Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • salata calda de legume coapte cu telemea
    Salată caldă de legume coapte cu brânză - rețeta ideală pentru o cină rapidă
Acasă » Retete » Gustări

Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă

Publicat la 15 februarie 2025 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

7 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Acești tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă sunt o mâncare rustică, simplă și plină de savoare, perfectă pentru zilele în care vreți ceva reconfortant și ușor de preparat. Crocanți la exterior, moi la interior și aromați datorită brânzei, tocineii sunt delicioși simpli sau alături de smântână.

farfurie cu tocinei bucovineni prajiti serviti cu smantana

Tocineii sunt varianta bucovineană a clătitelor de cartofi și seamănă puțin cu röstii elvețieni sau latkes evreiești, dar au un farmec aparte datorită brânzei sărate care le dă o notă inconfundabilă. Se prepară rapid, din ingrediente ieftine și la îndemână, fiind ideali pentru un prânz sățios sau o cină rapidă. Dacă mai aveți și o lingură de smântână grasă pe lângă, atunci masa e ca și rezolvată!

Budinca de cartofi rași e o rețetă înrudită cu tocineii, preparată la cuptor. Dacă o încercați, sunt sigură că o să vă placă și această variantă!

tocinei asezati unul peste altul pe farfurie cu un mot de smantana si patrunjel
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Tocinei din cartofi cu brânză sărată - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas
  • Cum puteți adapta rețeta
  • Cum se mănâncă tocineii
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Încearcă și alte rețete de chifteluțe delicioase
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

ingrediente listate cu etichete pentru reteta de tocinei bucovineni din cartofi rasi si branza sarata

Pentru 15 tocinei:

  • 1 kg cartofi – cartofii trebuie rași și bine storși pentru a nu lăsa compoziția prea moale
  • 2 ouă – ajută la legarea compoziției
  • 200 g telemea sărată – brânza adaugă savoare și un plus de cremozitate
  • 2-3 linguri făină – ajută tocineii să rămână compacți și să nu se împrăștie în tigaie
  • sare și piper (după gust) – atenție la sare, deoarece brânza este deja sărată
  • ~300 ml ulei pentru prăjit – folosiți un ulei cu punct de fum ridicat, cum ar fi cel de floarea-soarelui

Tocinei din cartofi cu brânză sărată - rețeta video detaliată

Dacă vreți să vedeți exact consistența amestecului de cartofi și brânză rasă și cum se prăjesc tocineii până se rumenesc, urmăriți rețeta video de pe canalul de YouTube. Și dacă vă place ce vedeți, nu uitați să vă abonați la canal !

Mod de preparare - rețeta pas cu pas

cartofi dați pe răzătoare pentru rețeta de tocinei bucovineni

1. Curățați cartofii și dați-i pe răzătoarea mare.

cum se storc cartofii pentru eliminearea lichidului în exces

2. Puneți-i într-o sită și presați bine ca să eliminați excesul de apă. Eu presez cu pasatorul de cartofi, dar dacă vi se pare mai ușor, îi puteți stoarce într-un prosop curat. Acest pas este important pentru a obține tocinei crocanți.

cum se face amestecul de cartofi, brânză, ouă și făină pentru tocinei bucovineni

3. Puneți cartofii storși într-un bol și adăugați ouăle, brânza telemea rasă, 2 linguri de făină, sarea (dacă mai e nevoie) și piperul.

amesteca de cartofi, brânză, ouă și făină frământat pentru omogenizare

4. Amestecați bine până obțineți o compoziție omogenă. Dacă vi se pare prea moale, mai adăugați puțină făină.

ulei încins în tigaie pentru prăjirea tocineilor

5. Încingeți uleiul într-o tigaie largă. Nu puneți tocineii în uleiul rece sau insuficient încălzit!

cum se prăjesc tocineii corect în tigaia cu ulei încins

6. Luați câte o lingură de compoziție și aplatizați-o ușor în palmă, apoi puneți-o la prăjit. Nu aglomerați tigaia!

tocinei rumeniți pe ambele părți

7. Prăjiți tocineii pe ambele părți, la foc mediu, până devin aurii și crocanți (aprox 2 minute pe fiecare parte).

tocinei prăjiți scoși pe prosoape de hârtie pentru scurgerea uleiului

8. Scoateți tocineii pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.

Cum puteți adapta rețeta

  • Brânza telemea poate fi înlocuită cu cașcaval sau parmezan, pentru o aromă mai intensă.
  • Puteți adăuga condimente și verdețuri: fulgi de ceapă deshidratată, pudră de usturoi, fulgi de chilli sau mărar, pătrunjel, cozi de ceapă verde tăiate mărunt.
  • Prăjirea în ulei poate fi înlocuită cu o coacere la cuptor sau la air fryer, pentru o variantă mai dietetică (200°C, aproximativ 25 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului).

Cum se mănâncă tocineii

  • Tradițional, tocineii se mănâncă cu smântână grasă și poate chiar un cățel de usturoi zdrobit pentru un plus de savoare.
  • Puteți să îi mâncați și cu iaurt, pentru o variantă mai ușoară sau chiar cu un sos tzatziki răcoritor și acrișor.
  • Merg de minune și alături de murături de casă sau o salată verde simplă.
  • Dacă vreți un mic dejun sățios, îi puteți servi cu un ou ochi moale deasupra.

sectiune tocinei cu cartofi rasi si branza serviti cu smantana

Cum se păstrează

  • Tocineii sunt cei mai buni proaspeți, dar dacă rămân, îi puteți păstra la frigider într-un recipient ermetic, până la 3 zile.
  • Se pot reîncălzi în tigaie, la cuptor sau în air fryer, pentru a-și recăpăta textura crocantă.
  • La congelator – se pot congela, iar la nevoie îi puteți reîncălzi direct în tigaie sau la cuptor.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Stoarceți bine cartofii! Acest pas face diferența între tocinei crocanți și unii moi și apoși.
  • Nu prăjiți la foc mare! Se vor arde la exterior și vor rămâne cruzi la interior.
  • Nu exagerați cu făina! Dacă puneți prea multă, tocineii vor fi tari și uscați.
tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana

Întrebări frecvente

Pot folosi cartofi fierți în loc de cartofi cruzi?

Nu, pentru că tocineii vor avea o textură prea moale și nu vor fi crocanți.

Pot face tocineii la cuptor?

Da, dar vor fi mai puțin crocanți. Coaceți-i la 200°C timp de 25 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului.

Ce tip de brânză se potrivește cel mai bine?

Telemea sărată este ideală, dar puteți folosi și cașcaval, parmezan sau chiar feta.

Pot face tocineii fără ouă?

Da, dar trebuie să adăugați mai multă făină sau puțină făină de in amestecată cu apă pentru a lega compoziția.

Cum evit ca tocineii să absoarbă prea mult ulei?

Prăjiți-i în ulei bine încins și scurgeți-i pe hârtie absorbantă imediat după prăjire.

Pot folosi cartofi noi?

Cartofii noi conțin mai multă apă și amidon mai puțin, deci este mai greu să obțineți tocinei crocanți. Se recomandă cartofi vechi.

Încearcă și alte rețete de chifteluțe delicioase

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • chiftele de post din linte uscata
    Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane
  • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
    Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
  • Chifteluțe din fasole boabe
    Chifteluțe din fasole boabe la cuptor
  • Chiftelute de post din legume crude
    Chifteluțe de post din legume crude

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

farfurie cu tocinei bucovineni prajiti serviti cu smantana

Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă

Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă, crocanți și savuroși! Descoperă rețeta tradițională, simplă, perfectă pentru orice ocazie.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 15 bucăți
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 kg cartofi
  • 2 ouă
  • 200 g telemea sărată
  • 2-3 linguri făină
  • sare și piper (după gust)
  • ~ 300 ml ulei pentru prăjit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați cartofii și dați-i pe răzătoarea mare.
    cartofi dați pe răzătoare pentru rețeta de tocinei bucovineni
  • Puneți-i într-o sită și presați bine ca să eliminați excesul de apă. Eu presez cu pasatorul de cartofi, dar dacă vi se pare mai ușor, îi puteți stoarce într-un prosop curat. Acest pas este important pentru a obține tocinei crocanți.
    cum se storc cartofii pentru eliminearea lichidului în exces
  • Puneți cartofii storși într-un bol și adăugați ouăle, brânza telemea rasă, 2 linguri de făină, sarea (dacă mai e nevoie) și piperul.
    pregătire amestec de cartofi, brânză, ouă și făină pentru tocinei bucovineni
  • Amestecați bine până obțineți o compoziție omogenă. Dacă vi se pare prea moale, mai adăugați puțină făină.
    amesteca de cartofi, brânză, ouă și făină frământat pentru omogenizare
  • Încingeți uleiul într-o tigaie largă. Nu puneți tocineii în uleiul rece sau insuficient încălzit!
    ulei încins în tigaie pentru prăjirea tocineilor
  • Luați câte o lingură de compoziție și aplatizați-o ușor în palmă, apoi puneți-o la prăjit. Nu aglomerați tigaia!
    cum se prăjesc tocineii corect în tigaia cu ulei încins
  • Prăjiți tocineii pe ambele părți, la foc mediu, până devin aurii și crocanți (aprox 2 minute pe fiecare parte).
    tocinei rumeniți pe ambele părți
  • Scoateți tocineii pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
    tocinei prăjiți scoși pe prosoape de hârtie pentru scurgerea uleiului
Valori nutriționale
Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Valori per porție
Calorii
151
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Colesterol
 
34
mg
11
%
Carbohidrați
 
12
g
4
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
89
IU
2
%
Calciu
 
77
mg
8
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • cinci felii de plăcintă cu dovlecei și telemea pe farfurie albă
    Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor - rețeta pas cu pas
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
7 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.