Rețeta simplă de orez cu lapte și dulceață, desertul iubit de toți copiii. Care este proporția dintre orez și lapte și cât timp se fierbe?
Desertul de azi aproape că nu are nevoie nici de prezentare, nici de introducere, ba chiar nici de reţetă. Cred că nu e nimeni care să nu fi iubit în copilărie orezul sau fideaua cu lapte pe care mamele sau bunicile ni le serveau garnisite cu dulceaţă sau scorțișoară pe deasupra. Uneori şi cu-n praf scorţişoară.
Nu prea am avut parte în copilărie de dulceaţă de cireşe amare. Cel mai des primeam orezul cu lapte însoţit de gem de caise. Probabil că cireşele amare se găseau mai greu prin zona noastră, că nu-mi amintesc ca mama să fi făcut vreodată dulceaţă din ele.
Dar aveam, ca orice copil, o mătuşă magică, frumoasă şi bună ca pâinea caldă, de la care primeam uneori drept cadou că am fost cuminte, un borcănel cu mult râvnita dulceaţă. Ştiam că timp de vreo 2-3 săptămâni, până se termina borcanul, mama îmi va face clătite sau îmi va pune peste orezul cu lapte câteva linguriţe de dulceaţă de cireşe amare.
Din fericire, am regăsit gustul magic al copilăriei în dulceața de cireșe a celor de la Râureni și primul gând când am văzut borcanul a fost la un orez cu lapte și dulceață deasupra 🙂
Cât orez și cât lapte se pune la rețeta de orez cu lapte și dulceață?
Cel mai important lucru la rețeta aceasta este proporția dintre orez și lapte. Aceasta trebuie să fie de 1:3, adică la o cană de orez, punem 3 căni de lapte. Indiferent cu ce fel de cană măsurăm, atâta timp cât păstrăm proporția, totul va fi bine.
Ce fel de orez se folosește la rețeta de orez cu lapte?
Puteți folosi orice fel de orez aveți, dar de preferat este cel cu bobul rotund.
Mod de preparare orez cu lapte şi dulceaţă de cireşe amare
Există două variante de preparare a orezului cu lapte:
- orezul se fierbe câteva minute în puțină apă, apoi se toarnă laptele și se continuă fierberea.
- orezul se fierbe direct în lapte
Eu folosesc varianta a doua pentru ca așa am văzut și la bunica, și la mama, și așa l-am făcut și eu mereu. Așadar, în rețeta scrisă de mai jos, dar și în rețeta video de pe canalul de YouTube, este descrisă varianta a doua, cea cu orezul fiert direct în lapte.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- o cană de orez
- trei căni de lapte
- 2-3 linguri de zahăr (sau după gustul vostru)
- o păstaie de vanilie
- un praf de sare
pentru servit
- dulceaţa preferată
- scorțișoară măcinată
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime și cu lama unui cuțit, scoateți semințele.
- Într-o cratiță cu fund gros, puneți laptele la fiert împreună cu sarea şi semințele păstăii de vanilie.
- Între timp spălați orezul în 2-3 ape.
- Când laptele dă semne că începe să se umfle, puneți zahărul, orezul şi lăsați să fiarbă la foc mediu spre mic. Amestecați din când în când să nu se lipească orezul de fundul vasului.
- Când orezul este fiert (cam în 15-20 de minute, depinde şi de tipul de orez), dați cratiţa deoparte, acoperiți-o cu un capac și lăsați orezul să se odihnească timp de 10 minute, apoi e numai bun de servit.
- Se împarte orezul în vase potrivite şi se serveşte cu dulceaţă sau scorțișoară, după preferințe.
- E bun şi cald, dar e bun şi a doua zi după ce s-a răcit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pe blog veți mai găsi și rețeta de orez cu lapte și piure de gutui, o variantă de toamnă a acestui desert minunat.
Neapărat să încercați și rețeta de budincă de orez făcută la cuptor. Se servește pudrată cu zahăr sau cu dulceață și este extraordinar de gustoasă!
Lasă un comentariu