Acest lemon curd este delicios, ușor acidulat, cremos și dulce. Are nevoie doar de 4 ingrediente și 10 minute pentru a fi gata și este perfect pentru orice tarte, prăjituri, fursecuri umplute, torturi, etc.
Când eram mică abia așteptam să facă mama prăjitura cu foi și cremă de lămâie ca să ling telurile de cremă. Crema de lămâie pe care o folosea mama era preferata mea, uneori mă gândeam că dacă mi-ar da mie tot castronul cu cremă şi tot nu m-aş sătura, atât de bună mi se părea. Şi încă mi se mai pare, deşi acum nu-i mai spun simplu "cremă de lămâie", ci modern şi englezesc "lemon curd" aşa cum e cunoscută pe blogurile culinare.
Mergi direct la:
Ce este lemon curd?
Lemon curd este de fapt o cremă de lămâie pe bază de ouă şi unt, foarte fină, cu un gust dulce-acrişor şi extrem de aromată. Se face foarte ușor, pe aragaz, folosind un tel simplu, de mână.
Același tip de cremă se poate face şi cu lime, portocale sau grepfruit, ba chiar am văzut şi variante din căpsuni sau zmeură, numite "fruit curd". Nu le-am încercat, dar bănuiesc că sunt delicioase toate.
Ingrediente pentru rețeta de cremă de lămâie
Așa cum v-am promis, pentru rețeta de lemon curd nu avem nevoie decât de 4 ingrediente simple:
- Lămâi – căutați în supermarket lămâi proaspete, cu coaja nestropită deoarece în rețeta aceasta folosim atât sucul, cât și coaja de lămâie pentru a obține o aromă intensă de citrice.
- Gălbenușurile de ou – folosim doar de gălbenușurile de ou pentru a îngroșa crema. Separați albușurile și congelați-le pentru o utilizare ulterioară, de exemplu pentru un chec din albușuri sau pentru bezele.
- Unt – ajută la îngroșarea cremei și îi conferă o aromă delicioasă. Folosiți unt gras, cu 82% grăsime.
- Zahăr – folosiți zahăr granulat alb, nu folosiți zahăr brun pentru că va schimba atât aroma cât și culoarea cremei.
Cum se face lemon curd
Pasul1: pregătiți două vase: unul cu apă caldă care va sta pe foc şi unul care să încapă în vasul de pe foc, în aşa fel încât să nu atingă apa care fierbe dedesubt (bain marie). Lemon curd nu trebuie gătit niciodată la căldură directă pentru că se lipește de vas și se arde foarte ușor!
Pasul 2: în cel de-al doilea vas (cel care nu va fi pe foc) puneți mai întâi zahărul și gălbenușurile.
Pasul3: adăugați coaja rasă și sucul stors de la 3 lămâi.
Pasul 4: Puneți al doilea vas peste primul vas în care apa deja fierbe. Amestecați cu un tel de mână până când amestecul se omogenizează și continuați să amestecați până când amestecul se îngroașă, aproximativ 10 minute. Amestecarea continuă împiedică gălbenușurile de ou să se coaguleze. Dacă crema nu se îngroașă, măriți focul și amestecați constant.
Pasul 5: Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi untul rece, tăiat cubulețe şi omogenizaţi. Untul se va topi de la căldura cremei.
Pasul 6: Turnați crema într-un borcan sau într-un castron și puneți o bucată de folie alimentară direct pe suprafața cremei, ca să nu se usuce. Crema va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Odată răcită, folie de plastic poate fi îndepărtată.
Pasul 7: Folosiți după răcire.
Cum se păstrează lemon curd
Păstrați lemon curd la frigider, în recipiente cu capac până la 10 zile.
Pentru o păstrare mai lungă, puteți congela crema de lămâie până la 3-6 luni. Dezghețați la frigider peste noapte înainte de folosire.
La ce se folosește lemon curd
Lemon curd poate fi folosit ca atare, la clătite, gogoşi umplute, prăjituri, tarte, etc. sau îl puteți folosi pentru prăjituri și torturi în combinaţie cu frişcă, mascarpone sau unt.
Extra sfaturi pentru reușita rețetei
- Cel mai important sfat pentru aromă este să folosiți suc de lămâie proaspăt stors. Nu folosiți suc de lămâie îmbuteliat de niciun fel, deoarece va fi mult prea acid și va strica aroma.
- Veți ști că lemon curd s-a îngroșat suficient, atunci când puteți trage o linie fermă, cu degetul, pe dosul unei linguri de lemn.
- Țineți focul mic, astfel încât apa din primul vas să nu clocotească. Nu încercați să grăbiți procesul, altfel ouăle se vor coagula prea repede.
- Lemon curd se va îngroșa pe măsură ce se răcește. Este foarte important sărăcit complet înainte de folosire, altfel nu va avea consistența potrivită.
- Untul rece (nu la temperatura camerei!) va ajuta la răcirea cremei și la întărirea mai rapidă.
- Lemon curd se va întări complet la frigider.
Rețete asemănătoare de creme pentru torturi și prăjituri
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Lemon curd - crema de lămâie perfectă pentru prăjituri
Echipamente necesare
Ingrediente
- coaja şi sucul de la 3 lămâi
- 3 ouă
- 150 g zahăr tos
- 50 g unt (82% grăsime)
Instrucțiuni de preparare
- Pregătiți două vase: unul cu apă caldă care va sta pe foc şi unul care să încapă în vasul de pe foc, în aşa fel încât să nu atingă apa care fierbe dedesubt (bain marie). Lemon curd nu trebuie gătit niciodată la căldură directă pentru că se lipește de vas și se arde foarte ușor!
- În cel de-al doilea vas (cel care nu va fi pe foc) puneți mai întâi zahărul și gălbenușurile.
- Adăugați coaja rasă și sucul stors de la 3 lămâi.
- Puneți al doilea vas peste primul vas în care apa deja fierbe. Amestecați cu un tel de mână până când amestecul se omogenizează și continuați să amestecați până când amestecul se îngroașă, aproximativ 10 minute. Amestecarea continuă împiedică gălbenușurile de ou să se coaguleze. Dacă crema nu se îngroașă, măriți focul și amestecați constant.
- Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi untul rece, tăiat cubulețe şi omogenizaţi. Untul se va topi de la căldura cremei.
- Turnați crema într-un borcan sau într-un castron și puneți o bucată de folie alimentară direct pe suprafața cremei, ca să nu se usuce. Crema va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Odată răcită, folie de plastic poate fi îndepărtată.
- Folosiți lemon curd numai după răcirea completă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
După cum vedeţi, lemon curd e o reţetă pe cât de frumoasă pe atât de uşoară. Se face destul de rapid şi nu prezintă riscuri. Nu aveţi cum greşi un lemon curd, aşadar sper să îl încercaţi cât de curând.
Dana a zis
Nu pot sa ma uit la poze cu lemon curd fara sa inghit in sec. Gustul dulce-acrisor te cucereste imediat.
Iuliana a zis
Iar gustul de lemon curd cu capsune si bezea te cucereste definitiv. Numai la combinatia asta visez de vreo doua saptamani incoace 🙂