Chifteluțe de post din legume crude, o rețetă ideală pentru zilele de post. Se pot servi la orice masă a zilei sau le puteți lua la pachet.
Îmi plac chifteluţele din legume mai mult decât omoloagele lor din carne, aşa că le fac destul de des, atât în varianta de post, ca în reţeta de astăzi, cât şi în varianta de chifteluţe din legume cu ou.
Dacă e să mă întrebaţi pe mine, ambele variante sunt la fel de bune.
Reţeta aceasta de chifteluțe de post din legume crude ne salvează de multe ori în perioadele de post pentru că sunt perfecte la orice masă a zilei.
Mergi direct la:
De ce sunt atât de bune aceste chifteluțe?
- Se fac ușor, din ingrediente ieftine, pe care le avem mereu în casă: legume, făină, ulei.
- Toate legumele se folosesc crude, nu trebuie să pregătim nimic înainte.
- Toate ingredientele folosite sunt naturale.
- Pentru legarea compoziției nu folosim decât făină, niciun alt ingredient scump sau greu de găsit în magazine.
- Se prăjesc în puțin ulei sau se pot găti la cuptor.
- Se păstrează bine la frigider timp de 2-3 zile sau se pot congela dacă ați făcut mai multe.
Întrebări frecvente
Rețeta e foarte versatilă și puteți folosi cam orice legume aveți la îndemână, în proporțiile preferate de voi. În general folosim rădăcinoase: morcov, țelină, ceapă, cartof și dovlecel, vinete, ardei gras.
Legumele se dau pe răzătoarea cu găuri mari. Dacă doriți chifteluțe cu textură mai fină, puteți folosi și răzătoarea cu găuri mici sau le puteți da la robot.
Aceste chifteluțe nu se prăjesc în baie de ulei, ci folosim puțin ulei, doar cât să acopere fundul tigăii.
Da, chifteluțele din legume se pot găti și la cuptor. Ca să nu se usuce, înainte de coacere vor trebui unse cu puțin ulei.
Dacă ați făcut mai multe, puteți să le păstrați 2-3 zile la frigider, într-o caserolă cu capac.
Idei de servire
Chifteluțele din legume crude sunt bune și calde, imediat după gătire, dar sunt mult mai gustoase după ce se răcesc.
Se pot servi ca atare, la micul dejun sau le puteți servi la prânz sau la cină, lângă o garnitură de orez sau un piure de cartofi de post.
Uneori le pun între două felii de pâine, cu o frunză de salată sau rondele de roşii, ardei gras, castravete, sau orice alte legume am la îndemână şi obţin astfel cel mai gustos sandviş de luat la pachet.
Alte rețete de chifteluțe de post
Știu că în perioadele de post micul dejun sau pachetul pentru serviciu sunt încercarea cea mai mare, așa că vă las mai jos încă câteva rețete de chifteluțe pe care sunt sigură că veți dori să le încercați pentru că sunt simple și delicioase.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chifteluțe de post din legume crude
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 morcov mare (100 g)
- 1 dovlecel mic (220 g)
- 1 felie de ţelină (80 g)
- 1 cartof mare (170 g)
- 1 ceapă (120 g)
- ½ ardei gras (60 g)
- 3 căţei de usturoi
- aprox. 150 g făină (75+75)
- sare şi piper după gust
- mărar sau pătrunjel proaspăt - opţional
- aprox. 50 ml ulei pentru prăjit
Instrucțiuni de preparare
- Dați dovlecelul pe răzătoarea cu găuri mari, presărați-l cu puţină sare și lăsați-l deoparte cât timp vă ocupați de restul legumelor.
- Dați morcovul, țelina, ardeiul gras și cartoful pe răzătoarea cu găuri mari.
- Ceapa și usturoiul le puteți toca mărunt din cuțit sau cu un chopper electric.
- Opţional puteţi adăuga mărar sau pătrunjel tocat foarte fin.
- Puneți toate ingredientele într-un castron încăpător. Stoarceți dovlecelul ras între palme pentru a elimina excesul de apă și puneți-l peste restul legumelor. Adăugați sare şi piper după gust, apoi 75 g de făină.
- Frământați compoziţia ca să se omogenizeze și lăsaţi-o deoparte 10 minute. Apoi, cu palmele uşor umede formați chifteluţe cât mai aplatizate.
- Dați chifteluţele prin restul de făină (75 g) pe ambele părți. Pregătiți-le pe toate pe o farfurie și manevrați-le cu o spatulă mai lată, ca să nu se desfacă.
- Prăjiți chifteluțele pe ambele părți, în ulei puțin, doar cât să acopere fundul tigăii. Când sunt frumos rumenite, le scoateți pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Dacă vreți să gătiți chifteluțele la cuptor, așezați-le în tavă fără a le trece prin făină. Ungeți chifteluțele cu puțin ulei folosind o pensulă și le coaceți la 180 de grade timp de 30 de minute. La jumătatea timpului, adică după 15 minute, deschideți ușa cuptorului și le întoarceți pe partea cealaltă.
- Chifteluțele din legume crude sunt bune şi calde, dar mai ales reci sunt excelente. Se pot păstra la frigider, în caserolă cu capac pentru 2-3 zile.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Această rețetă a fost publicată pe blog în martie 2016 și actualizată în martie 2022. Fotografiile de mai jos sunt din 2016 🙂
Poftă bună la chifteluțe de post din legume crude!
Mihaela Newton a zis
Te joci putin cu ele, dar merita efortul. Bune si calde si reci, cu o bucatica de carne fripta alaturi, si fara. E greu sa nu le mananci pe toate odata (pe ultima am servit-o la desert, alaturi de un pahar de vin!). Va multumesc de reteta!
Iuliana Sbîrnea a zis
Asta cu "e greu să nu le mănânci pe toate odată" o înțeleg perfect!
Și mie îmi plac tare mult! 🙂
mimiignatescu a zis
Sunt foarte bune, eu uneori le pun la cuptor, sunt mai putin grase.In acest caz cred ca ar fi bine sa pun si putin pesmet in compozitie, ce parere ai?
Ai un site frumos, bine structurat. Se cunoaste ca esti o persoana organizata si constiincioasa.
Iuliana a zis
Multumesc pentru aprecieri, Mimi.
Eu nu le-as pune pesmet nici daca le fac la cuptor. Faina din compozitie cred ca e suficienta si de fapt are acelasi rol ca si pesmetul.
Claudia a zis
Gand la gand suntem azi. Si eu asta am in meniu adica chiftelute cu legume doar ca in alta varianta 🙂
Insa oricum ar fi tot bune sunt 😉
Iuliana a zis
Abia astept sa vad si varianta ta 🙂
Sofia Manole a zis
Foarte bune piftelutele de legume. Eu le fac cu cartof fiert si apoi le prajiesc dar ale tale par mai usor de facut. Ai retete excelente si frumos prezentate.
Iuliana a zis
Multumesc, Sofia! 🙂
shoricut a zis
Cartoful este crud sau fiert?
Iuliana a zis
Cartoful este crud.