Numa' uitaţi-vă ce veselie e în farfuria de mai jos! Câte culori şi câte arome! Dar mai bine să vă povestesc: mă uitam într-o seară la emisiunea lui Mircea Dinescu, aia în care găteşte şi vorbeşte, găteşte şi vorbeşte-ntruna. Savuros! Şi gătitul şi vorbitul. În seara cu pricina, Dinescu gătea un peşte. Şi-l stropea de zor cu suc de portocale spunând în stilu-i caracteristic, că portocala e mai îngăduitoare cu gustul peştelui, nu aşa aspră ca lămâia. Am fost pe loc de acord, deşi nu gustasem peşte cu portocale în viaţa mea. Cumva feelingul meu de gospodină îmi spunea că omul are dreptate şi că merge la fix. N-a durat mult până să pun şi eu combinaţia în practică. La prima dezlegare la peşte am comis-o cu succes! De-li-cios!
Desigur, mi-am lăsat creativitatea să zburde pe câmpii şi nu m-am limitat doar la a stropi bietul păstrăv cu suc de portocale, ci l-am şi împănat corespunzător. Nu vă imaginaţi că peştele va fi dulce sau că va avea gust de orange curd. Nicidecum! Doar o aromă fină se strecoară pe sub pielea personajului, atât de subtilă încât dacă nu ştii reţeta, nici nu-ţi dai seama ce e şi de unde vine.
Delicatesa asta merita şi o garnitură pe măsură, aşa că am înăbușit nişte fasole verde cu puţin usturoi şi am stropit-o...ghiciţi cu ce? Tot cu suc de portocale, iar la final am îmbogăţit-o cu puţin bulgur fiert şi pătrunjel verde. Câţiva sâmburi de rodie acrişori au fost ca cireaşa de pe tort. Ce ziceţi, vă încumetaţi? Eu zic că o să vă placă, că nouă ne-a plăcut mult 🙂
Mod de preparare păstrăv cu portocale şi garnitură de fasole verde
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Păstrăv cu portocale şi garnitură de fasole verde
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 2 păstrăvi nu prea mari
- 1 portocală
- sare (piper, cimbru uscat)
- câteva boabe de piper roşu
- 50 ml de ulei de măsline
garnitura
- 300 g de fasole verde (a mea a fost congelată)
- 2-3 linguri de ulei
- 3 căţei de usturoi
- 100 g bulgur fiert
- sucul de la ½ de portocală
- sâmburi de rodie
- sare şi piper
- pătrunjel verde
Instrucțiuni de preparare
- Păstrăvul curăţat şi eviscerat, se usucă cu un prosop de hârtie, apoi se unge cu ulei şi se condimentează cu sare, piper şi cimbru pe toate părţile şi se aşează într-o tavă care va merge la cuptor.
- Tăiem o jumătate de portocală felii subţiri.
- Se crestează peştele în câteva locuri şi se introduc felii de portocale. La fel şi în interior, introducem felii de portocală cu tot cu coajă.
- Stropim păstrăvii cu sucul de la jumătatea de portocală rămasă, presărăm din loc în loc câteva boabe de piper negru şi crenguţe de cimbru.
- Acoperim tava cu folie de aluminiu şi o dăm la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade pentru 20 de minute.
- Îndepărtăm folia de aluminiu şi mai lăsăm peştele la cuptor încă 10 minute ca să se rumenească puţin.
- Cât timp stă peştele la cuptor, ne ocupăm de garnitură.
garnitura
- Fierbem bulgurul în apă cu puţină sare, dacă nu îl avem deja fiert.
- Punem uleiul într-o tigaie şi călim usturoiul tocat foarte mărunt.
- Adăugăm fasolea verde (nu e nevoie să o decongelaţi) sare, piper şi 2-3 linguri de apă şi lăsăm să fiarbă înăbuşit, acoperită cu un capac. Amestecăm din când în când să nu se lipească.
- Spre final, când fasolea este aproape gata, iar apa s-a evaporat, adăugăm sucul de la o jumătate de portocală. Lăsăm să mai fiarbă 1-2 minute.
- Adăugăm bulgurul scurs bine de apa în care a fiert şi câţiva sâmburi de rodie.
- Presărăm cu pătrunjel verde tocat şi servim alături de păstrăv.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Claudia a zis
Eu nu mai vad pestele ci frumusetea pozelor 😉 <3
Dar sunt sigura ca e yammy 🙂
Iuliana a zis
A fost yammy, intr-adevar! O aromata amintire :))
Luminita a zis
Cu siguranta este un fel principal delicios ! Va trebui sa incerc si eu !
Am avut ocazia sa mananc o felie de somon, facuta la gratar si stropita cu suc de grepfruit rosu. Oricum totul era roz si rosu in farfurie. Aveam in farfurie o bucata de somon roz cu urmele de la gratar evidente, apoi un turnulet din orez, colorat cu un desenator alimentar rosu cu gust de ceva bun( nedefinit) si o jumatate grefruit rosu, care fusese pusa pe gratar cu partea taiata si evident avea urme de gratar. Am privit asa un timp, mancarea din farfurie, am a musinat-o ca un animal de prada, apoi haţ-haţ si gata a fost. La final i-am spus ospatarului ca portia a fost cam mica... dar a meritat! Mi-a aruncat o privire din aceea... " la kilogramele dumitale, cred si eu ca a fost mica !"
Acum am ocazia sa-mi fac o portie "pe masura" ! Multumesc pentru reteta, draga Iuliana!
Iuliana a zis
Acu' sa zic drept, cu suc de grapefruit cred ca e si mai bun, ca e asa, intre lamaie si portocala, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Hai ca mai am niste pesti in congelator, data viitoare ii vezi pozati cu grepfruit-ul in gura :))
maria a zis
Vai, draga Iuliana, mi s-a parut comic :))) sa incepi cu "numa’ uitaţi-vă ce veselie e în farfuria de mai jos" cand pestele se uita cu ochii aia si gura cascata (eu am o problema, nu pot sa mananc din farfurie cand preparatul "se uita" la mine, mi se pune un nod in gat si renunt).
Reteta pare a fi foarte interesanta! Oare merge sa fac reteta asta si cu bucati de crap (fara ochi si gura, desigur)?
Iuliana a zis
:)))))))))) Ai dreptate, Maria, uite ca n-am privit lucrurile in felul asta. Acum rad si eu cu ochii-n monitor :)))
Merge cu orice peste, oricum, cu sau fara ochi si gura :))