Azi avem o reţetă foarte simplă şi frumoasă. Bucheţele crocante şi aromate de conopidă din care am ciugulit cu poftă şi de care cu greu ne-am săturat. Data viitoare fac cantitate dublă!
Îmi place conopida. Pur şi simplu. Îmi place leguma asta ciudată cu aroma ei albă şi uşor sălcie, cu mirosul ei nesuferit atunci când o fierbi, cu gustul ei fără de gust dacă nu ştii cum s-o prepari. Dar eu ştiu! 😉 Dă-mi o conopidă, că ştiu eu ce să fac cu ea şi nimic nu-mi mai trebuie pentru un prânz delicios!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 conopidă de aprox. 1 kg
- 50 ml ulei de măsline
- 2 linguriţe seminţe de chimen măcinat
- 1 linguriţă nucşoară măcinată
- 1 linguriţă boia de ardei iute sau dulce (după gust (eu am pus dulce))
- 4 linguri de pesmet
- 1 lingură de făină de migdale
- sare şi piper proaspăt râşnit (după gust)
- coaja rasă şi zeama de la o lămâie
Instrucțiuni de preparare
- Conopida se desface în bucheţele care se fierb timp de 10 minute în aprox. 1, 5 litri de apă în care am dizolvat în prealabil o linguriţă de sare.
- Scurgem conopida de apă şi o lăsăm să se răcorească puţin. Între timp aprindem cuptorul la 200 de grade.
- Amestecăm condimentele, inclusiv coaja de lămâie cu pesmetul şi le punem pentru 2-3 minute într-o tigaie anti aderentă încinsă. Amestecăm continuu ca să nu se ardă pesmetul.
- Stropim conopida cu sucul de lămâie şi uleiul de măsline, o condimentăm cu sare şi piper şi o punem în tigaie peste pesmetul aromat.
- Tăvălim conopida prin pesmet, până când acesta se lipeşte şi o acoperă pe toate părţile.
- Ungem cu puţin ulei o tavă sau un vas de Jena şi aşezăm în ea bucheţelele aromate.
- Dăm tava la cuptorul încins pentru 20 de minute, timp în care conopida va prelua din aromele condimentelor, iar pesmetul se va rumeni frumos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pentru reţeta asta m-am inspirat de la celebrul Jamie Oliver. Deh, se pare că nu numai mie îmi place conopida! 😉 Doar că marele Jamie a folosit doar migdale mărunţite, iar eu am pus pesmet (făcut de mine, nu cumpărat!) amestecat cu făină de migdale. Bună a mai fost!
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de conopidă în pesmet aromat la cuptor, pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Claudia a zis
Ce buna idee pentru meniul meu de astazi 🙂
Conopida sa gasesc si testez reteta!
Iuliana a zis
Abia astept sa-mi spui daca ti-a placut 🙂