M-am gândit poate fi utilă cuiva doar reţeta de cremă pentru tort cu mascarpone şi vişine pe care am folosit-o la tortul spirală cu blat de cacao, aşa că m-am hotărât să o scriu, deşi nu a fost programată atunci când am făcut tortul şi ca atare pozele cam lasă de dorit. Această cremă este foarte versatilă, poate fi folosită şi la un altfel de tort, cu blat clasic din pandişpan, la o prăjitură cu foi sau la o ruladă. Sau chiar poate fi pusă în cupe şi servită ca atare, pentru că e delicioasă, fină, mătăsoasă, iar vişinele îi dau o notă fresh.
Cantităţile de mai jos sunt suficiente pentru umplutura şi ornarea un tort de aproximativ 2 kg, fie că îl faceţi tip spirală sau clasic, rotund. Dacă de exemplu vreţi să faceţi doar o ruladă pe care doar să o umpleţi cu cremă, iar ca decor să o pudraţi cu zahăr, atunci va trebui să înjumătăţiţi cantităţile. Eventual puteţi să păstraţi deoparte 3-4 linguri de cremă cât să faceţi câteva aveline de decor.
Mod de preparare cremă pentru tort cu mascarpone şi vişine

Ingrediente
- 500 g mascarpone
- 400 ml smântână pentru frişcă min. 30% grăsime
- 2 linguriţe extract de vanilie
- 200 g zahăr pudră
- la nevoie -1 plic întăritor de frişcă sau o linguriţă rasă de amidon
- 100 g vişine proaspete sau din compot - fără sâmburi
- decor de ciocolată
Instrucțiuni de preparare
- Frişca trebuie să fie rece înainte să ne apucăm de cremă. Asiguraţi-vă că a stat cel puţin 3-4 ore la frigider şi de asemenea, castronul şi telurile mixerului ar trebui să fie reci. E bine să le ţineţi şi pe ele cel puţin 30 de minute la frigider.
- Se bate frişca cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră întâi la viteză mică, apoi puteţi mări viteza şi bateţi doar până când frişca s-a întărit şi nu mai cade de pe teluri. Nu bateţi mai mult, pentru că riscaţi să se transforme în unt.
- Mie nu mi s-a întâmplat niciodată să nu mi se întărească frişca, dar am tot primit comentarii legate de această problemă. Dacă cumva nu se întăreşte frişca, adăugaţi un pliculeţ de întăritor sau o linguriţă foarte rasă de amidon alimentar (acelaşi lucru e şi în plicul de întăritor) şi continuaţi să mixaţi. Acum cu siguranţă se va lega frumos.
- Spre deosebire de frişcă, mascarpone nu trebuie să fie rece, ci cât mai aproape de temperatura camerei, pentru a se lucra mai uşor cu el, altfel e foarte tare şi compact, aproape ca untul.
- Se amestecă brânza mascarpone cu restul de zahăr şi cu extractul de vanilie. La acest pas e mai bine să nu folosiţi mixerul, ci să amestecaţi uşor, cu o spatulă sau chiar cu o furculiţă. Dacă folosiţi zahăr pudră, acesta se va dizolva repede, nu e nevoie să amestecaţi prea mult.
- Se încorporează frişca bătută în crema de mascarpone folosind tot o spatulă, nu mixerul.
- În acest moment, pentru că eu am folosit crema la un tort, am dat deoparte jumătate din ea şi am păstrat-o la rece pentru ornarea tortului.
- În jumătatea de cremă rămasă se adaugă vişinele. Amestecaţi uşor cu o spatulă astfel încât să nu le zdrobiţi, dar să le distribuiţi în toată masa de cremă.
- Dacă folosiţi vişine din compot, acestea trebuiesc scurse foarte bine înainte de a le pune în cremă.
Note
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative. Nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produsele pe care le folosesc și le recomand.
Calcul de preţ pentru crema cu mascarpone şi vişine
În timp ce scriam reţeta m-am gândit că ar fi interesant cu această ocazie să pun în practică şi o idee care îmi venise acum ceva vreme şi n-am pus-o în aplicare până acum. Ce-ar fi, mi-am zis, doar aşa, de curiozitate, să fac şi un calcul de preţ pentru această cremă? De fapt, şi mai interesant ar fi să fac un calcul complet, nu doar pentru cremă, ci pentru tot tortul spirală cu blat de cacao. Uite-aşa, ca să vedem cum stăm, merită, sau nu merită să facem torturi acasă?
La momentul când am făcut acest tort, extractul de vanilie făcut în casă nu îndeplinise încă perioada de macerare necesară pentru a fi aromat şi parfumat. Aşa că am folosit un extract la pliculeţ (se văd 2 pliculeţe în poza de mai sus) din păstaie de vanilie de Bourbon. Este foarte bun, îl recomand, dar fiind un extract natural, are un preţ puţin cam mare. Tot mai bine ieşim cu extractul făcut de noi acasă. Oricum, aşa scumpe cum sunt pliculeţele cu extract de vanilie, merită să le căutaţi în magazine (eu le iau din Carrefour) şi să îl folosiţi în locul esenţei sintetice, foarte ieftină ce-i drept, dar care nu are nicio legătură cu vanilia.
Revenind la crema noastră, să vedem cum stăm cu cantităţile şi cu preţurile. Fac menţiunea că brânza mascarpone şi frişca folosite le-am cumpărat de la Penny. La alte magazine sau pentru alte mărci, este posibil ca preţurile să difere puţin.
** Crema
- Mascarpone (2 cutii a câte 250 g fiecare) = 13 Ron
- Smântână naturală pt frișcă (2 cutii x 200 ml fiecare) =5 Ron
- Extract de vanilie 2 pliculeţe *1.5 Ron =3 Ron
- Zahăr pudră = aprox. 1 Ron
- Vișine proaspete sau din compot = aprox. 1 Ron
Total crema = 23 Ron
** Blat
- Ouă 5*0.5 Ron = 2.5 Ron
- Zahăr = 1 Ron
- Făină = aprox. 1 Ron
- Cacao = aprox. 1 Ron
- Extract de vanilie = 1.5 Ron
- 3 linguri de ulei = aprox. 1 Ron
Total blat = 8 Ron
** Decor de ciocolată pentru ornat = aprox. 3 Ron
Total ingrediente pentru un tort de aprox 2 kg (aprox. 12 porţii )= 34 Ron (17 Ron/kilogram)
Prețul este incomparabil cu cel al torturilor făcute de profesioniști în cofetării. E drept că prețul un tort făcut la cofetărie implică și alte costuri (utilități, ambalaje, salarii, etc.) pe care noi nu le punem la socoteală la deserturile făcute acasă. Da, ştiu, o să spuneţi că vreţi un tort frumos pentru o ocazie specială şi că voi nu aveţi îndemânare, că nu vă iese şi că mai bine îl comandaţi la cofetărie. Mda, aşa este, îndemânarea nu se găseşte de cumpărat, dar se capătă în timp.
Şi-apoi, credeţi-mă, nu e nevoie ca tortul să fie perfect, nu e nevoie să fie înzorzonat. Vă puteţi opri la un decor simplu, presăraţi-l cu ciocolată sau cu fulgi de cocos sau şi gata, dar faceţi tortul acasă, cu ingrediente naturale, de calitate, alese de voi. Nu e bucurie mai mare decât să faci un tort cu mâna ta pentru cei dragi.
V-am convins? 🙂
La calcul deja nu ma mai uit ca mi-a ramas privirea lipita de pozele de la tort :))))
Nu mai cer ca stiu ca nu mai ai deja. Asa ca imi fac singura. Si tortul si crema 🙂
🙂
La pret se adauga: munca depusa, curent, chirie(daca aveti spatiul inchiriat, uzura instrumentelor/echipamentelor,ambalaj, plus ceva profit ( ca nu o sa dati pe mere ce castigati pe pere).
Este vorba de un tort facut acasa pentru cei dragi. Deci nu e cazul sa calculam chirii si profit.
Incearca sa folosesti pasta de vanilie bourbon madagascar in locul extractului la pliculet si ai sa observi diferenta☺️. O poti gasi pe vanillashop
Daaaa, stiu pasta de vanilie, e intr-adevar nemaipomenita!
am mai lasat un comentariu .eu nu gasesc cata frisca se pune la tortul cu crema de mascarpone si visine
Scrie in lista de ingrediente. 400 ml de smanatana pentru frisca.
Calculul e departe de realitate. Spre exemplu: unde găsesc vișine din compot cu “aproximativ 1leu”, dacă prețul unui borcan de compot este de 8-10lei?!
Draga Nicusor, depinde despre a cui realitate vorbim si cum arata ea.
Dintr-un borcan de compot care poate costa si 4-5 Ron, depinde de unde il iei, sau poate fi facut in casa din visinul din gradina sau poate fi primit de pomana, folositi la crema doar cateva visine, nu tot borcanul. Si mai ales nu folositi si borcanul pentru ca acesta poate fi revalorificat, caz in care mai castigati cativa banuti. Cum ziceam, folositi visine de fix 1 Ron, nu mai mult! Restul il puteti consuma ca atare.