Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aperitive

Covrigei cu mac și sare – Rețeta simplă, cu unt și brânză, fără drojdie

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 12 nov. 2025 · Publicată: 25 oct. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
118 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 5 minute

Nu știu voi, dar la noi în casă covrigeii cu mac sunt aperitive ideale pentru orice ocazie, mai ales când vrem ceva crocant și savuros de ronțăit. În această rețetă simplă și rapidă , fără drojdie, îți arăt cum să obții un aluat fraged și covrigei crocanți, perfecți pentru mesele festive sau gustările de zi cu zi.

covrigei cu mac pe platou de prezentare

Acești covrigei sunt ideali pentru o gustare rapidă sau pentru o masă festivă. Se potrivesc de minune alături de o bere rece sau ca snack pentru copii. Faptul că aluatul necesită răcire îi face și mai ușor de planificat, iar semințele de mac adaugă un plus de aromă și textură.

Dacă îți plac rețetele de aperitive de casă, încearcă și rețeta mea rapidă de covrigei cu telemea sau delicioasele pogăcele cu cașcaval.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru covrigei cu mac
  • Cum prepari cei mai buni covrigei cu mac- rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă?
  • Cum se păstrează?
  • Sfaturi pentru un aluat fraged și covrigei crocanți
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru covrigei cu mac

  • 150 g unt - în această rețetă de covrigei, untul cu 82% grăsime aduce frăgezimea ideală și o aromă inconfundabilă. Evitați să înlocuiți untul cu margarină! Puteți folosi în schimb untură, aceasta va da frăgezime, dar părerea mea este că pierdeți toată aroma. Vă las totuși un articol util despre cum să înlocuiți untul cu untura în rețete.
  • 150 g făină (tip 000) - folosiți o făină albă de calitate pentru un aluat fin și elastic.
  • 150 g brânză de vaci grasă și bine scursă - brânza aduce un gust ușor acrișor și contribuie la textura sfărâmicioasă.
  • 1 linguriță sare fină - pentru echilibrarea aromelor din aluat.
  • sare grunjoasă - pentru presărat deasupra, oferă o notă crocantă și intensă.
  • semințe de mac - pentru un aspect atrăgător și un plus de gust.

Cum prepari cei mai buni covrigei cu mac- rețeta pas cu pas

  1. Pregătirea aluatului
    • Într-un bol încăpător, amestecați untul rece, brânza bine scursă, făina și sarea fină. Frământați rapid, doar cât să obțineți un aluat omogen, baza perfectă pentru cei mai fragezi covrigei de casă.
    • Înveliți aluatul într-o folie alimentară și lăsați-l la frigider timp de cel puțin 6 ore (ideal peste noapte). Acest pas asigură frăgezimea și textura stratificată.
  2. Modelarea covrigeilor
    • Scoateți aluatul din frigider și întindeți o foaie groasă de aproximativ ½ cm.
    • Folosiți o formă specială pentru a decupa covrigeii, transformând aluatul într-un snack crocant cu mac, gata de copt. Păstrați resturile de aluat, adunați-le într-o bilă și întindeți din nou o foaie de aluat din care decupați covrigei.
  3. Prepararea pentru copt
    • Așezați covrigeii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
    • Ungeți fiecare covrigel cu ou bătut, apoi presărați cu sare grunjoasă și semințe de mac.
  4. Coacerea
    • Preîncălziți cuptorul la 180°C.
    • Coaceți covrigeii timp de 15 minute sau până devin aurii și crocanți.

Ce puteți înlocui în rețetă?

  • Brânza de vaci poate fi înlocuită cu brânză ricotta, dar textura și gustul final vor fi diferite.
  • În loc de mac, puteți folosi susan, chimen sau negrilică (chimen negru) pentru un aspect diferit și alte arome.
  • Dacă doriți un gust mai intens, puteți adăuga și puțină brânză parmezan rasă în aluat.
covrigei crocanți cu mac în prezentare rustică, legați cu sfoară subțire de cânepă

Cum se păstrează?

  • Acești covrigei de casă se păstrează într-o cutie bine închisă, la temperatura camerei, până la 5 zile. Sunt un aperitiv crocant care își păstrează textura fragedă chiar și după mai multe zile.
  • Pentru o prospețime mai îndelungată, pot fi congelați până la 3 luni. Reîncălziți-i câteva minute în cuptor înainte de servire.
  • Se pot congela și înainte de coacere. Coaceți direct din congelator, adăugând 3-4 minute la timpul inițial.

Sfaturi pentru un aluat fraged și covrigei crocanți

  • Pentru ca această rețetă de covrigei să iasă perfect, folosiți unt rece și brânza bine scursă. Acest truc asigură un aluat ideal pentru covrigeii de casă.
  • Nu frământați excesiv aluatul, ca să nu activați glutenul - rezultatul va fi mai fraged.
  • Nu săriți peste etapa de răcire - ajută la dezvoltarea texturii stratificate.

Întrebări frecvente

Pot folosi făină integrală pentru această rețetă de covrigei?

Făina integrală nu este recomandată, deoarece va schimba textura aluatului.

Ce fac dacă aluatul se lipește de mâini?

Adăugați puțină făină suplimentar, dar nu exagerați, pentru a păstra frăgezimea.

Pot face aluatul cu o zi înainte?

Da, aluatul poate sta la frigider până la 24 de ore.

Se pot face fără să ung covrigeii cu ou deasupra?

Da, puteți sări peste pasul de ungere cu ou. Pentru a ajuta semințele să se lipească, pulverizați puțină apă peste covrigei.

Pot folosi o cremă de brânză light?

Da, dar covrigeii vor fi mai puțin fragezi.

Rețete asemănătoare

Ți-a plăcut această rețetă simplă de covrigei cu mac fără dospire? Încearcă și alte rețete asemănătoare de pe blog:

  • saratele cu parmezan asezate in tava
    Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
  • Grisine cu ulei de măsline și griș
    Grisine cu ulei de măsline și griș
  • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
    Crochete de cartofi cu cașcaval la cuptor - Rețetă simplă și delicioasă
  • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
    Sărățele rapide cu telemea şi smântână

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

covrigei cu mac

Covrigei cu mac și sare - Rețeta simplă, cu unt și brânză, fără drojdie

Prepară cei mai buni covrigei cu mac în câțiva pași simpli! Rețeta cu unt și brânză, fără drojdie, perfectă pentru gustări sau mese festive.
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp de așteptare: 6 hours hours
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 80 covrigei
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 150 g unt (82% grăsime)
  • 150 g făină (tip 000)
  • 150 g brânză de vaci grasă și bine scursă
  • 1 linguriță sare fină
  • sare grunjoasă
  • semințe de mac

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se frământă un aluat din unt, brânză, făină şi sarea fină. Nu frământaţi prea mult, ci doar până obţineti un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipeşte de mâini.
  • Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 6 ore. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât va creşte mai frumos la copt şi se va desface în fâşii.
  • Întindeţi o foaie de aluat groasă cam de ½ cm.
  • Decupaţi covrigeii sau formele dorite şi asezaţi-i în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt. Păstraţi resturile rămase după decuparea covrigeilor. Le mai frământaţi puţin şi întindeţi o nouă foaie din care decupaţi alţi covrigei şi tot aşa până folosiţi eficient tot aluatul.
  • Ungeţi covrigeii cu ou bătut şi presăraţi cu seminţe de mac şi sare grunjoasă.
  • Coaceţi timp de 15 minute în cuptorul încins la 180 de grade.
Nutrition Facts
Covrigei cu mac și sare - Rețeta simplă, cu unt și brânză, fără drojdie
Amount per Serving
Calorii
20
% Daily Value*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Colesterol
 
4
mg
1
%
Carbohidrați
 
1
g
0
%
Fibre
 
0.1
g
0
%
Zahăr
 
0.01
g
0
%
Proteine
 
0.2
g
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Spor la meşterit cei mai buni covrigei cu mac!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
118 shares

Comentarii

  1. Iuliana a zis

    octombrie 26, 2016 at 11:22 am

    Am inteles ca s-ar gasi la Carrefour forme. Dar uite, Doina zicea mai sus ca baietii ei ii rasuceau manual. Deci ai avea ajutoare, la treaba cu tine! 🙂

    Răspunde
  2. Claudia a zis

    octombrie 25, 2016 at 7:18 pm

    Ce draguti sunt! Of, din pacate nu am si eu o forma din aia ca sa imi iasa exact la fel. Oare nu gasesc pe undeva? Hm...

    Răspunde
  3. doina a zis

    octombrie 25, 2016 at 11:01 am

    Daca copii mei ar citi postarea ar incepe sa depene multe amintiri legate de acesti covrigei . Erau la intrecere care ruleza mai repede snurul de aluat din care apoi taiam bucatele si impleteam covrigei mici si cat mai egali ca trebuiau sa arate bine. Iti inchipui ce distractie era ! Faceam doua aluaturi cel cu branza si unul de paine dar mai domnesc cu unt , lapte , oua drojdie si coceam tava dupa tava . Oricat de multi faceam tot se terminau repede. Pentru ca erau destul de migalosi ( forma a aparut mult mai tarziu si nu ne placea ca erau un pic aplatizati si prea mari ) ii faceam numai de Paste si Craciun ( si asta fac si acum ). Aluatul cu branza merge de minune si la drobul de miel( in locul prapurelui care e prea plin de untura ) si pentru saratele.Pupicei cu drag.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 26, 2016 at 11:19 am

      Hehe, eram eu sigura ca tu stii reteta asta! 😉
      Si cu forma sa stii ca sunt migalosi ca a trebuit sa ii extrag cu varful scobitorii ca nu se dadeau scosi afara :)) Dar nu m-am lasat!

      Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.