Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Înghețată

Orez cu lapte și dulceață

Publicat la 1 octombrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

168 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de orez cu lapte și dulceață, desertul iubit de toți copiii. Care este proporția dintre orez și lapte și cât timp se fierbe?

Desertul de azi aproape că nu are nevoie nici de prezentare, nici de introducere, ba chiar nici de reţetă. Cred că nu e nimeni care să nu fi iubit în copilărie orezul sau fideaua cu lapte pe care mamele sau bunicile ni le serveau garnisite cu dulceaţă sau scorțișoară pe deasupra. Uneori şi cu-n praf scorţişoară.

orez cu lapte și dulceață

Nu prea am avut parte în copilărie de dulceaţă de cireşe amare. Cel mai des primeam orezul cu lapte însoţit de gem de caise. Probabil că cireşele amare se găseau mai greu prin zona noastră, că nu-mi amintesc ca mama să fi făcut vreodată dulceaţă din ele.

Dar aveam, ca orice copil, o mătuşă magică, frumoasă şi bună ca pâinea caldă, de la care primeam uneori drept cadou că am fost cuminte, un borcănel cu mult râvnita dulceaţă. Ştiam că timp de vreo 2-3 săptămâni, până se termina borcanul, mama îmi va face clătite sau îmi va pune peste orezul cu lapte câteva linguriţe de dulceaţă de cireşe amare.

Din fericire, am regăsit gustul magic al copilăriei în dulceața de cireșe a celor de la Râureni și primul gând când am văzut borcanul a fost la un orez cu lapte și dulceață deasupra 🙂

orez cu lapte și dulceață

Cât orez și cât lapte se pune la rețeta de orez cu lapte și dulceață?

Cel mai important lucru la rețeta aceasta este proporția dintre orez și lapte. Aceasta trebuie să fie de 1:3, adică la o cană de orez, punem 3 căni de lapte. Indiferent cu ce fel de cană măsurăm, atâta timp cât păstrăm proporția, totul va fi bine.

Ce fel de orez se folosește la rețeta de orez cu lapte?

Puteți folosi orice fel de orez aveți, dar de preferat este cel cu bobul rotund.

Mod de preparare orez cu lapte şi dulceaţă de cireşe amare

Există două variante de preparare a orezului cu lapte:

  1. orezul se fierbe câteva minute în puțină apă, apoi se toarnă laptele și se continuă fierberea.
  2. orezul se fierbe direct în lapte

Eu folosesc varianta a doua pentru ca așa am văzut și la bunica, și la mama, și așa l-am făcut și eu mereu. Așadar, în rețeta scrisă de mai jos, dar și în rețeta video de pe canalul de YouTube, este descrisă varianta a doua, cea cu orezul fiert direct în lapte.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Orez cu lapte și dulceață

Orez cu lapte şi dulceaţă de cireşe amare

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • o cană de orez
  • trei căni de lapte
  • 2-3 linguri de zahăr (sau după gustul vostru)
  • o păstaie de vanilie
  • un praf de sare

pentru servit

  • dulceaţa preferată
  • scorțișoară măcinată

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime și cu lama unui cuțit, scoateți semințele.
  • Într-o cratiță cu fund gros, puneți laptele la fiert împreună cu sarea şi semințele păstăii de vanilie.
  • Între timp spălați orezul în 2-3 ape.
  • Când laptele dă semne că începe să se umfle, puneți zahărul, orezul şi lăsați să fiarbă la foc mediu spre mic. Amestecați din când în când să nu se lipească orezul de fundul vasului.
  • Când orezul este fiert (cam în 15-20 de minute, depinde şi de tipul de orez), dați cratiţa deoparte, acoperiți-o cu un capac și lăsați orezul să se odihnească timp de 10 minute, apoi e numai bun de servit.
  • Se împarte orezul în vase potrivite şi se serveşte cu dulceaţă sau scorțișoară, după preferințe.
  • E bun şi cald, dar e bun şi a doua zi după ce s-a răcit.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Pe blog veți mai găsi și rețeta de orez cu lapte și piure de gutui, o variantă de toamnă a acestui desert minunat.

Neapărat să încercați și rețeta de budincă de orez făcută la cuptor. Se servește pudrată cu zahăr sau cu dulceață și este extraordinar de gustoasă!

orez cu lapte și dulceață

Vă doresc poftă bună la orez cu lapte şi dulceaţă de cireşe amare!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 cescute cu inghetata de fructe: zmeură, afine și banane
    Înghețată de fructe congelate cu lapte praf - rețeta fără ouă sau frișcă
  • inghetata tiramisu
    Înghețată Tiramisu cu mascarpone și lapte condensat
  • inghetata de capsuni cu lapte condensat
    Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
  • Inghetata de casa cu zmeura
    Înghețată de casă cu zmeură - cea mai simplă rețetă
168 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.