• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Păstrăv cu portocale şi garnitură de fasole verde

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 29 iun. 2023 · Publicată: 9 dec. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
141 shares
Mergi la rețetă

Numa' uitaţi-vă ce veselie e în farfuria de mai jos! Câte culori şi câte arome! Dar mai bine să vă povestesc: mă uitam într-o seară la emisiunea lui Mircea Dinescu, aia în care găteşte şi vorbeşte, găteşte şi vorbeşte-ntruna. Savuros! Şi gătitul şi vorbitul. În seara cu pricina, Dinescu gătea un peşte. Şi-l stropea de zor cu suc de portocale spunând în stilu-i caracteristic, că portocala e mai îngăduitoare cu gustul peştelui, nu aşa aspră ca lămâia. Am fost pe loc de acord, deşi nu gustasem peşte cu portocale în viaţa mea. Cumva feelingul meu de gospodină îmi spunea că omul are dreptate şi că merge la fix. N-a durat mult până să pun şi eu combinaţia în practică. La prima dezlegare la peşte am comis-o cu succes! De-li-cios!

Păstrăv cu portocale şi garnitură de fasole verde

Desigur, mi-am lăsat creativitatea să zburde pe câmpii şi nu m-am limitat doar la a stropi bietul păstrăv cu suc de portocale, ci l-am şi împănat corespunzător. Nu vă imaginaţi că peştele va fi dulce sau că va avea gust de orange curd. Nicidecum! Doar o aromă fină se strecoară pe sub pielea personajului, atât de subtilă încât dacă nu ştii reţeta, nici nu-ţi dai seama ce e şi de unde vine.

Delicatesa asta merita şi o garnitură pe măsură, aşa că am înăbușit nişte fasole verde cu puţin usturoi şi am stropit-o...ghiciţi cu ce? Tot cu suc de portocale, iar la final am îmbogăţit-o cu puţin bulgur fiert şi pătrunjel verde. Câţiva sâmburi de rodie acrişori au fost ca cireaşa de pe tort. Ce ziceţi, vă încumetaţi? Eu zic că o să vă placă, că nouă ne-a plăcut mult 🙂

Păstrăv cu portocale şi garnitură de fasole verde

Mod de preparare păstrăv cu portocale şi garnitură de fasole verde

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Păstrăv cu portocale şi garnitură de fasole verde

Păstrăv cu portocale şi garnitură de fasole verde

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 2 păstrăvi nu prea mari
  • 1 portocală
  • sare (piper, cimbru uscat)
  • câteva boabe de piper roşu
  • 50 ml de ulei de măsline

garnitura

  • 300 g de fasole verde (a mea a fost congelată)
  • 2-3 linguri de ulei
  • 3 căţei de usturoi
  • 100 g bulgur fiert
  • sucul de la ½ de portocală
  • sâmburi de rodie
  • sare şi piper
  • pătrunjel verde

Instrucțiuni de preparare
 

  • Păstrăvul curăţat şi eviscerat, se usucă cu un prosop de hârtie, apoi se unge cu ulei şi se condimentează cu sare, piper şi cimbru pe toate părţile şi se aşează într-o tavă care va merge la cuptor.
  • Tăiem o jumătate de portocală felii subţiri.
  • Se crestează peştele în câteva locuri şi se introduc felii de portocale. La fel şi în interior, introducem felii de portocală cu tot cu coajă.
  • Stropim păstrăvii cu sucul de la jumătatea de portocală rămasă, presărăm din loc în loc câteva boabe de piper negru şi crenguţe de cimbru.
  • Acoperim tava cu folie de aluminiu şi o dăm la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade pentru 20 de minute.
  • Îndepărtăm folia de aluminiu şi mai lăsăm peştele la cuptor încă 10 minute ca să se rumenească puţin.
  • Cât timp stă peştele la cuptor, ne ocupăm de garnitură.

garnitura

  • Fierbem bulgurul în apă cu puţină sare, dacă nu îl avem deja fiert.
  • Punem uleiul într-o tigaie şi călim usturoiul tocat foarte mărunt.
  • Adăugăm fasolea verde (nu e nevoie să o decongelaţi) sare, piper şi 2-3 linguri de apă şi lăsăm să fiarbă înăbuşit, acoperită cu un capac. Amestecăm din când în când să nu se lipească.
  • Spre final, când fasolea este aproape gata, iar apa s-a evaporat, adăugăm sucul de la o jumătate de portocală. Lăsăm să mai fiarbă 1-2 minute.
  • Adăugăm bulgurul scurs bine de apa în care a fiert şi câţiva sâmburi de rodie.
  • Presărăm cu pătrunjel verde tocat şi servim alături de păstrăv.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Păstrăv cu portocale şi garnitură de fasole verde

Poftă bună la păstrăv cu portocale şi garnitură de fasole verde!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
141 shares

Comentarii

  1. Claudia a zis

    decembrie 09, 2016 at 9:32 pm

    Eu nu mai vad pestele ci frumusetea pozelor 😉 <3
    Dar sunt sigura ca e yammy 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 11, 2016 at 7:30 pm

      A fost yammy, intr-adevar! O aromata amintire :))

      Răspunde
  2. Luminita a zis

    decembrie 09, 2016 at 12:07 pm

    Cu siguranta este un fel principal delicios ! Va trebui sa incerc si eu !
    Am avut ocazia sa mananc o felie de somon, facuta la gratar si stropita cu suc de grepfruit rosu. Oricum totul era roz si rosu in farfurie. Aveam in farfurie o bucata de somon roz cu urmele de la gratar evidente, apoi un turnulet din orez, colorat cu un desenator alimentar rosu cu gust de ceva bun( nedefinit) si o jumatate grefruit rosu, care fusese pusa pe gratar cu partea taiata si evident avea urme de gratar. Am privit asa un timp, mancarea din farfurie, am a musinat-o ca un animal de prada, apoi haţ-haţ si gata a fost. La final i-am spus ospatarului ca portia a fost cam mica... dar a meritat! Mi-a aruncat o privire din aceea... " la kilogramele dumitale, cred si eu ca a fost mica !"
    Acum am ocazia sa-mi fac o portie "pe masura" ! Multumesc pentru reteta, draga Iuliana!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 11, 2016 at 7:29 pm

      Acu' sa zic drept, cu suc de grapefruit cred ca e si mai bun, ca e asa, intre lamaie si portocala, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Hai ca mai am niste pesti in congelator, data viitoare ii vezi pozati cu grepfruit-ul in gura :))

      Răspunde
  3. maria a zis

    decembrie 09, 2016 at 8:48 am

    Vai, draga Iuliana, mi s-a parut comic :))) sa incepi cu "numa’ uitaţi-vă ce veselie e în farfuria de mai jos" cand pestele se uita cu ochii aia si gura cascata (eu am o problema, nu pot sa mananc din farfurie cand preparatul "se uita" la mine, mi se pune un nod in gat si renunt).
    Reteta pare a fi foarte interesanta! Oare merge sa fac reteta asta si cu bucati de crap (fara ochi si gura, desigur)?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 09, 2016 at 9:29 am

      :)))))))))) Ai dreptate, Maria, uite ca n-am privit lucrurile in felul asta. Acum rad si eu cu ochii-n monitor :)))
      Merge cu orice peste, oricum, cu sau fara ochi si gura :))

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.