Timp estimat pentru citit: 9 minute
Dacă n-ai încercat niciodată un tort de clătite, te invit să descoperi această rețetă ungurească veche, cunoscută sub numele de „clătite alunecate”. Clătitele se coc doar pe o parte, se suprapun fierbinți, iar între ele se presară un amestec simplu de cacao, zahăr și nucă. Căldura le transformă într-un desert fin, care seamănă mai mult cu o prăjitură cu ciocolată decât cu niște clătite obișnuite.

M-am inspirat dintr-o rețetă publicată pe un blog internațional. Rețeta e transmisă din generație în generație într-o familie din Ungaria, iar ceea ce mi-a plăcut este tocmai simplitatea ei și ideea de a transforma niște clătite obișnuite într-un tort fără coacere. Este un desert spectaculos, la care magia se întâmplă datorită căldurii care topește pudra de cacao între foi.
Am făcut de câteva ori rețeta și de fiecare dată am mai adaptat-o până am ajuns la varianta perfectă pentru gustul nostru: am redus mult zahărul și am adăugat vanilie în aluat și miez de nucă în umplutură. Aceasta e varianta care rămâne în preferințele familiei: iese un tort în straturi pufoase, cu umplutură "ciocolatoasă" care se face fără cuptor și e perfect pentru un desert de duminică, de exemplu.

Dacă vreți să mai încercați și altfel de clătite decât cele clasice umplute cu gem, vă recomand rețeta de clătite austriece cu stafide - Kaiserschmarren. Se fac la cuptor, sunt pufoase și ideale pentru micul dejun.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru 8 porții
- Ce e diferit la această rețetă de clătite "alunecate"?
- Cum facem tort de clătite alunecate - rețeta video
- Mod de preparare tort unguresc de clătite - rețeta pas cu pas
- Cum se servește
- Cum se păstrează
- Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete de clătite pe care să le încerci
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru 8 porții

- 5 ouă
- 50 g unt topit și răcit
- 20 g zahăr pudră vanilinat (cam 3 pliculețe)
- 75 g făină - pentru cele mai fine clătite alegeți faină albă tip 000. Nu folosiți făină integrală!
- 250 ml lapte
- 1 linguriță pastă de vanilie - sau extract
- un praf de sare
Pentru umplutură:
Autoarea rețetei recomandă un raport de 1:2 adică 1 lingură de cacao la 2 linguri de zahăr. Asta ar fi însemnat 10 linguri de zahăr și 20 de linguri de zahăr, dar pentru că nouă ne plac deserturile mai puțin dulci, eu am pus doar 15 linguri de zahăr și ceva mai "rase", nu chiar cu vârf.
- 10 linguri cacao - pentru cea mai intensă aromă, alegeți o cacao neagră, de calitate
- 15 linguri zahăr tos – sau ajustați după gust
- 4 linguri miez de nucă măcinat - este opțional, nu apare în rețeta originală, dar mie mi se pare că aduce gust și textură.
În plus:
- 20 g unt pentru uns tigaia – ajută la rumenire uniformă
Ce e diferit la această rețetă de clătite "alunecate"?
Sunt multe rețete de clătite pe lume – fiecare popor le face în felul lui: subțiri ca hârtia, groase ca un pancake, umplute, dulci sau sărate. Nouă, românilor, ne sunt familiare clătitele fine și elastice, coapte bine pe ambele părți. Dar această rețetă ungurească iese din tipare și chiar merită încercată!
Aluatul se face cu ouă separate, iar albușurile bătute spumă dau clătitelor o textură pufoasă și aerată. Au foarte puțină făină, ceea ce le face mai ușoare și mai delicate. Se coc doar pe o singură parte, dar nu vă îngrijorați, clătitele nu rămân crude! Se gătesc complet tocmai datorită structurii lor aerate și tehnicii de stratificare.
Magia se întâmplă la montaj: clătitele trebuie lăsate să alunece rapid din tigaie, presărate imediat cu cacao și zahăr și suprapuse cât sunt încă fierbinți. Astfel, căldura lor transformă umplutura într-o cremă fină, aproape ca o ciocolată topită, fără să mai fie nevoie de coacere sau alte intervenții. Aceasta este cheia reușitei la rețeta de "clătite alunecate"!
Cum facem tort de clătite alunecate - rețeta video
Dacă vrei să vezi exact consistența aluatului, cât de mult să coci clătitele și cum alunecă fierbinți din tigaie, urmărește rețeta video postată pe canalul meu de YouTube. Și nu uita să te abonezi ca să nu ratezi nimic din bunătățile care apar săptămânal!
Mod de preparare tort unguresc de clătite - rețeta pas cu pas
Eu am folosit o tigaie de 21 cm diametru și am obținut din cantitățile de mai jos 8 clătite. Dacă aveți o tigaie de 20 cm, vă ies 10 clătite, deci veți avea un tort mai înalt.

1. Pregătiți de la început umplutura: într-un vas amestecați pudra de cacao, zahărul și miezul de nucă.

2. Într-un bol, mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă.

3. În alt castron, mixați gălbenușurile cu zahărul și vanilia până se deschid la culoare și își măresc volumul, apoi turnați untul, apoi laptele continuând să mixați.

Încorporați făina, apoi albușurile bătute în amestecul de gălbenușuri, folosind un tel de mână și mișcări unșoare, de jos în sus.

5. Încălziți tigaia și ungeți-o cu unt. Puneți un polonic de aluat în cratiță și rotiți tigaia cu mișcări circulare ca să se distribuie uniform. Datorită albușului din aluat, clătitele vor fi mai groase și mai pufoase decât cele clasice.

6. Verificați cu o spatulă și când spatele clătitei s-a rumenit, luați-o de pe foc și lăsați-o să alunece pe o farfurie cu partea ne-rumenită în sus.

7. Imediat presărați 3 linguri din amestecul de cacao și zahăr. Procedați la fel cu toate clătitele.

8. Doar ultima clătită o răsturnați invers peste celelalte, adică cu partea rumenită în sus.
Cum se servește
Serviți tortul de "clătite alunecate" imediat, cât timp clătitele sunt încă ușor călduțe, moi și fragede, iar umplutura de cacao topită este fluidă, ca un sos de ciocolată.
Dar tortul este foarte bun și la temperatura camerei, așa că dacă aveți musafiri îl puteți face cu câteva ore înainte. Dacă vreți să îl transformați într-un desert mai festiv, îl puteți decora cu frișcă sau cu un sos de ciocolată dacă doriți ceva mai decadent. Merge perfect cu o cafea neagră sau un lapte cald cu vanilie.
Cum se păstrează
Ideal ar fi să îl mâncați imediat după gătire, dar dacă mai rămâne vreo porție, tortul de clătite se păstrează bine la frigider, într-un recipient acoperit, până la 2 zile. Se poate reîncălzi câteva secunde la microunde.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Clătitele trebuie să fie puțin mai groase decât cele obișnuite – asta le face să semene cu un blat de tort.
- Nu întoarceți clătitele! Partea necoaptă e importantă pentru a absorbi crema.
- Suprapuneți clătitele cât sunt fierbinți – căldura ajută la topirea zahărului și formarea cremei.
- Presărați umplutura cât mai uniform, astfel încât să acopere toată suprafața foilor. Nu vreți să găsiți clătite goale, fără "ciocolată" între ele!
- Pentru un plus de aromă specială, puteți amesteca odată cu cacaoa și zaharul și puțină coajă rasă de portocală. Am încercat și mi-a plăcut foarte mult și varianta aceasta.
Întrebări frecvente
Da, dar ideal e cacao neagră, neîndulcită, pentru un gust intens.
Nu – se suprapun imediat după coacere, ca să se formeze crema între ele.
Nu-i nimic! Se pot așeza în strat, chiar dacă nu sunt perfecte – gustul rămâne același.
Teoretic da, dar textura nu va fi la fel de pufoasă.
Alte rețete de clătite pe care să le încerci
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort de clătite cu cacao - rețeta de clătite "alunecate"
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru 8 clătite într-o tigaie de 21 cm
- 5 ouă
- 50 g unt (topit și răcit)
- 20 g zahăr pudră vanilat
- 75 g făină albă tip 000
- 250 ml lapte (3,5% grăsime)
- 1 linguriță pastă de vanilie (sau extract)
- un praf de sare
umplutura
- 10 linguri cacao neagră
- 15 linguri zahăr tos
- 4 linguri miez de nucă măcinat (opțional)
în plus
- 20 g unt pentru uns tigaia
Instrucțiuni de preparare
- Pregătiți de la început umplutura: într-un vas amestecați pudra de cacao, zahărul și miezul de nucă.
- În alt bol, mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă.
- În alt castron, mixați gălbenușurile cu zahărul și vanilia până se deschid la culoare și își măresc volumul, apoi turnați untul, apoi laptele continuând să mixați.
- Încorporați făina, apoi albușurile bătute în amestecul de gălbenușuri, folosind un tel de mână și mișcări unșoare, de jos în sus.
- Încălziți tigaia și ungeți-o cu unt. Puneți un polonic de aluat în cratiță și rotiți tigaia cu mișcări curculare ca să se distribuie uniform. Datorită albușului din aluat, clătitele vor fi mai groase și mai pufoase decât cele clasice.
- Verificați cu o spatulă și când spatele clătitei s-a rumenit, luați-o de pe foc și lăsați-o să alunece pe o farfurie cu partea ne-rumenită în sus.
- Imediat presărați 3 linguri din amestecul de cacao și zahăr. Procedați la fel cu toate clătitele.
- Doar ultima clătită o răsturnați invers peste celelalte, adică cu partea rumenită în sus.
- Serviți tortul de clătite alunecate imediat, cât timp clătitele sunt încă ușor călduțe, moi și fragede, iar umplutura de cacao topită este fluidă, ca un sos de ciocolată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email👩🍳 Îți plac rețetele mele?
Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.
🍪 Abonează-te aici
Lasă un comentariu