Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Coajă de lămâie la borcan - aroma prăjiturilor de altădată

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 23 feb. 2022 · Publicată: 22 nov. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 12 comentarii
130 shares
Mergi la rețetă

Fac  parte din generaţia veche, cea care a crescut cu checuri şi prăjituri aromatizate cu coajă rasă de lămâie şi păstăi de vanilie despicate-n două pe lung. Nimic n-o să mă convingă să nu pun coajă de lămâie în aluatul de gogoşi, sau la tarta cu cremă de lămâie sau la minunata cremă catalană.

Nu-mi lipseşte din frigider un borcan cu capac în care pun coajă răsă de lămâie amestecată cu zahăr de câte ori am ocazia. Cum am prins o lămâie poposind prin frigider, cum am şi dezbrăcat-o de coajă! Apoi o folosesc bine-merci la salate, la peşte, la ceaiul de ghimbir sau la ce era ea destinată atunci când am trecut-o pe lista de cumpărături.

Coajă de lămâie la borcan - aroma prăjiturilor de altădată

Zilele trecute mi-a surâs norocul şi am "împuşcat" două lămâi dintr-un foc. Chiar în timp ce le dădeam energic pe răzătoare, mă întrebam câtă lume mai foloseşte oare coajă de lămâie la deserturi?

Bunicile noastre au folosit-o ca aromatizant aproape exclusiv, că altceva nu aveau şi au murit de bătrâneţe. Mamele noastre au folosit-o şi ele cu succes ani de-a rândul şi ne-au parfumat cu ea copilăria. Mai nou însă, s-a descoperit că nu e bună şi că deşi o ţinem în apă cu bicarbonat înainte de folosire, asta nu e suficient. Că spălatul temeinic cu bureţelul abraziv nu e nici el de ajuns. Aşa că mai bine ar fi să folosim noi esenţe la sticluţă, cumpărate de la supermarket, ieftine foc, 100% artificiale şi care nici măcar n-au trecut pe lângă vreo lămâie sau păstaie de vanilie.

Ok, fiecare cu convingerile sau temerile lui. Am şi eu destule altele, dar pe asta n-o am, mie bicarbonatul şi bureţelul abraziv îmi sunt suficiente. Dar ca să fiţi cu conştiinţa împăcată, mai ales dacă aveţi prichindei în familie, cel mai bine ar fi să folosiţi lămâi bio. Cred că se găsesc acum şi în magazinele noastre.

Coajă de lămâie la borcan - aroma prăjiturilor de altădată

Reţetă mai simplă ca asta nu există! Sau... ştiu eu? Poate doar zahărul vanilat făcut în casă să fie mai simplu de făcut. Sau zahărul cu lavandă. Sau extractul de vanilie home-made. Hai, că până la urmă toate aromele sunt foarte uşor de făcut acasă, totul e să te preocupe puţin problema şi să nu te laşi păcălit de reclamele consumiste.

Cum se păstrează coaja de lămâie la borcan

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Coajă de lămâie la borcan - aroma prăjiturilor de altădată

Coajă de lămâie la borcan - aroma prăjiturilor de altădată

5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • coajă rasă de lămâie
  • zahăr

Instrucțiuni de preparare
 

  • Lămâile se ţin 15-20 de minute în apă călduţă în care am dizolvat 1-2 linguriţe de bicarbonat, apoi se freacă cu simţ de răspundere cu un bureţel abraziv curat. În acest fel eliminăm orice substanţă cu care ar fi fost stropite.
  • Se clătesc lămâile tot cu apă călduţă, se şterg cu un prosopel curat şi se dau pe răzătoare.
  • Coaja de lămâie astfel obţinută se amestecă cu o cantitate egală de zahăr, apoi se pune într-un borcan cu capac şi se păstrează la frigider.
  • Puneţi o etichetă pe borcan să nu îl confunde cineva cu vreun borcan de gem!
  • Când prindeţi o lămâie, o radeţi şi adăugaţi fără grijă coaja proaspătă peste cea deja existentă în borcan.
  • Se păstrează fără probleme foarte mult timp, chiar şi un an de zile şi se foloseşte cu bucurie la deserturi minunate.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Coajă de lămâie la borcan - aroma prăjiturilor de altădată

Spor la preparat coajă de lămâie la borcan!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
130 shares

Comentarii

  1. Genua a zis

    iunie 15, 2017 at 12:57 pm

    Iuliana, mie nu mi-ar fi trecut prin cap sa postez "reteta" asta pe blog. 🙂 Dar ai atata dreptate!... <3

    Noi, acestea care avem mereu in frigider coaja rasa de lamaie, daca le-am vazut si la mamele si bunicile noastre, avem impresia ca e ceva ce trebuie stiut din...nastere 🙂 Mie asa mi se intampla sa mi se para firesc 😀

    Eu pun straturi subtiri de coaja rasa, apoi un praf de zahar tos, iar coaja, iar zahar (presez bine fiecare strat, si se vede frumos prin borcan alternarea si gradul de macerare, caci straturile mai vechi prind o alta nuanta.
    Poate ca ai postat deja (n-am ajuns cu clatitul ochilor pe la toate retetele) si coaja de portocala rasa si pastrata in acelasi fel.

    Iar mie imi place f. mult sa simt in briose, kek, anumite creme (ciocolatoase majoritatea), coaja de portocala, taiata finut (ca pt. dulceata din coaja de portocale) pe care o pastrez in acelasi fel.
    Curat bine partea alba, apoi tai marunt portocaliul (precum morcovul la ciorba 🙂 ) pun in borcan un strat cubulete de coaja, apoi zahar si alternez asa pana termin, apoi, periodic la toate aceste "conserve" deschid capacul si presez continutul, ca sa se elimine aerul ramas intre ele prin inmuierea lor.
    Atat. 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 16, 2017 at 2:43 pm

      Haha! Sa stii ca si eu am stat pe ganduri daca sa pun asemenea reteta sau nu, dar acum, vazand cata cautare are, nu-mi pare rau deloc ca am pus-o. Coaja de portocala nu prea pun la borcan, in schimb o usuc si o macin pentru sosuri si ceaiuri sau o fac confiata pentru prajituri. E minunata!

      Răspunde
  2. mikaela a zis

    noiembrie 22, 2016 at 3:07 pm

    Nu o folosesc unii(mie nu-mi lipseste,nici din frigider-coaja rasa +zahar,ori coaja confiata,nici din camara-pudra obtinuta din coaja uscata si macinata fin pentru deserturi,sau mai mare pentru ceai
    Ca asa cum cuptorul cu microunde e nociv,mierea la peste 40 C este toxica,vaccinurile sunt ucigase,de ce nu ar avea si lamaile o hiba? Acum ce i se putea nascoci minunatului si parfumatului fruct,decat ceva ce contine si un mic adevar,incat nascocirea sa prinda.Anume ca-i tratat cu ceara si aceasta ceara sigur ne va ajuta sa dam coltul.

    P.S.Parerea mea( de muritor de rand si nemanipulator) : putem inca sa folosim lamaile(pur si simplu spalate cu apa calda),merita chiar,cu atat mai mult cand ni se vand niste feluri al naibii de gretoase :)).De ce? Probabil datorita unei "calitati" de care omul nu duce lipsa-dorinta de a fi superior!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 22, 2016 at 9:53 pm

      Ahh, da si iddea astea cu microundele si mierea toxica sunt ceva... Parca oamenii tot timpul se tem de ceva si vor sa elimine orice risc, oricat de aberant ar suna.

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    noiembrie 22, 2016 at 2:41 pm

    Cu dubii dar recunosc ca o mai folosesc si eu. La urma urmei ce mai e azi bio? Si apoi... nu mancam cantitati industriale...cred :))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 22, 2016 at 9:45 pm

      Exact. La ce aroma intensa are punem foarte putina coaja de lamaie in prajituri. Cred ca mai rau ne fac esentele cumparate din magazine decat coaja de lamaie.

      Răspunde
  4. maria a zis

    noiembrie 22, 2016 at 1:54 pm

    Asa facea si bunica mea, mereu avea in frigider (si probabil inca mai are) un borcanel cu coaja de lamaie amestecata cu coaja de portocala si zahar si punea de acolo cate o lingurita in prajituri. Eu recunosc, folosesc in mod rezervat coaja de lamaie, nu pentru ca nu mi-ar placea, ci datorita lucrurilor pe care le-am tot citit si care m-au bulversat, deci nu am borcanelul respectiv.
    Spal si eu bine de tot citricele cand vreau sa folosesc coaja lor, dar tot nu-s impacata 100% spre exemplu de Craciun mereu fac niste fursecuri care au deasupra glazura de zahar si fasiute fine de coaja de portocala - fara coaja fursecurile nu ar mai avea niciun farmec)

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 22, 2016 at 9:43 pm

      Da, oricat ne-am stadui sa nu plecam urechea la ceea ce citim pe internet, tot ne bulverseaza si ramanem cu indoieli... Dar imi place prea mult aroma cojii de lamaie ca sa renunt, asa ca imi asum riscul 🙂

      Răspunde
  5. doina a zis

    noiembrie 22, 2016 at 1:41 pm

    Si eu sunt de moda veche si am tot timpul in frigider coaja de lamaie si portocala cu putin zahar si un strop de alcool ( e un secret mostenit de la bunica care era o maestra a dulciurilor). Se pare ca alcoolul intensifica aroma prin extragerea uleiurilor volatile din coaja.Oricum sunt arome care ma duc cu gandul la copilarie si sarbatorile de iarna.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 22, 2016 at 9:39 pm

      Deci tu faci un fel de extract de citrice, cam cum se face cel de vanilie? Mai am niste vodka in camara pe care o tin sa completez sticluta cu extract de vanilie, poate dar poate o folosesc sa fac si de citrice 😉

      Răspunde
  6. lontzika a zis

    noiembrie 22, 2016 at 12:48 pm

    Folosesc si eu cu placere coaja de lamaie cu zahar in tot felul de prajituri. Este foarte buna, recunosc ca nu o curat cu atata zel, dar o folosesc cu succes la chec sau la "prajitura de sezon".Nu stiu ce nume are aceasta prajitura in literatura de specialitate eu o fac de fiecare data cu fructele care sunt in sezonul respectiv de aceea si folosesc acest nume.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 22, 2016 at 9:36 pm

      Ei, nici eu nu le frec mereu cu simt de raspundere. Depinde cat timp am, cat chef, cum le simt la mana. Uneori mi se pare suficient sa le spal bine doar cu apa calda.

      Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.