Rețeta de curry de năut cu unt de arahide și lapte de cocos, o mâncare vegană/de post absolut delicioasă și plină de arome.
Trebuie să mărturisesc că e prima mea încercare de a face curry, acest tip de mâncare asiatică despre care tot auzeam sau citeam, dar pe care, nu știu cum se face, nu avusesem ocazia să o gust nici măcar la vreun restaurant.
După ce am citit mai multe rețete și m-am lămurit că nu există o singură rețetă de curry bătută în cuie, ci că are o mulțime de variații, m-am decis să îmi fac propria mea variantă, intuind cumva cum se vor combina - ca gust - ingredientele pe care le aveam la îndemână.
Prima mișcare a fost să cumpăr pudră de curry, căci nu o aveam în casă. Spre surprinderea mea și aici există mai multe variante. Citind etichetele, condimentele conținute în fiecare flacon erau cam aceleași, doar proporțiile acestora variază. Am ales pur și simplu la întâmplare un curry thai de la Fuchs (click aici) și am avut noroc să nu fie deloc iute și să îmi placă aroma lui. Nu știu cum sunt celelalte, dar sunt foarte decisă să aflu.
Ce să vă spun! Am fost extrem de încântată de rezultat! Cred că aș putea mânca curry în fiecare zi, atât de bun mi se pare. Fiecare înghițitură e o explozie de arome.
Deși experiența mea cu untul de arahide și laptele de cocos se îndreaptă mai mult spre deserturi, iată că reunite într-o rețetă sărată și însoțite de condimentele potrivite, sunt o combinatie nemaipomenit de gustoasă.
Mod de preparare curry de năut
Rețeta este la fel de simplă ca o rețetă de tocăniță de-a noastră și totul se întâmplă într-o singură tigaie, nu murdărim prea multe vase la rețeta asta.
Am călit ceapa și usturoiul în ulei încins, apoi am adăugat untul de arahide. Am testat pudra de curry adăugând puțin câte puțin de teamă să nu fie prea intense aromele pentru gusturile noastre. Nu au fost, așa că am mers până la 3 linguri. Dacă și voi sunteți începători în folosirea acestor arome, vă sfătuiesc să procedați în același mod 🙂
Am adăugat apoi pe rând crema de cocos, sucul de roșii și la final năutul fiert din conservă. Am potrivit gustul de sare și piper și am lăsat tigaia la foc mic să dea câteva clocote ca să se împrietenească bine aromele între ele. La final am pus o mână zdravănă de pătrunjel.
Untul de arahide pe care l-am folosit a fost cel cremos de la Sanovita (click aici) iar laptele de cocos a fost de fapt acestă cremă de cocos, tot de la Sanovita (click aici).
Între timp am fiert și un săculeț cu orez sălbatic, din cel care se găsește la cutii de carton cu orez prefiert. Am așezat pe farfurie mai întâi orezul, apoi curry și asta a fost tot. În jumătate de oră masa a fost gata și a fost absolut delicioasă!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Curry de năut
Ingrediente
- 1 ceapă uscată
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 1 lingură cu vârf unt de arahide
- 1 conservă de cocos (400 ml)
- 150 ml suc de roșii
- 1 conservă de năut (400 g)
- 2-3 linguri curry
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Tocați ceapa mărunt, la fel și usturoiul, apoi căliți-le pe amândouă în ulei încins câteva minute, până când ceapa devine translucidă.
- Adăugați untul de arahide, lăsați-l să se înmoaie și să devină lichid, apoi puneți pudra de curry puțin câte puțin și gustați să vedeți cât de intensă vă place să fie aroma lui.
- Turnați crema de cocos, sucul de roșii și năutul, potriviți gustul de sare și piper, apoi lăsați mâncarea să dea câteva clocote la foc mic, ca să se împrietenească bine toate aromele.
- Presărați pătrunjel proaspăt tocat și serviți simplu, sau cu o garnitură de orez.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu