Căutam o reţetă de tort care să fie uşoară şi la propriu şi la figurat. Uşor de făcut, pentru că mă ştiţi de-acum, mie îmi plac reţetele simple şi rapide. Nu am mereu răbdare pentru deserturi prea elaborate, iar tortul acesta vroiam să fie mai uşor de digerat pentru că urma să fie cadoul aniversar al unui membru mai în vârstă al familiei noastre.
Nu am găsit reţeta perfectă aşa cum o vroiam eu, dar mi-am creat-o singură, combinând două reţete de la prietenii din blogosferă şi am mai adaptat pe ici, pe colo, după preferinţele mele. A rezultat un tort deosebit, un regal de texturi şi arome, iar sărbătoritul a fost foarte încântat.
Blatul inferior e moale şi însiropat, iar cel superior e uşor crocant datorită stratului de bezea cu migdale pentru care m-am inspirat de la Laura. Pentru cremă m-am inspirat de la tortul răcoros al Claudiei şi e dulce-acrişoară şi cu aromă pregnantă de vanilie, genul de cremă după care lingi şi lingura şi telurile de la mixer şi castronul şi... ştiţi voi 😉
Mod de preparare tort cu cremă de iaurt şi bezea
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o formă de tort cu pereţi detaşabili, cu diametrul de 28 cm
blatul
- 4 gălbenuşuri
- 150 g unt la temperatura camerei
- 150 g făină
- 100 g zahăr
- 75 ml de lapte
- 2 linguri de zahăr vanilat (sau 2 pliculeţe)
- 1 plic de praf de copt
bezeaua
- 4 albuşuri
- 200 g zahăr pudră (e de preferat cel din comerţ deoarece conţine amidon care va ajuta bezeaua să rămână fermă)
- un praf de sare
- 50 g de fulgi de migdale
siropul
- 150 ml de apă
- 50 g de zahăr
- 1 sticluţă de esenţă de vanilie
crema
- 400 g iaurt gras (cu minim 3% grăsime)
- 200 g smântână cu 20% grăsime
- 300 g de căpşuni (sau orice alte fructe-eu am folosit căpşuni congelate)
- 100 g zahăr pudră vanilat (eu am vrut crema mai acrişoară, dar puteţi pune mai mult dacă vă place mai dulce)
- 2 pliculeţe de gelatină
Instrucțiuni de preparare
blatul şi bezeaua
- Se freacă untul cu zahărul până se obţine o cremă, apoi se adaugă pe rând fiecare gălbenuş.
- La final se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi când aceasta este încorporată complet, turnaţi laptele şi omogenizaţi.
- Turnaţi compoziţia într-o formă de tort cu pereţi detaşabili, după ce în prealabil aţi tapetat-o cu hârtie de copt (eu am pus hârtie doar pe fundul formei, nu şi pe pereţi).
- Albuşurile împreună cu praful de sare se bat spumă tare până când nu mai cad de pe teluri. Apoi începeţi să adăugaţi zahărul pudră. Spuma se va înmuia puţin, dar continuaţi să bateţi până când se întăreşte din nou. Nu exageraţi cu bătutul pentru că altfel bezeaua se va înmuia.
- Turnaţi bezeaua peste compoziţia de blat din tavă, nivelaţi-o puţin, dar lăsaţi-i totuşi nişte "moţuri" pentru un aspect mai frumos. Presăraţi fulgi de migdale după voia inimii.
- Pentru coacere eu am urmat cu stricteţe indicaţiile din reţeta Laurei. Aşadar, băgaţi tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade şi lăsaţi-l la această temperatură timp de 30 de minute. Verificaţi din când în când să nu se rumenească prea tare deasupra, pentru că totuşi depinde de la cuptor la cuptor. Apoi reduceţi temperatura la 150 de grade şi mai coaceţi încă 25 de minute.
- Scoateţi cu grijă blatul din formă şi lăsaţi-l să se răcească complet înainte de a-l tăia.
- Pentru tăiere, neavând un cuţit potrivit, cu lama lungă şi subţire, m-am folosit de un fir de aţă, cum tăia pe vremuri bunica mămăliga 😀 Procedeul este ridicol de simplu, iar rezultatul este perfect. Cel mai bine înțelegeți dacă urmăriţi acest videoclip.
siropul
- Se pune apa la fiert împreună cu zahărul.
- Lăsaţi siropul pe foc până când începe să se lege, apoi dați-l deoparte şi lăsaţi-l să se răcească complet, abia apoi adăugaţi esenţa de vanilie.
crema
- Amestecaţi smântâna cu iaurtul şi cu zahărul vanilat.
- Puneti gelatina la hidratat în 200 ml de apă pentru 10 minute, apoi o topiţi la bain-marie până devine lichidă. Atenţie să nu fiarbă! Fierberea distruge gelatina.
- Adăugaţi gelatina peste cremă, omogenizaţi şi abia apoi adăugaţi căpşunile şi mai amestecaţi puţin să se distribuie în întreaga compoziţie. Fiind foarte fragede, s-ar zdrobi dacă le-am adăuga mai devreme.
asamblarea
- Aşezaţi blatul de bază pe un platou şi puneţi din nou cercul de la forma de tort detaşabilă în jurul lui.
- Însiropaţi blatul, apoi turnaţi crema, o nivelaţi şi aşezaţi peste cremă blatul superior, cel cu bezea. Eu l-am însiropat şi pe acesta. L-am ţinut uşor răsturnat pe o palmă şi cu cealaltă mână am turnat siropul. Apoi l-am aşezat imediat peste cremă.
- Presăraţi fulgi de migdale ca să mascaţi eventualele imperfecţiuni 😉
- Lăsaţi tortul la frigider cel puţin 2 ore ore înainte de servire, apoi se va tăia frumos, fără probleme.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper că reţeta mea v-a strârnit interesul şi că o veţi încerca şi voi cât de curând. Aşa că vă aştept cu impresii 🙂
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de tort cu cremă de iaurt şi bezea pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstrati la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Laura Laurentiu
Foarte bine arată și sunt sigură că e delicios!
Iuliana
Multumesc, Laura! Da, a fost delicios. Mi-a placut ideea blatului tau. O voi aplica si la alte torturi.
Inchirieri autocare
Hmmmm, pare delicios, dar cel mai important pare usor de facut, fapt ce ma incanta si mai tare! Bafta la bucatarit!
Diana
Ce bunatate ai mai facut ... tare imi plac aceste creme pe baza de iaurt cu fructe , asa ca am retinut reteteta in carnetelul meu , mmmmmmmmmmmmm
reparatii parbrize
nu pare chiar asa greu de facut, am sa incerc acest tort
Claudia
Mmmmm, ce bunatate ai tu aici, Iuliana! 🙂
Dulce, acrisor, crocant, racoros.... vreau si eu! Mai ai?
Ma bucur ca ti-a placut (si te-a inspirat) crema de la tortul meu pentru a crea asa o bunatate de desert! 🙂
Iuliana
Eu iti multumesc, e cea mai simpla crema cu putinta si va ramane de baza la retetele mele. Mi-a placut foarte mult 🙂