Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone, desertul preferat al copiilor pentru că e simpatic, delicios și ușor de făcut!
Un muşuroi sau mai bine zis o bombă cremoasă aşezată pe un strat de banane, aşa este tortul acesta! În ciuda formei sale excentrice, această rețetă de tort este foarte simplă şi necesită doar câteva ingrediente. Dar ce rezultat frumos obţinem! 🙂
Nu știu care este originea acestui tort, cine a avut ideea formei sau a denumirii, dar știu că prin simplitatea lui a cucerit bucătăriile noastre, iar prin formă și gust a cucerit copiii de toate vârstele.
Este tortul pe care îl fac ori de câte ori știu că am musafiri care vin în vizită împreună cu copiii. Cu prăjitura mușuroi de cârtiță știu că merg mereu la sigur pentru că bananele și crema fină de mascarpone cu ciocolată rasă sunt pe gustul oricui.
Copiii adoră și tortul de biscuiți cu cremă de ciocolată iar dacă vreți un desert care să se facă și mai repede, vă recomand să încercați un cheesecake fără coacere cu Oreo.
Mergi direct la:
Ingrediente
Practic, pentru un tort mușuroi de cârtiță avem nevoie de 2 componente: blatul cu cacao și o cremă fermă, densă care să poată fi modelată în formă de cupolă.
Ca blat pentru prăjitura mușuroi de cârtiță eu folosesc cea mai simplă rețetă de blat de tort, adică fac un blat Genoise cu cacao.
Ingrediente blat pentru tort mușuroi de cârtiță:
- ouă
- făină - de patiserie, adică tip 000
- cacao - folosiți de preferat o cacao neagră, cu aromă plăcută și culoare frumoasă
- zahăr
- arome - eu am folosit un extract de cafea, dar la fel de bine merge și aroma de vanilie sau de rom
- un praf de sare - nu omiteți sarea din blat pentru că ea echilibrează gustul și potențează toate aromele. Fără sare, veți avea un blat fad!
Ingrediente cremă pentru tort mușuroi de cârtiță
Caracteristica acestui tort constă în stratul gros de cremă fină și mătăsoasă modelată în forma unei cupole sau mai bine zis a unui mușuroi. Pentru o astfel de cremă avem nevoie de:
- mascarpone
- smântână pentru frișcă - cu minim 30% grăsime
- zahăr pudră - folosim zahăr pudră la cremă pentru că se dizolvă mai ușor decât zahărul tos
- extract de vanilie - sau altă aromă care vă place vouă
- ciocolată amăruie - sau neagră, dată pe răzătoarea cu găuri mari
Tot în caracteristica acestui tort intră și bananele care se așează la baza tortului, în blatul de cacao scobit.
Pentru decor nu avem nevoie de ingrediente suplimentare, acesta se realizează foarte simplu din miezul blatului de tort pe care îl scobim, îl mărunțim și îl lipim peste cupola de cremă.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă mai jos.
Ce puteți schimba în rețetă
- Dacă în locul blatului Genoise preferați un blat de tort din pandișpan, să știți că merge și acesta foarte bine. Ingredientele sunt aceleași pentru ambele blaturi și amândouă se fac fără praf de copt. Eu prefer blatul Genoise pentru că este un pic mai ferm decât un pandișpan și e mai ușor de scobit pentru a face loc cremei.
- Puteți renunța la ciocolata rasă din cremă dacă vreți o cremă complet albă sau o puteți înlocui cu ciocolată albă rasă.
- Puteți folosi și alte fructe dacă nu vă plac bananele. De exemplu puteți umple tortul cu o cremă de mascarpone cu vișine.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort muşuroi de cârtiţă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blat Genoise - tavă cu diametrul de 20 cm
- 5 ouă
- 120 g zahăr
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de cafea (vanilie, rom, etc.)
- 120 g făină tip 000
- 20 g cacao neagră
umplutura
- 500 g mascarpone
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 100 g zahăr pudră
- 10 g zahăr vanilat Bourbon
- 1 lingură extract de vanilie
- 80 g ciocolată amăruie (rasă)
- 4 banane mari
Instrucțiuni de preparare
blatul Genoise - rețeta completă AICI
- Puneți ouăle (albușurile și gălbenușurile) într-un vas. Adăugați zahărul, extractul de cafea și sarea. Mixați timp de 10-15 minute, până când ouăle se deschid la culoare, devin aproape albe și își triplează volumul.
- În spuma de ouă încorporați făina și pudra de cacao. Folosiți un tel de mână și mișcări ușoare, circulare, de jos în sus. Turnați aluatul într-o tavă de 20 cm diametru.
- Coaceți blatul la 180 de grade pentru aprox. 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Lăsați blatul să se răcească bine înainte să îl tăiați.
cremă de mascarpone cu ciocolată
- Puneți într-un bol: mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră, zahărul Bourbon și extractul de vanilie. Mixați până când crema se întărește și își păstrează bine forma.
- Peste cremă puneți ciocolata rasă și amestecați ușor să se încorporeze.
asamblarea tortului
- Tăiaţi un strat subţire din partea de sus a blatului, apoi scobiţi partea rămasă în aşa fel încât să rămână o margine de blat cu grosimea de 1 cm de jur împrejur.
- Blatul îndepărtat se fărâmiţează mărunt cu degetele.
- În blatul scobit punem 3 linguri de cremă. Nivelăm.
- Peste cremă punem bananele tăiate rondele.
- Îmbrăcăm tot tortul în cremă și îi dăm o formă de mușuroi sau de cupolă.
- Peste cremă punem blatul scobit și mărunțit mai devreme. Apăsăm cu palmele pentru ca firimiturile să rămână lipite de cremă.
- Dăm tortul la frigider pentru 2 ore înainte să îl tăiem.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la tort muşuroi de cârtiţă!
Lacramioara a zis
Foarte bun a ieșit!
valeriaeremenciucValeria a zis
Aveti niste poze si retete minunate!Ma bucur ca v-am descoperit 🙂
Iuliana a zis
Buna Valeria!
Multumesc pentru vizita. Te mai astept pe la mine 🙂
andreea100 a zis
Ieste simplu de facut ! Am incercat si eu sa il fac si chiar mia iesit bine!
Iuliana a zis
Ma bucur Andreea! 🙂
Mada a zis
spuneti-mi, va rog, la o tava de 24 cm care ar fi gramajul necesar pentru blat? eu ma gandeam sa pun inca 2 oua/linguri de fiecare si la cacao doar o lingura.
Iuliana a zis
Diferenta nu e foarte mare, eu as pune in plus doar un ou, o lingura de zahar, una de faina si un varf de lingurita de cacao. Te mai poti "juca" apoi cu partea pe care o scobesti si o maruntesti sa acoperi musuroiul. Adica scobesti mai mult sau mai putin cat sa iti ajunga sa acoperi musuroiul 😉
Lala a zis
Ce dimensiune are tava pentru blat? :*
Iuliana a zis
Tava are 20 cm.
Cristina a zis
Offf, ce pofta mi-ai facut!! Mi-am pregatit ingredientele si il pregatesc iar! Week-end placut!
Iuliana a zis
Uite-asa ne dam pofta de la una la alta :))
Week-end frumos si tie!
Victor a zis
Sincer, prind an de an cârtiţe în grădină, îmi cam strică recoltele. Mai mult, intră şi-n solar şi strică. Altfel, când dau de muşuroaie speciale, cum e cel prezentat de tine, îmi aduc aminte că omul are nevoie şi de pauză, nu doar de muncă, aşa că liniştit pot "curăţa" orice urmă de muşuroi dacă sunt servit. 😀
Frumos şi bun!
Iuliana a zis
Va servesc oricand cu mare drag, din aprilie incolo, dupa ce trece postul 🙂
Florina Tucanu a zis
:))
Florina Tucanu a zis
cand mi-ai povestit despre acest tort cum se face am zis ca trebuie sa incerc si eu si chiar e usor de facut.
Numai ca eu am gresit putin si am presarat deasupra cam mult blat maruntit si s-a cam uscat! din greseli inveti, o sa repet reteta cu siguranta si o sa am grija la cat musuroi scoate cartita :)).
Iuliana a zis
Daaa, mai ales ca tu ai experienta si cu cartitele reale si deci te pricepi la musuroaie 😀
Claudia a zis
Pare simplu de facut deci o sa il incerc cu prima ocazie dar pana atunci as vrea si eu o felie, please 🙂
Iuliana a zis
Claudia, nu-ti ramane decat sa il faci cat mai repede, ca la mine n-a mai ramas nici macar o bucatica mica 🙂