Dacă sunteți în căutarea unei rețete de hummus autentic, atunci această rețetă de hummus libanez este exact ce vă trebuie. E rapidă, simplă și rezultatul este un hummus cremos și plin de savoare, perfect pentru a fi servit cu pâine prăjită sau focaccia crocantă.
Hummusul este o rețetă clasică din bucătăria libaneză, apreciată în întreaga lume pentru gustul său bogat și textura sa fină. Deși poate părea banal la prima vedere, secretul unui hummus perfect stă în detalii: ingrediente de calitate, puțină răbdare și câteva trucuri pe care le veți descoperi mai jos. Este ideal pentru mesele de familie sau pentru a impresiona musafirii la un aperitiv.
Odată ce ai făcut hummus acasă, după ce vezi cât de ieftin este de fapt și cât de rapid, parcă nu te-ai mai opri! 🙂
Un alt avantaj - cel puțin din punctul meu de vedere - este faptul că te poți juca cu proporția ingredientelor în funcție de cât de mult le iubești. De exemplu poate vrei să pui mai puțin usturoi. Poate îți place cu mai multă lămâie sau poate nu vrei să vezi coriandru în farfurie. E foarte fain să fii stăpân peste hummusul tău!
Mergi direct la:
Ingrediente
- 1 conservă de năut de 400 g sau ~240 g boabe de năut fierte - năutul este baza rețetei, asigură consistența și textura cremoasă.
- 2 linguri de pastă de susan tahini - adaugă o notă de nucă și un plus de cremozitate. Tahini se face rapid și ușor acasă, vă recoamand să nu îl cumpărați!
- 3 linguri de suc de lămâie - oferă aciditate și echilibrează gustul.
- 20 ml ulei de măsline extravirgin - pentru un gust bogat și o textură fină.
- 2 căței de usturoi - pentru aroma distinctă și puțin picantă.
- ½ linguriță chimion măcinat - opțional, dacă îl aveți și vă place. Mie nu îmi place chimionul, de aceea prefer să adaug chimen măcinat pentru un gust ușor picant și aromat.
- sare și piper după gust - pentru a intensifica toate celelalte arome.
Pentru servit
- 2 linguri ulei de măsline - pentru a decora și a adăuga un plus de savoare.
- un vârf de linguriță de boia de ardei dulce - pentru o notă de culoare și o ușoară dulceață.
- un vârf de linguriță de turmeric - adaugă culoare și un gust exotic.
- un vârf de linguriță de chimen măcinat - pentru un gust uniform și aromat.
- coriandru sau pătrunjel proaspăt - pentru prospețime și culoare.
Mod de preparare
- Pregătirea năutului: Scurgeți năutul din conservă și, opțional, înlăturați cojile. Este o operațiune plictisitoare, dar merită pentru a obține un hummus fin. Dacă nu folosiți năut din conservă, atunci acesta trebuie în prealabil lăsat la hidratat și apoi fiert (1-2 ore).
- Amestecarea ingredientelor: Puneți năutul în blender, adăugați pasta de susan, sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul, sare, piper și chimenul măcinat.
- Blendare: Blenduiți bine-bine totul până obțineți un hummus fin și cremos. Dacă vi se pare prea uscat, mai subțiați cu puțină apă sau puteți folosi zeama rămasă din conserva de năut.
- Ajustarea consistenței: Dacă doriți un hummus mai cremos, mai puteți adăuga puțin ulei de măsline. Depinde mult de calitatea uleiului folosit și trebuie să aveți în vedere că veți mai turna și deasupra 1-2 linguri la final.
- Decorare și servire: Decorați cu ulei de măsline, turmeric, pudră de chimen și boia de ardei. Presărați pătrunjel sau coriandru proaspăt și serviți cu pâine prăjită sau, și mai bine, cu o focaccia crocantă.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Tahini: Dacă nu aveți pastă de susan, puteți folosi unt de arahide sau unt migdale, dar gustul va fi ușor diferit.
- Ulei de măsline: Puteți folosi ulei de floarea-soarelui, dar rezultatul nu va avea aceeași savoare.
- Usturoi: Dacă nu vă place usturoiul, îl puteți omite, deși va lipsi din aromă. O aromă mai blândă obțineți dacă folosiți pudră de usturoi uscat.
- Chimen sau chimion: dacă nu sunteți iubitori nici de chimen, nici de chimion, le puteți omite pur și simplu din rețetă.
Și să vă spun un mic secret: am făcut de multe ori hummus fără tahini. Nu e chiar la fel de bun, dar are mult mai puține calorii, așa că...voi decideți dacă vă puteți lipsi de el.
Cum se servește
Hummusul poate fi servit ca aperitiv cu lipii proaspete, pâine prăjită sau focaccia.
Merge de minune alături de o salată, de exemplu un tabouleh cu pătrunjel și bulgur. Dacă evitați pâinea, puteți servi hummusul alături de legume proaspete, de exemplu cu: morcovi, ardei sau castraveți.
De asemenea poate fi servit ca garnitură la diverse preparate din carne sau ca sos pentru diverse feluri de mâncare.
Cum se păstrează
Hummusul se păstrează foarte bine în frigider, într-un recipient etanș, pentru 3-5 zile.
Dacă doriți să-l păstrați mai mult timp, puteți să-l congelați până la 3 luni. La decongelare, mixați puțin pentru a-i reda textura cremoasă.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Înlăturarea cojilor de năut: Deși e un proces migălos, această etapă face hummusul mult mai fin.
- Blenduirea îndelungată: mixați ingredientele suficient de mult timp pentru a obține o textură cremoasă.
- Ajustarea consistenței: Adăugați treptat lichide (apă sau zeamă de năut) pentru a obține consistența dorită.
- Calitatea uleiului: Folosiți un ulei de măsline extravirgin de bună calitate pentru un gust autentic.
Întrebări frecvente
Da, dar trebuie să-l hidratați și să-l fierbeți înainte.
Reduceți cantitatea de tahini și ulei de măsline.
Adăugați puțină pastă de ardei iute sau fulgi de chilli.
Da, puteți experimenta cu diverse condimente precum paprika afumată sau za'atar.
Încercați și alte variante de hummus
Odată ce ai făcut rețeta clasică de hummus, cred că vei dori să explorezi mai mult, să descoperi și alte variante. Vă las mai jos câteva idei pentru inspirație:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta clasică de hummus libanez – cremos și plin de savoare
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 conservă de năut (de 400 g) (sau 240 g boabe de năut fierte)
- 2 linguri de pasta de susan tahini
- 3 linguri suc de lămâie
- 20 ml ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi
- ½ linguriță chimion sau chimen măcinat
- sare și piper după gust
pentru servit
- 2 linguri ulei de măsline
- un vârf de linguriță de boia de ardei dulce
- un vârf de linguriță de turmeric
- un vârf de linguriță de chimen măcinat
- coriandru sau pătunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Pregătirea năutului: Scurgeți năutul din conservă și, opțional, înlăturați cojile. Este o operațiune plictisitoare, dar merită pentru a obține un hummus fin. Dacă nu folosiți năut din conservă, atunci acesta trebuie în prealabil lăsat la hidratat și apoi fiert (1-2 ore).
- Amestecarea ingredientelor: Puneți năutul în blender, adăugați pasta de susan, sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul, sare, piper și chimenul măcinat.
- Blendare: Blenduiți bine-bine totul până obțineți un hummus fin și cremos. Dacă vi se pare prea uscat, mai subțiați cu puțină apă sau puteți folosi zeama rămasă din conserva de năut.
- Ajustarea consistenței: Dacă doriți un hummus mai cremos, mai puteți adăuga puțin ulei de măsline. Depinde mult de calitatea uleiului folosit și trebuie să aveți în vedere că veți mai turna și deasupra 1-2 linguri la final.
- Decorare și servire: Decorați cu ulei de măsline, turmeric, pudră de chimen și boia de ardei. Presărați pătrunjel sau coriandru proaspăt și serviți cu pâine prăjită sau, și mai bine, cu o focaccia crocantă.
Bine de știut:
- Înlăturarea cojilor de năut: Deși e un proces migălos, această etapă face hummusul mult mai fin.
- Blenduirea îndelungată: mixați ingredientele suficient de mult timp pentru a obține o textură cremoasă.
- Ajustarea consistenței: Adăugați treptat lichide (apă sau zeamă de năut) pentru a obține consistența dorită.
- Calitatea uleiului: Folosiți un ulei de măsline extravirgin de bună calitate pentru un gust autentic.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alexandra Maria a zis
Buna! Eu fac humus in casa destul de des! Inmuiat fierbe cam 20 min, neinmuiat 30-maxim 40min. Eu consider ca merita sa il fierbi singura (incerc sa evit conservele din comert in general)!
1) Un secret ca sa nu ramana tare ar fi sa nu pui sare in apa in care fierbe.
2) O mentiune IMPORTANTA ar fi: condimentul care se foloseste in mod traditional nu este Chimen ci CHIMION. E cu totul alt condiment, se folosesti in praful de curry.
3) Pe langa variantele postate, iti sugerez humus cu sfecla (coapta/fiarta). Preferatul meu!
Dar pana la urma humusul e ca o baza la care poti adauga tot ce poftesti. Eu uneori in loc de chimion pun chiar praf de curry.
Pofta buna si succes in continuare!
Iuliana a zis
Bună Alexandra!
Sincer, nu am încercat niciodată să fierb năut acasă pentru că am tot auzit că fierbe greu și mereu o conservă e atât de la îndemână.
Știu ca se folosește chimion, îl am mereu în casă, dar fac ce fac și tot chimenul îl prefer. De când eram mică am o slăbiciune pentru chimen.
Foarte bună ideea cu praful de curry în hummus! Mulțumesc!
Ligia a zis
Minunat!Acum am făcut și eu după aceasta rețeta. A durat putin pana am curățat fiecare boaba dar a meritat!
Iuliana a zis
Buna Ligia, ma bucur ca ti-a placut reteta mea de hummus. Multumesc pentru mesaj si te mai astept pe la mine 🙂
A a zis
Indiferent la ce folosesti nautul, la chiftele, humus sau supa, sau mancare de naut, TREBUIE inmuiat peste noapte, se umfla foarte mult si fierbe... rezonabil de repede, cam ca fasolea. Prima data in viata mea cand am incercat sa fac naut, nu l-am inmuiat si am fiert la el de mi-a venit rau si tot tare a ramas... si pentru un timp am renuntat, dar dupa ce am aflat ca trebuie inmuiat, l-am facut foarte des. Si humus si chiftele. Si iti mai spun un secret, daca faci humus si vrei sa nu iasa cojos, sa fie mai fin, sa pui putin bicarbonat in apa in care pui nautul la inmuiat... asta e un secret aflat de la un libanez.
Iuliana a zis
Multumesc pentru sfaturi si secrete 😉 Sigur le voi aplica pe viitor si revin cu impresii.
simonacallas a zis
Ce bine arata, mi-ai facut pofta 🙂 Brava, brava!
Iuliana a zis
Merci, Simona! :-*
truscan adriana a zis
si mie imi place humusu...arata f bine la tine...Draga Iuliana,si eu sunt galateanca da nu stiu unde e restaurantu libanez la noi...ai putea sa-mi spui...multumesc mult...
Iuliana a zis
Adriana, multumesc pentru vizita.
Restaurantul libanez se numeste Trattoria Alfredo si e pe strada Alexandru Ioan Cuza, cumva in spatele primariei langa Casa Romaneasca. Uite aici site-ul lor: http://www.trattoriaalfredo.ro/
Claudia a zis
Daa, e foarte bun hummusul insa mie mi-a placut mai mult combinat cu ardei copti. Sa incerci si varianta asta, sa vezi cat e de buna 🙂
Iuliana a zis
Incerc orice e cu ardei copti! Nu are cum sa nu-mi placa. Imediat vin la tine pe blog sa vad reteta! 🙂