• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Înghețată

Orez cu lapte și dulceață

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 24 oct. 2020 · Publicată: 1 oct. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
172 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de orez cu lapte și dulceață, desertul iubit de toți copiii. Care este proporția dintre orez și lapte și cât timp se fierbe?

Desertul de azi aproape că nu are nevoie nici de prezentare, nici de introducere, ba chiar nici de reţetă. Cred că nu e nimeni care să nu fi iubit în copilărie orezul sau fideaua cu lapte pe care mamele sau bunicile ni le serveau garnisite cu dulceaţă sau scorțișoară pe deasupra. Uneori şi cu-n praf scorţişoară.

orez cu lapte și dulceață

Nu prea am avut parte în copilărie de dulceaţă de cireşe amare. Cel mai des primeam orezul cu lapte însoţit de gem de caise. Probabil că cireşele amare se găseau mai greu prin zona noastră, că nu-mi amintesc ca mama să fi făcut vreodată dulceaţă din ele.

Dar aveam, ca orice copil, o mătuşă magică, frumoasă şi bună ca pâinea caldă, de la care primeam uneori drept cadou că am fost cuminte, un borcănel cu mult râvnita dulceaţă. Ştiam că timp de vreo 2-3 săptămâni, până se termina borcanul, mama îmi va face clătite sau îmi va pune peste orezul cu lapte câteva linguriţe de dulceaţă de cireşe amare.

Din fericire, am regăsit gustul magic al copilăriei în dulceața de cireșe a celor de la Râureni și primul gând când am văzut borcanul a fost la un orez cu lapte și dulceață deasupra 🙂

orez cu lapte și dulceață

Cât orez și cât lapte se pune la rețeta de orez cu lapte și dulceață?

Cel mai important lucru la rețeta aceasta este proporția dintre orez și lapte. Aceasta trebuie să fie de 1:3, adică la o cană de orez, punem 3 căni de lapte. Indiferent cu ce fel de cană măsurăm, atâta timp cât păstrăm proporția, totul va fi bine.

Ce fel de orez se folosește la rețeta de orez cu lapte?

Puteți folosi orice fel de orez aveți, dar de preferat este cel cu bobul rotund.

Mod de preparare orez cu lapte şi dulceaţă de cireşe amare

Există două variante de preparare a orezului cu lapte:

  1. orezul se fierbe câteva minute în puțină apă, apoi se toarnă laptele și se continuă fierberea.
  2. orezul se fierbe direct în lapte

Eu folosesc varianta a doua pentru ca așa am văzut și la bunica, și la mama, și așa l-am făcut și eu mereu. Așadar, în rețeta scrisă de mai jos, dar și în rețeta video de pe canalul de YouTube, este descrisă varianta a doua, cea cu orezul fiert direct în lapte.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Orez cu lapte și dulceață

Orez cu lapte şi dulceaţă de cireşe amare

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • o cană de orez
  • trei căni de lapte
  • 2-3 linguri de zahăr (sau după gustul vostru)
  • o păstaie de vanilie
  • un praf de sare

pentru servit

  • dulceaţa preferată
  • scorțișoară măcinată

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime și cu lama unui cuțit, scoateți semințele.
  • Într-o cratiță cu fund gros, puneți laptele la fiert împreună cu sarea şi semințele păstăii de vanilie.
  • Între timp spălați orezul în 2-3 ape.
  • Când laptele dă semne că începe să se umfle, puneți zahărul, orezul şi lăsați să fiarbă la foc mediu spre mic. Amestecați din când în când să nu se lipească orezul de fundul vasului.
  • Când orezul este fiert (cam în 15-20 de minute, depinde şi de tipul de orez), dați cratiţa deoparte, acoperiți-o cu un capac și lăsați orezul să se odihnească timp de 10 minute, apoi e numai bun de servit.
  • Se împarte orezul în vase potrivite şi se serveşte cu dulceaţă sau scorțișoară, după preferințe.
  • E bun şi cald, dar e bun şi a doua zi după ce s-a răcit.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Pe blog veți mai găsi și rețeta de orez cu lapte și piure de gutui, o variantă de toamnă a acestui desert minunat.

Neapărat să încercați și rețeta de budincă de orez făcută la cuptor. Se servește pudrată cu zahăr sau cu dulceață și este extraordinar de gustoasă!

orez cu lapte și dulceață

Vă doresc poftă bună la orez cu lapte şi dulceaţă de cireşe amare!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 cescute cu inghetata de fructe: zmeură, afine și banane
    Înghețată de fructe congelate cu lapte praf - rețeta fără ouă sau frișcă
  • inghetata tiramisu
    Înghețată Tiramisu cu mascarpone și lapte condensat
  • inghetata de capsuni cu lapte condensat
    Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
  • Inghetata de casa cu zmeura
    Înghețată de casă cu zmeură - cea mai simplă rețetă
172 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.