Mai sunteţi aici, cu mine, în aventura pâinii de casă? Sper că da, pentru că vreau să împart cu voi cea mai bună pâine pe care am făcut-o până acum. Nu zic că e cea mai frumoasă, am făcut eu pâini mai aspectuoase decât cea de azi, iar pe alte bloguri am văzut pâini infinit mai reuşite decât ale mele. Dar e cea mai gustoasă dintre cele ale mele de până acum, cu miezul cel mai bun şi cu coaja cea mai faină.
Cred că la fiecare reţetă de pâine v-am bătut la cap cu mirosul pâinii calde. Ei bine, da, pâinea de casă miroase extraordinar, dar parcă abia la cea de azi am regăsit mirosul de pâine din copilărie, cea făcută de bunica mea, la ţară. Şi abia acum am înţeles ceea ce tot citeam pe blogurile de specialitate şi anume diferenţa colosală între o pâine dospită cu drojdie şi o pâine dospită cu maia naturală.
Bunica mea nu folosea drojdie, ci nişte turtiţe fermentate din mălai, pe care le lăsa la soare să se usuce şi le folosea apoi pentru dospitul pâinii. Din păcate nu ştiu cum făcea turtiţele alea, îmi amintesc doar că le vedeam întinse la soare şi că îmi plăcea să mă joc cu ele spre disperarea bunicii. Miroseau fascinant, a dulce-acrişor şi tare-mi plăcea să-mi lipesc nasul de ele şi să le inspir mirosul.
După ce începi să dai de gustul pâinii de casă, inevitabil ajungi să îţi doreşti din tot sufletul să renunţi la drojdie şi să faci în sfârşit pâine cu maia naturală. Să ştii că ai făcut-o tu de la zero şi că tot ce ai pus acolo e din natură, nimic chimic, nimic prelucrat. Fireşte că asta îmi doresc şi eu. Dar nu ştiu de ce, gândul să cresc maiaua de la 0 timp de 5 zile mă cam sperie. Tot citesc despre maiaua asta şi încă nu mă simt pregătită. (Later edit: între timp am reuşit, vezi aici cum se face maiaua naturală 🙂 ) Aşa că mi-am propus să încep cu paşi mici până mai capăt curaj. Şi experienţă.
Pâinea mea de azi e făcută cu o maia naturală din făină de secară, dar o maia rapidă, adică lăsată să fermenteze doar 1 zi. Despre maiaua asta am tot citit la Anca, cea care după părerea mea face cele mai frumoase pâini dintre toţi amatorii. Pentru un profesionist e uşor să facă pâini frumoase, dar Anca e doar pasionată de aluaturi, ca şi mine, de aceea cu atât mai mult îi admir rezultatele. Dacă îi faceţi o vizită vă veţi îndrăgosti şi voi de căsuţa ei de poveste 😉
Mod de preparare pâine cu maia rapidă şi seminţe de tot felul
Pentru că maiaua e doar una rapidă, insuficient fermentată, nu e capabilă încă să dospească singură o pâine. Aşa că a fost nevoie să mai pun şi puţină drojdie uscată, doar 4 grame, ceea ce înseamnă jumătate din cât aş fi pus în mod normal. Chiar şi aşa, diferenţa de gust, de miros şi de textură faţă de o pâine făcută cu drojdie, e imensă! Aşa că dacă sunteţi ca mine şi vă temeţi şi voi de maiaua naturală, vă propun să încercaţi pentru început această variantă de pâine cu maia rapidă.
Aluatul cu maia e mai umed şi se lucrează puţin mai greu decât cel cu drojdie. Abia acum am înţeles de ce în filmuleţele de pe Youtube unde se exemplifică procedeul de "stretch and fold", aluatul acelor oameni e aşa de moale şi alunecos 😀 Apropo de procedeul ăsta, nu strică să priviţi puţin filmuleţul de mai jos înainte de a vă apuca de treabă. Veţi înţelege mai bine ce trebuie făcut şi nu vă veţi speria de aluatul umed.
Poate vă întrebaţi de ce este nevoie de acest "stretch and fold", adică pe româneşte "întindere şi împăturire". Aluatul, după prima dospire e foarte moale şi aerat , iar gazele acumulate în interior în procesul de fermentare trebuiesc lăsate să iasă afară. În plus, după cum vedeţi şi în filmuleţ, aluatul are iniţial o consistenţă cu care este dificil de lucrat. După cele 3 întinderi şi împăturiri succesive, veţi simţi la mână cum aluatul se tensionează, devine mai rezistent şi ne va fi mai uşor să îi dăm forma dorită.
Aveam o punguţă cu seminţe fel de fel de la Solaris. De fapt sunt seminţe pentru salată, dar mi-a plăcut amestecul şi m-am gândit că merg de minune în aluatul de pâine. Au dat un gust mai bun şi o textură mai interesantă, aşa că vă sfătuiesc să nu renunţaţi la ele.
Este prima pâine la care nu am rezistat tentaţiei şi am tăiat-o când încă nu se răcise complet. Pur şi simplu mă ameţise mirosul şi leşinam de poftă acolo, lângă ea! Am tăiat-o, i-am făcut repede 2 poze şi gata! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Maia rapidă
- 75 g făină de secară
- 75 ml apă
- 1 linguriţă de ulei de măsline
Pâine
- 150 g făină de secară
- 400 g făină albă 000
- 4 g drojdie uscată (cam ½ de pliculeţ)
- 12 g sare
- 50 g mix de seminţe (in, cânepă, floarea soarelui, chia, dovleac, pin)
- 250 ml de apă
în plus
- puţin ulei pentru blatul de lucru
Instrucțiuni de preparare
Maia rapidă
- Cu o zi înainte pregătiţi maiaua rapidă. Amestecaţi ingredientele din listă, puneţi maiaua într-un bol de porţelan, acoperiţi cu folie alimentară şi lăsaţi-o la temperatura camerei 24 de ore. Veţi constata că s-au format bule de aer, semn că procesul de fermentare a început.
Pâine
- A doua zi, puneţi în vasul de frământare maiaua, făinurile, drojdia, seminţele, apa şi sarea. Daţi drumul la robot la treapta 1 sau 2 şi lăsaţi-l să frământe 8-10 minute. Dacă frământaţi la mână, va dura puţin mai mult, în jur de 15 minute.
- Lăsaţi aluatul să crească timp de 60 de minute într-un loc ferit de curent. Eu acopăr bolul cu folie alimentară şi îl bag în cuptor (cuptorul rece!!).
- Ungeţi blatul de lucru cu puţin ulei, apoi întindeţi şi împăturiţi aluatul de 3 ori, aşa cum se arată în filmuleţ.
- Daţi forma dorită pâinii. Cel mai simplu este să o aşezaţi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Eu am pus-o într-un bol tapetat cu un şervet de pânză bine înfăinat, iar după ce a crescut am răsturnat-o în tavă.
- Acoperiţi pâinea cu un prosop curat şi lăsaţi-o să mai crească încă 40-45 de minute.
- Cu jumătate de oră înainte să băgaţi pâinea la copt, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (la mine e 240 de grade) şi aşezaţi pe fundul cuptorului o tăviţă în care puneti aprox. 500 ml de apă. Vaporii rezultaţi vor forma o coajă crocantă şi delicioasă pentru pâinea noastră.
- Înainte de a băga pâinea în cuptor crestaţi-o cu un cuţit cu lama fină şi bine ascuţită sau cu o lamă.
- Coaceţi pâinea timp de 15 minute la temperatura maximă, apoi scoateţi tava cu apă din cuptor şi reduceţi temperatura la 200 de grade.
- Coaceţi încă 40-45 de minute până când pâinea este frumos rumenită şi bine coaptă. Dacă o ciocăniţi cu unghia trebuie să sune a gol.
- Lăsaţi pâinea să se răcească pe un grătar, apoi păstraţi-o acoperită cu un şervet de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la pâine cu maia rapidă şi seminţe de tot felul!
Dia a zis
Super tare teaba cu maiaua asta! Daca deja nu mi-as fi facut-o pe a mea (acum e tot de secara, nu mai folosesc alba) as fi facut si eu! Poti sa incerci si cu apa fermentata de fructe, e la fwl de eficienta ca maiaua, din cate am inteles...si nu da gres niciodata. Pana la urma, fermentul e acelasi. Ca si la socata...tot din aceeasi liga 🙂
Iuliana a zis
Cu apa de fructe??? N-am mai auzit! Ma duc sa studiez. Merci de pont, Dia! 🙂