Cum să faci cele mai crocante și mai aromate chipsuri de păstârnac la cuptor? Felii de păstârnac aromate și frumos rumenite.
Zilele trecute ascultam la radio o emisiune în care un medic nutriționist ne învăța ce să mâncăm în această perioadă stresantă de izolare ca să ne potolim pofta de ronțăieli, dar gustările noastre să fie, totuși sănătoase, fără E-uri și fără milioane de calorii. Una dintre sugestii au fost chipsurile de legume făcute la cuptor.
Eu una fac destul de des legume la cuptor, dar nu ca gustare sau aperitiv, ci ca parte a unui fel principal. Mi-am amintit că ai mei copii mi-au spus de câteva ori că ronțăie chipsuri de păstârnac ca pe popcorn, seara, când se uită la film. Hotărâtă fiind să intrăm și noi în rândul lumii și să ronțăim chestii sănătoase când ne uităm pe Netflix, le-am cerut copiilor rețeta.
Ne-a plăcut foarte mult rezultatul. Într-adevăr chipsurile de păstârnac sunt excelente de ronțăit când ai vrea ceva, dar nu știi ce... Sau de pus pe masă lângă o bere sau un pahar cu vin. Sau pot fi și o garnitură grozavă lângă o friptură.
Dacă aveți vreo 2 rădăcini mari de păstârnac la îndemână, vă îndemn să încercați neapărat să le preparați în acest mod. Veți rămâne surprinși cât sunt de bune, de aromate și de crocante!
Mod de preparare chipsuri de păstârnac
Până la urmă chipsurile astea de păstârnac se fac atât de simplu și de rapid! Rețeta nu diferă cu nimic de felul în care se fac de exemplu cartofii dulci la cuptor cu rozmarin.
Exact în același fel fac și legumele coapte pe care le folosesc la pasta de morcov cu usturoi copt pe care noi o mâncăm dimineața, mai ales în perioadele de post.
Ingredientele pentru rețeta aceasta nu au cantități exacte și nici nu sunt foarte stricte. Eu am scris mai jos ce am folosit eu, dar voi puteți varia în funcție de ceea ce aveți în casă și ce vă place.
Eu nu as renunța cu nici un chip la usturoi. Tare bine se mai combină aroma de păstârnac cu cea de usturoi copt. Și un pic de paprika, zic eu că face minuni. Eu am pus iute și afumată, amestecate.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chipsuri de păstârnac la cuptor
Ingrediente
- 2 rădăcini mari de păstârnac
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- 4-5 căței de usturoi
- sare și piper după gust
- condimente: paprika (iute și afumată), semințe de chimen, rozmarin, cimbrișor
Instrucțiuni de preparare
- Preîncălziți cuptorul la 220 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă.
- Tăiați păstârnacul în felii. Puteți face și rondele, dacă vă plac mai mult. Încercați ca feliile să aibă grosime egală, altfel cele mai subțiri se vor arde înainte ca cele mai groase să apuce să se facă.
- Turnați uleiul, adăugați condimentele și amestecați bine pentru ca acestea să ajungă peste toate feliile de păstârnac.
- Așezați feliile de păstârnac în tavă cât mai răsfirate.
- Dați tava la cuptor și verificați ce se întâmplă cam după 10-12 minute. Întoarceți feliile pe partea cealaltă să se rumenească uniform și să se usuce frumos. Le mai lăsați încă vreo 10 minute și sunt gata.
- Serviți chipsurile calde sau reci, ca gustare între mese sau drept garnitură lângă o carne la grătar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Prodan a zis
Numai 1 stea pt ca nu spune cand se mananca si condimentele.... In timp ce se coc, inainte, dupa ce mancam chipsurile sau sunt numai de decor?
Iuliana a zis
În mod tradițional, condimentele se mănâncă la 3 luni după ce ați terminat chipsurile de păstârnac.
La așa comentariu, așa răspuns! Nici nu înțeleg ce doriți de fapt!
Prodan a zis
Comentariul desi pare rautacios, nu a fost facut asa! Important e ca si-a atins scopul! Vad ca acum instructiunile de preparare sunt.... complete. Eu merg pe principiul ca o reteta publicata undeva trebuie sa ii dea mura n gura, TOT ce trebuie, pentru ca si un diletant sa o poata face! Sa stiti ca m-am inspirat din aceasta reteta si am completat-o cu inca cateva legume: telina, ridiche neagra, cartof dulce, cartof rosu (cu coaja rosie, pt ca nu sunt asa de fainosi) morcov. Au iesit f f bune. Dar am ajuns la concluzia ca trebuie totusi triate pe categorii in functie de timpul de coacere, pt ca unele se ard pana se coc altele. Totusi, daca stai cu ochii pe cuptor si le scoti la timp, chiar daca unele sunt mai maronii si altele nu, cand se racesc sunt f f bune chiar si asa amestecate, si nu au fost chiar cricante. Data viitoare o sa le coc separat, si o sa le amestec dupa ce se racesc
Nicolae Valentina a zis
Bună ziua!
Le-am încercat și sunt minunate, acum, de fiecare data când am pofta de chipsuri le voi face pe acestea și pe voi recomanda!
Mulțumesc!!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că ți-a plăcut rețeta. E o ronțăială nevinovată și se face atât de ușor! 🙂