Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Conserve

Zahăr aromat cu lavandă

Publicat la 19 iulie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 10 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

126 shares

Mă plimbam fascinată printre rafturile unui magazin naturist nou deschis. Pentru o foodie ca mine, erau minuni cât vezi cu ochii, care mai de care mai interesante. De unele ştiam, din citite sau din auzite, pe altele abia le descopeream, iar altele nu ştiu cum făceau că parcă-mi săreau singure direct în coş şi mă rugau să le iau acasă la mine 😀

Pe un raft, trona cochet şi simandicos un borcănel cu zahăr aromat cu lavandă, aşezate-n straturi. Wow, ce fain! Vreau şi eu! Cam scumpuţ, cam foarte scumpuţ, dar arta cere sacrificii financiare, îmi zic.

Zahăr aromat cu lavandă

Deja visam la un ceai îndulcit cu zahăr aromat, la nişte fursecuri cu unt şi lavandă...ehe, câte nu-mi treceau prin minte ispitindu-mă! Când să întind mâna să înşfac borcănelul, văd chiar lângă el, o cutiuţă de carton, mai modestă şi ca înfăţişare, dar şi ca preţ, conţinând...flori de lavandă. Atunci m-am dezmeticit! De ce aş da de 6 ori mai mult pe borcănel, când pot să cumpăr doar lavanda şi să-mi fac singură amestecul?? Şi uite-aşa s-a născut acum vreo 2 ani primul meu borcănel cu zahăr aromat cu lavandă.

Zahăr aromat cu lavandă

Anul ăsta am perseverat, am trecut la nivelul următor: nici măcar cutiuţa cu lavandă nu am mai cumpărat-o, ci am cumpărat "lavandă bio" de la o tanti care o vindea la intrarea în piaţă. I-am scuturat florile, mi-am trecut mâinile prin ele şi am lăsat bobiţele parfumate să mi se scurgă printre degete. Am inspirat şi-am expirat şi am inspirat iar. Mi-am umplut nările cu parfum violet. Şi plămânii. Şi sufletul. Într-un final m-am trezit din visare şi realizând că nu sunt în vacanţă în Provence, m-am văzut nevoită să mă apuc de treabă.

Zhăr aromat cu lavandă - mod de preparare

Se ia un borcan curat şi uscat. Borcanul trebuie să aibă capac etanş şi pe cât posibil să fie şi puţin drăguţ, mai ales dacă avem de gând să-l facem cadou. Se pune pe fundul borcanului un strat de flori de lavandă, apoi unul de zahăr, din nou flori, din nou zahăr şi tot aşa până sus. Nu mă întrebaţi cât de gros să fie stratul, sau câte straturi...câte vreţi voi, cum vreţi voi, dar totuşi nu exageraţi! Ce e prea mult, strică. Întotdeauna! Asta nu e o reţetă cu cantităţi bătute-n cuie, ăsta e un răsfăţ! Aşadar puneţi cât zahăr şi câtă lavandă trebuie ca să vă simţiţi răsfăţate când îi veţi da drumul în ceai. Sau în vreo limonadă. Sau vreun aluat...

Lăsaţi borcanul închis cu capacul etanş cel puţin 2 zile înainte de prima utilizare. Amestecaţi cu o linguriţă şi folosiţi-l aşa cum doriţi.

Zahăr aromat cu lavandă

La ce reţete folosim zahăr aromat cu lavandă

Eu îl folosesc la:

  • ceaiuri
  • fresh-uri de fructe sau limonade
  • fursecuri şi biscuiţi
  • clătite
  • budinci
  • creme pentru prăjituri sau pentru deserturi la pahar.

Atenţie! Se termină repede! Dacă vă place ideea, nu vă limitaţi la un singur borcan, puneţi mai multe, eventual mai completaţi din când în când cu zahăr şi flori uscate de lavandă.

Pe acelaşi sistem puteţi face şi zahăr vanilat acasă, fie că aruncaţi pur şi simplu păstăile în borcanul cu zahăr, fie că le măcinaţi împreună cu zahărul şi obţineţi astfel adevăratul zahăr pudră vanilat pe care îl imită atât de vulgar toate pliculeţele din supermarket 😉

Zahăr aromat cu lavandă

Zile parfumate vă doresc!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
126 shares

Comentarii

  1. Meli a zis

    august 28, 2017 at 11:41 pm

    Florile trebuie sa fie proaspete sau uscate?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 29, 2017 at 10:13 am

      Cred ca e de preferat sa fie uscate. Cele proaspete, inchise in borcan ma gandesc ca e posibil sa mucegaiasca putin, ca sunt inca umede. Oricum si florile uscate sunt puternic aromate si parfumate.

      Răspunde
  2. doina a zis

    iulie 19, 2016 at 11:57 am

    Eu am descoperit acest zahar acum ceva timp pe Pastai de Vanilie un magazin online care are de toate la preturi foarte bune. Binenteles pentru ca se termina repede am ajuns la aceeasi concluzie : e mai bine sa-l fac eu in casa. Pe acelasi principiu am facut si ulei aromat din lavanda , saculeti pentru dulapurile de haine si pernute antistress pentru un somn odihnitor. Daca pune-ti un buchet ( ghiveci ) de lavanda la fereasta nu mai intra nici o insecta. Uleiul de lavanda face minuni cand te arzi cu stropi de ulei sau la cuptor si cand ai picioarele obosite sau transpiri la talpi.O zi perfecta iti doresc .

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 19, 2016 at 3:33 pm

      Si eu cumpar de la Pastai de Vanilie, dar uite ca zaharul cu lavanda nu mi-a sarit in ochi. De la ei iau vanilia, picaturile de ciocolata, am mai luat trandafiri...si nu mai stiu...au multe minunatii ispititoare 🙂 Zi frumoasa si tie!

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    iulie 19, 2016 at 9:43 am

    Ah...eu nu vreau zahar cu lavanda ci vreau pur si simplu un buchetel cu lavanda 🙂
    Pe la noi prin piata nu am vazut asa ceva 🙁

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 19, 2016 at 3:31 pm

      Vino la noi ca statea lavanda gramezi si pe alese, mai proaspata, mai uscata...desigur si cu preturi diferite :))

      Răspunde
  4. Anca a zis

    iulie 19, 2016 at 9:08 am

    Fotografiile sunt superbe!!!
    Eu am facut in primavara zahar cu flori de soc si de liliac. Ai dreptate se termina repede ca l-am pus in toate, nu ma mai opream. Acum sa fac si cu lavanda.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 19, 2016 at 3:31 pm

      Anca, le-ai amestecat sau ai facut separat cu soc si separat cu liliac?

      Răspunde
  5. Irina a zis

    iulie 19, 2016 at 8:20 am

    Super idee o pun imediat in aplicare! Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 19, 2016 at 3:30 pm

      Cu placere! 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.