat.
Cum se păstrează
Franzelele se păstrează moi 1-2 zile, la temperatura camerei, învelite într-un prosop curat sau într-o pungă de hârtie.
Dacă doriți să le păstrați mai mult timp, le puteți congela pentru 1-2 luni, întregi sau feliate, în pungi de plastic sigilate. Dezghețați-le la temperatura camerei și încălziți-le câteva minute în cuptor sau la microunde.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Temperatura apei – ssigurați-vă că apa este doar călduță, la maxim 40 de grade și nu fierbinte, pentru a nu distruge drojdia.
- Frământați aluatul suficient, pentru a dezvolta rețeaua de gluten care dă pâinii miez pufos și formă frumoasă.
- Lăsați pâinea să dospească cât are nevoie – procesul de dospire este esențial pentru ca aluatul să crească și să devină pufos și este direct influențat de temperatura și umiditatea din cameră. Nu există un timp standard, cel mai bun indicator este dublarea volumului.
- Crestarea franzelelor înainte de coacere – nu oferă doar un aspect frumos, ci ajută la controlarea expansiunii în timpul coacerii.
- Cuptorul preîncălzit – introduceți pâinea doar în cuptorul bine încins, altfel nu va avea crustă frumoasă.
- Pentru coajă crocantă și rumenită frumos, nu uitați să coaceți pâinea cu abur.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi făină integrală, de secară sau făină fără gluten, dar va trebui să ajustați cantitatea de apă.
Sigur! Presărați semințe de susan, mac sau in pe franzele înainte de coacere.
Bateți ușor cu degetele pe fundul franzelei – dacă sună a gol, e gata!
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Franzelă albă de casă. Cea mai ușoară rețetă, fără zahăr, fără ulei!
Echipamente necesare
Ingrediente
- 1 kg făină albă tip 650 (cu minim 12% proteină)
- 540 ml apă ușor călduță (poate puțin mai mult, dacă mai cere aluatul)
- 14 g drojdie uscată instant (sau 50 g drojdie proaspătă)
- 15 g sare
Instrucțiuni de preparare
- În bolul robotului combinați făina, drojdia și sarea. Turnați apa călduță și începeți să frământați la viteză mică pentru 10 minute. Dacă frământați la mână, cam 15-20 de minute.
- Pulverizați 2-3 puf-uri de apă peste aluat, acoperiți bolul cu o folie de plastic și lăsați-l să dospească până când își dublează volumul. În funcție de temperatura din bucătărie, poate dura 60-90 de minute.
- Scoateți aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 4 bucăți egale. Modelați fiecare bucată de aluat în formă de bilă, apoi lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute acoperite cu un șervet de bumbac.
- Întindeți fiecare bucată de aluat cu sucitorul sau cu palmele într-o foaie de aprox 30x20 cm. Rulați aluatul pe latura lungă a foii.
- Sigilați marginea și capetele, apoi rulați aluatul apăsând cu palmele pe capete pentru a le subția.
- Așezați franzelele în tavă, acoperiți-le cu un șervet și lăsați-le să dospească încă 45-60 de minute, până își dublează din nou volumul.
- Înainte de coacere presărați puțină făină pe fiecare franzelă și faceți o tăietură longitudinală folosind o lamă sau un cuțit foarte bine ascuțit.
- Preîncălziți cuptorul la 220°C și puneți o tavă pe fundul cuptorului. Când băgați tava cu pâine, puneți în tava fierbinte câteva cuburi de gheață pentru a crea abur. Coaceți franzelele timp de aprox. 30 de minute sau până când se rumenesc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu