Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Gem de prune simplu și bun, 100% natural

Publicat la 9 septembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

88 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cum urma să plecăm în vacanță (vă povestesc despre asta în curând 😉 ) și apucasem să cumpăr mai multe prune decât am reușit să mâncăm până aproape de plecare, cea mai buna soluție a fost să le pun la fiert și să le transform într-un gem de prune simplu și bun.

Nu erau prea multe ca să fiarbă greu și să-mi consume prea mult timp, așa că într-o oră eram gata, cu gemul în borcane și toate vasele spălate. Încă nu-mi place activitatea asta de făcut conserve, dar trebuie să recunosc că dacă știi cum s-o abordezi, adică să faci puțin câte puțin, când ai timp și chef, parcă nu mai e chiar așa de urâcioasă cum mi se părea mie.

Gemul de prune e foarte ușor de făcut, ieftin și spornic. Nu mai zic cât e de bun, că asta sigur știe toată lumea. Ce-mi place mie în mod deosebit la gemul de prune sunt cojile alea care în timpul fiertului se desprind de fruct și se răsucesc. Exact pe alea le vânez eu. Îmi place la nebunie sa le ronțăi între dinți. Sunt așa, puțin crocante și dulci și buneeee! 🙂

gem de prune

Am cântărit prunele după ce le-am scos sâmburii și aveam cam un 1.6. Perfect! Mi-au ieșit 3 borcane de gem (de 400 de grame fiecare) un pic mai fluid. Nu-mi place gemul gros de abia să bagi lingurița în borcan și nici prea dulce. Dar consistența se reglează foarte simplu din timpul lăsat la fiert, așa că fiecare și-l poate face după dorință. La fel și cantitatea de zahăr, se poate mări sau micșora după cât de dulci sunt prunele pe care le aveți la dispoziție. Dar la vremea asta, cred că toate sunt suficient de dulci încât să folosim cât mai puțin zahăr în rețetă.

Am stat un pic în dubiu dacă să fac gemul simplu, cu miez de nucă, sau cu puțin cardamom. Până la urmă am pus puțină vanilie și un baton de scorțișoară care a dat o aromă foarte subtilă. Dar dacă vă place altă aroma, de exemplu rom, migdale sau coaja de lămâie puteți schimba după gustul vostru. La fel, tot la final puteți adăuga un pumn de nuci sau migdale tocate.

gem de prune

Să vă mai spun cât e de bun gemul de prune la clătite, ba chiar și la găluște (gomboți) cu prune ? Mai bine vedeți aici rețeta de baza pentru clătite și testați voi singuri. Tot cu gem de prune puteți face și prăjitura cu gem și bezea care o să vă amintească în mod sigur de copilăria la bunici.

Dar parcă cel mai bun și mai bun e gemul de prune într-o dimineață de iarnă la micul dejun, pe pâine unsă cu unt, alături de o cană de ceai sau lapte. Asta dacă apucă iarna! 😉

Mod de preparare gem de prune simplu și bun

Dacă doriți un gem mai bine legat, cu o consistență aproape ca cea a magiunului, va trebui să îl fierbeți cam cu 15-20 de minute în plus, iar spre finalul fierberii îl puteți pasa direct în oală cu un blender de mână.

Gemul acesta, mai bine legat și cu consistență mai omogenă, este ideal pentru prăjituri, tarte, cornuri umplute, cornulețe, plăcinte la tigaie, etc.

Vedeți mai jos câteva rețete la care eu am folosit acest tip de gem:

  • Cornuri pufoase umplute cu gem
  • Prajitură cu gem și bezea
  • Fursecuri cu gem de prune și nuci
  • Ișlere cu gem și ciocolată
  • Tartă cu gem de prune și nuci
  • Plăcinte cu gem la tigaie
  • Cornulețe de post cu gem
gem de prune

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

gem de prune

Gem de prune

5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 3 borcane de 400 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1.6 kg prune cântărite fără sâmburi
  • 350 g zahăr (vă orientați în funcție de cât de dulci sunt prunele)
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • 1 pliculeț zahăr vanilat Bourbon
  • 1 baton de scorțișoară

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se spală prunele, se îndepărtează sâmburii și se pun într-o cratiță potrivita pentru gemuri. Una din inox, cât mai largă și mai puțin înaltă, ar fi perfectă.
  • Se presară cu zahăr, se amestecă și se lasă deoparte cel puțin 1 oră, ca să aibă timp fructele să își lase zeama.
  • Se adaugă sucul de lămâie, zahărul vanilat și batonul de scorțișoară, apoi se pune cratița pe aragaz, la foc mediu și lasă să fiarbă. Îndepărtați spuma care se formează deasupra.
  • Amestecați din când în când cu o lingură curată de lemn până simțiți la mână că gemul a început să se îngroașe și e din ce în ce mai greu de amestecat.
  • Ca să verificați consistența, puneți o linguriță de gem pe o farfurioară și băgați-o la congelator pentru 1-2 minute. Dacă vă place cât e de gros după ce s-a răcit, puteți opri focul. Dacă nu, mai fierbeți câteva minute.
  • La acest moment ar trebui să aveți deja borcanele și capacele sterilizate în cuptor la 150 de grade. Găsiți metoda de sterilizare în format video la finalul postării.
  • Așezați borcanele pe un suport metalic (tavă, chiuvetă, lama unui cuțit, orice) și turnați gemul fierbinte. Strângeți bine capacele și întoarceți borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 10 minute întoarceți borcanele în poziția normală, acoperiți-le cu un pled grosuț și lăsați-le să se răcească în voie.
  • Puneți etichete să nu încurcați mai târziu borcanele și păstrați-le în cămară.

Bine de știut:

  • Pentru un gem fluid, numai bun de întins pe pâine, fierberea ar trebui să dureze cam 30. Pentru un gem bine legat, fierberea ar trebui să dureze cam 50 de minute.
  • Dacă doriți o consistență ca de magin, spre finalul fierberii, puteți pasa gemul direct în oală cu un blender de mână.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

IMPORTANT:

Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

mic dejun

Spor la preparat gem de prune simplu și bun!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
88 shares

Comentarii

  1. Doina a zis

    ianuarie 29, 2023 at 2:37 pm

    Am respectat întocmai reteta,si sterilizarea borcanelor,a iesit foarte bun gemul dar cam subtire.Întrebarea era daca pot face ceva pt a deveni mai consistent fiind pus deja in borcane. Am si dublat cantitățile.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 29, 2023 at 3:58 pm

      Dacă e prea subțire, înseamnă că trebuia fiert puțin mai mult. Ca să devină mai consistent, ar trebui să îl scoateți din borcane și să îl fierbeți din nou, probabil 10-15 minute (de când ajunge la temperatura de fierbere) apoi pus din nou în borcane sterilizate. Nu știu dacă merită efortul, totuși...

      Răspunde
  2. Elena a zis

    august 23, 2018 at 4:53 pm

    Bună ziua ! Aș dori să îmi spuneți dacă se poate ,la cantitatea pe care ați descris,-o cam cat cardamon se pune . Mulțumesc anticipat pt răspuns și rețetă.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 23, 2018 at 5:01 pm

      Buna Elena! Cardamonul, cred ca stii deja, are o aroma destul de pregnanta si depinde cat de mult iti place. Eu una, dupa gustul meu, as pune semintele din vreo 5-6 pastai, macinate. Cred ca orientativ, dupa macinare ar rezulta cam 1/2 de lingurita.
      Dar cel mai bine ar fi sa il adaugi treptat, nu tot odata, sa zicem 1/4 de lingurita de cardamom macinat, lasi gemul sa dea 1-2 clocote, amesteci sa se raspandeasca aroma si gusti. Daca simti ca ti-ar placea mai aromat, mai adaugi pudra de cardamon.
      Sper ca ti-am fost de folos. Succes!

      Răspunde
  3. Gabriela D a zis

    septembrie 09, 2016 at 2:41 pm

    Draga Iuliana, Sa lasam la o parte faptul ca retele tale ma ''lovesc'' exact cand sunt la serviciu, exact vineri dupa amiaza, exact cand imi este foame si incerc sa uit acest lucru.:))) Revenind la reteta cu gemul-dulceata de prune, o folosesc si o recomand si eu cu placere, ca fiind simpla si usor de facut. Iubesc retetele rapide, care nu-ti rapesc prea mult timp in bucatarie si care mai lasa la iveala si talentul intre ale bucataritului a celor care le incearca, adica ies bune si gustoase. Astept sa se coaca rosiile cherry ( noi stam la munte, deci este mai tarzie vremea, fara sa mai spun ca le-am plantat mai in vara, decat in primavara, de!, tot timpul asta care nu ne mai ajunge...) si sa incerc si eu reteta coapte si apoi puse in borcan cu ulei. Inca ma mai gandesc la cum ar putea fi pastrate pentru mai mult timp... Imi plac povestile tale si ma bucur ca ne poti impartasi din impresii si bunatati. Iti doresc mult succes in ceea ce faci, inspiratie si gusturi bune! Cu mult drag, Gabi.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 11, 2016 at 11:35 pm

      Buna Gabi, bine ai venit pe la mine 🙂
      Cred ca totusi rosiile in ulei tin destul de mult, cu conditia sa fie uscate bine. La urma urmei asa sunt si cele din magazine. Ale mele au fost un pic moi la interior, si mi-a fost teama sa nu fermenteze daca le las mai mult. Daca le-as fi uscat mai bine nu mi-as fi facut griji.
      Multumesc pentru vizita si pentru randuri si te mai astept 🙂

      Răspunde
  4. doina a zis

    septembrie 09, 2016 at 2:27 pm

    Adevarat , simplu si delicios ! Miam - miam ! Vine toamna cu arome si culori pe care nu le intalnesti in nici un anotimp.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 11, 2016 at 11:30 pm

      Daaaa, si mie imi place toamna! Din toate punctele de vedere, inclusiv culinar 🙂

      Răspunde
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x