Timp estimat pentru citit: 8 minute
Acești tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă sunt o mâncare rustică, simplă și plină de savoare, perfectă pentru zilele în care vreți ceva reconfortant și ușor de preparat. Crocanți la exterior, moi la interior și aromați datorită brânzei, tocineii sunt delicioși simpli sau alături de smântână.

Tocineii sunt varianta bucovineană a clătitelor de cartofi și seamănă puțin cu röstii elvețieni sau latkes evreiești, dar au un farmec aparte datorită brânzei sărate care le dă o notă inconfundabilă. Se prepară rapid, din ingrediente ieftine și la îndemână, fiind ideali pentru un prânz sățios sau o cină rapidă. Dacă mai aveți și o lingură de smântână grasă pe lângă, atunci masa e ca și rezolvată!
Budinca de cartofi rași e o rețetă înrudită cu tocineii, preparată la cuptor. Dacă o încercați, sunt sigură că o să vă placă și această variantă!

Mergi direct la:
- Ingrediente
- Tocinei din cartofi cu brânză sărată - rețeta video detaliată
- Mod de preparare - rețeta pas cu pas
- Cum puteți adapta rețeta
- Cum se mănâncă tocineii
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Încearcă și alte rețete de chifteluțe delicioase
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente

Pentru 15 tocinei:
- 1 kg cartofi – cartofii trebuie rași și bine storși pentru a nu lăsa compoziția prea moale
- 2 ouă – ajută la legarea compoziției
- 200 g telemea sărată – brânza adaugă savoare și un plus de cremozitate
- 2-3 linguri făină – ajută tocineii să rămână compacți și să nu se împrăștie în tigaie
- sare și piper (după gust) – atenție la sare, deoarece brânza este deja sărată
- ~300 ml ulei pentru prăjit – folosiți un ulei cu punct de fum ridicat, cum ar fi cel de floarea-soarelui
Tocinei din cartofi cu brânză sărată - rețeta video detaliată
Dacă vreți să vedeți exact consistența amestecului de cartofi și brânză rasă și cum se prăjesc tocineii până se rumenesc, urmăriți rețeta video de pe canalul de YouTube. Și dacă vă place ce vedeți, nu uitați să vă abonați la canal!
Mod de preparare - rețeta pas cu pas

1. Curățați cartofii și dați-i pe răzătoarea mare.

2. Puneți-i într-o sită și presați bine ca să eliminați excesul de apă. Eu presez cu pasatorul de cartofi, dar dacă vi se pare mai ușor, îi puteți stoarce într-un prosop curat. Acest pas este important pentru a obține tocinei crocanți.

3. Puneți cartofii storși într-un bol și adăugați ouăle, brânza telemea rasă, 2 linguri de făină, sarea (dacă mai e nevoie) și piperul.

4. Amestecați bine până obțineți o compoziție omogenă. Dacă vi se pare prea moale, mai adăugați puțină făină.

5. Încingeți uleiul într-o tigaie largă. Nu puneți tocineii în uleiul rece sau insuficient încălzit!

6. Luați câte o lingură de compoziție și aplatizați-o ușor în palmă, apoi puneți-o la prăjit. Nu aglomerați tigaia!

7. Prăjiți tocineii pe ambele părți, la foc mediu, până devin aurii și crocanți (aprox 2 minute pe fiecare parte).

8. Scoateți tocineii pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
Cum puteți adapta rețeta
- Brânza telemea poate fi înlocuită cu cașcaval sau parmezan, pentru o aromă mai intensă.
- Puteți adăuga condimente și verdețuri: fulgi de ceapă deshidratată, pudră de usturoi, fulgi de chilli sau mărar, pătrunjel, cozi de ceapă verde tăiate mărunt.
- Prăjirea în ulei poate fi înlocuită cu o coacere la cuptor sau la air fryer, pentru o variantă mai dietetică (200°C, aproximativ 25 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului).
Cum se mănâncă tocineii
- Tradițional, tocineii se mănâncă cu smântână grasă și poate chiar un cățel de usturoi zdrobit pentru un plus de savoare.
- Puteți să îi mâncați și cu iaurt, pentru o variantă mai ușoară sau chiar cu un sos tzatziki răcoritor și acrișor.
- Merg de minune și alături de murături de casă sau o salată verde simplă.
- Dacă vreți un mic dejun sățios, îi puteți servi cu un ou ochi moale deasupra.

Cum se păstrează
- Tocineii sunt cei mai buni proaspeți, dar dacă rămân, îi puteți păstra la frigider într-un recipient ermetic, până la 3 zile.
- Se pot reîncălzi în tigaie, la cuptor sau în air fryer, pentru a-și recăpăta textura crocantă.
- La congelator – se pot congela, iar la nevoie îi puteți reîncălzi direct în tigaie sau la cuptor.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Stoarceți bine cartofii! Acest pas face diferența între tocinei crocanți și unii moi și apoși.
- Nu prăjiți la foc mare! Se vor arde la exterior și vor rămâne cruzi la interior.
- Nu exagerați cu făina! Dacă puneți prea multă, tocineii vor fi tari și uscați.

Întrebări frecvente
Nu, pentru că tocineii vor avea o textură prea moale și nu vor fi crocanți.
Da, dar vor fi mai puțin crocanți. Coaceți-i la 200°C timp de 25 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului.
Telemea sărată este ideală, dar puteți folosi și cașcaval, parmezan sau chiar feta.
Da, dar trebuie să adăugați mai multă făină sau puțină făină de in amestecată cu apă pentru a lega compoziția.
Prăjiți-i în ulei bine încins și scurgeți-i pe hârtie absorbantă imediat după prăjire.
Cartofii noi conțin mai multă apă și amidon mai puțin, deci este mai greu să obțineți tocinei crocanți. Se recomandă cartofi vechi.
Încearcă și alte rețete de chifteluțe delicioase
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 2 ouă
- 200 g telemea sărată
- 2-3 linguri făină
- sare și piper (după gust)
- ~ 300 ml ulei pentru prăjit
Instrucțiuni de preparare
- Curățați cartofii și dați-i pe răzătoarea mare.
- Puneți-i într-o sită și presați bine ca să eliminați excesul de apă. Eu presez cu pasatorul de cartofi, dar dacă vi se pare mai ușor, îi puteți stoarce într-un prosop curat. Acest pas este important pentru a obține tocinei crocanți.
- Puneți cartofii storși într-un bol și adăugați ouăle, brânza telemea rasă, 2 linguri de făină, sarea (dacă mai e nevoie) și piperul.
- Amestecați bine până obțineți o compoziție omogenă. Dacă vi se pare prea moale, mai adăugați puțină făină.
- Încingeți uleiul într-o tigaie largă. Nu puneți tocineii în uleiul rece sau insuficient încălzit!
- Luați câte o lingură de compoziție și aplatizați-o ușor în palmă, apoi puneți-o la prăjit. Nu aglomerați tigaia!
- Prăjiți tocineii pe ambele părți, la foc mediu, până devin aurii și crocanți (aprox 2 minute pe fiecare parte).
- Scoateți tocineii pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu