Covrigei cu mac, crocanți și delicioși, din aluat fraged pe bază de unt și brânză de vaci. Cum se fac covrigeii aperitiv.
Cu pofta de ronţăieli nu te pui! Ea apare fără să te întrebe şi vestea proastă e că nu se dă dusă cu una, cu două. E-n stare să te chinuie zile-n şir. Vestea bună e că trece cu câţiva covrigei cu mac, o reţetă foarte, foarte uşoară, atât de uşoară încât e printre primele pe care am ştiut sa le fac singură, fără ajutor, încă de când eram copil. Într-un fel aş zice că e şi o reţetă rapidă, în sensul că munceşti o dată vreo 5 minute şi peste 6-12 ore încă vreo 15 minute şi gata, scapi de pofta de ronţaieli! 🙂
Aluatul pentru reţeta asta e super-mega simplu şi pe vremea când eram eu mică îl ştiau şi-l făceau la fel toate gospodinele. Acum, cel puţin prin cercul meu de cunoştinţe nu-l mai face nimeni şi zău că e păcat. Uneori parcă ne complicăm cu alte reţete şi alte ingrediente şi le dăm deoparte pe astea simple...
Pentru aluatul de covrigei trebuie să punem cantităţi egale de unt, brânză de vaci şi făină. Fireşte, şi-un pic de sare. Da, atât e de simplu! Le frămânţi laolaltă, te mai ajuţi cu ceva făină presărată pe blatul de lucru, până obţii o minge de aluat moale şi elastic care nu se mai lipeşte de mâini. Toată treaba e că aluatul ăsta e cu atât mai bun, mai fraged şi se desface mai frumos în foi, cu cât stă mai mult la frigider.
Eu l-am frământat joi seara, l-am întins şi am copt covrigeii vineri seara când am venit de la serviciu, iar de mâncat i-am mâncat sâmbătă. Da, a fost o adevărată probă de răbdare, dar a meritat! Am avut tot week-endul covrigei fragezi şi buni 🙂
Am avut o formă metalică cu care i-am decupat, moştenire de la soacra mea. Cred că se găsesc şi acum de cumpărat. Dar dacă nu aveţi o astfel de formă, nu vă împiedicaţi de asta, decupaţi orice forme aveţi, de biscuiţi, de inimioare, chiar nu contează. Sau tăiaţi bastonaşe şi faceţi sărăţele. Apropo, e acelaşi aluat ca la sărăţelele cu parmezan şi busuioc (click pentru reţetă). Iată deci, încă o idee de ronţăială delicioasă! 😉
Mod de preparare covrigei cu mac
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Covrigei cu mac
Ingrediente
- 150 g unt (82% grăsime)
- 150 g făină (tip 000)
- 150 g brânză de vaci grasă și bine scursă
- 1 linguriță sare fină
- sare grunjoasă
- semințe de mac
Instrucțiuni de preparare
- Se frământă un aluat din unt, brânză, făină şi sarea fină. Nu frământaţi prea mult, ci doar până obţineti un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipeşte de mâini.
- Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 6 ore. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât va creşte mai frumos la copt şi se va desface în fâşii.
- Întindeţi o foaie de aluat groasă cam de ½ cm.
- Decupaţi covrigeii sau formele dorite şi asezaţi-i în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt. Păstraţi resturile rămase după decuparea covrigeilor. Le mai frământaţi puţin şi întindeţi o nouă foaie din care decupaţi alţi covrigei şi tot aşa până folosiţi eficient tot aluatul.
- Ungeţi covrigeii cu ou bătut şi presăraţi cu seminţe de mac şi sare grunjoasă.
- Coaceţi timp de 15 minute în cuptorul încins la 180 de grade.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Iuliana a zis
Am inteles ca s-ar gasi la Carrefour forme. Dar uite, Doina zicea mai sus ca baietii ei ii rasuceau manual. Deci ai avea ajutoare, la treaba cu tine! 🙂
Claudia a zis
Ce draguti sunt! Of, din pacate nu am si eu o forma din aia ca sa imi iasa exact la fel. Oare nu gasesc pe undeva? Hm...
doina a zis
Daca copii mei ar citi postarea ar incepe sa depene multe amintiri legate de acesti covrigei . Erau la intrecere care ruleza mai repede snurul de aluat din care apoi taiam bucatele si impleteam covrigei mici si cat mai egali ca trebuiau sa arate bine. Iti inchipui ce distractie era ! Faceam doua aluaturi cel cu branza si unul de paine dar mai domnesc cu unt , lapte , oua drojdie si coceam tava dupa tava . Oricat de multi faceam tot se terminau repede. Pentru ca erau destul de migalosi ( forma a aparut mult mai tarziu si nu ne placea ca erau un pic aplatizati si prea mari ) ii faceam numai de Paste si Craciun ( si asta fac si acum ). Aluatul cu branza merge de minune si la drobul de miel( in locul prapurelui care e prea plin de untura ) si pentru saratele.Pupicei cu drag.
Iuliana a zis
Hehe, eram eu sigura ca tu stii reteta asta! 😉
Si cu forma sa stii ca sunt migalosi ca a trebuit sa ii extrag cu varful scobitorii ca nu se dadeau scosi afara :)) Dar nu m-am lasat!