Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Torturi

Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone

Publicat la 6 martie 2015 de Iuliana Sbîrnea - 18 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

123 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone, desertul preferat al copiilor pentru că e simpatic, delicios și ușor de făcut!

Un muşuroi sau mai bine zis o bombă cremoasă aşezată pe un strat de banane, aşa este tortul acesta! În ciuda formei sale excentrice, această rețetă de tort este foarte simplă şi necesită doar câteva ingrediente. Dar ce rezultat frumos obţinem! 🙂

Nu știu care este originea acestui tort, cine a avut ideea formei sau a denumirii, dar știu că prin simplitatea lui a cucerit bucătăriile noastre, iar prin formă și gust a cucerit copiii de toate vârstele.

Tort musuroi de cartita_reteta cu mascarpone

Este tortul pe care îl fac ori de câte ori știu că am musafiri care vin în vizită împreună cu copiii. Cu prăjitura mușuroi de cârtiță știu că merg mereu la sigur pentru că bananele și crema fină de mascarpone cu ciocolată rasă sunt pe gustul oricui.

Copiii adoră și tortul de biscuiți cu cremă de ciocolată iar dacă vreți un desert care să se facă și mai repede, vă recomand să încercați un cheesecake fără coacere cu Oreo.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Ce puteți schimba în rețetă
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Practic, pentru un tort mușuroi de cârtiță avem nevoie de 2 componente: blatul cu cacao și o cremă fermă, densă care să poată fi modelată în formă de cupolă.

Ca blat pentru prăjitura mușuroi de cârtiță eu folosesc cea mai simplă rețetă de blat de tort, adică fac un blat Genoise cu cacao.

Ingrediente blat pentru tort mușuroi de cârtiță:

  1. ouă
  2. făină - de patiserie, adică tip 000
  3. cacao - folosiți de preferat o cacao neagră, cu aromă plăcută și culoare frumoasă
  4. zahăr
  5. arome - eu am folosit un extract de cafea, dar la fel de bine merge și aroma de vanilie sau de rom
  6. un praf de sare - nu omiteți sarea din blat pentru că ea echilibrează gustul și potențează toate aromele. Fără sare, veți avea un blat fad!
prăjitură cu banane și mascarpone

Ingrediente cremă pentru tort mușuroi de cârtiță

Caracteristica acestui tort constă în stratul gros de cremă fină și mătăsoasă modelată în forma unei cupole sau mai bine zis a unui mușuroi. Pentru o astfel de cremă avem nevoie de:

  1. mascarpone
  2. smântână pentru frișcă - cu minim 30% grăsime
  3. zahăr pudră - folosim zahăr pudră la cremă pentru că se dizolvă mai ușor decât zahărul tos
  4. extract de vanilie - sau altă aromă care vă place vouă
  5. ciocolată amăruie - sau neagră, dată pe răzătoarea cu găuri mari

Tot în caracteristica acestui tort intră și bananele care se așează la baza tortului, în blatul de cacao scobit.

Pentru decor nu avem nevoie de ingrediente suplimentare, acesta se realizează foarte simplu din miezul blatului de tort pe care îl scobim, îl mărunțim și îl lipim peste cupola de cremă.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă mai jos.

Tort musuroi de cartita_reteta cu mascarpone

Ce puteți schimba în rețetă

  • Dacă în locul blatului Genoise preferați un blat de tort din pandișpan, să știți că merge și acesta foarte bine. Ingredientele sunt aceleași pentru ambele blaturi și amândouă se fac fără praf de copt. Eu prefer blatul Genoise pentru că este un pic mai ferm decât un pandișpan și e mai ușor de scobit pentru a face loc cremei.
  • Puteți renunța la ciocolata rasă din cremă dacă vreți o cremă complet albă sau o puteți înlocui cu ciocolată albă rasă.
  • Puteți folosi și alte fructe dacă nu vă plac bananele. De exemplu puteți umple tortul cu o cremă de mascarpone cu vișine.

Rețete asemănătoare

  • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
    Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
  • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
  • Tort Tiramisu rețeta clasică
    Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
  • Tort spirală cu cremă de ciocolată
    Tort spirală cu cremă de ciocolată

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort musuroi de cartita_reteta cu mascarpone

Tort muşuroi de cârtiţă

Unul dintre cele mai bune și mai simpatice deserturi: tort muşuroi de cârtiţă. Se face ușor și e delicios!
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
la rece: 2 hours hours
Timp total: 3 hours hours
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

blat Genoise - tavă cu diametrul de 20 cm

  • 5 ouă
  • 120 g zahăr
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de cafea (vanilie, rom, etc.)
  • 120 g făină tip 000
  • 20 g cacao neagră

umplutura

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 100 g zahăr pudră
  • 10 g zahăr vanilat Bourbon
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 80 g ciocolată amăruie (rasă)
  • 4 banane mari

Instrucțiuni de preparare
 

blatul Genoise - rețeta completă AICI

  • Puneți ouăle (albușurile și gălbenușurile) într-un vas. Adăugați zahărul, extractul de cafea și sarea. Mixați timp de 10-15 minute, până când ouăle se deschid la culoare, devin aproape albe și își triplează volumul.
  • În spuma de ouă încorporați făina și pudra de cacao. Folosiți un tel de mână și mișcări ușoare, circulare, de jos în sus. Turnați aluatul într-o tavă de 20 cm diametru.
  • Coaceți blatul la 180 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Lăsați blatul să se răcească bine înainte să îl tăiați.

cremă de mascarpone cu ciocolată

  • Puneți într-un bol: mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră, zahărul Bourbon și extractul de vanilie. Mixați până când crema se întărește și își păstrează bine forma.
    crema de mascarpone cu frisca si visine_mixare ingrediente
  • Peste cremă puneți ciocolata rasă și amestecați ușor să se încorporeze.
    ciocolata rasa in crema de mascarpone

asamblarea tortului

  • Tăiaţi un strat subţire din partea de sus a blatului, apoi scobiţi partea rămasă în aşa fel încât să rămână o margine de blat cu grosimea de 1 cm de jur împrejur.
    blat decupat
  • Blatul îndepărtat se fărâmiţează mărunt cu degetele.
    maruntim blatul
  • În blatul scobit punem 3 linguri de cremă. Nivelăm.
    umplem blatul cu crema
  • Peste cremă punem bananele tăiate rondele.
    rondele de banane în blat
  • Îmbrăcăm tot tortul în cremă și îi dăm o formă de mușuroi sau de cupolă.
    crema în forma de cupola
  • Peste cremă punem blatul scobit și mărunțit mai devreme. Apăsăm cu palmele pentru ca firimiturile să rămână lipite de cremă.
    acoperim crema cu firimituri de blat
  • Dăm tortul la frigider pentru 2 ore înainte să îl tăiem.
    Tort musuroi de cartita_reteta cu mascarpone
Valori nutriționale
Tort muşuroi de cârtiţă
Valori per porție
Calorii
611
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
43
g
66
%
Colesterol
 
187
mg
62
%
Carbohidrați
 
50
g
17
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
32
g
36
%
Proteine
 
10
g
20
%
Vitamina A
 
1433
IU
29
%
Calciu
 
117
mg
12
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Musuroi de cartita

Poftă bună la tort muşuroi de cârtiţă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • tort cu crema de vanilie si blat cu cacao
    Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
  • tort rapid cu biscuiti lotus
    Tort rapid cu biscuiți - gata în 30 de minute, fără ouă și fără coacere
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
123 shares

Comentarii

  1. Lacramioara a zis

    februarie 20, 2017 at 8:28 pm

    Foarte bun a ieșit!

    Răspunde
  2. valeriaeremenciucValeria a zis

    februarie 17, 2017 at 9:10 pm

    Aveti niste poze si retete minunate!Ma bucur ca v-am descoperit 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 17, 2017 at 9:21 pm

      Buna Valeria!
      Multumesc pentru vizita. Te mai astept pe la mine 🙂

      Răspunde
  3. andreea100 a zis

    ianuarie 09, 2016 at 12:15 am

    Ieste simplu de facut ! Am incercat si eu sa il fac si chiar mia iesit bine!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 09, 2016 at 9:10 am

      Ma bucur Andreea! 🙂

      Răspunde
  4. Mada a zis

    noiembrie 26, 2015 at 4:42 pm

    spuneti-mi, va rog, la o tava de 24 cm care ar fi gramajul necesar pentru blat? eu ma gandeam sa pun inca 2 oua/linguri de fiecare si la cacao doar o lingura.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 26, 2015 at 4:54 pm

      Diferenta nu e foarte mare, eu as pune in plus doar un ou, o lingura de zahar, una de faina si un varf de lingurita de cacao. Te mai poti "juca" apoi cu partea pe care o scobesti si o maruntesti sa acoperi musuroiul. Adica scobesti mai mult sau mai putin cat sa iti ajunga sa acoperi musuroiul 😉

      Răspunde
  5. Lala a zis

    august 03, 2015 at 6:15 pm

    Ce dimensiune are tava pentru blat? :*

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 03, 2015 at 7:48 pm

      Tava are 20 cm.

      Răspunde
  6. Cristina a zis

    martie 06, 2015 at 4:36 pm

    Offf, ce pofta mi-ai facut!! Mi-am pregatit ingredientele si il pregatesc iar! Week-end placut!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 06, 2015 at 4:40 pm

      Uite-asa ne dam pofta de la una la alta :))
      Week-end frumos si tie!

      Răspunde
  7. Victor a zis

    martie 06, 2015 at 1:38 pm

    Sincer, prind an de an cârtiţe în grădină, îmi cam strică recoltele. Mai mult, intră şi-n solar şi strică. Altfel, când dau de muşuroaie speciale, cum e cel prezentat de tine, îmi aduc aminte că omul are nevoie şi de pauză, nu doar de muncă, aşa că liniştit pot "curăţa" orice urmă de muşuroi dacă sunt servit. 😀
    Frumos şi bun!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 06, 2015 at 1:51 pm

      Va servesc oricand cu mare drag, din aprilie incolo, dupa ce trece postul 🙂

      Răspunde
  8. Florina Tucanu a zis

    martie 06, 2015 at 11:34 am

    :))

    Răspunde
  9. Florina Tucanu a zis

    martie 06, 2015 at 11:15 am

    cand mi-ai povestit despre acest tort cum se face am zis ca trebuie sa incerc si eu si chiar e usor de facut.
    Numai ca eu am gresit putin si am presarat deasupra cam mult blat maruntit si s-a cam uscat! din greseli inveti, o sa repet reteta cu siguranta si o sa am grija la cat musuroi scoate cartita :)).

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 06, 2015 at 11:23 am

      Daaa, mai ales ca tu ai experienta si cu cartitele reale si deci te pricepi la musuroaie 😀

      Răspunde
  10. Claudia a zis

    martie 06, 2015 at 9:27 am

    Pare simplu de facut deci o sa il incerc cu prima ocazie dar pana atunci as vrea si eu o felie, please 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 06, 2015 at 11:11 am

      Claudia, nu-ti ramane decat sa il faci cat mai repede, ca la mine n-a mai ramas nici macar o bucatica mica 🙂

      Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x