Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Gustări

Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 19 oct. 2025 · Publicată: 15 feb. 2025 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
13 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Acești tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă sunt o mâncare rustică, simplă și plină de savoare, perfectă pentru zilele în care vreți ceva reconfortant și ușor de preparat. Crocanți la exterior, moi la interior și aromați datorită brânzei, tocineii sunt delicioși simpli sau alături de smântână.

farfurie cu tocinei bucovineni prajiti serviti cu smantana

Tocineii sunt varianta bucovineană a clătitelor de cartofi și seamănă puțin cu röstii elvețieni sau latkes evreiești, dar au un farmec aparte datorită brânzei sărate care le dă o notă inconfundabilă. Se prepară rapid, din ingrediente ieftine și la îndemână, fiind ideali pentru un prânz sățios sau o cină rapidă. Dacă mai aveți și o lingură de smântână grasă pe lângă, atunci masa e ca și rezolvată!

Budinca de cartofi rași e o rețetă înrudită cu tocineii, preparată la cuptor. Dacă o încercați, sunt sigură că o să vă placă și această variantă!

tocinei asezati unul peste altul pe farfurie cu un mot de smantana si patrunjel
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Tocinei din cartofi cu brânză sărată - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas
  • Cum puteți adapta rețeta
  • Cum se mănâncă tocineii
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Încearcă și alte rețete de chifteluțe delicioase
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

ingrediente listate cu etichete pentru reteta de tocinei bucovineni din cartofi rasi si branza sarata

Pentru 15 tocinei:

  • 1 kg cartofi - cartofii trebuie rași și bine storși pentru a nu lăsa compoziția prea moale
  • 2 ouă - ajută la legarea compoziției
  • 200 g telemea sărată - brânza adaugă savoare și un plus de cremozitate
  • 2-3 linguri făină - ajută tocineii să rămână compacți și să nu se împrăștie în tigaie
  • sare și piper (după gust) - atenție la sare, deoarece brânza este deja sărată
  • ~300 ml ulei pentru prăjit - folosiți un ulei cu punct de fum ridicat, cum ar fi cel de floarea-soarelui

Tocinei din cartofi cu brânză sărată - rețeta video detaliată

Dacă vreți să vedeți exact consistența amestecului de cartofi și brânză rasă și cum se prăjesc tocineii până se rumenesc, urmăriți rețeta video de pe canalul de YouTube. Și dacă vă place ce vedeți, nu uitați să vă abonați la canal !

Mod de preparare - rețeta pas cu pas

cartofi dați pe răzătoare pentru rețeta de tocinei bucovineni

1. Curățați cartofii și dați-i pe răzătoarea mare.

cum se storc cartofii pentru eliminearea lichidului în exces

2. Puneți-i într-o sită și presați bine ca să eliminați excesul de apă. Eu presez cu pasatorul de cartofi, dar dacă vi se pare mai ușor, îi puteți stoarce într-un prosop curat. Acest pas este important pentru a obține tocinei crocanți.

cum se face amestecul de cartofi, brânză, ouă și făină pentru tocinei bucovineni

3. Puneți cartofii storși într-un bol și adăugați ouăle, brânza telemea rasă, 2 linguri de făină, sarea (dacă mai e nevoie) și piperul.

amesteca de cartofi, brânză, ouă și făină frământat pentru omogenizare

4. Amestecați bine până obțineți o compoziție omogenă. Dacă vi se pare prea moale, mai adăugați puțină făină.

ulei încins în tigaie pentru prăjirea tocineilor

5. Încingeți uleiul într-o tigaie largă. Nu puneți tocineii în uleiul rece sau insuficient încălzit!

cum se prăjesc tocineii corect în tigaia cu ulei încins

6. Luați câte o lingură de compoziție și aplatizați-o ușor în palmă, apoi puneți-o la prăjit. Nu aglomerați tigaia!

tocinei rumeniți pe ambele părți

7. Prăjiți tocineii pe ambele părți, la foc mediu, până devin aurii și crocanți (aprox 2 minute pe fiecare parte).

tocinei prăjiți scoși pe prosoape de hârtie pentru scurgerea uleiului

8. Scoateți tocineii pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.

Cum puteți adapta rețeta

  • Brânza telemea poate fi înlocuită cu cașcaval sau parmezan, pentru o aromă mai intensă.
  • Puteți adăuga condimente și verdețuri: fulgi de ceapă deshidratată, pudră de usturoi, fulgi de chilli sau mărar, pătrunjel, cozi de ceapă verde tăiate mărunt.
  • Prăjirea în ulei poate fi înlocuită cu o coacere la cuptor sau la air fryer, pentru o variantă mai dietetică (200°C, aproximativ 25 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului).

Cum se mănâncă tocineii

  • Tradițional, tocineii se mănâncă cu smântână grasă și poate chiar un cățel de usturoi zdrobit pentru un plus de savoare.
  • Puteți să îi mâncați și cu iaurt, pentru o variantă mai ușoară sau chiar cu un sos tzatziki răcoritor și acrișor.
  • Merg de minune și alături de murături de casă sau o salată verde simplă.
  • Dacă vreți un mic dejun sățios, îi puteți servi cu un ou ochi moale deasupra.

sectiune tocinei cu cartofi rasi si branza serviti cu smantana

Cum se păstrează

  • Tocineii sunt cei mai buni proaspeți, dar dacă rămân, îi puteți păstra la frigider într-un recipient ermetic, până la 3 zile.
  • Se pot reîncălzi în tigaie, la cuptor sau în air fryer, pentru a-și recăpăta textura crocantă.
  • La congelator - se pot congela, iar la nevoie îi puteți reîncălzi direct în tigaie sau la cuptor.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Stoarceți bine cartofii! Acest pas face diferența între tocinei crocanți și unii moi și apoși.
  • Nu prăjiți la foc mare! Se vor arde la exterior și vor rămâne cruzi la interior.
  • Nu exagerați cu făina! Dacă puneți prea multă, tocineii vor fi tari și uscați.
tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana

Întrebări frecvente

Pot folosi cartofi fierți în loc de cartofi cruzi?

Nu, pentru că tocineii vor avea o textură prea moale și nu vor fi crocanți.

Pot face tocineii la cuptor?

Da, dar vor fi mai puțin crocanți. Coaceți-i la 200°C timp de 25 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului.

Ce tip de brânză se potrivește cel mai bine?

Telemea sărată este ideală, dar puteți folosi și cașcaval, parmezan sau chiar feta.

Pot face tocineii fără ouă?

Da, dar trebuie să adăugați mai multă făină sau puțină făină de in amestecată cu apă pentru a lega compoziția.

Cum evit ca tocineii să absoarbă prea mult ulei?

Prăjiți-i în ulei bine încins și scurgeți-i pe hârtie absorbantă imediat după prăjire.

Pot folosi cartofi noi?

Cartofii noi conțin mai multă apă și amidon mai puțin, deci este mai greu să obțineți tocinei crocanți. Se recomandă cartofi vechi.

Încearcă și alte rețete de chifteluțe delicioase

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • chiftele de post din linte uscata
    Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane
  • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
    Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
  • Chifteluțe din fasole boabe
    Chifteluțe din fasole boabe la cuptor
  • Chiftelute de post din legume crude
    Chifteluțe de post din legume crude

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

farfurie cu tocinei bucovineni prajiti serviti cu smantana

Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă

Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă, crocanți și savuroși! Descoperă rețeta tradițională, simplă, perfectă pentru orice ocazie.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 15 bucăți
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 kg cartofi
  • 2 ouă
  • 200 g telemea sărată
  • 2-3 linguri făină
  • sare și piper (după gust)
  • ~ 300 ml ulei pentru prăjit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați cartofii și dați-i pe răzătoarea mare.
    cartofi dați pe răzătoare pentru rețeta de tocinei bucovineni
  • Puneți-i într-o sită și presați bine ca să eliminați excesul de apă. Eu presez cu pasatorul de cartofi, dar dacă vi se pare mai ușor, îi puteți stoarce într-un prosop curat. Acest pas este important pentru a obține tocinei crocanți.
    cum se storc cartofii pentru eliminearea lichidului în exces
  • Puneți cartofii storși într-un bol și adăugați ouăle, brânza telemea rasă, 2 linguri de făină, sarea (dacă mai e nevoie) și piperul.
    pregătire amestec de cartofi, brânză, ouă și făină pentru tocinei bucovineni
  • Amestecați bine până obțineți o compoziție omogenă. Dacă vi se pare prea moale, mai adăugați puțină făină.
    amesteca de cartofi, brânză, ouă și făină frământat pentru omogenizare
  • Încingeți uleiul într-o tigaie largă. Nu puneți tocineii în uleiul rece sau insuficient încălzit!
    ulei încins în tigaie pentru prăjirea tocineilor
  • Luați câte o lingură de compoziție și aplatizați-o ușor în palmă, apoi puneți-o la prăjit. Nu aglomerați tigaia!
    cum se prăjesc tocineii corect în tigaia cu ulei încins
  • Prăjiți tocineii pe ambele părți, la foc mediu, până devin aurii și crocanți (aprox 2 minute pe fiecare parte).
    tocinei rumeniți pe ambele părți
  • Scoateți tocineii pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
    tocinei prăjiți scoși pe prosoape de hârtie pentru scurgerea uleiului
Nutrition Facts
Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Amount per Serving
Calorii
151
% Daily Value*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Colesterol
 
34
mg
11
%
Carbohidrați
 
12
g
4
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
4
g
8
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Rețetă de covridog – gustare cu crenvurști în aluat rumen și fraged, presărați cu semințe, ideali pentru pachet
    Covridog – rețetă de crenvuști în aluat de casă
  • Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă
    Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
13 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.