Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aperitive

Covrigei cu mac și sare – Rețeta simplă, cu unt și brânză, fără drojdie

Publicat la 25 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

118 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 5 minute

Nu știu voi, dar la noi în casă covrigeii cu mac sunt aperitive ideale pentru orice ocazie, mai ales când vrem ceva crocant și savuros de ronțăit. În această rețetă simplă și rapidă , fără drojdie, îți arăt cum să obții un aluat fraged și covrigei crocanți, perfecți pentru mesele festive sau gustările de zi cu zi.

covrigei cu mac pe platou de prezentare

Acești covrigei sunt ideali pentru o gustare rapidă sau pentru o masă festivă. Se potrivesc de minune alături de o bere rece sau ca snack pentru copii. Faptul că aluatul necesită răcire îi face și mai ușor de planificat, iar semințele de mac adaugă un plus de aromă și textură.

Dacă îți plac rețetele de aperitive de casă, încearcă și rețeta mea rapidă de covrigei cu telemea sau delicioasele pogăcele cu cașcaval.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru covrigei cu mac
  • Cum prepari cei mai buni covrigei cu mac- rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă?
  • Cum se păstrează?
  • Sfaturi pentru un aluat fraged și covrigei crocanți
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru covrigei cu mac

  • 150 g unt – în această rețetă de covrigei, untul cu 82% grăsime aduce frăgezimea ideală și o aromă inconfundabilă. Evitați să înlocuiți untul cu margarină! Puteți folosi în schimb untură, aceasta va da frăgezime, dar părerea mea este că pierdeți toată aroma. Vă las totuși un articol util despre cum să înlocuiți untul cu untura în rețete.
  • 150 g făină (tip 000) – folosiți o făină albă de calitate pentru un aluat fin și elastic.
  • 150 g brânză de vaci grasă și bine scursă – brânza aduce un gust ușor acrișor și contribuie la textura sfărâmicioasă.
  • 1 linguriță sare fină – pentru echilibrarea aromelor din aluat.
  • sare grunjoasă – pentru presărat deasupra, oferă o notă crocantă și intensă.
  • semințe de mac – pentru un aspect atrăgător și un plus de gust.

Cum prepari cei mai buni covrigei cu mac- rețeta pas cu pas

  1. Pregătirea aluatului
    • Într-un bol încăpător, amestecați untul rece, brânza bine scursă, făina și sarea fină. Frământați rapid, doar cât să obțineți un aluat omogen, baza perfectă pentru cei mai fragezi covrigei de casă.
    • Înveliți aluatul într-o folie alimentară și lăsați-l la frigider timp de cel puțin 6 ore (ideal peste noapte). Acest pas asigură frăgezimea și textura stratificată.
  2. Modelarea covrigeilor
    • Scoateți aluatul din frigider și întindeți o foaie groasă de aproximativ ½ cm.
    • Folosiți o formă specială pentru a decupa covrigeii, transformând aluatul într-un snack crocant cu mac, gata de copt. Păstrați resturile de aluat, adunați-le într-o bilă și întindeți din nou o foaie de aluat din care decupați covrigei.
  3. Prepararea pentru copt
    • Așezați covrigeii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
    • Ungeți fiecare covrigel cu ou bătut, apoi presărați cu sare grunjoasă și semințe de mac.
  4. Coacerea
    • Preîncălziți cuptorul la 180°C.
    • Coaceți covrigeii timp de 15 minute sau până devin aurii și crocanți.

Ce puteți înlocui în rețetă?

  • Brânza de vaci poate fi înlocuită cu brânză ricotta, dar textura și gustul final vor fi diferite.
  • În loc de mac, puteți folosi susan, chimen sau negrilică (chimen negru) pentru un aspect diferit și alte arome.
  • Dacă doriți un gust mai intens, puteți adăuga și puțină brânză parmezan rasă în aluat.
covrigei crocanți cu mac în prezentare rustică, legați cu sfoară subțire de cânepă

Cum se păstrează?

  • Acești covrigei de casă se păstrează într-o cutie bine închisă, la temperatura camerei, până la 5 zile. Sunt un aperitiv crocant care își păstrează textura fragedă chiar și după mai multe zile.
  • Pentru o prospețime mai îndelungată, pot fi congelați până la 3 luni. Reîncălziți-i câteva minute în cuptor înainte de servire.
  • Se pot congela și înainte de coacere. Coaceți direct din congelator, adăugând 3-4 minute la timpul inițial.

Sfaturi pentru un aluat fraged și covrigei crocanți

  • Pentru ca această rețetă de covrigei să iasă perfect, folosiți unt rece și brânza bine scursă. Acest truc asigură un aluat ideal pentru covrigeii de casă.
  • Nu frământați excesiv aluatul, ca să nu activați glutenul – rezultatul va fi mai fraged.
  • Nu săriți peste etapa de răcire – ajută la dezvoltarea texturii stratificate.

Întrebări frecvente

Pot folosi făină integrală pentru această rețetă de covrigei?

Făina integrală nu este recomandată, deoarece va schimba textura aluatului.

Ce fac dacă aluatul se lipește de mâini?

Adăugați puțină făină suplimentar, dar nu exagerați, pentru a păstra frăgezimea.

Pot face aluatul cu o zi înainte?

Da, aluatul poate sta la frigider până la 24 de ore.

Se pot face fără să ung covrigeii cu ou deasupra?

Da, puteți sări peste pasul de ungere cu ou. Pentru a ajuta semințele să se lipească, pulverizați puțină apă peste covrigei.

Pot folosi o cremă de brânză light?

Da, dar covrigeii vor fi mai puțin fragezi.

Rețete asemănătoare

Ți-a plăcut această rețetă simplă de covrigei cu mac fără dospire? Încearcă și alte rețete asemănătoare de pe blog:

  • saratele cu parmezan asezate in tava
    Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
  • Grisine cu ulei de măsline și griș
    Grisine cu ulei de măsline și griș
  • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
    Crochete de cartofi cu cașcaval la cuptor – Rețetă simplă și delicioasă
  • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
    Sărățele rapide cu telemea şi smântână

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

covrigei cu mac

Covrigei cu mac și sare – Rețeta simplă, cu unt și brânză, fără drojdie

Prepară cei mai buni covrigei cu mac în câțiva pași simpli! Rețeta cu unt și brânză, fără drojdie, perfectă pentru gustări sau mese festive.
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp de așteptare: 6 hours hours
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 80 covrigei
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 150 g unt (82% grăsime)
  • 150 g făină (tip 000)
  • 150 g brânză de vaci grasă și bine scursă
  • 1 linguriță sare fină
  • sare grunjoasă
  • semințe de mac

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se frământă un aluat din unt, brânză, făină şi sarea fină. Nu frământaţi prea mult, ci doar până obţineti un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipeşte de mâini.
  • Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 6 ore. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât va creşte mai frumos la copt şi se va desface în fâşii.
  • Întindeţi o foaie de aluat groasă cam de ½ cm.
  • Decupaţi covrigeii sau formele dorite şi asezaţi-i în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt. Păstraţi resturile rămase după decuparea covrigeilor. Le mai frământaţi puţin şi întindeţi o nouă foaie din care decupaţi alţi covrigei şi tot aşa până folosiţi eficient tot aluatul.
  • Ungeţi covrigeii cu ou bătut şi presăraţi cu seminţe de mac şi sare grunjoasă.
  • Coaceţi timp de 15 minute în cuptorul încins la 180 de grade.
Valori nutriționale
Covrigei cu mac și sare – Rețeta simplă, cu unt și brânză, fără drojdie
Valori per porție
Calorii
20
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Colesterol
 
4
mg
1
%
Carbohidrați
 
1
g
0
%
Fibre
 
0.1
g
0
%
Zahăr
 
0.01
g
0
%
Proteine
 
0.2
g
0
%
Vitamina A
 
47
IU
1
%
Calciu
 
1
mg
0
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Spor la meşterit cei mai buni covrigei cu mac!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
118 shares

Comentarii

  1. Iuliana a zis

    octombrie 26, 2016 at 11:22 am

    Am inteles ca s-ar gasi la Carrefour forme. Dar uite, Doina zicea mai sus ca baietii ei ii rasuceau manual. Deci ai avea ajutoare, la treaba cu tine! 🙂

    Răspunde
  2. Claudia a zis

    octombrie 25, 2016 at 7:18 pm

    Ce draguti sunt! Of, din pacate nu am si eu o forma din aia ca sa imi iasa exact la fel. Oare nu gasesc pe undeva? Hm...

    Răspunde
  3. doina a zis

    octombrie 25, 2016 at 11:01 am

    Daca copii mei ar citi postarea ar incepe sa depene multe amintiri legate de acesti covrigei . Erau la intrecere care ruleza mai repede snurul de aluat din care apoi taiam bucatele si impleteam covrigei mici si cat mai egali ca trebuiau sa arate bine. Iti inchipui ce distractie era ! Faceam doua aluaturi cel cu branza si unul de paine dar mai domnesc cu unt , lapte , oua drojdie si coceam tava dupa tava . Oricat de multi faceam tot se terminau repede. Pentru ca erau destul de migalosi ( forma a aparut mult mai tarziu si nu ne placea ca erau un pic aplatizati si prea mari ) ii faceam numai de Paste si Craciun ( si asta fac si acum ). Aluatul cu branza merge de minune si la drobul de miel( in locul prapurelui care e prea plin de untura ) si pentru saratele.Pupicei cu drag.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 26, 2016 at 11:19 am

      Hehe, eram eu sigura ca tu stii reteta asta! 😉
      Si cu forma sa stii ca sunt migalosi ca a trebuit sa ii extrag cu varful scobitorii ca nu se dadeau scosi afara :)) Dar nu m-am lasat!

      Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x